Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.



Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.



Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)



Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:



soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.



Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.



link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
berlini
berlini 2020. 10. 09. 10:14
Előzmény: #94938  vlacika
#94940
És leirta, hogy marhaságokat válaszoltál.
Én csak rövidebb voltam.
berlini
berlini 2020. 10. 09. 10:13
#94939
"A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy az 5 százalékos áfa egy válságkezelési intézkedés soron következő lépése, de emellett lakásfelújítási és más kedvezmények is várhatók."
Most nyilatkozta Orbán a kossuth rádióban.
Szerintetek mi ez ha nem egy offenziva teljes fronton?
Biztos hogy ennek ingatlanárcsökkenési következményei lesznek?
Növeli a fizetőképességi keresletet a nemcsak az újlakásoknál,
növeli a kapacitáskihasználtságot az épitőipari cégeknél, anyaggyártóknál és mindez a forint gyengülésen keresztül (lásd import anyagok) robbanásszerűen növeli az eddig is folyamatosan dráguló kivitelezési árakat.
vlacika 2020. 10. 09. 10:08
Előzmény: #94937  berlini
#94938
Az, h buta vagy mint a tök, mert nem tudsz olvasni, az meg nekem nem érv...;)
Akinek válaszoltam, ő értette és viszont válaszolt
berlini
berlini 2020. 10. 09. 10:05
Előzmény: #94935  vlacika
#94937
Javaslom előtte értsd meg az érveket , 
második lépésként próbáld cáfolni,
 harmadikként tanuld meg hogy lehet értelmesen leirni.
Ha mindez meg van, akkor nekem is sikerülni fog megérteni.
Enélkül ez egy humbug.
berlini
berlini 2020. 10. 09. 10:03
Előzmény: #94931  Törölt felhasználó
#94936
"Ki a vevő? A pösti 230e-es nettó medián béres emberke? Vidéken még kevesebb. "
Pont ezen réteg fizetőképes keresletét akarják az ujabb csomaggal növelni. (És nem a munkanélküliek vették eddig sem a lakásokat)
"Családtámogatott, gyerekgyártást bevállaló párok? Mennyien maradtak akik még nem marták fel?"
Pont annyian amennyien ujként belépnek a piacra. És ezeknél fognak támogatásokat növelni. (Az sem kizárt hogy bővitik azon kört akik a legmagasabb támogatási összegekre is bejelentkezhetnek
"Befektető? Normális ember ilyen hozam és kilátások mellett nem fektet be,"
Igen normális ember te szerinted befektet negativ reálkamat mellett MÁP-ba.
Szerintem pedig kihasználja az idei áresést és vesz és joggal tart számot ingatlanánakinflációt meghaladó értéknövekedésére, valamint hab a tortára, még egy 3-4%-os bérleti dijból származó hozamemelkedésre. Rokonom új befektetés célú lakását most vette meg. A bérlő egy kisvállalkozó, aki lakásnak és irodának is használja a nagy lakást bruttó 300 ezer ft + rezsiért veszi ki. 90%-os banki finanszirozású a lakás és a nettó bérleti hozam picivel több mint a havi törlesztés. És ezt az idei nyomottabb bérleti dija mellett. A törlesztés marad (10 évre lefixált kamat) a bérleti dij garantáltan (szerződésszerint) infláció követő. Pár év múlva már hasznot hajt és emelett csendesen kifizeti a lakást. 
"Ha van egy portékád, akkor már csak vevőt kell találnod rá. Na itt fog minden is megállni, mert nem lesz vevő, aztán a nullához közelítő tranzakciószám mellett persze lehet mindenféle okosságot kitalálni. Ha megvesznek 2 budai villát, akkor az felveri az átlagárat és lehet üvölteni, hogy drágultak a lakások :) de ez így gáz."
Érdekes módon a tranzakciószám idén, eső árak mellett nem volt ellenérv. Azaz nem irtad, hogy ez nem igazi áresés hiszen csak töredékét adták el a hasonló lakásokból.
De felfelé ez már majd előre megkérdőjelezi egy áremelkedés legitimációját.
vlacika 2020. 10. 09. 10:01
Előzmény: #94932  berlini
#94935
Látom az értő olvasás nem erősséged, próbáld újra, hátha az segít....;D
vlacika 2020. 10. 09. 10:00
Előzmény: #94927  tihamer
#94934
1. Nincs eladási kényszer>Vételi sincs, plusz lásd már említett ellenérvem, ez max a zuhanást akadályozza meg (lásd devizahitel) a csökkenést nem
2. Ua. Nincs eladási kényszer>lásd 1. pont
3. Országosan minimális a munkanélküliségi ráta. >segítek:
https://g7.hu/kozelet/20201008/olyan-keves-a-munkanelkuli-segely-hogy-tappenzre-menekul-aki-teheti/
+közmunkába bújtatottak, illetve az ősz lesz még érdekes
4. Továbbra is folyamatosan gyengülni fog a forint hosszú távon.>Gyuri bá-nak óvatosan kell manővereznie ezzel, mert az infláció könnyen meglódulhat és olyan termékeknél látványosan, amit az emberek mindennap vesznek, nem a toronydarué, amit kb szintén belevesz a KSH.... A nép morci lesz és az álmoskönyvek szerint választások előtt nem sok jót jelent:)
5. Családvédelmi támogatási program, ez nem petárda ijesztgetése lesz. Tűzijáték max a sokat emlegett életkezdési hitel lenne, ami nem egynelő ingatlan, hanem nagyrésze menne BMW-be, Iphone-ba, Starbucks-ba...
6. A 0 százalék Matolcsy program is húzni fogja felfelé az ingatlanarakat. Max a passzív házakét, amire adnák..
7. Folyamatos egyszemélyes háztartások növekedése, Válások 70 százalékban. A 70 százalék érdekelne, h honnan jön. És a növekedés még véletlenül sem az özvegyek miatt alakul egy folyamatosan öregedő társadalomban...;)
8. Még 3,4 évig tartós 0 százalék jegybanki kamatok. A fejlett nyugati világban, lásd 4. pont
9. Másfél év múlva parlamenti választások, mindent bevetnek kormányzati és jegybanki szinten is GDP porgetesere. ("A gazdaság a lényeg te hülye" Bill Clinton, választási szlogenje, anno) A magyar gazdaság (amennyiben a globális nem növekszik) padlón lesz. Vigyázó szemetek a Dunaferr-re vessétek...
10. Ebben egyetértettünk, bár nem értük el a plafont . Hosszútávon folyamatosan emelkedni fognak mind az építőipari, mind a munkadijak. Elnézve a pre Covid akciókat tavaly az 5 %-os ÁFA-val és az akkori bérletí díjakkal és még úgy sem mentek, valszeg már bőven elértük.
De javaslom megnézni az egy m2-re jutó építési költséget és átváltani EUR-ra, és megnézni, h pl Németeknél mennyiért építenek...
TitusPullo
TitusPullo 2020. 10. 09. 09:53
Előzmény: #94927  tihamer
#94933
korrekt, berlini is leírta már. nekem csak az a kérdés: mindezt ki fizeti? (tudom, az eu, bárcsak beintenének)
berlini
berlini 2020. 10. 09. 09:50
Előzmény: #94925  vlacika
#94932
Felsoroltad Thiamer 10 pontját.
És?
Ez trollkodás, mert hiányoznak az ellenérvek.
Törölt felhasználó 2020. 10. 09. 09:44
Előzmény: #94927  tihamer
#94931

A fő folyamat így néz ki:
Ki a vevő? A pösti 230e-es nettó medián béres emberke? Vidéken még kevesebb. Ők vevők lennének, de a mostani árszint felénél esetleg. Van arra esély, hogy ők dupla bért keressenek vagy még többet. Ja lenne, csak ez a qrmány előbb építene még egy stadiont, minthogy mondjuk akárcsak átmenetileg emelje a munkanélküli ellátás hosszát.
Családtámogatott, gyerekgyártást bevállaló párok? Mennyien maradtak akik még nem marták fel?
Befektető? Normális ember ilyen hozam és kilátások mellett nem fektet be, most nem, majd amikor már nagyon sokat szelidültek a zárak, de akkor se biztos, hiszen ha nincs növekedési kilátás és a kiadás is problémás marad, akkor az ingatlan egy nem jó befektetéssé válik. Csak nagyon gondosan kiválasztott lakásnak lesz értelme, hogy befektetésre vegyen valaki, én ezt így látom.
Még egy dolog, a legnépesebb generáció 45-50 éves korba ért. Ők azok, akik eddig az üzemanyagot adták a 90-es évek vége óta. Ennyi idősen felvenni egy mega hitelt, hogy vegyen egy lakást? Vannak kalandorok, de a többség szerintem már nem vállal be ilyent ennyi idősen. Drasztikusan csökken az aktivitásuk.
A szingli fiatalokat elüldözik nyugatra, a családos már felmarta a pízt és most azon lehet imádkozni, hogy ne legyenek problémák, ne akarjanak elválni stb
Ha van egy portékád, akkor már csak vevőt kell találnod rá. Na itt fog minden is megállni, mert nem lesz vevő, aztán a nullához közelítő tranzakciószám mellett persze lehet mindenféle okosságot kitalálni. Ha megvesznek 2 budai villát, akkor az felveri az átlagárat és lehet üvölteni, hogy drágultak a lakások :) de ez így gáz.
Törölt felhasználó 2020. 10. 09. 09:39
Törölt hozzászólás
#94930
ncseed!
ncseed! 2020. 10. 09. 09:37
Előzmény: #94923  tihamer
#94929
Én alapvetően optimista vagyok hosszútávon, de azért rövidtávon lehetnek döccenők. Még úgy is hogy a kormány és a jegybank megtesz majd mindent hogy ne legyen nagy szakadás. Egy jó beszállóval szerintem nem kell semmit csinálni csak nézni ki a fejünkből és várni havonta a mézecskét. Persze lehet trédelni a lakásokkal, de amint a fórumtársak példája mutatja jobb stratégia a buy&hold&utilize.
Aki sokat markol, keveset fog!
Törölt felhasználó 2020. 10. 09. 09:33
Törölt hozzászólás
#94928
tihamer
tihamer 2020. 10. 09. 09:32
Előzmény: #94925  vlacika
#94927
1. Nincs eladási kényszer
2. Ua. Nincs eladási kényszer
3. Országosan minimális a munkanélküliségi ráta. 
4. Továbbra is folyamatosan gyengülni fog a forint hosszú távon.
5. Családvédelmi támogatási program, ez nem petárda ijesztgetése lesz.
6. A 0 százalék Matolcsy program is húzni fogja felfelé az ingatlanarakat.
7. Folyamatos egyszemélyes háztartások növekedése, Válások 70 százalékban.
8. Még 3,4 évig tartós 0 százalék jegybanki kamatok.
9. Másfél év múlva parlamenti választások, mindent bevetnek kormányzati és jegybanki szinten is GDP porgetesere. ("A gazdaság a lényeg te hülye" Bill Clinton, választási szlogenje, anno)
10. Ebben egyetértettünk, bár nem értük el a plafont . Hosszútávon folyamatosan emelkedni fognak mind az építőipari, mind a munkadijak.
Kontra érvek?
🧠👀
JeGeMeLOV
JeGeMeLOV 2020. 10. 09. 09:10
#94926
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20201009/orban-kezdhetjuk-vagni-a-centit-jovo-nyarig-kell-kibirnunk-452166
.. 
Szerintem eddig azért nem derült ki sok infó, mert elemzik a fórum csapatunk 40 ötletét és a legjobbak kerülnek be Katalin Nertrárs csomagjába 😅😅😅
vlacika 2020. 10. 09. 09:05
Előzmény: #94923  tihamer
#94925

Parancsolj:
1. Hitelfelmondasi moratórium.>szigoródó hitelezés/értékbecslés, magasabb önerő elvárás
2. Hiteltörlesztési moratórium.>lásd 1. pont
3. Szinte teljes foglalkoztatottság>Ennek azért nézz utánna, Bp-n turizmus-vendéglátás szektor kuka
4. Folyamatos csúszó leertekelesben tartott magyar forint.>2008 után is leértékelődött, és még sem szálltak el az árak;)
5. Családvédelmi támogatási csomag 2.0.>Petárda lesz ez inkább, mint tüzijáték
6. Matolcsy féle 0 százalékos jelzáloghitelek.>nagyon kevés érintettnek, szigorú feltételekkel
7. Folyamatosan növekvő egyszemélyes háztartás állomány (1970. 0.5 millió, 2020. 1,6 millió)>Özvegyek országa, akik már laknak hol...
8. Nulla százalék körüli jegybanki kamatok.>Lásd 1. pont
9. Másfél év múlva parlamenti választások!>Nem igazán látom az összefüggést...
10. Folyamatosan növekedő építőipari anyagok és munkadijak. Mo> ez az egy talán, bár valószínű a plafont elértük...
Ellenérvek 10 pontban?
Törölt felhasználó 2020. 10. 09. 08:37
Törölt hozzászólás
#94924
tihamer
tihamer 2020. 10. 09. 08:36
Előzmény: #94895  Törölt felhasználó
#94923
Én úgy gondolom, hogy a közeljövőben abszolút nem lesz itt semmiféle ingatlanát csökkenés. Az okok:
1. Hitelfelmondasi moratórium.
2. Hiteltörlesztési moratórium.
3. Szinte teljes foglalkoztatottság
4. Folyamatos csúszó leertekelesben tartott magyar forint.
5. Családvédelmi támogatási csomag 2.0.
6. Matolcsy féle 0 százalékos jelzáloghitelek.
7. Folyamatosan növekvő egyszemélyes háztartás állomány (1970. 0.5 millió, 2020. 1,6 millió)
8. Nulla százalék körüli jegybanki kamatok.
9. Másfél év múlva parlamenti választások!
10. Folyamatosan növekedő építőipari anyagok és munkadijak. Mo
Ellenérvek 10 pontban?
Törölt felhasználó 2020. 10. 09. 08:36
Törölt hozzászólás
#94922
tihamer
tihamer 2020. 10. 09. 08:06
Előzmény: #94904  ncseed!
#94921
A pénznek nincsen szaga.".    Se hazája.👽

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek