Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.



Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.



Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)



Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:



soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.



Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.



link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2020. 10. 07. 11:32
Előzmény: #94259  copa
#94260

Inkább annak örülj, hogy nem emelnek, hiszen elvárt bevétel van. Ha kevesebb a kuncsaft, akkor azoknak többet kell fizetniük :)Mint a lakáshirdetések esete. Ha nem viszik a kéglit már fél éve és csak hideghívók meg kíváncsiskodók vannak, akkor meg kell emelni a hirdetési árat, az a tuti recept.
copa 2020. 10. 07. 11:13
Előzmény: #94243  2345678
#94259

Ennek ellenére nem látom az árak csökkenését a fogorvosi rendelőkben.
Lehet, hogy nem működik a kereslet-kínálat törvénye?
Alexander_Greybeard 2020. 10. 07. 11:12
Előzmény: #94253  1kor13
#94258
Az egészségügy az nem versenyszféra. Nem pénzbeli profitról szól. Csak az ott dolgozók is pénzből élnek, szóval engedni kellett, hogy kifejlődjön tömegesen a privát ágazat, ha már pénzt nem tesznek a közös rendszerbe. Ezzel a lépéssel a központi költségvetés terheit elegánsan áttették a lakosságra. Minden más szakma kihalt volna egy ilyen manőver után, csak ugye orvosra szükség van.
elemerorsos 2020. 10. 07. 11:07
Előzmény: #94228  buyandhold
#94257
Nem lesz ilyen, nem fognak adni másnak, a tanároknak különösen nem. Itt az volt a fő ok, hogy a KATA miatt rengeteg orvos ment magánba, nekem is több ismerősöm teljesen otthagyta a kórházat, ahol addig volt. Ilyen veszély nem fenyeget sem az egészségügyi segédszemélyzetnél sem a tanároknál sem a többi közalkalmazottnál.
mr_bob
mr_bob 2020. 10. 07. 11:06
Előzmény: #94247  Törölt felhasználó
#94256
"A dokik egy részének meg jól jön az emelés valóban és meg is érdemlik, de hogy ebből megint egy ingatlanos árrakétára asszociál valaki, az már annyira nevetséges."
-
nekem is pont ez jutott eszembe :)) "Ha egyetlen szerszámod a kalapács, akkor hajlandó vagy minden problémát szögnek látni" - sok ember van itt, aki ha olvas bármilyen cikket, amelyben béremelésről, QE-ről, vagy kamatpolitikáról van szó, akkor egyből arra gondol, hogy az a pénzmennyiség az ingatlanpiacon köt ki, sehol máshol. egy része biztosan, lakhatási céllal, de befektetésként szerintem már eltűnt az étvágy. vannak más befektetési formák is, és van köztük olyan is, ami az itt sokat emlegetett havi pénzforgalmat is tudja termelni. ha lenne most befektetnivaló pénzem, akkor abba az irányba mennék, amit cyrus ír: EUR. vennék valami EUR hedged etf-et, szerintem ez 5 éves távon akár verheti is a budapesti lakáskiadást, amíg normalizálódnak az ingatlan árak (ez persze erősen kérdőjeles)
Törölt felhasználó 2020. 10. 07. 11:06
Előzmény: #94250  Knorr
#94255

A tanári nagy 50%-os béremeléshez hasonló lesz ez. Rokonságomban úgy alakult, hogy több tanár is van és vicces, de én is először gratuláltam nekik, amikor a nagy tanári béremelés volt, aztán elmagyarázták, hogy mi mindent vesznek el tőlük és a propaganda csak harsogta az 50%-t, a tanárok feje meg majd szétdurrant tőle, mert a pótlékokat, túlórát, ha jól értettem, mindent átalakítottak, a munkakörülményeket is, nehogy már csak úgy egyszerűen kapjanak emelést és a nettó emelés is nagyon messze volt az 50%-tól.
A doki ismerősöd olyan területen dolgozhat, ahol a magánpraxis nem lehetséges valószínűleg, mert a magánpraxis még ennél is nagyobb érvágás lehet nekik. A füll orr gégész akihez járunk, saccra 2 óra alatt megkeres a magánpraxisában munkanapokon (kb 20-22 nap / hó) 50-80e forintot. Jó, ez a 2 óra úgy néz ki nála is, hogy ha aznapra jött 8 páciens, akkor őket kiszolgálta, mindegy meddig tartott. Öreg mamák bent voltak 20-25 percet is nála, de általában 10-15 perc egy vizsgálat. Azt nem tudom, hogy minden nap ennyire tele van-e (volt-e a covid előtt), de amikor mi mentünk, mindig telt ház volt, jöttek sorba a zemberek, de mindig volt pár olyan is, aki csak úgy beesett időpont nélkül, úgyhogy napi 8 páciens nem túlzás, az napi 50-80e bevétel neki a magánpraxisában, legalább. Persze mínusz adók stb.
Érdekes, hogy a szülész-nőgyógyász lobbi kiharcolta, hogy náluk maradhat a magánpraxis :) Kíváncsi leszek mennyi embert fognak a magánpraxis felé terelgetni most, hogy megszűnik a hálapénz. A többi orvosi lobbi is ki fogja harcolni a magánpraxist szerintem, felpuhítják ezt a törvényt.
Az átvezénylés meg hihetetlen dolog, tisztára mintha egy félkatonai szervezet lenne. Ahelyett, hogy megkérnék az orvosokat és anyagilag alaposan motiválnák, ha hajlandóak máshol dolgozni. Hálapénz, magánpraxis ugrott, átvezénylés, egyéb szorongatások. Nem csodálkoznék, ha ez is visszafele sülne el, mint szinte minden, amikor a fijjúk meg a lány elkezdenek egy területet rendbe tenni, aka agresszív, arrogáns módon megerőszakolják a folyamatokat. Lásd lakáspiac, gyönyörű példa erre.
Alexander_Greybeard 2020. 10. 07. 11:05
Előzmény: #94252  franc0
#94254
Nincs igazi döntéskényszer. Magánegészségügyben ezután is nagyon jól lehet majd keresni, kereslet is lesz ott munkaerőre és sokkal kevesebb egyéb kötelezettséggel jár az ottani munka az új törvénynek hála. Amelyik orvos teheti, az fel fog mondani és megy magánkórházba. Nyugodtabb élete lesz. Aki oda nem fér be, az komolyabban elgondolkozik majd a kivándorláson.
Annyi lett volna a feladat, hogy adnak plusz pénzt a komoly munkáért cserébe. Olyan pénzt, ami 20 évvel ezelőtt is járt volna, nem csak járvány miatt. Csak ezek a barmok azt hiszik, hogy plusz pénzért plusz dolgokat is kérhetnek. Olyan arrogánsak, hogy nem veszik észre, hogy eddig kevesebbet adtak és most csak reális szintre emelik a bért.
1kor13
1kor13 2020. 10. 07. 11:01
Előzmény: #94252  franc0
#94253
Egyetértek. A versenyszferaban minden szerződésbe bele van írva hogy nem dolgozhatsz a konkurenciának. Sőt többségében az is ott szerepel hogy nem lehet masodallasod. 
franc0 2020. 10. 07. 10:52
Előzmény: #94250  Knorr
#94252
Ez nem egy orvos véleménye, hanem egy féregé.
Végre el kell döntenie mindenkinek, hogy az államnak dolgozik vagy a magánszférának.
A költségek államosításának és a profitok egyidejű magánosításának itt is most vége van.
Aki yachtozni akar, az ne orvosnak menjen. Ez a véleményem.
egynapod 2020. 10. 07. 10:48
Előzmény: #94250  Knorr
#94251
Nem csak egy orvosnak, hanem a MOKnak is ez a véleménye sőt azt is mondják, ha ez így marad még nagyobb lesz az elvándorlás
Knorr 2020. 10. 07. 10:39
#94250
Egy orvos velemenye: :“Az elmúlt napokban több ismerősöm is gratulált nekem. Eleinte nem értettem, hogy mihez, csak zavartan álltam, majd hamar kiderült, hogy a médiában lehozott új orvosi bértábláról van szó, ami alapján én majd nagyon jól fogok keresni. Éppen csak az maradt ki megint a "plakát kommunikációból", hogy:· a vállalkozói jogállást kategorikusan tiltja a közfinanszírozott szférában, így az rövid időn belül bizonyos ellátások összeomlásához vezethet· a másodállások és egyéb tevékenységeket korlátozza, illetve engedélyhez köti. (Így esetemben pl kérdéses, hogy milyen formában dolgozhatok a helikopteren)· Akár két évre szóló kirendeléseket tesz lehetővé, mely családokat tehet tönkre, és az orvos minden más tevékenységét (ide értve a szakvizsga, egyéb képzettség megszerzését) súlyos módon hátráltatja, és erre van 10 nap felkészülési idő. · az átvezénylés lehetősége érdemi bértárgyalás nélkül teszi lehetővé az orvosok munkáltatók közötti csereberéjét.És jelen állás szerint aki közkórházban dolgozik, az ezt vagy elfogadja, vagy nem dolgozhat. Engem ez  a helyzet a  teljes bizonytalanságba taszít!Nem elég, hogy most, a második hullám alatt kvázi az orvosok és a teljes egészségügy a közútálat tárgya, most még egy atombombát is ránk dobtak, ami tovább növeli irànyunkba a feszültséget. Nem titok, hogy a legtöbb orvos jelen bérezésének az alapbér csak egy része, a többi részét pótlék formájában kapjuk ( veszélyességi, éjszakai, délutáni, ügyeleti, szakmaspecifikus, sürgősségi, stb, stb). Ez azt jelenti, hogy nyugdíjunk nem nagyon lesz, de lehetőség van élhető bért keresnünk. Az új felállás szerint nem nehéz vízionálni, hogy a pótlékoknak mi lesz a sorsa. Sajnos várható, hogy nem lesz pótlék. Helyette lesz egy európaibb alapbér, a nettó bér valószínűleg végeredményben nem lesz jobb. Tegye fel a kezét, aki elfogadhatónak tartja, hogy a személyét àllamosítjàk! Na ugye! Akkor ezután ne tessék nekem így gratulálni! Köszönöm!”(Megjegyzés: a helikopterezés itt nem szíjjártói módon folyik, hanem mentőhelikopteren, ahol a kolléga másodállásban dolgozik)
vlacika 2020. 10. 07. 10:32
Előzmény: #94248  Törölt felhasználó
#94249
Ezt adom, vagy tisztességes bért az EÜ-ben (és a TB fizetők körét bővíteni és/vagy a szolgáltatás szintjét a befizetéshez igazítani, esetleg rászorultsági alapon korrigálni), vagy elengedni az egészet, minimál TB fizetéssel és mindenki oldja meg ahogy tudja..(=magánban)
Törölt felhasználó 2020. 10. 07. 10:21
Előzmény: #94246  vlacika
#94248
Ez a hálapénz már régi adósság, engem speciel iszonyat irritált. Ha fizetni kell, fizetek, van árlista, és kész. De még nekem kelljen utánajárni, hogy fű alatt mibe is kerül valami, aztán nekem kelljen kp-ban borítékban odaadni, tiszta alvilági mechanizmusok, magam részéről kimondottan utáltam, ugyanakkor bizonyos helyzetekben egyszerűen elvárt volt. Végre rendbe teszi már Viktor. Sokat elárul azért a mi kis kapitalizmusunkról, hogy a politikusaink 30 évig nem kezdtek vele semmit (és mindkét oldalra igaz, Viktor is az uralkodása 14. évében fogja csak eltörölni).
Törölt felhasználó 2020. 10. 07. 10:19
Előzmény: #94245  Criscito
#94247

Jól látod :) Az azért kőkemény lesz, hogy börtönnel fenyegetik mind a hálapénzt adót mind az orvost/ápolót, ha elfogadják. Bizonyítani persze nem lesz könnyű, de a kockázat így már óriási.
Az orvosok között az okozott igazságtalanságot, hogy aki hozzáfért a hálapénzes munkákhoz, az bőven megkereste vele a nyugati bért, akár többet is + magánpraxis, ahonnan megint hatalmas pénzek jöttek. Rokonomat simán átirányította a doki a magánpraxisába. A srácokat én is magán füll orr gégészhez vittem vizsgálatra, amikor kellett, mert délután volt és így nem esett ki nekem szabim meg nekik se az iskola. Igaz, hogy fizetni kellett, pár perces vizsgálatért is.
Az orvosok azon része aki elvből nem fogadta el a hálapénzt vagy nem fért hozzá és/vagy nem volt magánpraxisa, nos ők meg tényleg megalázóan keveset kerestek eddig.
Bár ahogy olvastam, bizonyos lobbisták, a legnagyobb hálapénzes szülés-nőgyógyász továbbra is praktizálhat magánban :) Kilobbizták, úgyhogy lehet, hogy pár év múlva felhigítják az egész törvényt.
Pár hozzászólást elolvastam, de ennyire naív ostoba emberek, hogy majd most jön a sok ezer orvos és kéglit vesz meg drágán bérel :) Az persze, egymás sarkát tapossák le a dokik, hogy megvegyék a kelenfődi panyelt :) Jót röhögtem, jól esett.
A dokik jó részének eddig is hasonló bevétele volt a hálapénzből + magánpraxis, sőt inkább lesz majd károgás amiatt, hogy rendben kevesebb munkával, de kevesebb bevétele is lesz és elkezdik majd lobbival puhítani a törvényt, hogy a magánpraxist engedjék meg.
A dokik egy részének meg jól jön az emelés valóban és meg is érdemlik, de hogy ebből megint egy ingatlanos árrakétára asszociál valaki, az már annyira nevetséges. Jókat lehet mulatni néha ezen a fórumon a sok naiv emberen.
A lakáspiac több szegmense qrva nagy korrekció előtt áll, nem azért mert ezt akarom, hanem mert ez lesz és ennyi. Lehet ellene küzdeni, de minek?
vlacika 2020. 10. 07. 10:11
Előzmény: #94245  Criscito
#94246
Ez maximum a fiatal dokiknak lesz jó, az idősebb "hálapénz-kompatibiliseknél" inkább mínuszos lesz az egyenleg..
Criscito 2020. 10. 07. 09:59
Előzmény: #94228  buyandhold
#94245
Igen. Csak közben elveszik a hálapénzt az orvosoktól, ami adómentes volt. Szerintem többet buknak ezzel az orvosok, mint amennyit nyernek. :) 
fogpaszta
fogpaszta 2020. 10. 07. 09:57
Előzmény: #94241  2345678
#94244
Ezután hatvanyozottan!
2345678 2020. 10. 07. 09:57
Előzmény: #94241  2345678
#94243
A covid miatt fogorvos,belgyógyász ismerősök arra panaszkodnak,hogy kevesebb a betegük ,igy kevesebb most a pénzük.Végrehajtó ismerős nagyrészt csak parkolási bírságokkal foglalkozott,de mivel ingyenes volt a parkolás,most 1.8 millió minusszal zárt. Az orvosoknak tényleg több lett,vagy több lesz  most  a pénzük  ?
fogpaszta
fogpaszta 2020. 10. 07. 09:57
Előzmény: #94240  berlini
#94242
Egyetértek!
2345678 2020. 10. 07. 09:45
Előzmény: #94240  berlini
#94241
 Én is így látom.,mert jó szerencsém folytán belelátok a tehetősebb dokiknak  az életébe. A múlthéten mutatta be orvos ismerősöm egy társasház egész 1 emeletét amit megvásárolt magának gyerekeinek és rendelőknek. Ott vannak és ott is maradnak a lakáspiacon.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek