Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.



Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.



Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)



Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:



soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.



Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.



link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
ncseed!
ncseed! 2020. 09. 30. 16:12
Előzmény: törölt hozzászólás
#91660
Ja, meg milyen olcsó lesz ezeket a nagy telkeket karbantartani, főleg ha öreg leszel és örülsz ha a s****d ki tudod törölni egyedül! Meg öntözni a jövőben!
https://www.elobolygonk.hu/Klimahirek/Viz/2020_09_28/tozsdei_arucikke_valik_a_viz
 Milyen fenntartható... ** ***
Törölt felhasználó 2020. 09. 30. 16:11
Előzmény: #91654  franc0
#91659
Milyen jó is havat lapátolni, levelet söpörni, keritést festeni, füvet nyirni, stb.!
Mennnyire hiányoznak ezek!
Sír a lelkem!
franc0 2020. 09. 30. 16:09
Előzmény: #91634  berlini
#91658
A piac a hatalom egy másik arca. Ami ráadásul arctalan, így nem is lehet leváltani 4 évente.
Nem véletlen, hogy az igazán fontos területekhez (oktatás, egészségügy) nem engedi oda a piacot az állam.
Más országokban sem!
Szerintem a lakhatás is van olyan fontos, mint az oktatás és az egészségügy.
Már ezerszer leírtam itt is, letojom ha 1 milliárdod van, amíg aranyban, bitcoinban, OTP részvényben van.
Én ehhez tartom magam, csak azt az ingatlant veszem meg amiben lakom, a többi a tőzsdén van.
Az ingatlanbefektetősdit szanaszét kellene adóztatni.
Egy csomó értelmes diplomás ember él jelenleg az ingatlanpiacból (fejlesztők, bankárok) akik képesek lennének valóban hozzáadott értéket termelő, exportáló iparágakban alkotni (IT, biotech), de mi inkább téglákat pakolunk egymásra.
Pazarlás.
HerrLudwig 2020. 09. 30. 16:00
Előzmény: #91638  mcbull
#91657
Figyu, ne mond már nekem, hogy nem lehet, csinálom évek óta, az említettnél még többet is elrakok. Pedig itt hirdeted te is meg a többi defetista, hogy nem lehet megcsinálni.
Múltkor már írtam egy ötletet: megcsinálsz egy IT-security tréninget, olyat ami certificatet is ad és elmégy IT-security tanácsadónak. Pár év után évi 100ezer € simán elérhető. Persze ezer más módon is lehet, én sem ezzel foglalkozom, a lényeg, hogy képezd magad.
XisCixis 2020. 09. 30. 15:59
Törölt hozzászólás
#91656
lewho 2020. 09. 30. 15:59
#91655
Ott a baj, hogy ha a pályakezdő pár kinéz magának egy 20-23 millás újpesti panelt, amihez jó volna letenni kb 10 misi önerőt, a különbözetet meg fizetni havi 80eFt-tal, nem tudnak még szülői segítséggel sem letenni 10 misit. És nem azért, mert lehetetlen, hanem mert mindent-rögtön-azonnal-akarok-megérdemlem mentelitással sem a szüleik, sem ők nem tudnak megtakarítani, lejjebb venni az igényekből/csökkenti a kiadás/növelni a bevételt. Mert az igaz, hogy egy fizetésből baromi nehéz összespórolni az önerőt, de az is igaz, hogy egy fizetésből meg nem biztos, hogy mindenkinek jár a saját lakás. De egy gyengébb nettó 200e Ftből, ha a szüleimnél lakom, akkor is meg tudok takarítani 1,2-1,5m Ft-ot évente, ha cigánygyerekek potyognak az égből. Ja, hogy akkor zsíroskenyeret eszek vacsira, és nem kézműves hamburget? Meg 14 éves kocsival járok, nem III. generációs Priussal? Meg nem költök havi 10eFt-ot korlátlan telefoncsomagra? Igen, kurva nehéz. Akarni kell, és menni fog.
franc0 2020. 09. 30. 15:55
Előzmény: #91633  CyrusTheGreat
#91654
Ne tegyünk úgy, mintha többlakásos társasházban lakni életcél lenne.
Az egy kényszer. Nem több.
Mindenki családi házban akar lakni, csak a körülmények olyanok, hogy nem mindenkinek engedi a rendszer.
Van aki beadja a derekát és elfogadja hogy lukban kell élnie, és vannak, akik inkább a rendszert akarják megváltoztatni.
berlini
berlini 2020. 09. 30. 15:52
Előzmény: #91646  Törölt felhasználó
#91653
Teljesen egyetértek!
CyrusTheGreat 2020. 09. 30. 15:52
Előzmény: #91648  Törölt felhasználó
#91652
Dehogy jobb, csak sokkal gázosabbnak érzem a szituációt a potenciálisan jóval több halott miatt egy kalákás társasház esetén. Nálam ez nem kifejezetten a minőség és a biztonság szinonímája.
Törölt felhasználó 2020. 09. 30. 15:51
Előzmény: törölt hozzászólás
#91651

Ami pénzt a fityesz már elégetett a családtámogatásra, abból simán megteremthette volna a normális bérleti piacot annak a kb 1 millió fiatalnak, akik az ő 10 éves uralkodásuk alatt kezdte el a felnőtt életét.
Ezt sem érti meg itt sok emberke, meg ezért jár sokak agya az öröklésen, mikor pusztul már ki a nagyi, hogy vigyük a lakását, mert máshogy nem lesz, de akkor még a szülők is legyenek belátóak és lemondóak a jogilag nekik járó résszel kapcsolatban :)
Egy normális bérlakáspiac esetén meg ki a fenét érdekelné ez hogy mikor örökölhetik a nagyi lakását? Lehet bérelni, nem szégyen és főleg nem megterhelő, nincsenek rászorulva a család komoly támogatására.
Nem kellene úgy kezdenie az életét minden fiatalnak, hogy akkor 25-30 évig megnyomorítják magukat, hogy legyen kégli, mert bérelnek és ennyi.
Én mindig a tömegközlekedést hozom fel példának, hogy nem kell ahhoz vonatot vagy buszt vennem még részben sem, hogy bejárjak pöstre, ha nem akarok autóval. Megveszem a jegyet, kibírható összeg és ennyi. Használom, amíg kell.
Ugyanez kéne legyen a lakhatás is, csak nagyobb léptékben. Alap infrastruktúra kéne legyen a bérlakás és a normális törvényi szabályozás.
Ami pénzt ezek már elb.sztak, réges régen megteremthető lenne ez és meglepődne mindenki, hogy a magyar ember se ragaszkodik a saját lakáshoz, ha van normális alternatíva és tud bérelni.
ncseed!
ncseed! 2020. 09. 30. 15:51
Előzmény: #91646  Törölt felhasználó
#91650
Tibi, a magyar bérlakásrendszer százszor piacibb mint a német, csak megsúgom. Az önkormányzati lakásoknak közük nincs a 'piacinak' nevezhető bármihez, meg a németeknél cocialista módon bekorlátozott cégeseknek sem! Pont hogy kezdett szépen felépülni a magyar színtisztán piaci alapokon álló bérlakásrendszer amikor jött a MÁP és az állam elkaszálta a további bővülését. Így jártak a kedves bérlők! Most jóval nagyobb árcsökkenés lett volna ha egy éve nem állították volna meg a bővülést. Köszi így utólag is!
ncseed!
ncseed! 2020. 09. 30. 15:46
Előzmény: #91646  Törölt felhasználó
#91649
Nem értem... hát miért nem tőzsdéznek ezek a derék magyar családok??? Lajos megmondta: S&P, NASDAQ, DJI... többszörösen megverték a mi kis magyar lakáspiaci szárnyalásunkat! 
Le lettem sajnálva a kis panyelkámmal, el is szégyelltem magamat mekkora lúzer vagyok! Akkor hol a gond?????
Törölt felhasználó 2020. 09. 30. 15:41
Előzmény: #91633  CyrusTheGreat
#91648
Amúgy egy iker vagy egy különálló kalákás ház vajon jobb?
Törölt felhasználó 2020. 09. 30. 15:38
Törölt hozzászólás
#91647
Törölt felhasználó 2020. 09. 30. 15:31
Előzmény: #91642  ncseed!
#91646

A fityesz ezen tudna változtatni, az uralkodásuk alatt felnőnek új generációk, akik nem feltétlenül ragaszkodnának saját lakáshoz, ha lenne egy normális bérlakáspiac.
Ugye a nagyeszű minyiszter asszony is beleharsogja a kamerába, hogy a magyar ember saját lakást szeret, a magyar ember nem szeret bérelni, a magyar ember megváltozhatatlan.
Miközben a büdös francokat van ez így. Azért nem szeret bérelni, mert nincs normális bérlakáspiac. Azért nem szeret bérelni, mert nagy a létbizonytalanság, kidobhatják és drága is (nem kis részben a rossz törvény miatt is drága). A lakáskiadók hasonlóan panaszkodnak, kiszolgáltatottak bizonyos bérlőtípusokkal szemben, azért járnak a bérlők nyakára sokszor hetente, mert semmilyen védelmet nem kapnak, ha megtörténik a baj és nem fizet a bérlő vagy kárt okoz.
10 éve uralkodnak, már közel 1 millió ember életét tudták volna megváltoztani, aki ezalatt a 10 év alatt kezdte a felnőtt életét.
Miért lenne rossz egy bérlakáspiac, ami megfizethető, kiszámítható és rugalmas, tehát ha munkát kell váltani akár pesten belül, akkor egyszerűbb?
Ja tudjuk miért nem jó ez, mert a bérlakás nem akkor biznicc, nem lehet a ner építő haverokat pozícióba hozni olyan egyszerűen és a profit is mérsékeltebb és sok év alatt gyűlne csak össze a haszon, ami így hamarabb náluk landol, a zsebükben, ahogy eladták a kéglit.
Nade pontosan ezért van választott qrmány, pontosabban lenne, hogy a hosszútávú előnyöket nézze, ne azt harsogja, hogy a magyar ember lakást szeret birtokolni, hanem megoldja a problémát a gyökerénél és versenyképes alternatíva legyen a bérlakáspiac.
Ezek a böszmék meg csak öntik a pízt, mert ők támogatják a családokat és erőszakolja meg b.sszák szét a piacot.
Nem tudom, hogy ez hova vezet, de várhatóan kib.szott nagy reccs lesz ebből, amikor ez a torz művük összeomlik a saját súlya alatt.
berlini
berlini 2020. 09. 30. 15:28
Előzmény: #91640  Törölt felhasználó
#91645
Ezta vitát teljesen feleslegesnek tartom.
Amióta öröklés van azóta teljesen egyedi és esetleges, hogy ki élvezi egy meghalt déd vagy nagyszülő örökségét. Jogilag persze, hogy a következő generáció, de ténylegesen direktben vagy áttételesen a követkeők is.
penztaros_lorinc
penztaros_lorinc 2020. 09. 30. 15:27
#91644
Baboskonak az ingatlanokkal se volt szerencséje.
Törölt felhasználó 2020. 09. 30. 15:20
Törölt hozzászólás
#91643
ncseed!
ncseed! 2020. 09. 30. 15:19
Előzmény: #91640  Törölt felhasználó
#91642
Jobb családoknál simán kipengethető négy szülő által az adott környéken ahol laknak egy lakás!  Na persze ehhez esetenként az is kellhet hogy a szülők ne cseréljék le négyévente az autójukat valami fancy modellre és esetleg kevesebbszer menjenek el világkörüli útra! Kinek mi a fontos ugye... Én sem azt mondtam hogy pösti lakást kell kapjon bárki is. Már írtam, párválasztáskor is tudat alatt vagy nyíltan de ott a cél hogy hasonló társadalmi-anyagi státuszúval kössük össze az életünket.Magyarul gazdag gazdaggal, csóri csórival házasodik többségében és máris meg van az oka a nagy társadalmi szétszakadásnak pár generációval később...
***
Amúgy meg rengeteg vidéki vett pösti lakást gyereknek/befektetésre/akármire, itt a fórumon is sokszor beköszönnek hogy vennének újépítésűt(!) a lurkóónak mert jön fel pestre tanulni... persze akkor ismegy a többség részéről a fröcsögés hogy 'nómális vagy' meg a 'felét se éri'! 
Törölt felhasználó 2020. 09. 30. 15:12
Törölt hozzászólás
#91641

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek