Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.



Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.



Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)



Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:



soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.



Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.



link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
CyrusTheGreat 2020. 09. 22. 10:38
Előzmény: #90455  elemerorsos
#90460
Szabi tér környékén is nagyon erős a buliturista jelenlét, Nádor utcában vannak olyan társasházak (közel a Vécseyhez), ahol a víg napok alatt a lépcsőházban voltak szétszórva az üvegek szinten minden héten, Bajcsy VI. kerületi oldalán is lehetett izgalmas dolgokat látni, a Szent István körút V. kerületi oldalán az elmúlt években a társasházak többségét belülről kellett beriasztózni és majdnem mindenhová ajtórácsokat tettek a lakók. A mi társasházunkban is elég sok konfliktust okoztak angol/svéd/holland legényegyletek, de szerencsére itt a lakók azért képesek voltak a fellépésre.
Ettől függetlenül vannak persze ellenpéldák a normális, senkit sem zavaró viselkedésre, de távolról sem igaz, hogy csak a Gozsdu környékén viselkednek vállalhatatlanul.
elemerorsos 2020. 09. 22. 10:33
Előzmény: #90457  Törölt felhasználó
#90459
Tudom. Ezért írtam hogy oda alig. Király-Paulay még igen, Opera környékére már nem mennek. De szerintem érted mire gondolok, csak kötekszel :-))
elemerorsos 2020. 09. 22. 10:32
Előzmény: #90423  hétszilvafás
#90458
Az elmúlt 3-4 évben egy építési vállalkozó egy átlag 2-3 éves projekten 60-100%-os profitot ért el. Mostanra viszont annyira megdrágultak a telkek (dupláztak), és bejött a 27%-os ÁFA, hogy a profitjuk gyakorlatilag e miatt elolvadt. Most vagy a telekárak fognak bezuhanni, vagy az ÁFA csökken, vagy az állam kitalál valamit, hogy ezek nélkül is tuningolja a piacot... nehéz lesz, és ez már a bull piac 25. órája lesz.
Törölt felhasználó 2020. 09. 22. 10:30
Előzmény: #90455  elemerorsos
#90457
A Gozsdu/Király utca a VI és a VII határán van.
elemerorsos 2020. 09. 22. 10:29
Előzmény: #90435  hétszilvafás
#90456
A most piacon levő, II-XII kerületi budai építési telkeknél az egy m2-re jutó telekár 600-800 ezer Ft. Ezért állt be a piac, mert ennyivel még profit nélkül se jön ki a matek.
elemerorsos 2020. 09. 22. 10:28
Előzmény: #90447  CyrusTheGreat
#90455
Ezt rosszul látod. Nagyon sok lakás és ház újult és újul meg a rövidtávú kiadásnak köszönhetően. Akik rövidtávúznak, egy stabil színvonal (tisztaság, falak, közös terek állapota, stb) fenntartásában érdekeltek a házban. Ez nyilván nem luxus a legtöbb helyen, de fényévekkel jobb, mint amilyen a ház előtte volt vagy rövidtávúzás nélkül lenne. Az szintén negatív előítélet, hogy csak ilyen turisták jönnek Bp-re. Ilyen is jön, de ez kb. a Gozsdu környéke, a vendégek töredéke. V-VI-I kerületekbe alig jár buliturista. Azért hallasz erről sokat, mert ők a hangos kisebbség. Ez olyan mintha a robbantások miatt mondanád, hogy minden muszlim terrorista.
CyrusTheGreat 2020. 09. 22. 10:02
Előzmény: #90449  CyrusTheGreat
#90454
A K74 esetében egyébként korrekt módon elérhető az engedélyezési tervdokumentáció:http://www.duna-lak.hu/kossuth/Kossuth_kiviteli_muleiras.pdf
Érdemes végigolvasni, de a talán a legjobb a bevezetés első pár bekezdése:
"Az építési telek Újpest, Kossuth u. 74. sz. alatt található. Az utca kifejezetten csendes, mindkét oldalról közterületi akác fasorral szegélyezett. A közvetlen épített környezet javarészt kis magasságú, alacsony intenzitású beépítésekből áll. Ezek egy része szépen felújított, másik része kisebb építészeti értéket képviselő, földszintes épületekből áll. Tágabb környezete már kevésbé mondható kedvezőnek, pár lépésre található a Szilágyi úti buszforduló, illetve nem messze onnan a vasúti megálló. Az utca átellenes vége panel lakótelepbe torkollik. 
A területen sokáig nem történt komolyabb fejlesztés, azonban a tavalyi és az idei év során több ingatlan is eladásra került, ahol lakóépületek tervezése van folyamatban. Ezek sorába tartozik bele a most bemutatott épület is. A beruházó célja relatíve alacsony bekerülési költségű, javarészt kisebb méretű lakások kialakítása, melyeket kedvező áron lehet értékesíteni. Mivel a közlekedési lehetőségek kifejezetten kedvezőek, illetve a terület infrastrukturális ellátottsága kifejezetten jónak mondható, így a megcélzott közönség főleg a fiatal párok, illetve a kisgyermekes kis családosok."
ahihetetlengyula 2020. 09. 22. 10:02
Előzmény: #90452  ahihetetlengyula
#90453
Az ingatlanpiaci ciklikusság előidézője mindig az emberi mohóság. Ez soha nem fog változni, így annak ellenére, hogy minden szitu más, a végeredmény az összes esetben ugyanaz. Lehet, hogy a kormányzat tolja még két évet, de azzal csak nagyobb bukást ér el a végén. 
ahihetetlengyula 2020. 09. 22. 09:45
Előzmény: #90451  ncseed!
#90452
Nincs ezzel baj, csak a következő években ezért komoly árat kell majd fizetniük. Magyar ingatlan befektetésről valóban letettem, nyugatabbra nézelődök.
ncseed!
ncseed! 2020. 09. 22. 09:35
Előzmény: #90450  ahihetetlengyula
#90451

Most mondd meg! Ezek a cúnya kapitalista beruházók... légy te is építtető! Kaszálj te is!!!
Azt hittem már Bécsben vagy... nem azt írtad lépsz? 
ahihetetlengyula 2020. 09. 22. 09:31
Előzmény: #90449  CyrusTheGreat
#90450
Az ot szazalekos afa bevezetese utan az egesz kulonbozetet lenyeltek, a most csokkeno epitoipari koltsegekbol fakado tobblet bevetel is teljes egeszeben az ovek. A 27 szazalekos afara torteno visszaallast a vevokkel fizettettek meg, ahogyan a rozsdaovezeti 5 szazalekkal sem lesz hirtelen 22% minusz az arakban. Allami ingyenpenzek lettek eszetlenul a beruhazokhoz csorgatva, nem sajnalom oket.
CyrusTheGreat 2020. 09. 22. 09:20
Előzmény: #90423  hétszilvafás
#90449
Semmiféleképpen sem szeretném az építtetőket védeni (nem is szorulnak rá), de 12%-os profit egy 2-3 éves beruházásnál az a k.rva gyönge kategória, ezért belevágni is felesleges. Egy 3 éves beruházásnál legalább 20%-os profitot kell elérned és akkor még mindig csak egy 5 éves állampapír hozamánál vagy évesítve összehasonlíthatatlanul nagyobb kockázatvállalás mellett. Ha a vállalkozó tud számolni (miért ne tudna), akkor vagy a telek bekerülési értéke volt nagyon alacsony vagy a kivitelezést úszta meg ilyen-olyan okokból olcsón. 
ncseed!
ncseed! 2020. 09. 22. 09:17
Előzmény: #90444  Murdoch
#90448
Mit lépek át? Hogy több ingatlant hirdetnek??? Ez tény. Mint ahogy az is hogy ennek ellenére kevesebbet adnak el. Érted? Kevesebb esetben találkozik a kínálat a kereslettel.
Van az eladott ingatlan: ez számít. Meg van a hirdetett ingatlan ami sz*rt se számít, legfeljebb te örülsz hogy nem X milláért nem veszed meg hanem X-7 milláért nem.  Sehol semmilyen hivatalos statisztikában nem tartják a hirdetések számát nyilván, gondolom azért mert annyira 'fontos'.
***
Emlékszem 2012 környékén minden ötödik házon kint volt az eladó tábla és egekben voltak a hirdetésszámok, mélyben a tényleges eladások. Milyen sz*rul jártak akik akkor nem tudták eladni... ** ***
***
Most alig látok a környékünkön egyáltalán eladó táblát, viszon szépen húzzák fel az új házakat és rengeteg régebbit teljesen felújítanak modern minimálra.
CyrusTheGreat 2020. 09. 22. 08:30
Előzmény: #90411  PBoborjan
#90447
Miből él a budapesti rövidtávú piac és a kapcsolódó ökoszisztéma? Hogy olcsón eszel/iszol/kurvázol, ha NY-EU-ból jössz, sokat ér itt az EUR-od/GBP-d/USD-d. Ha erre építed az üzleti modelled (teljesen mindegy, hogy kocsmárosként vagy szállásadóként), akkor pontosan jól tudod, hogy a jelenlegi szisztéma nem honorál semmilyen értéknövelő beruházást, mert kizárólag addig jönnek hozzád, amíg szállással+repjeggyel jóval olcsóbb vagy, mint otthon elvégezni ugyanezeket a tevékenységeket. Ha elkezdesz értéknövelő beruházásokat tenni, az azonnali hatásként egyből rontja a profitodat és emellett az üzleti modell mellett valószínűleg soha nem is fog nagyobb jövőbeli profitot generálni - ahhoz teljesen más hasznosítási módra (mondhatnám azt is, hogy üzleti modellre) van szükség.
Ezért tartom irreálisnak azt a várakozást, hogy az Airbnb-bulinegyedes történet érdemben hozzájárulhatna az ingatlanvagyon megóvásához/feljavításához, egészen egyszerűen egyik szereplő sem motivált az ilyen irányú elmozdulásban.
Egyszerűbben megfogalmazva: ha egy társasház/befektető kitalálja, hogy luxus lakásokat fog kialakítani egy bérházban, ehhez nagyon komolyan modernizálja gépészetileg/építészetileg a házat úgy, hogy megmarad az eredeti stíl, az nagyon nehezen tud úgy működni, ha a körülötted lévő házak kapualjait teleokádják és hajnali kettőig hallgatod az ablakod alatt a bulikát...
ahihetetlengyula 2020. 09. 22. 08:30
Előzmény: #90441  ncseed!
#90446
A hitelesek örüljenek az ingyen jött pénznek, amit agyatlanul, rögtön elszórtak. Ideje az álltaluk kreált lufi durranásának.
Murdoch 2020. 09. 22. 08:24
Előzmény: #90441  ncseed!
#90445
Nem lennének hitelesek, ha nem lennének olyanok, mint ti.
Murdoch 2020. 09. 22. 08:17
Előzmény: #90442  Törölt felhasználó
#90444
A kínálati boom-al kapcsolatos dolgokat mindig diplomatikusan átlépi :) 
Murdoch 2020. 09. 22. 08:17
Előzmény: #90440  ncseed!
#90443
Az egyik családi ház tegnap ledobott magáról 7 milliót. Van időm. Majd nézd meg mi lesz lakásfronton, egy éven belül lesz majd 50e eladó. De csak maradjanak az árak, utána nagyobb lesz a pofon. Ismerősöm, akinek egyáltalán nem okoz gondot megvenni pár komolyabb újépítésűt, befektette máshova a pénzét, elege lett a lehúzásból. 
Törölt felhasználó 2020. 09. 22. 08:15
Előzmény: #90440  ncseed!
#90442
Jo reggelt.
En mar lassan belezavarodom a nagy valasztekba.
ncseed!
ncseed! 2020. 09. 22. 08:12
Előzmény: #90439  Murdoch
#90441
"Spekulációnak vége, jöhet a piac."
Ja, pont az olyan spekulánsoktól védi a kormány a hiteleseket mint ti...

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek