Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.



Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.



Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)



Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:



soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.



Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.



link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2020. 09. 19. 14:07
Előzmény: #90074  berlini
#90080

"Nem beszélve a TESLA-ról ami a mai 400-ról 2000 dollárra is felmegy."
Az ugye megvan, hogy volt egy 1:5 split a Teslában, már régen elhagyta a 2000-es szintet, sőt megvolt a 2500 is, amire még év elején vártam :)
A havi költöpénzemet forgatom most benne Revoluton, mindig eladok annyit pénteken záráshoz közel, amennyi a következő heti költőpénzem lesz és visszaváltom forintra. Eddig igencsak jól muzsikál, bár ez csak egy kísérlet a részemről, de ha jól sikerül, akkor ezt fogom tenni a jövőben. Minden pénzt, mielőtt elkölteném, megforgatom egy kicsit a Teslában, legalábbis amíg tart ez az őrület.
50% árasés meglesz, de nem általános 50% áresés, de nektek hiába is magyarázza ezt a zember, úgysem értitek, hiszen nem akarjátok érteni.
37-38m-ról indulnak az 1+2 panyelek, amiket kinéztem és már volt 31m-ért is, kb 1 év után került le és nem biztos, hogy azért mert eladta vagy ha eladta, mennyiért adta el ténylegesen. Ez kb 20% esés eddig, durván 1 év alatt és úgy gondolom, hogy semmi nem menti meg ezeket. Volt egy rakéta időszak, aranykor, aki élt vele, élt, aki nem, az meg így járt. Ha vár, akkor mindig csak kevesebbért tudja majd eladni.
Én azt gondolom, hogy tudok majd venni 19-20m körül, persze nem most, hanem évek múlva. Lassú lecsorgás lesz, hacsak nem jön majd valami váratlan a piacon.
Egyébként ha meg is nyerik 22-ben a választásokat, akkor is várhatóan Budapesten igen megbüntetik őket a választók. Ez most már eléggé a levegőben van, bárkivel is beszél az ember. Az elszállt lakásárak is benne vannak ebben. A nagy többségnek ez nem előny, hanem hátrány, mert hiába van egy kéglije nem tud mozdulni, csak óriás hitellel.
A fidesz meg olyankor bosszút szokott állni, de mondom ez csak egy lehetőség, simán benne van a levegőben, hogy 22-ben elhajtják őket a vírus dilettáns kezeléséért, a korrupcióért, mindenért, elegük van belőlük a zembereknek. Ennek nagyobb az esélye, mint sokan hiszik.
ahihetetlengyula 2020. 09. 19. 14:04
Előzmény: #90076  berlini
#90079
Nem a rizsa kell, egy hatalmas lufi vegen vagyunk. Igazabol mar ki is pukkant, csokkennek az arak. Az uj lakasok tomkelege eladhatatlanul var egy eve. Ova intek mindenkit a vasarlastol, lesznek jobb vetelek egy-ket ev mulva. Aki meg ahogy mondtam agyhalott, az vegye meg a selejt lakasokat harminc millio felett, sok ilyen emberrel talalkoztam 2008-ban is. 
CyrusTheGreat 2020. 09. 19. 14:03
Előzmény: #90060  ncseed!
#90078
Most, hogy elszalad a hiány és maga a Vezír is nevesítette, hogy erősen támaszkodnak a háztartások által nyújtott államadósság-finanszírozásra, ezt az “ébredést” mikorra prognosztizálnád?
CyrusTheGreat 2020. 09. 19. 14:01
#90077
A tippversenyhez eszembe jutott még egy:
- jelenleg a BV és CSOK kapcsán a tb jogviszonyban egy maximálisan meghatározott kihagyás lehet (30 nap). Elképzelhető, hogy ezt kitolják 90-120 napra, esetleg teljesen eltörlik, darabokban is elég lehet teljesíteni a 3 évet.
berlini
berlini 2020. 09. 19. 13:53
Előzmény: #90073  ahihetetlengyula
#90076
Érdekes összefüggést lehet megállapitani itt a fórumon.
Minél frissebb a regisztráció annál lazábbak a jóslatok. 
És szabadszájuabbak.
Hogy meglátjuk 5 év múlva?
Ki?
Én itt leszek.
De neked hanyadik regisztrációt fogja majd azt meglátni?
Ugyanis itt nem fogsz ezen a néven sokáig irogatni, ha agyhalottnak minősited a fórumozó társakat.
Dehát neked nem is célod ez. A lényeg hogy annak a kockázata nélkül szidalmazhass másokat, hogy az pofán verne.
Törölt felhasználó 2020. 09. 19. 13:49
Előzmény: #90072  ncseed!
#90075

Még fél év moratórium a valódi segítség nélkül azt is jelenti, hogy még többen fogják elinflálni az életszínvonalukat amellett, hogy aki nem tudja fizetni a törlesztőt, annak valódi segítség lehet, de sokkal jobb lett volna egy nyugati országokhoz hasonló támogatási rendszer, amivel a munkáját tudta volna megőrizni a zember. Nyugati országok valódi segítséget adtak, a magyarock meg ugye adták ezt a moratóriumot és aki élt a moratóriummal, azzal fizettetik majd meg a jövőben azt, hogy most szüksége volt pénzre.
Persze az olyanok mint én, aki arbitrázsban tartom, nekem nagyon jól jön, de a hitel kamatszint is számít, ami nálam alacsony. Az emberek jó része esetében meg ez a történet, saját magukkal fizettetik majd meg a mostani "segítséget".
Tipikus fideszes arrogáns megoldás, miközben a nyugati országok valódi segítséget adtak.
Azért ne gondold, hogy a zemberek hülyék teljesen és nem látják ezt. Budapestet is elkezdték sz.vatni, ahogy elvesztették a várost. Párhuzamos hatalom kiépülése a pénzosztásra, pénzek elvétele, minden aljas pitiáner trükk. Az eredmény az, hogy még nagyobb mértékben elvesztik pestet.
Emlékszem ez már megtörtént velük, 2002-ben vagy 2006-ban, erre arrogáns fideszes megoldás jött, hogy akkor majd lesz Budapest miniszter és mindenki nyugodjon le. Nem igazán hatotta meg a zemberek, pesten úgy leszavazták a fijjúkat, mint a huzat.
Szerintem 22-ben meg lehet őket fogni, persze hát az ellenzék töredezett és egymást marják most még. Ha nyer a fidesz egyedül ennek köszönheti, hogy az ellenfelei egymást marják.
A jövő nem szereti a múltat másolni, a választások elvesztése csak az egyik olyan opció, amikor iszonyat nagyot durrvan kipukkan orbán mesterműve a felfújt lakáslufi.
A magas lakásárak ráadásul nem kevés frusztrációt gerjesztenek és szavazókat fordítanak el tőlük, ezt se becsülném alá.
2 év múlva akik most felvették a BV-t, már rég elköltötték és várják a következő helikopterpénzt és frusztráltak lesznek, ha nem jön.
berlini
berlini 2020. 09. 19. 13:46
Előzmény: #90071  Törölt felhasználó
#90074
Türelem.
Hiszen már többször levezetted, hogy 50%-os áresés lesz a következő 3-5 évben. Addig a MÁP-ban hizlalod a pénzed, infláció alig, most egyet vehetnél 5 év múlva utánad dobnak kettőt ugyanannyiért.
És jól modtad.
Mindehhez még hozzájön egy kormányváltás és egy totális ingatlanpiaci összeomlás.
Lehet hogy nem 2 hanem 4-5 lakásra is futja majd?
(Nem beszélve a TESLA-ról ami a mai 400-ról 2000 dollárra is felmegy. Egyedül annyit ér majd mint az összes autógyártó együttvéve.)
ahihetetlengyula 2020. 09. 19. 13:43
Előzmény: #90072  ncseed!
#90073
Te vegyel meg par lakast a csucson, mi kivarunk. Majd meglatjuk ki jart jol ot ev mulva. Azert mert egyszer veletlen jokor vettel lakast meg nem vagy tozsdecapa es elorelato jos.
ncseed!
ncseed! 2020. 09. 19. 13:29
Előzmény: #90071  Törölt felhasználó
#90072
Sokkal többet vesztesz ezzel az intézkedéssel te aki használt lakást akar venni mint az a pár fillér mint amit esetleg nyersz... de ne zavarjon! Mondjuk a csőlátást és vízionálást félre kellene tenni ahhoz hogy ezt észrevedd!
***
2022 választás??? Fényévekre vagyunk attől hogy latolgass. Addig sok víz lefolyik a Dunán, bár ahogy én látom eddig mindent megtett a Fidesz ami megtehető válságkezelésben hogy újraválasszák őket (sőt még továbbiakat is meg fog tenni akár az államadósság terhére). Aki ezt nem látja az vak! Ezeknél az intézkedéseknél szociálisabb intézkedés nincs, a kétbalkezes "sszocialista" banda meg tétlenül nézte a devizások beborulását és semmit se tett.
Törölt felhasználó 2020. 09. 19. 13:19
Előzmény: #90066  tihamer
#90071

Nekem nagyon jól jön, mert már 4% kamatot kapok a pénzecskére és ennél kevesebbet fizetek majd a banknak. Illetve amit nem vonnak le, az rakom be tartaléknak, így már 2,5m-nál is többel nő majd a rendelkezésre álló pénzecske, ami szépen hízik map+-ban.
Kivárom én a jó árú befektetői lakást. Türelem kell most, nem kapkodás.
Egyébként is hogy milyen sérülékeny ez az orbáni álom a felfújt ingatlanpiac, ahol csak állami helikopterpénzzel juthat lakáshoz és csak az aki bevállalja 3 gyerek legyártását, abba szerintem sokan nem gondolnak bele. 2002-ben is azt hitte mindenki, hogy az esetlennek kinéző Megyónak nincs esélye a karizmatikus és dinamikus  és akkor még fiatal Orbánnal szemben. Éppen így, ha 2 év múlva más fog kormányozni, akkor a lassú lecsorgásból azonnali pukk(i) lesz, mindent beszántanak pillanatok alatt, csók, bv, családi adózás és lesz helyette progresszív adó meg valamilyen más támogatás, családi pótlék emelés stb.
Egy szempillantás alatt kidurran a lufi. Ha marad a fidesz, akkor meg már azért nem tudnak igazán mit csinálni, mert a fiatalok egyre kevesebben és aki bevállalta a gyereket, azokat már mind belerakták egy lakásba. Elfogy vagy már el is fogyott a célközönség nagy része.
A KSH szerint normál ügymenetben van évi 10e házasság pesten, ez kevesebb lesz, mert sokan előre hozták, de ha maradna is a 10e, mindenki akkor sem tudná vagy akarná közülök felvenni.
Ennyi emberre rá lehet a világ minden pénzét is öntözni, de ilyen kevés ember vs pesti lakáspiac nem támaszt meg már semmit sem a jövőben.
Vidéken is hasonlóak az arányok.
Murdoch 2020. 09. 19. 13:13
Előzmény: #90069  JeGeMeLOV
#90070
XXII. kerület ikerházak, XI. összes új. Ezek B tervek, annyira egyik sem izgat, viszont az árakat nézem, nem nagyon látok mozgást felfelé.
JeGeMeLOV
JeGeMeLOV 2020. 09. 19. 13:02
Előzmény: #90068  Murdoch
#90069
Van listád? Nálam nagyon rövid szóval nem releváns. 
Murdoch 2020. 09. 19. 12:53
Előzmény: #90067  JeGeMeLOV
#90068
Hát ez így sovány infó. Jó néhány projektet nézek én is, van, ahol stagnálnak az árak, van ahol csökkennek:
https://ingatlan.com/xi-ker/elado+lakas/tegla-epitesu-lakas/31601799
Nincs nagyon mozgás.
JeGeMeLOV
JeGeMeLOV 2020. 09. 19. 12:36
Előzmény: #90065  Murdoch
#90067
Milyen link? Amiket nézek, ott szép csendben mennek fel az árak. Fél éve 950k, most 1.2m /nm. Erre adják a remek 6-7% akciókat
tihamer
tihamer 2020. 09. 19. 12:28
#90066
Murdoch 2020. 09. 19. 12:25
Előzmény: #90064  JeGeMeLOV
#90065
Link?
JeGeMeLOV
JeGeMeLOV 2020. 09. 19. 12:23
Előzmény: #90039  ncseed!
#90064
Követem, emelkednek az új árak. 
lohran 2020. 09. 19. 12:13
Előzmény: #90062  ahihetetlengyula
#90063
Hát ezt jól megmondtad !
Tényleg szürreális a 30 milliós 50 éves panel itt egy mondhatjuk balkáni telepen Óbudától Kelenföldig.
Ha valaki odatéved ismét retró filingje lesz csak csodálkozik ,hogy minden lepusztultabb lett.
ahihetetlengyula 2020. 09. 19. 11:57
Előzmény: #90061  ncseed!
#90062
Minek orulsz? Hogy van meg fel ev a totalis osszeomlasig? Vegyel meg egy-ket panelt harminc millaert a balkanon te agyhalott. En megyek Becsbe inkabb.
ncseed!
ncseed! 2020. 09. 19. 11:45
Előzmény: #90060  ncseed!
#90061
Ugyanakkor nekem segítenek mert kevesebben fektetnek kiadásra lakásba ami most pont jól jön...
Amúgy pont MÁP és társai az akadálya annak hogy kialakuljon egy normális piaci bérlakásállomány és ebből fakadó relatív alacsonyabb bérleti díj, na meg persze magasabb lakásárak.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek