Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.



Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.



Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)



Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:



soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.



Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.



link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Béla2021 2020. 09. 17. 14:25
Előzmény: #89818  ncseed!
#89820
Eddig csak az volt, hogy felverik mesterségesen, de persze ezzel nincs problémád.
De ha már ennyire politizálni akarsz, olvastad, hogy alapjövedelem érdekében gyűjtik most is az aláírást? Hogy lassan minden országban egyre többen akarják és fogadnák el? A % mindegy, a tend egyértlemű.
-
Mi lesz a mostani sztárbefektetőivel, ha 5-6 év múlva jön egy új kormány és azt mondja, hogy minimálbérhez igazított, energetikai besorolással sávos max bérleti díjakat szabnak meg és akinek nem tetszik, adja el nyugodtan a lakását? Ne aggódj, addigra már rég nem lesznek feketén fizetők, mert minden online lesz, nem zugszámlatömbös panelhercegek.
-
Akkor is nagy arccal hirdeted majd, hogy a hát politika már csak ilyen, bármit megtehet a közösséggel? Ne gondold azt, hogy ilyen soha nem fordulhat elő, mert ahogy a többség csórósodik arányaiban, egyre nagyobb szavazóbázist adnak. Meg nem csak lakni kell valahol, hanem ember is kell az országhatárokon belülre.
Törölt felhasználó 2020. 09. 17. 14:20
Előzmény: #89818  ncseed!
#89819

Én simán elhiszem, hogy ezek ennyire hülyék voltak, hogy nem foglalkoztak a hatásokkal. Csak az volt a lényeg, hogy a gyerekes családok jobban járjanak, ezért aki bevállalja a gyerekgyártást, az kap BV-t, csókot, ha kihaló faluba hajlandó menni, akkor falusi csókot.
Az összes törvénykezésük ilyen, a mai napig. A vezír reggel sz.rás közben kitalál valami célt és azt azonnal meg kell valósítani. Utólag meg majd finomítgatják.
Egyrészt kevés ember rakja össze a 2+2-t, hogy okés a BV, de ha kéglik ára 10m-t emelkedik a BV miatt, akkor az árelőny már eltűnik csak annyi marad, hogy önerőnek is használható lesz. Ez se kevés, tekintve hogy alig tud a lakosság megtakarítani, tehát az önerő az komoly probléma volt mindig is.
Másrészt a propaganda meg harsogja folyamatosan, hogy látod mennyit teszünk a gyerekes családokért? Mondjuk a családi pótlékot azt már nem emelik, ugye elvből, mert akkor munka nélkül kapna plusz pénzt a család, bezzeg a családi adó, amit a gazdagok tudnak kimaxolni.
A magas lakásárakat én inkább csak egy nemvárt következménynek gondolom, amiért átgondolatlanul ráöntötték a piacra a támogatásokat.
Ráadásul mit értek el vele?
Aki kapja a BV-t, az is panaszkodik és szidja őket, annyira megdrágultak a lakások.
Pesten, nagyvárosokban biztosan. Rokonaim se lettek fityesz szavazók, sőt szidják őket, mint a bokrot a lehetetlen helyzet miatt, amibe a drágulás miatt kerültek, hogy nincs tartalékuk, de a gyereknek meg jönnie kéne.
A magas lakásárak nagyon veszélyes, kétélű fegyver.
ncseed!
ncseed! 2020. 09. 17. 14:04
Előzmény: #89816  Törölt felhasználó
#89818
És neked meg a többieknek ezután sem esett le hogy kormányzati szinten senki nem akar alacsony lakásárat? Mindegy mit mondanak...  Abból az életben nem lesz gazdasági növekedés ha leverik a lakásárakat mesterségesen.
ncseed!
ncseed! 2020. 09. 17. 14:02
Előzmény: #89815  Murdoch
#89817
Az csak a befektetőket érinti igazán! Felső 5-10%-nál van a 90%-a számold ki a maradékot... gombok! Falun azzal semmire se mennek ha szavazat kell... Igazából egyszerre nyomják a gázt és a féket a lakáspiacon csak más rétegeknek. Az egyiket el kell engedni egyszer ha azt akarják hogy igazán elinduljon a szekér....
Törölt felhasználó 2020. 09. 17. 13:54
Előzmény: #89814  ncseed!
#89816

Nade amikor van BV, amiből a falusi csók elterjedése előtt simán lehetett venni egy falusi mércével jó házat, korrekt méretű telekkel 5-6m-ért. Utána a maradék pénzből lehetett felújítani vagy csak beköltözni és az évek során felújítani.
Ez így tök jó deal volt szerintem azoknak a fiataloknak, akik valamiért maradtak volna faluban.
A falusi csók meg a putriká árait felb.szta 5m-ra, a kicsit normálisabb kéglikét 9-10m-ra, dupláztak gyakorlatilag.
Ezzel csak az a baj, hogy még mindig egy kihaló faluról beszélünk és ennyi pénzért már a környező jobban prosperáló tipikusan nagyobb faluban vagy kisvárosban is lehet már kapni, illetve nem sokkal többért.
Rokonaim így jártak győr megyében. Pedig olyan faluban néztek ki kéglit, ami nem falusi csók kompatibilis, de így is felb.szták az árat nekik 10m-ra 7,5-ről, mire előrehozták a házasságot és fel tudták marni a BV-t. Gyakorlatilag fél év alatt. Ugye így most ott vannak nagyjából ahol a part szakad, megvették 10-ért, belement a teljes BV, a srác még a szülei hiteleibe is be kell segítsen 3 évig, nem is keveset. Mert a szülei rokkantnyugdíjasok és a mellékmunka megszünt, a felújítási hitelt meg fizetni kell. Jönnie kéne a gyereknek is ugye, de a rokonom a lány keresi a többet és ha az ő fizetése kiesik, akkor egyszerűen nem elég ami marad.
Mindezt a falusi csók miatt, mert a környéken 2 falusi csókos falu is van és ott felmentek a zárak és akkor már a szolidaritás jegyében náluk is felnyomták.
Lehet, hogy azt kellett volna nekik is csinálni, hogy akkor inkább vegyenek egy falusi csókos településen, de már kinézték ezt a házat 2 éve, meg a lány akart a szülei falujában maradni.
Lehet igazad van, hogy a fidesz segített a falusiakon, harsoghat a propaganda. Értékessé tette a falusi házakat, mindenki örülhet, hogy milyen sokat ér a putrija, a jobb állapotú házak meg a 10m-os árat karcolják. Mindenki bódog, csak pont az érintettek, a vevők nem igazán, mert putrit nem akarnak venni, a jobb lakások ára meg szinten pontosan 5m-val nőtt, ráadásul a nem falusi csókos falvakban is felb.szták a zárakat.
Szép munka volt, fityesz, igazi mestermunka.
Murdoch 2020. 09. 17. 13:52
Előzmény: #89814  ncseed!
#89815
MÁP+?
ncseed!
ncseed! 2020. 09. 17. 13:35
Előzmény: #89813  Törölt felhasználó
#89814
Tibi, ne legyél már ennyire naív! Valamit dobni kellett a szavazóbázis gerincének akik tátott szájjal nézték ahogy rakétaként lőnek ki a nagyvárosok lakásárai! POLITIKA ismét! Édes istenem, tök hiába magyarázok a többségnek.... Ez is bizonyítja hogy a nép nem akkor örül jobban ha olcsó az ingatlana hanem ha drága!!! Persze nem mindnki, de a többség!
***
A mindenkori kormányzat valódi célja kis túlzással SOHA nem lehet lakásárcsökkentés, legalábbis magyar viszonyokra értelmezve! Ha relatív magasnak találnák a lakásárakat akkor sem azt akarnák lenyomni hanem a keresletet tőkével erősíteni hogy könnyebben felérjék ami lehet béremelés (adócsökkentés), támogatás (CSOK), olcsó hitel (BV, ződhitel) vagy még ki tudja mi. Ezt kellene végre átlátni sokaknak... Nyilatkozni bármit le lehet, de a cselekedeteikre kell figyelni nem az elszálló populista szavakra! 
Törölt felhasználó 2020. 09. 17. 13:27
Előzmény: #89805  Béla2021
#89813

falusi csók = mutyi hegyek
egyébként is teljesen feleslegesen, mert a népességmegtartó hatása nulla, hiszen eleve kihaló falvakban lehet csak felhasználni és érdekességképpen a NER fészek Tihanyban is :) Jópár kőgazdag ember használta fel ott, egészen biztosan.
A rokonaimtól tudom, hogy megy a zsongás, hogyan lehetne a falusi csókból minél többet kivenni, de nem egyszerű, ugyanis nincs beköltöző. Főleg úgy nem ,hogy a szakadt, rohadó, évek óta lakatlan, máladozó vakolatú, kidőlő kerítésű putrik árait is felb.szták 5m környékére, merthogy annyit ád az állam és még így is ingyé van a vevőnek, örüljön neki, hogy ingyé megkaphatja.
Csak vevő nincs, egy darab se. Okosság persze megy, a magyar ember találékony, de olyan vevő aki önszántából költözne oda és nem az okosság miatt, egy darab se.
A polgimájszterük akarta a saját gyerekeit bevonni a mutyiba, hogy felmarják majd a felújításit is, de aztán úgy tudom, hogy nem jött az se össze, mert ugye ha pesten meg szegeden akarnak venni a gyerekeik és ha felveszik a sima csokot, akkor már nem lehet a falusit is.
Nehéz még a mutyira is vevőt találni a falus csókra, pedig találékony a magyar, sima vevő meg szinte nincs is, mert a fiatal inkább költözne onnan, idősebb meg mit vegyen és minek?
ncseed!
ncseed! 2020. 09. 17. 13:15
Előzmény: #89802  jocinet
#89812
1. Lift fontos szempont, ha csak maximum a 3-dikra kell egyébként felmenni?
Akkor is előny a lift, az ember alapvetően kényelmes, főleg ha babakocsi van, bevásárlás, bicikli, költözés, bútorvásárlás, stb. Persze van/lehet költség is vele.
2. Tájolásban milyet preferálsz?
Nincs fő preferencia, de ne északi legyen. D-NY melegebb kicsit nyáron (légkondi, árnyékolás) cserébe valamivel olcsóbb fűteni. Ha sok külső fala van picit többe fáj fűteni de kevesebb a zörgés a szomszédból.
3. Az erkélyes panelok azok mind 1980 után épültek?
Ezt nem tudom. Ha megvan a kiválasztott lakótelep olvass utána a neten mikor épült, de a közös képviselő is megmondja mikor lettek albetétesítve.
4. Ha eladó egy ugyanolyan paraméterű lakás egy 4 emeletes panelban és egy 10 emeletesben, akkor melyiket vennéd a kettő közül? Melyik ér többet és mennyivel szerinted?
Kiadásra mindegy szerintem, biztos van olyan aki nem szívesen megy 10 emeletesbe de legalább annyi van aki meg nem gyalogol a lépcsőn. Inkább a lakhatási vásárlók egy rétege preferálja a négyemeletest vélt előnyökér ami sokszor hátrány ha fel kell újítani valamit a házon mert kevés ember között oszlik meg a költség, fajlagosan több lesz. 
5. Mennyi ma az elfogadható közös költség egy panelban (Ft/m2/hó)?
Lakótelepe válogatja hol mennyi és mi van benne. Meg kell kérdezni pontosan mennyi a felújítási díj ebből mert hiába alacsony a KK ha keveset tesznek félre és ha beüt valami akkor meg lehet pengetni a százezreket lakásonkét hogy legyen villany/víz/gáz/ne ázzon be/menjen a lift/stb. (régi belvárosi házaknál nem egyszer volt gázszivárgás és hónapig nuku fűtés/melegvíz emiatt) azt meg akkor nem tudod a bérlőre terhelni! (ahogy a kazán/kéménycserét sem szupertéglánál) Inkább legyen magasabb díj és fizesse a bérlő. Havi +2-3ezer pénzen nem fog meghiúsulni semmi. Összegszerűen szerintem a 220Ft körüli már jó de tudok 150Ft-osat is és abban is van takarékoskodás! 
Ha minden rezsit összeadsz panelban és újabb építésű téglában jó eséllyel a panelre jön ki kevesebb azonos méreten.
XisCixis 2020. 09. 17. 12:50
Törölt hozzászólás
#89811
XisCixis 2020. 09. 17. 12:40
Törölt hozzászólás
#89810
XisCixis 2020. 09. 17. 12:39
Törölt hozzászólás
#89809
macisajt 2020. 09. 17. 12:36
Előzmény: #89803  Béla2021
#89808
A sok beragadt üres lakásokkal már terveznek az önkormányzatok. 
Fizetnének érte bérleti díjat(?) és ők adnák oda az arra rászorulóknak. Kíváncsi lennék hányan adják igy bérbe a kéglijüket, hogy nem ismerik ki lesz a bérlő....
Béla2021 2020. 09. 17. 12:35
Előzmény: törölt hozzászólás
#89807
Egyszer azt mondod, hogy legyen lift, utána meg hogy 4 emeltesbe menjen?! Erkély az a szar.. néhol töredeznek is lefelé már. Loggia a jó, ami nem lóg ki a falsíkból. Egyébként egy 4 emeletesben a 1-3. emelet tökéletes egy életerős embernekm, de ne szélen legyen és a lépcsőfordulóban az ajtó. Én a 4.re is gond nélkül felsétálok akárhányszor, aki meg dohányos/öreg/beteg/lusta, annak már a magasföldszint is lehet kihívás. Én személy szerint a 3-ra mennék inkább, mint az 1-re.
XisCixis 2020. 09. 17. 12:33
Törölt hozzászólás
#89806
Béla2021 2020. 09. 17. 12:30
Előzmény: #89799  Murdoch
#89805
A falusi csoknál nagyobb baromságot és igazságtalanságot nem lett volna könnyű kitalálni. Arról nem beszélve, hogy mi lesz ezekkel az ingatlanokkal meg a tulajdonosokkal 10-20 év múlva, hiszen már most is azért nincs ott ember, munkahely, stb, mert nem illik be a globális, illetve állami fejlesztési trendekbe. Majd viszik naponta 20 km-ről a gyereket az iskolába, orvoshoz, barátokhoz, stb. Meg ők maguk utazással akarják tölteni az életük jelentős részét, várhatóan 2 autóval., mert úgysem egyszerre kezdenek/végeznek. Képzelem.
-
Szoktam nézni telkeket olyan falvakban, ahol 10 év múlva az átlagéletkor 65-70 év lesz. 20 év múlva meg a fél falu üres. De még az ilyen helyeken is meg van őrülve mindenki, hogy 3-5-10 milliókért akarnak telkeket eladni. Olyan házak mellett, amit jobb országban egy laza kézmozdulattal ledózerolnának, mert kb. semmilyen normális elvárásnak (energiahatékonyság, elrendezés, felhasznált anyagok) nem felelnek meg. A rengeteg hitel és hitelből fizetett állami ingyenmilliók elvették az emberek józan eszét. Már ha volt valaha is.
XisCixis 2020. 09. 17. 12:15
Törölt hozzászólás
#89804
Béla2021 2020. 09. 17. 12:13
Előzmény: #89801  macisajt
#89803
Sajnos az ország tele van ostobákkal. Elég megnézni 1-2 albérletes csoportot, ahol a hirdető 3naponta "bepontoz", már hetek óta és fel sem merül benne, hogy azon az áron soha nem fogják kivenni. Vagy csak egy extrém balek. De őőőőaztán akkorse adja oda 20 ezerrel olcsóbban, az annyit ér és kész.
-
Kíváncsi lennék, hány száz vagy lassan hány ezer ilyen beragadt lakás áll üresen az országban, plusz tegnapi info: a keresztfiam most elsős ELTE-n és már eddig is csak heti 3 napon kellett bemennie, de még több órát átraktak online-ra, sőt, a bejárós órákon is azt mondták, hogy nem kötelező, csak aki akar... Szóval ott jár, hogy lassan visszaköltözik vidékre, mert még a kollégiumban sem érdemes élnie, nemhogy ha lakást bérelne. Hiszen csak van közelekedés, evés, minden drágább, stb. Ha nagyon be kell mennie 1-1 órára, egyszerűbb lesz előtte felutazni vagy aznap.
-
A tetőzést decemberre várják, de ha már most ez van, akkor mennyire fog végigmenni a tanév vajon? Ne feledjük a halálesetek megugrása még később várható. Melyik iskola fogja bevállalni, hogy pont náluk legyen 2-3 halott, akiknek bár volt más genetikai eredetű alapbetegsége... Szóval ha ez így megy tovább, akkor a már üresen álló lakásokra még ráöntenek a diákok pár százat/ezret hamarosan.
-
Ez kb. akkor lesz, amikor lejár a normál moratórium, majd akkortól jön el a valóság, hogy mennyit is ér egy 50-100 éves luk Budapesten. Mert bár lakni kell valahol, de bérelni nem kötelező. Se eladósodni 30 évre. Pláne egy ilyen országban. Ezt felejti el itt pár fanatikus.
jocinet 2020. 09. 17. 12:00
Előzmény: #89765  ncseed!
#89802
Köszi.
Pár kérdésem maradt:
1. Lift fontos szempont, ha csak maximum a 3-dikra kell egyébként felmenni?
2. Tájolásban milyet preferálsz?
3. Az erkélyes panelok azok mind 1980 után épültek?
4. Ha eladó egy ugyanolyan paraméterű lakás egy 4 emeletes panelban és egy 10 emeletesben, akkor melyiket vennéd a kettő közül? Melyik ér többet és mennyivel szerinted?
Mennyi ma az elfogadható közös költség egy panelban (Ft/m2/hó)?
macisajt 2020. 09. 17. 11:56
Előzmény: törölt hozzászólás
#89801

Én is így látom, sőt akik kiadásra hirdetik azok között sok van aki el is adná.
Ha nincs bérlő és már csak a költségek vannak vele, akkor  inkább megszabadulna már a lakásától.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek