Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.



Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.



Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)



Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:



soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.



Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.



link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
CyrusTheGreat 2020. 07. 14. 14:13
Előzmény: #79539  Törölt felhasználó
#79540
Ott nekem eleve a használatbavételi engedély megléte erősen kérdéses vagy az, hogy egy kéményseprő/katasztrófavédelmi ellenőrzést követően is visszamehetsz-e az ingatlanba lakni...
Törölt felhasználó 2020. 07. 14. 14:11
Előzmény: #79538  CyrusTheGreat
#79539
Raneztem mar ma, egyelore 0ft iranyarvaltozas volt. :D
CyrusTheGreat 2020. 07. 14. 14:05
Előzmény: #79536  Törölt felhasználó
#79538
Annál a nyugati térinél még bőven lesznek jobbak, alkalmasabbak pied-à-terre-nek.
Törölt felhasználó 2020. 07. 14. 14:01
Előzmény: #79535  franc0
#79537

Mindenki tervezget, mert az a helyzet jelenleg, hogy pesten ezen az árszinten nem érdemes beszállni. Ez a balekok ideje most, a befektetőké később jön el.
Vidéken tényleg lehetnek jó befektetések, de én nem szívesen vennék olyan helyen, amit nem ismerek.
Rokonom beszél már egy ideje egy jó befektetésről, főiskolához közel elhozható lenne 20 mihályért egy 4 szobás ház és 5 talán 6 szoba is kialakítható lenne. A gond az, hogy a felújítás költsége tetemes és vidéken ahogyan én hallom már a 30e / szoba költségre is megy az ámuldozás, hogy milyen drága. Meg diákoknak 10 hónapnál többel nem lehet számolni. Sehogyan nem akar kijönni a matek, pedig a rokonom vállalná 10% bevételért az üzemeltetést, de még így sem áll össze a kép nekem.
Törölt felhasználó 2020. 07. 14. 13:54
Előzmény: #79535  franc0
#79536
A 17.5-es újpalotai 45nm már kellően izgatja a fantáziám, bármit is sejtegetsz :)
A korábbi nyugati tériért lehet sokat mondtam ennek fényében a 25M-val, 20-ért az már egész jó vétel lenne.
Elég sok minden jelenik már meg 20M körül, lassan tényleg el lehet kezdeni válogatni.
franc0 2020. 07. 14. 13:38
Előzmény: #79532  Törölt felhasználó
#79535
Lesz még itt sírás-rívás.
Hál istennek már tavaly elkezdtem kitárazni a lakásportfólióból (mai szemmel elképesztően magas árakon), de a meglévőkre nem nagyon van érdeklődő, teljesen kiszáradt a vételi oldal.
Én megjelentem közben vásárlóként is, vidéken.
De ha jól sejtem ide mindenki csak onanizálni jár, kb én vagyok az egyetlen aki tranzaktál.
Törölt felhasználó 2020. 07. 14. 13:36
Előzmény: törölt hozzászólás
#79534

"Itt a fórumon dívlik az analitikus gondolkodás minden adatot elemezni hitelességét módszertanát megkerdőjelezni stb  , átlag Pista nézi a hirdetéseket utána vesz valami és 15 évig ott marad . Ha a rádió Tv azt mondja esnek az árak nagyobb mellénnyel alkuszik  ha eladó fél többet enged"
Pont az átlag pisták szívják meg a végén, mert túlvállalják magukat az álmaik háza, lakása miatt.
Tényleg látom én mindenfele, hogy ilyen 15-20 éves hitelekkel úgy dobálóznak emberek, mintha az ilyen semmiség lenne.
Majd elinfláljuk, meg 10 év múlva az a 80e törlesztő nem fog semmit érni, mondja az, aki változó kamatozású hitelt vett fel, mert 3e forinttal drágább lenne neki a rögzített kamatozású és ez egy pénzügyes emberke. Gratuláltam neki ehhez magamban.
Egyébként is irreális várakozás az, hogy 10 év múlva 600e lesz a nettó bér. Lehet, hogy lesz annyi, de akkor az nagyon súlyos infláció mellett.
Egyszeri bérrobbanás volt, mert most érett be az a folyamat, ami az EU társulással elkezdődött, hogy százezrek leléptek nyugatra és ahogy elmúlt a válság, előjött a munkaerő hiány emiatt.
Ez egy egyszeri hatás, a munkaerő hiány, ami már benne van a 300e nettó pesti átlagbérbe számolva. Ha megy minden a maga útján, úgy normálisan, akkor innentől nem várható robbanás a bérekben, sőt ha lesz bérnyomás, akkor csak annyit ér el, hogy felgyorsítja a robotizáció ütemét és akkor meg is fordulhat a dolog és szívás lesz sajnos sokaknak.
Bérrobbanás téma. Pont mondta egy hete egy itteni ember, hogy észak nógrádi szakikkal egyezett meg, mert a pest környékiek megfizethetetlenek. Még úgy is olcsóbbak, hogy bérelt nekik szállást a munkanapokra, mert majdnem 1,5-2 óra lenne a napi bejárás, tehát az nem opció.
Mondhatjuk erre, hogy a pesti szaki meg dolgozik máshol, ha ide nem kell, de nem így van, mert hívogatják azóta is, hogy valahogy meg tudjanak egyezni.
Én is el fogom kérni a nógrádiak számát és egyértelmű, hogy velük dolgoztatok jövőre, ha ilyen drágák maradnak a pest környékiek.
Ha elviselhetetlen mértékű a bérrobanás, akkor beindulnak a korrekciós folyamatok. Ha megéri több száz kilométerről szakit hozatni, akkor azt fogja mindenki csinálni.
CyrusTheGreat 2020. 07. 14. 13:27
Előzmény: #79532  Törölt felhasználó
#79533
Lesznek még Babaváró-károsult felvonulások 2024 körül...
Törölt felhasználó 2020. 07. 14. 13:12
Előzmény: #79527  tihamer
#79532

Jól mondod, pont egy befektetőnek nem sürgős most a vásárlás. Neki a pénze hízik szépen, főleg ha részvényt is tart. Közben a lakásárak meg szépen mennek bele a negatív spirálba és én most semmiféle olyan dolgot nem tudnák megemlíteni, ami azt mondaná, hogy a zemberek nagy pénzt fognak lakásokba beletolni.
Több embertől hallom például, hogy idén ugrott a fizu emelés és a bónusz is és örülnének, ha csak ennyivel megússzák. F.sznak se hiányzik egy mély válság most.
Jövőre visszajönnek a törlesztők, az egy szép gyomros lesz sokaknak. Én látom, bár nem beszélnek erről, de több család is szépen elinflálta az életszínvonalát idén, mert nem fizetik a törlesztőt és annyival több marad.
Érdekes lesz nekik a helyzete jövőre.
A fejlesztők is szépen kifutnak a pénzükből, bár sokat összeharácsoltak az elmúlt években, de leáll a mozdony, ha nincs fűtőanyag. Igazi vevő alig van és csak strómanok veszik a kégliket, hogy a propagandában jól mutasson és lehessen harsogni, hogy vannak vevők. Persze, jogos a többesszám, hiszen van 2 vevő és 5 stróman, tehát a vannak vevők igaz állítás :)
Tapasztalt motoros vagyok én már, hogy tudjam, pont most nem szabad venni semmilyen kéglit és engedni az impulzusnak.
A trend egészen egyértelműen lefele és a korrekció még éppencsak hogy elkezdődött. Várni kell és egy befektetőnek jobb lehetőségei lesznek, ahogy az idő telik és közben a pénze is szépen hízik :)
Azt is sokan elfelejtik, hogy az emberek, mint az őrültek előre hozták a házasságot és vette fel mindenki a babavárót meg a csókot, aki csak tudta és költötte.
Ezek a zemberek mostanra hiteltörlesztők és jó részük vakarja a fejét, hogy jönnie kéne a gyereknek. Mint a rokonaim, ketten keresnek 300e körül, 100e feletti már most a törlesztőjük mert a nagy hodályt vették meg a kisebb ház helyett és a felújításra fel kellett venniük a hitelt. A szüleiken élősködnek, ők adnak a rezsibe, oda járnak át enni gyakran, a házat is a szülők pénzéből bútorozzák, mert nekik már egy fillérjük se maradt. Ha jön a gyerek, akkor egyikük fizetése kiesik és egy gyerek jelentős plusz költség. Nem kell forintosítani a gyereket, de attól, hogy nem beszélünk róla, még pénzzel kell fizetni mindenért, amit a gyereknek vesznek.
Most kezdik felismerni, hogy milyen helyzetbe navigálták bele magukat ezzel az elsietett babaváróval és házvásárlással. Addig a srác szüleinél laktak egy kétgenerációs házban. Ott meg tudták volna oldani a gyerekvállalást is, mert a szülők eltartották volna őket.
Most van saját házuk, de a gyerekvállalás anyagi csőd lesz náluk. Közben meg a házak ára inkább csökkent a térségben. Egészen remek döntés volt a részükről elégetni a babavárót ennyire fiatalon, ostobán, átgondolatlanul. A szüleik nyugdíjhoz közelítenek, nem tudják sokáig ilyen mértékben támogatni őket.
Istenem, hány ilyen történet lesz, pesten főleg, ahol még egy maxi méretes hitel is nyomja majd a meggondolatlanokat.
Törölt felhasználó 2020. 07. 14. 12:53
Előzmény: #79529  pamutt
#79531
Képzeld bele magad, hogy 25 éves vagy, a párod is, egyetemen ismerkedtetek meg, és munkát vállaltatok egy cégnél a Váci úton. Hol bérelnétek lakást?
Zoom1
Zoom1 2020. 07. 14. 12:52
Előzmény: #79526  Törölt felhasználó
#79530
Szerintem változnak az idők... nyilván ha mindegyik át lenne alakítva, akkor az a pár db, ami megmarad az felértékelődne, de az arány közel se ilyen. Lebontani se szabadna a régi házakat, de igény van újra (újépítésű+parkoló), és nagyon sok pénz van benne. Amíg az ember pénzből él, addig ezek is legalább ilyen fontos szempontok lesznek. Ha nem akarna az egyetemisták és turisták zöme a belvárosban bérelni, akkor ez fel se merülne, de mivel ez a helyzet, a piac ehhez alkalmazkodik. A  nagy belmagasságot galériával megoldják, polgári lakásként nagyon jó helyen kell lennie, hogy megérje 10-15M beletenni, itt kezdődik ezek felújítása, korszerűsítése.
pamutt 2020. 07. 14. 12:43
Előzmény: #79521  Törölt felhasználó
#79529
csakhogy hamarosan jobban elterjed a home office és nem fognak utazgatni a friss diplomások sem naponta a munkahelyükre...
Törölt felhasználó 2020. 07. 14. 12:38
Törölt hozzászólás
#79528
tihamer
tihamer 2020. 07. 14. 12:27
Előzmény: törölt hozzászólás
#79527
Hát igen, a média "véleményére" figyelni kell, mert ez is befolyásolja az ingatlanárakat. Továbbá generálhatja az ingatlanárakat az ősszel megjelenő hivatalos statisztikai jelentések.
Önbeteljesítő jóslatként megindulhatnak a pánikszerű eladások a jövőbeni félelmek miatt.
Mikor általánossá válik a félelem a piacon, akkor lehet lassan figyelni, nyomott árajánlatokat tenni az eladóknak.
Mániában tartani, válságban vásárolni!
Törölt felhasználó 2020. 07. 14. 12:24
Előzmény: #79525  Zoom1
#79526
A belvárosban voltak patinás, nagypolgári lakások. Ezek miért ne maradhatnának patinás nagypolgári lakások? Lakni és nem hasznosítani. Bizonyos házakra csak kívülről ránézel, és el is tudod képzelni, hogy annak idején hol voltak a lakások határoló falai. A szocializmus már eleve szétszabdalta ezek jelentős részét, a maradék jelentős részét pedig az elmúlt években gipszkartonozták át. 22 nm-es lyukakat csináltak a hirdetett lakásból is. Így válnak aránytalanná a terek, a nagy belmagassághoz képest egérlyukakat alakítanak ki.  Elhiszem, hogy kiadni így optimális, de ezzel lesilányítjuk azt az építészetet, ami ma már nem fog újratermelődni, ilyeneket már nem fognak építeni.
Zoom1
Zoom1 2020. 07. 14. 12:03
Előzmény: #79478  Törölt felhasználó
#79525
Miért lenne jobb visszaállítani? Garzont vagy minigarzont könnyebb kiadni, mint egy szobát, minimálisan még több pénzt is kaphat. Nyilván rt volt megcélozva, a ht nincs akkor nyereség, de visszacsinálni attól még nem kell. 
Valószínűleg a tőzsdén most nagyobb pénz van, mint 4-5%os hozammal bajlódni....
Toniba 2020. 07. 14. 11:38
Előzmény: #79521  Törölt felhasználó
#79524
Csak a tapasztalatomat irtam le.
Törölt felhasználó 2020. 07. 14. 11:37
Előzmény: #79522  Törölt felhasználó
#79523
Ha el akarnám adni a nyakamon maradt lakásokat, akkor én is azt kommunikálnám, hogy szerintem élénkül a befektetői kedv. Attól még mindig bazi drágák és nem versenyképesek az árak és hozam a MÁP+-szal sem.
Törölt felhasználó 2020. 07. 14. 11:25
Előzmény: #79513  gyula1971
#79522

Ismét feltűntek a befektetési céllal új lakást vásárlók, legalábbis a beruházók szerint.
https://www.vg.hu/vallalatok/ingatlan/ujra-feltuntek-a-befektetok-a-lakaspiacon-2-2391845/
Törölt felhasználó 2020. 07. 14. 11:24
Előzmény: #79519  Toniba
#79521
Célcsoport: friss diplomás, Váci úti irodafolyosón dolgozó, fiatal párok vagy két egyedülálló. Nem hiszem, hogy ők Rákosborzasztóról vagy Kispest külsőről vagy Békásmegyerről akarnak munkába járni. Annak idején én is metróközelit béreltem többedmagammal.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek