Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.



Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.



Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)



Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:



soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.



Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.



link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Alexander_Greybeard 2020. 07. 07. 20:51
Előzmény: törölt hozzászólás
#78480
Bukarest az Bukarest, nem is kell magyarázni. Belgrádon pedig még mindig látszik, hogy szarrá bombázták és sokkal kisebb, mint BP.
Aki Bécsbe vágyik de túl drága neki, az nem fog elmenni Belgrádba szívesen, túl nagy lemondás. De itt van Budapest olcsón és kb. ugyanazokkal a látnivalókkal, mint köztes megoldás. Mindenki szereti a luxust és a szépet, mindenkinek van anyagi kerete. Budapest a balkán csúcsa, egy kisebb, csúnyább, koszosabb és olcsóbb Bécs.
Munkám során sok olyan embert ismertem, akik végigjárták munka és turista szemmel is a BP-Prága-Bécs háromszöget. Mindegyik úgy érezte, hogy itt kapta a legtöbbet a pénzéért. Ha nem te vagy a legjobb, legyél olcsóbb, mint a konkurencia. Ezért jönnek ide a bulituristák és ezért van állandóan tele az összes nagy ötcsillagos szállodai is Budapesten.
Zedisdead 2020. 07. 07. 20:50
Előzmény: #78474  Törölt felhasználó
#78479
hol ürítettetek? én FKFhez vittem lomot bérelt kisteherrel múlt héten, de napi 150 kg os limit van, elméletileg nem lehet fizetni, de zsebbe nyomtam nekik pénzt, hogy kiengedjenek miután 240 kgt lepakoltam.
Törölt felhasználó 2020. 07. 07. 20:46
Törölt hozzászólás
#78478
Knorr 2020. 07. 07. 20:40
Előzmény: #78411  Alexander_Greybeard
#78477
 Szakértők szerint kb. 10 évente jön fel egy -egy újabb népszerű desztináció. 2000-es években Prága robbant nagyot, 2010-es évek közepátől  Budapest, mot pedig felkészül Lisszabon állítólag. Van aki már ott nézeget.
GyuriSor 2020. 07. 07. 20:35
Törölt hozzászólás
#78476
GyuriSor 2020. 07. 07. 20:34
Törölt hozzászólás
#78475
Törölt felhasználó 2020. 07. 07. 20:33
Előzmény: törölt hozzászólás
#78474

ámátőrök
itt egy idős emberke most költözik a fiához, már üríti a házat és összejött neki 20 m3 lom, de ez olyan öregesen 20 m3.
Mit csináljon? Mondtam neki ismerek egy sofőr srácot kisfurgonnal, akit ki lehet bérelni, fordul hármat összesen 15e + 3e forintot kért üzemanyagra és ha szípen megkér és adnak valami jóféle vacsorát, akkor elhívok még pár srácot, meg a nagyobb gyerekemet és feldobáljuk neki seperc alatt, meg elmegyünk le is dobáljuk. Elment volna max 4 óra vele, de megcsináltam volna az öregnek szívesen.
A lerakás az fix áras, 20 m3 45-50e pénz, azzal nincs mit csinálni plusz a kisteher 18e meg a vendéglátás mondjuk legyen 8-10e pénz.
Sokallta. Elkezdett problémázni, hogy ezért nem jó, azért nem jó. Jól van, intézd magad akkor, csak ugye segget csináltam számból, mert lealkudtam a kistehert neki 15+3-ra. Általában ennél drágábban vállal 3 fordulót. Na mindegy.
Kihívott valami professzionális céget, 2 forduló 120e forint összesen, de előírták az öregnek, hogy zsákoljon mindent be, meg hordja előre, mert a munkásoknak különben sok idejük elmegy és valami horror órabérrel dolgoznak.
Az öreg teljesen maga alatt volt utána, hogy 120e forint? Összesen nem pakolt a 2 zsivány 20 percet se, mert minden előrehordattak az öreggel, de megkezdett óra számít. A lerakást gondolom nekik is fizetniük kellett, ott nem szokott lenni kedvezmény.
kocsifutás, gázolaj, kb 3-4 óra meló, tisztán maradt nekik 60-65e, egy fél nap alatt két zsiványnak, kényelmes munkával, nem kellett zongorát emelniük vagy tölgyfa szekrényt. azért is vállaltam volna a segítséget meg láttam, hogy csak apróságok, de abból elég sok.
Így kell élni.
Meg ezért van az, hogy senki nem hív májsztert, csak ha már nagyon muszáj. Mert drágák.
OlafGrof 2020. 07. 07. 20:29
Előzmény: #78467  CyrusTheGreat
#78473
Kertes, csaladihazat mondj belvarosban ugyanennyiert, senki nem azert valasztja az aglot, kulvarost, h kocsikazhasson, hanem a sajat kertert es h szomszedtol ne egy fal valassza el.
Persze a 22 ker talan az egyik leg turarazottabb (foleg ha mondjuk a 12hoz nezzuk) , de csak azert mert a szar reszein is annyiert arulnak mint a jo reszeken, (ingatlan.com arkalkulator) es ha a szart ennyiert adja akkor a jo uj hirdetesek meg feljebb lovik be az uj hazakat.
A 22. ben messze van az arcsokkenes amig folyamat veszik a telkeket 70ert, az egy jo ido amig ezeket a tarsas, ikerhazakat nem viszik el es realizalodik h nincs erre kereslet. (Bar ki tudja, kezdem azt hinni, h megis van kereslet, mert nemreg tettem egy nagyobb kort, es legalabb 5 keszulo projektbe futottam) olyat is tudok amit most kezdtek el par hete, ugy latszik itt nem felnek a befektetok... Igazsag szerint ha 70% os arral adjak akkor is keresnek, olyanok most az arak itt.
Alexander_Greybeard 2020. 07. 07. 20:28
Előzmény: törölt hozzászólás
#78472
Madrid vs. Hong Kong. Ügyes.
Úgy tűnik, airbnb károsult vagy, de azért leírom. Budapest ezekkel a városokkal versenyzik a turizmusban: Bécs, Prága, Madrid, Párizs. Párizs nagyon a teteje, már szinte Róma, ami egy külön kategória világszinten. Mindegyik 1 órán belül van repülővel és ha bekategorizálod a látnivalókat, ugyanazt nyújtják (a folyópart visszatérő marketinganyag például a történelmi városrészek mellett). Csak azért jönnek Budapestre ezek helyett mert az olcsóbb. Ennyi. Ahogy az autógyárak sem a világhíres (ha-ha-ha) mérnök-oktatás miatt jönnek ide, úgy a turista sem az élmények csúcsáért. Olcsón akarnak jót, ennyi.
A nomádság pedig már rég nem csak azt jelenti, hogy büdös hátizsákos emberek kicsapják a laptopot a dzsungel szélén. Akit a videón láthattál volna, ha megnézted volna, az egy sokszoros dollármilliomos faszi, akinek a fia abból él (szintén nagyon gazdagon), hogy milliomosoknak és milliárdosoknak (még mindig dollár) segít áttelepülni olyan országokba, ahol nem igazán kell adót fizetni és mégis jó az infrastruktúra és a közbiztonság. USA-ból, Nyugat-Európából, UK-ből és Kanadából tömegével mennek el a gazdag emberek mert majdnem ugyanazt megkapják szinte tizedannyiért más helyeken. Keleti világokból pedig az elnyomás miatt kell menekülniük, de adót ők sem akarnak fizetni. Megoldás? Közép-Európa és Balkán. Nem véletlen, hogy tele van a régió letelepedési kötvény-ajánlatokkal és gyorsított vagy azonnali útlevélszerzési lehetőségekkel.
Az sem véletlen, hogy az arabok hármasával vették egy időben a budai házakat és már van direkt külföldiekre szakosodott luxus-ingatlaniroda (orosz, kínai és angol szaktanácsadással). Ami Bécsben 5-8 millió EUR az nálunk 1-3 millió. Ez már van az a szint, ahol az opportunista-kapitalista ember elgondolkozik, hogy nem baj az, ha nem olyan szép a homlokzat vagy hogy koszosabb az utca. A maradékból meg nagyon kényelmesen eltölti a maradék 30 évét gyengülő forint mellett.
Ez Budapest jövője középtávon. Sok olcsóságra hajtó turista (luxus és fapados egyaránt) és külföldi letelepedő, sok olcsóságra hajtó külföldi munkaadó. Ennek következményeként kevés olyan fejlesztés vagy beruházás céges vagy állami szinten, ami hozzáadott értéket növelne mert annak a bérekben és ezzel együtt az árakban kell lecsapódnia.
Törölt felhasználó 2020. 07. 07. 20:10
Törölt hozzászólás
#78471
Törölt felhasználó 2020. 07. 07. 19:58
#78470
Most olvastam a vakmajmon
a jövő "Tech-Városai"top 25-ös lista
Régiós helyezések: Bukarest 7. (!) Varsó 15. Szófia 20. Prága 22. Tallinn 23, Krakkó 24. Bp. sehol.
Bukarestet nem ismerem, Varsóban voltam többször, döbbenetesen fejlődik. Krakkó meg gyönyörű és szintén bődületesen fejlődik. Prágában ismerősöm jár többször és mondja mindig, hogy legszívesebben kimenne családostul, annyival jobb, mint BP, de könnyen lehet, hogy ki is megy.
Amin még csodálkoztam, hogy Pozsony sincs a top25-ben. Rajtuk jobban csodálkozom, mint BP-en.
Erről kb ennyit, hogy majd a magas bérek a modern technológiában megtámasztják a pesti ingatlanárakat.
Ide csak szállodai alkalmazottak kellenek a szállodákba, portás, ajtónálló, takarító stb meg taxis aki vendéget hozza meg viszi a reptérre.
Törölt felhasználó 2020. 07. 07. 19:51
Törölt hozzászólás
#78469
CyrusTheGreat 2020. 07. 07. 19:37
#78468
@CSOKollak, tudsz majd még hozzászólásokat másolni a rövidtávús tematikával kapcsolatban? Kíváncsi lennék, mi a helyzet arrafelé.
CyrusTheGreat 2020. 07. 07. 19:36
Előzmény: #78448  Murdoch
#78467
Naugye. Ez a XXII. kerületi egy foshulladék. Kifejezetten kurvajó belvárosi lakásokat tudok ajánlani ugyanennyi pénzért.
CyrusTheGreat 2020. 07. 07. 19:35
Előzmény: #78428  sakal83
#78466
Gyönyörű, csak azért nem iszok előre a medve bőrére, mert akkor úgyse történik meg. Akkor innentől kezdve készülhetünk az ellenőrzésekre, ott vannak a kerületi engedélyezett szálláshely-listák, szabad bemutatni a turisztikai adatszolgáltatás teljesítésére vonatkozó ACK-kat, online pénztárgép, számla. Komolyan mondom, odamegyek a NAV-hoz, felajánlom, hogy ingyen kapnak egy rendszer, ami automatikusan elvégzi a teljes éves ellenőrzést, adatbázisok közötti összevetést.
Jó kezdet, ha minden jól megy, idén év végén már egy sokkal egészségesebb piaccal zárjuk az évet.
Zedisdead 2020. 07. 07. 19:33
Előzmény: törölt hozzászólás
#78465
És ezt a 120 éjszakát hogy tartatják be? Az AirBnBn keresztül? Vagy hogy? 
Sokkal egyszerübb lett volna minimumkövetelményekkel megdrágítani a kiadást, sokkal egyszerübb lenne ellenőrizni. Vagy mondjuk ingatlanadó a gazdaságilag hasznositott lakóingatlanra.
GyuriSor 2020. 07. 07. 19:30
Törölt hozzászólás
#78464
GyuriSor 2020. 07. 07. 19:28
Törölt hozzászólás
#78463
Törölt felhasználó 2020. 07. 07. 19:28
Előzmény: #78446  Murdoch
#78462
Van ember aki ilyen fostalicskában lakik?!?
Mollly 2020. 07. 07. 19:21
Előzmény: #78431  kszsah1
#78461
Földet... vajon a zártkertek is ide tartoznak?

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek