Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.



Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.



Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)



Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:



soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.



Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.



link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
namostmilegyen 2020. 06. 21. 21:39
Előzmény: #76559  namostmilegyen
#76560
Ja még annyi, hogy ilyen csokos meg babavárós ötleteket mellőzzük, biztosan nem megyünk bele ilyenbe. Még nem akarunk gyermeket, 30 alatt vagyunk mindketten, nem akarunk párhavi fizetésünkkel ekvivalens támogatásért ilyeneket aláírogatni, meg ezen stresszelni. Egyszóval 5 éven belül nem tervezünk gyerekkel, meg házassággal sem...
namostmilegyen 2020. 06. 21. 21:34
#76559
Üdvözlöm a mélyen tisztelt urakat!
Már évek óta nézelődök az ingatlan piacon, nyílván vérző szemmel néztem hogy megy el mellettem a piac, de fiatal vagyok, nem volt lehetőségem egyből egyetemről kiesve belevásárolnom a piacra. 
Már több mint 7 milliót ott hagytam albérletre az elmúlt 5 évben, de most jött össze egy kézzel fogható önerőm (10M+). Mindig BP volt a cél, és dühös is vagyok, mikor látom hogy nálam százszor szarabbul keresők élnek olyan ingatlanokban amik most elérhetetlenek még kb az elit számára is.... Na meg támogatásokból vagánykodik mindenki, de tovább nem is ecsetelem ezt a kétszínű, igazságtalan rendszert. Lényeg a lényeg, szeretnék már egy sajátot ahonnan nem pakolhatnak ki, amit a saját képemre formálhatok, gyönyörűen berendezhetem, stb. Budapest kiesett, mert panelba jelenlegi árakon biztosan nem teszem a pénzem, a garzonokból meg az ilyen másfél szobából már elég. Igazából a legkülsőbb rozsdaövezeti területeken is max 2 szobás jó állapotú tégla jönne ki, de az megint nem túl jövőálló. Na meg így az 5. és 11. kerület után a hányinger kerülget mikor xviii, xv, iv, x. és hasonló helyeken nézelődtem. Ok, most úgy vagyok hogy akkor már inkább aggló. Mindig nagy multiknál dolgoztam, náluk ált van lehetőség parkolásra. (Aki ezt képtelen megoldani, annál nem dolgozok)
Na szóval, aggló egyik kisebb, fejletlenebb településén találtam egy borzasztóan jó elosztású, szép nagy, szép állapotú tégla lakást. Rendezett társasház, óriási szobák, tényleg nagyon jó. Persze sok milliót kell még rá költeni, mert nincs klíma, redőnyök, szúnyogháló, ilyesmi. De amúgy tényleg nagyon jó, persze a település szélén van, de ez mindenhol ilyen már, ha újabb építésű részről van szó. Itt az árban benne van a kocsibeálló is a ház előtt, ez bp-en ugye 3 misi még a szar helyeken is. Most ezt duplázzuk meg, mert a páromnak is van kocsija.... Vicc, köszönöm, de nem. Néztünk más településeket is, voltak lakások de mindig volt valami baj. Légifolyosó alatt, élhetetlen terek, gyártelep mellett stb.... Tehát alapvetően találtunk végre egy nagyon jónak tűnő lakást, amivel hosszabb távon tudnánk tervezni, nem kéne egyből nagyobb lakást keresni majd, és a törlesztő is a fizetésünk hetede lenne. A tömegközlekedés szuper! Az oké hogy az állomásig kocsival kell kijárni, de 20 percenként indul a vonat, és nincs 20 perc a menetido budapestig. Szóval ilyen szempontból sem vészes, sőt még kényelmesebb is mint újbuda külsőről zötykölődni a villamoson... Nyilván dugók majd lesznek, valószínűleg szívok majd vele, de bp-en jelenleg nem tudnánk normális lakást megfizetni. Itt 400 ezer lenne egy nm, nyilvan tudom hogy 10 éve még 10 évvel olcsóbb volt. Én egyelőre nem látom, hogy BP-en olyan hatalmasan beszakadnának a szebb, élhető téglák.Most ha 15 szazalekot esik, attól még nem ver le a viz, de 25 nel mar rágnám a szám szélét... Szerintetek lefoglalózzam? Én nagyon e felé hajlok, mert őszíntén már régóta vártam a.p csodát, de most ha még évekig fizetem a lakbért nem biztos hogy beljebb leszek... És tudom milyen ritkán kerül fel jó lakás, és azt is hogy milyen nehéz megvenni. Mert eddig mindig elhappolták előlünk a lakásokat egyből... És ahogy látom normálisabban árazott, megfizethetőbb kéglikre most is van kereslet. (Mr Impundent értékbecslő úr kérem hagyja figyelmen kívül ezt az irományt)
impudent 2020. 06. 21. 21:22
Előzmény: #76557  CyrusTheGreat
#76558
Kibaltáztak a gyüjtőgetökkel.
A tolvajuk ingyenéluk elönyben.
De mi lösz azzal a rengeteg lányanyával ?
Köztudott hugy nálunk a gyereket egyedul nevelű hölgyek országa vagyunk.
Űk is kaphatják a 10 milcsiket vagy csak vőlegény köll hozzá.
A pinz elfogy hová lesz az úriembör ?
CyrusTheGreat 2020. 06. 21. 21:11
Előzmény: #76556  Törölt felhasználó
#76557
Aham, a 22-25M-ós panelhez szükséges önerő összerakásához pontosan mekkora a megfelelő türelmi idő? 5 év, 7 év, 10 év?
Ez eléggé boomer duma (akik nálunk nem az a korosztály, hanem a következő, akik mondjuk a rendszerváltáskor kezdtek el dolgozni, talán ők itthon az X generáció).
A generációkon át a nulláról indulás pedig nem kifejezetten így termelődik újra. Az elmúlt évek árlufija az előző generációk évtizedes önsanyargatását és megtakarításait tette zárójelbe, ha a gyerek induló lakására gyűjöttek, csak szólok.
Törölt felhasználó 2020. 06. 21. 20:45
Előzmény: #76553  Törölt felhasználó
#76556
Ha belegondolsz, az éljünk a mának elvet tolja a média is, az a mainstream. És azonnal is kell minden, mert meg akarunk felelni a környezetnek. Erről beszéltem pár napja, hogy eltűnt a türelem is, egy kerthez felvenni személyi kölcsönt, az tipikus pénzügyi analfabetizmus. Gondolom, van az ifjú párnak megfelelő drágább autó is, mert az ő stásuszukban azt igazán megérdemlik. Az ilyenek gyerekei aztán majd nincstelenként fognak startolni, és ámuldozni a majdani kezdő lakás elérhetetlenségen, meg irigykedni azokra, akik kaptak aputól-anyutól egy induló garzont (ha más nem, a nagyszülői örökséget nem elherdálva). Így termelődik újra generációkon át a nulláról indulás az életbe.
ZsoltUdvariDeeloo 2020. 06. 21. 20:35
Törölt hozzászólás
#76555
ZsoltUdvariDeeloo 2020. 06. 21. 20:17
Törölt hozzászólás
#76554
Törölt felhasználó 2020. 06. 21. 20:12
Előzmény: #76551  impudent
#76553

Ki, simán. Amin meglepődök, hogy nem egy ismerősöm a nagyon toleráns és mindenféle dolgot mélyen elítélő multinál szaladt ilyenbe bele. Volt akit kitömtek vastag lelépési pénzzel, csak írja alá a közös megegyezést, meg mindenféle perről lemondást. Gondolkodott, aláírta.
Jó, én csak az egyik részét ismerem a történetnek, de simán vannak ilyenek.
Aztán lehetett tervezni 25-30 évesen, hogy majd micsoda kárrier vár ránk. 45-50 évesen meg lehet gondolkodni, hogy mennyire is piacképes a tudás, ha esetleg már őskövület lett a zemberből. Külön öröm ilyenkor, ha ott van még egy méretes hitel is a zember nyakán.
Vidéki rokonomnak olyan építész tervezte a házát, beszéltem is vele, aki a qrmányváltásnál került lapátra. Addig ő volt a csoportvezető, de jött egy új csop vez és kirakta még úgy is, hogy szükség lett volna a munkájára, vállalta volna alacsonyabb bérért, nem volt konfliktus kereső, se pártkatona, sőt még az első fityesz qrmány idejében is ott dolgozott, de ugye a korábbi rezsim csinált belőle csop vezet és ez megbocsáthatatlan. Ő már 60-hoz közelített. Ja, felajánlottak neki egy olyan melót, hogy egész nap vezethetett volna, amikor tudták, hogy gond van a hátával. Cinikus megoldás, belement a közösbe és a magánszektorban próbálja kihúzni nyugdíjig.
Én rokonságom körében is látom ezt, hogy simán terveznek 20-30 évre előre a fiatalok, babaváró, csók, lesz x gyerek, szép kégli, kocsi, nyaralás, bódogság meg jólét, szép fizetés, minden.
Aztán talán az egyetlen, akinek nyugdíjig stabil munkahelye van és nagyjából kiszámtható a jövője, a fiatal tanár házaspár. A többi meg csak álmodozik, meg veszi fel a hiteleket.
Törölt felhasználó 2020. 06. 21. 20:09
Előzmény: #76543  Törölt felhasználó
#76552
3millios kert az nem aza kert lesz amivel dicsekednek az biztos... 3 millioból egy 6m2 teraszt lehet berendezni igényesen nem egy keretet...
impudent 2020. 06. 21. 19:53
Előzmény: #76549  Törölt felhasználó
#76551
Kirakhatják mint macskát szarni bármikor.
impudent 2020. 06. 21. 19:51
Előzmény: #76548  impudent
#76550
Mög a banki költségeket a felújítasukat házat lakásét a közös költséget eceterá
Törölt felhasználó 2020. 06. 21. 19:50
Előzmény: #76546  Törölt felhasználó
#76549
Kevés vígasz lesz ám neked, ha felveszel 30 évesen egy 20 milliós hitelt mondjuk 20 év fix kamatra, kb havi 130e pénzért, hogy majd 10-15 év múlva már nem érzed olyan súlyosnak.
Egyrész a bérrobanás már megvolt, most egy darabig nem valószínű, hogy hasonló intenzitással folytatódik.
Másrészt meg ami csapdába beleesnek a 30 évesek, hogy úgy képzelik a karrierjük töretlenül fog ívelni és a fizetésük meg folyamatosan emelkedni egész 65 éves korukig.
Én is így képzeltem, de most már óvatosabb vagyok, mert egyre több olyan emberrel találkozok, akiknek 45-55 körül megreccsen a karrierje. Főleg, akik addig se voltak ilyen top talent szintűek, de tették rendesen a dolgukat. A legutóbbi, aki ismerősömet kirúgtak még a vírus előtt, annak a fejére raktak egy 29 éves ifjú titán főnököt a régi főnöke helyett, amikor nyugdíjba ment és akinél kezdett. Az új gyerek meg először finoman utána már durvábban kinyomta, mert fiatalokkal akarta magát körbe venni és nem kellett az őskövület neki. Pedig igyekezett alkalmazkodni amennyire én tudom, de persze ez csak az ő verziója, próbált nem úgy beszélni vele, hogy kioktatásnak vegye amit mond. Hiába, nem sikerült a bizalmat megszerezni, talán nem is volt rá esélye.
Azért én is elgondolkodom ezen egyre többet, ahogy közelítek a 45-höz.
20 évre hitelt bevállalni az nagyon kemény dolog lesz végül, bármivel is hitegetik magukat a zemberek.
impudent 2020. 06. 21. 19:40
Előzmény: #76547  Alexander_Greybeard
#76548
Meg egy szart ami a fálét sem éri
Alexander_Greybeard 2020. 06. 21. 19:25
Előzmény: #76546  Törölt felhasználó
#76547
Ráadásul az inflálódó törlesztőért cserébe reálértéket kap.
Törölt felhasználó 2020. 06. 21. 19:11
Előzmény: #76543  Törölt felhasználó
#76546
Az a törlesztő idővel szépen inflálódik, ha végig fix a hitel kamata, és egyre kevésbé fog fájni. A bérleti díj viszont szépen együtt mozog majd az inflációval hosszabb távon, tehát nem mindegy. Egyébként az átkosban is eladósodtak az emberek 20-30 évre, amikor építkeztek vagy öröklakást vettek, de erre már nem emlékeznek olyan sokan.
impudent 2020. 06. 21. 18:57
Előzmény: #76544  impudent
#76545
Az a 20 évesek doga Én mán 30 múltam
impudent 2020. 06. 21. 18:56
Előzmény: #76542  Törölt felhasználó
#76544
Szintén somogyi
Csak specifikálum nem programuzuk mán
Törölt felhasználó 2020. 06. 21. 18:50
Előzmény: #76536  Alexander_Greybeard
#76543

Mindenki a teljes nettó bevétellel, keresettel szorozgat, hogy azt mondja, hány hónap kereset egy kégli, miközben az önerőt csak a havi megtakarításból lehet félrerakni. Utána meg törleszteni is csak a lakás/szoba bérletre kifizetett összeget + megtakarítást lehet a hitel törlesztésre felhasználni.
Minden más esetben meg kell szorítani a családi költségvetést, ami soha nem jár surlódás mentesen.
Erről lehetne napestig beszélni, nem egy olyan válással találkoztam már ismeretségi körömben, hogy addig öröm vót és bódogság, amíg a kégliért kepesztettek, aztán ahogy meglett a kégli, sőt jött a gyerek is, meg lehetett volna nyugodni, de az anyagi problémák kicsinálták a házassagot, mert túlvállalták magukat.
Sok babavárósra meg csókosra is ez a sors vár, főleg ha nem tudják prezentálni az elvárt gyerekszámot és a bank mégis behajtja rajtuk.
Most hogy esnek a bérleti díjak, a lakás árak meg jóval lassabban, egyre többen lesznek olyanok, mint régen voltak, hogy béreltek x összegért, valahogy összeszedték az önerőt és majdnem kiestek a székből a bankban, amikor bemondták nekik az x+30% a havi törlesztő a hitelre ha 10-15éves futamidőt akarnak, máskülönben 20 évtől felfele, nem is tudom, most mennyi lehet max, talán még 30 éves hitelt is adnak. Azért egy 20 éves hitel egy 30-as embernek az azt jelenti, hogy 50 éves koráig kifeszített lesz a családi költségvetés. Főleg ha jön a gyerek is, ahogy vállalták. Ha jön a gyerek, akkor azért lesz jóval több kiadása, ha nem jön a gyerek, akkor meg mehet a stresszelés, hogy a bank/állam mikor érvényesíti a megnövelt kamatot és az egyösszegű visszafizetnivalót.
Súyos bűncselekményért vagy nagy összeg elsikkasztásáért is jóval rövidebb idejű a büntetés sok esetben.
Nem egy olyan embert ismerek, akinek 62-65 éves korára fog lejárni a hitele és nem éltek fényűző luxus életet.
A megtakarítási hajlandóság is alacsony, főleg a fiatalok esetében, akik érhető módon még élni szeretnének, de a lehetőség is korlátozott.
Hány és hány olyan eset volt már, csak az én köreimben, hogy kb nulla forintot tesznek félre, a törlesztő mellett meg gyerekek mellett már nem tudnak. Majd ha több fizetésük lesz, abból. Több fizetésük lett és továbbra is nulla a megtakarítás.
Most konkrét példa, nejem kollégája meghívott minket ilyen úgymond kert avatóra, gyakorlatilag dicsekedni akartak a 3 milliós kertjükkel, ami most lett kész. 4 éve építkeztek, mindketten multinál viszonylag jól keresnek. Ketten 800e felett. Azt mondja a férj, hogy még a havi 5e forintot se tudják most fizetni a gyerekek babakötvényébe, mert a kertet az 5,9%-os személyi hitelből csináltatták meg. Megtakarítás? Semmi, fizetnek 2 LTP-t meg van nekik valami unit linked sz.r, de az már egy másik terület, a lényeg, hogy azzal szerintem majd orcára esnek, de akárhogyan is, az is csak havi 20e forint.
Ennyit tudnak magukból kipréselni miután már megvették és berendezték a kéglit. Bármit csináltatni kell, hitelből.
Egyébként egy kéglit berendezni szintén súlyos milliókba kerül, amit szintén sokan elfelejtenek.
Törölt felhasználó 2020. 06. 21. 18:42
Előzmény: #76539  CyrusTheGreat
#76542
Nem, Ő mág is uldja.
Törölt felhasználó 2020. 06. 21. 18:38
Előzmény: #76532  CyrusTheGreat
#76541
Az lenne a legjobb ha nem lenne 5%-nál nagyobb éves árváltozás és ez viszonylag hosszú távon fennmaradna. Akkor tudna tervezni mindenki. Most mindenki túláraz, nincs piac igazán. Ez nem sok mindenkinek jó. Első lakásosok szívtak legnagyobbat, nem vitás. Aztán a vidékiek következnek akik jönnének Budapestre de a vidéki szép házból még 2 szobás külvárosi panel se jön ki. Aztán akinek volt már 2 gyereke de nem akart többet, nem kap babavárót de nem tud nagyobba menni. A többiek elvannak valahogy.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek