Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.



Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.



Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)



Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:



soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.



Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.



link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2020. 06. 03. 14:26
#74500

Aki még nem látta, bár ez már kb 2 hetes videó a lakáspiacról, de érdekes
https://www.youtube.com/watch?v=tHiJi_0RgxA
Alexander_Greybeard 2020. 06. 03. 14:24
Előzmény: #74488  Zedisdead
#74499
100 éve 1,6 milliárd ember élt egyszerre a bolygón, most lassan 8 milliárd. A növekedést az hajtja, hogy mindenkinek próbálnak mindent megadni/eladni (fogyasztói társadalom). Eddig a technológia lassabban fejlődött, mint ahogy a népesség nőtt, mindig elfért egy pár szorgos kéz. Amint lesz autonóm univerzális háztartási robot, ez a trend megfordul. Azt a robotot is robotok fogják építeni 3D nyomtatással készülő alkatrészekből. Vagy az egészet megoldják 3D nyomtatással és kész. A mai világban a szalagmunkások/operátorok a gépekkel együtt dolgoznak mert kiegészítik egymást. Az emberi kéz finom műszer, nem lehet tömeggyártásban helyettesíteni. Ezért van még az emberekre szükség gyári melóban. Nem sokáig lesz ez már így.
Amikor a népesség növekedése és a technológia fejlődése elért egy kritikus pontot, az emberek az iparba kezdtek vándorolni. Ma már csak a legbonyolultabb szedési/metszési munkákhoz kell ember a  mezőgazdaságban, haldoklik is a falusi élet.
Ott tévedsz, hogy a fogyasztói társadalmat tekinted alapnak. Ez csak annak a következménye, hogy nagyon sokan vagyunk, szóval egy gazdaságban egymás fogyasztására és munkájára kell támaszkodnunk, hogy mindenki ehessen és lakhasson. Magától alakult ez ki ilyen formában mert ez a legegyszerűbb megoldás, így természetes ez adott feltételek mellett. Nem volt egy nagygyűlés, ahol ezt eldöntötték. A gond az, hogy az emberi munkát lassan kiveszik az egyenletből. Nem minden részét, de biorobotokra nem lesz szükség mert lesz mechanikus. Ha a legtöbb ember munkája kisesik, akkor mi lesz az fogyasztásukal? Nincs végtelen kereslet és nem lehet 3 havonta mindenből újat venni, szóval nem lehet megadóztatni az autonóm gyárakat annyira, hogy el lehessen ebből tartani 1-2-3 milliárd permanens munkanélkülit. Másrészt a fizetőképes kereslet is nagyon megcsappan mert munka nélkül jelen tudásunk szerint nincs pénz, az alapjövedelem pedig a minimumra lenne elég, ha egyáltalán be lehet vezetni. Valami más társadalom lesz ennek a vége, csak sajnos ennek még neve sincs.
Murdoch 2020. 06. 03. 14:20
Előzmény: #74496  CyrusTheGreat
#74498
Igen, én is meglepődtem, ezt a két kerületet nézem már évek óta, tényleg az van, amit írnak. 
CyrusTheGreat 2020. 06. 03. 14:14
Előzmény: #74495  Törölt felhasználó
#74497
A világon semmi szükség nincs rá - de nem azért mert könnyen "kiköltöztethető", hanem azért mert ez a legkevésbé hatékony módja az oktatásnak. Amit a 400-500 fős levegő nélküli nagyelőadóban meghallgatsz 90 percben, azt otthoni magányodban nyugodtan megtanulod a könyvből 150 perc alatt. Utána jön a második felvonás: kiscsoportos feldolgozás, labor, akár egyszemélyes mentor segítségével, no ez már minőségi javulást hozhat (esetleg még visszatérhetünk a peripatetikus gyökerekhez). Szükség lesz az ilyen jellegű megközelítésre, mert nem lesz lehetőséged arra, hogy évekig auditóriumokban ülj és olvass, ennél jóval gyorsabb lesz a világ és ahhoz, hogy ez hatékonyan menjen, biztosítani kell a majdhogynem személyes tanítást. És véleméynem szerint erre bőven lesz a tanulói/hallgatói oldalon igény is. Ne felejtsd el, ahhoz, hogy egy egyén (de akár egy egész társadalom) sikeres, alkalmazkodóképes (már-már jövőálló) legyen, az kizárólag az oktatáson múlik - és ezt egyre többen látják be, sőt, a kormányok részéről is mutatkozik erre hajlandóság. Mernék fogadnék, hogy előbb lesz mindenkinek saját mentora/tutora ingyenes tandíjjal, mint alapjövedelem.
CyrusTheGreat 2020. 06. 03. 14:08
Előzmény: #74489  Murdoch
#74496
Milyen érdekes, szinte szóról szóra ugyanaz hangzik el benne, amiről itt is beszélünk. 40M felett lakásoknál Szahara, 80M felett házaknál sincs semmilyen érdeklődés, XXII. kerületben a kínálati árak egyáltalán nem találkoznak a vásárlóerővel, ezért inkább Érdre mennek...
Törölt felhasználó 2020. 06. 03. 14:08
Előzmény: #74493  CyrusTheGreat
#74495
Pedig épp hogy most is sok egyetemi tanszéket "át lehetne költöztetni" az egyetemről a youtube-ra.
Mi szükség manapság 400-500 fős nagyelőadókra?
Törölt felhasználó 2020. 06. 03. 14:08
Előzmény: #74491  koba_k
#74494

A microsoft egy hete, pár napja, kirúgott egy kupac hírszerkesztőt és AI gyűjti a híreket helyettük. Én például ezt is csak évek múlva gondoltam volna, hogy megtörténik.
Én például szeretek a Fifa-val játszani és igaz, hogy az csak egy játék, de úgy leközvetíti a meccset, hogy csak pislogok. Simán nincs messze az az idő, amikor a kisebb presztízsű focimeccseket egy AI leközvetíti és amikor laposabbnak ítéli meg a meccset, akkor elmond néhány érdesek hírt, amit legyűjtött. Nyilván nem egy Fradi-Vidi meccset, de lehetne indítani olyan tv-t, ami 7/24-ben focimeccseket tol, ultra alacsony költséggel, AI közvetíti.
Forma1 ugyanez, a közvetítés 80-90%-a pletykálás, amit annyi, hogy a hírfolyamból a relevánsnak ítélt híreket ki kell válogatni. A pályán történteket meg egy AI is el tudja mesélni, hogy x előzi y-t meg hova tűnt démon hill?
Döbbenet egyébként, de olyan szakmák is rövidesen veszélybe kerülhetnek, hogy csak pislogunk.
Közben persze a lakásárak meg mennek fel, mint a rakéta :)
CyrusTheGreat 2020. 06. 03. 14:04
Előzmény: #74487  Törölt felhasználó
#74493
Egyetlen egy dologgal tudsz készülni, ha minél gyorsabban képessé teszed magad a minél gyorsabb tanulásra. Az mindenféleképpen dicséretes, hogy a rokonod felhívja mindenki figyelmét arra, ami vele történt, mert pontosan ugyanez fog megtörténni - de tényleg meg kell hallgatni és készülni (tanulni, tanulni, tanulni) kell. Senki sem fogja soha megmondani előre, hogy mire lesz szükség, mert ezek a dolgok nem így működnek (közhelyes HR-mondás, hogy amivel öt év múlva foglalkozni fogsz, az még nem létezik...).
Alapvetően nem abból kell kiindulni, hogy a technológiai forradalom zabálja fel a munkákat (és melyeket), mert eddig is valami mindig "felzabálta" a munkát, legyen az az olcsóbb keleti munkaerő vagy egyszerűen a fogyasztói szokások drasztikus megváltozása (lsd. ahogy a kapszulás kávéfőzők zabálják fel a hagyományos kávéfőzők piaci részesedését). Azaz leginkább azt mondanám, hogy semmi új a nap alatt, rugalmasnak kell lenni és folyamatosan képezni magunkat.
Az pedig, hogy a szolgáltatószektort is tönkreteszi az AI/robotizáció, ezzel én még óvatos lennék. Ha sehol máshol, de az oktatásban és egészségügyben folyamatosan szükség lesz az emberre, egyszerűen azért mert így működünk, nem fogsz robottól/hologramtól tanulni, bármennyire is jól néz ki sci-fiben, és ugyanúgy emberrel akarsz beszélni-együttműködni, amikor valami bajod van (nem feltétlenül egy traumatológiai eljárásnál, hanem hosszabb lefolyású dolgokra gondolok).
koba_k 2020. 06. 03. 14:02
Előzmény: #74490  Swixx
#74492
Nem teljesen értem. Végén lesz egy vastag réteg aki nem csinál semmit csak kapja az ellátást.. a puszta léte miatt. Lesz egy réteg aki megtermeli a javakat.. Ebben a rendszerben is a plepsz jár jól.. :) 
koba_k 2020. 06. 03. 13:56
Előzmény: #74487  Törölt felhasználó
#74491
AI - nek nagyobb a füstje mint a lángja.  A modernkor betanitott munkása.. :) Igy lesznek/ vannak területek ahol komoly versenyt teremt ember-ember/ ember-gép között.  Akkor lesz majd igazán érdekes a helyzet, ha humanoidok jellennek meg. Akkor lesz felesleges az emberek 99% - a
Swixx 2020. 06. 03. 13:56
Előzmény: #74484  Törölt felhasználó
#74490

Végülis ha a tőkéseknek lesz elég nagy robothadseregük is, akkor tényleg nyugodtan alhatnak. De azért a gazdagok soha nem a légüres térben léteznek - és bizony az elmúlt pár ezer évben elég sokszor merült fel az igény a teljes vezető réteg lecse... lefejezésére. Kisebb-nagyobb sikerrel persze, de azért elég kevés király őrizte meg végül a hatalmát. Főleg errefelé.
-
A multicégek most a globális világ urai... míg nincsenek feldarabolva erőszakkal. Ehhez mi kell? Mondjuk USA szavazóképes lakosságának 30%-a egy tömbben, aki hatalomra juttatja X év múlva, aki ezt meg meri lépni. Tervek eddig is voltak rá.
-
Ha már fenntarthatatlan a világ, akkor vagy a kis számú elnyomót kell félreállítani, vagy a sok elégedetlenkedőt. Azt te sem gondolhatod komolyan, hogy a nyugati civilizációban élők csak úgy lemondanak a többszáz év alatt kiharcolt szabadságjogokról és valamiféle egyenlőségről... csak azért, mert egy maroknyi csilliárdos mindent megkapjon. Lehet feszíteni a húrt, de nem bármeddig.
-
Akármennyire is fáj neked, a feltétel nélküli alapjövedelem felé visz az út, vagy egyszerűen le kell gyilkolni a jövőben pár milliárd "fölösleges" embert, aki nem tud elég hasznot termelni.
Kb. egy hete már leírtam, hogy ennek most is van számtalan formája, szóval nem is értem, miért kell ezen ennyit lovagolni, hogy ez már a világvége lenne. Ahogy van ingyenes orvos, oktatás, közút, segély, tüzifa, stb... Majd lesz egy kártya is, amivel mindenki vehet elég élelmet, bejut orvoshoz, stbstb. Nyilván nem lesz elég saját új autóra, meg lakásra, meg stb. De ha 200 nagygazda megtermeli 10 millió ember élelmiszerét az önvezető traktorokkal, meg fullautomatizált feldolgozóüzemekkel, akkor kényelmesen juthat belőle mindenkinek.
Zedisdead 2020. 06. 03. 13:39
Előzmény: #74481  Alexander_Greybeard
#74488
100 évvel ezelőtt kb ugyanennyi lakosság, mint ma, Magyarországon, 80%a a földet túrta meg a malomiparban dolgozott, akkor most az emberek 80%a nem földet túr, akkor otthon ül? 
Ez nem igy mükszik. Mindig van tennivaló, nem gondolhatjátok komolyan, hogy a fejlettebb technológia miatt segglógatás lesz. Én speckó mind robotokkal, mind AInak csúfolt machine learninggel dolgozom, és nem azt látom, hogy csökkenne a meló. Jobbat, többet, gyorsabban termel ugyanannyi ember.
2030ban önvezető Tesla, vagy ahhoz hasonló fog kelleni mindenkinek 3 millió forintos jelenértken.  A gazdagoknak meg privát ürutazás. Fiatalitó technológia, autonóm háztartási robot.stb 
Lehetetlen? 1920ban lehetetlen volt, hogy minden családnak automobilja meg rádiója meg telefonja  legyen. Hiszen a földtúrásból egy szekeret meg egy lovat is nehéz összedobni.
Törölt felhasználó 2020. 06. 03. 13:33
Előzmény: #74485  CyrusTheGreat
#74487

Ő már nyugdíjas egy ideje és a neje is :) 56-os menekült volt, családja kihúzott nyugatra, amikor még kisgyerek volt. Felkészülni? Készíti a rokonságot egy ideje, mert elmeséli mindenkinek, hogyan b.szták ki a 90-es években mérnökként és milyen nehéz volt utána újra munkát kapnia egy olyan időszakban, amikor minden nap bezártak egy gyárat valahol. Ja mehetett volna mérnökként a családját hátra hagyva keletre, de azt is csak pár évig. Qrva mély válságot okozott a németeknél a 90-es években a globalizáció.
IT-s ismerősöm is azt mondja, hogy a sok emberke, akik a zsíros IT állás miatt elmennek egy gyors átképzésre majd mennyire pofára esnek, akkor is ha valami csoda folytán IT-s álláshoz jutnak, de nem haladnak a tanulással elég gyorsan, amikor az AI megzabálja az IT állások alsó hányadát, beleértve a fejlesztőkét is. Csak egy egyre szűkülő elit érezheti magát biztonságban.
Mit tudsz erre készülni amikor senki nem tudja most hogy mi is várható pontosan és milyen munkákat fog felzabálni a technológiai forradalom? A vihar már jön, elkerülhetetlenül. Rohamosan szűkül azoknak a szakmáknak a száma, amik abszolút védve vannak.
Például a Tesla is gőzerővel fejleszti a önvezetést és bár azt mondják, hogy mindig kell majd sofőr is, de mi van ha mégsem? Hogy készülsz fel erre? Vezetés közben tanulsz programozást vagy virágkötést? Sehogy nem tudsz készülni.
Mondjuk a Lölő cégeinél mindig lesz munka :) és nem valószínű, hogy robotizálna egyhamar. Legalábbis a qrmányváltásig. A piaci versenynek sincs olyan mértékben kitéve, ja, hát az egy jó felkészülés lenne, elmenni valamelyik cégéhez dolgozni :)
Egyébként ez az alapjövedelem tipikusan usákokra tervezett valami, mert ott könnyen elszabadul a pokol, ha a zembereknek nincs pénzük és magasra kúszik a munkanélküliség tartósan. Ott bármilyen tüntetést vagy tiltakozást azonnal üzletek kifosztása követ és ha elfogytak az üzletek, akkor jönnek a gazdagok. Így is a népesség 1% börtönben van náluk minden időpillanatban, megszereznék azt a  pénzt valamilyen módon.
A szervilisebb európai népesség inkább csendben tűr majd, talán csak a franciák nem.
koba_k 2020. 06. 03. 13:23
Előzmény: #74475  Zedisdead
#74486
nagyon szivesen olvasnék egy tanulmányt arról , hogy mennyi high tech munkahelyre  lenne szükség az országban ahhoz, hogy elérjük pl. osztrák fejletséget.. Biztos nagyon tanulságos lenne. :) 
CyrusTheGreat 2020. 06. 03. 13:06
Előzmény: #74484  Törölt felhasználó
#74485
Ha a német rokonod látja, hogy mi lesz a jelenlegi AI/robotizálási irányból, akkor felteszem már el is kezdett készülni a hatásaira, igaz?  
Törölt felhasználó 2020. 06. 03. 12:26
Előzmény: #74462  Törölt felhasználó
#74484

"Azért dolgoznak a feltétel nélküli alapjövedelmen, hogy a mű végleg be legyen fejezve."
Elképesztően naív ember aki úgy gondolja, hogy majd a robotok meg az AI elhozza neki a gondtalan bár kicsit kompromisszumos életet az FNA-ból.
Ez az FNA egy mézesmadzag most, hogy akiket a robotok meg szellemi munkakörben az AI miatt kirúgnak, az ne kezdjen törni zúzni.
Nem lesz rá anyagi forrás ugyanis. Az ingyen pénz, ha arra gondolsz, hogy majd a Matolcsy nyomtat és odaadja a zembereknek, azért nem működhet, mert elinflál akkor mindent. Pénz lesz dögivel, áru meg nem.
Kérdezz meg egy németet, hogy amikor a gyáraikat vitték keletre a 90-es évek elején, közepén, akkor milyen extra ellátásra számíthatott. Semmire, talán csak annyit volt a rokonom esetében, hogy a törvényesnél több végkielégítést kapott, de ennyi, aztán ott a szociális háló és csókolom. Igaz, a német háló sűrűbb szövésű, mint a magyar, de hogy a német vállalatok extra hasznából, amit a kelet európai meg kínai olcsó munkások termeltek részesedjen a német melós és eltartsák őt élete végéig? Ilyenről szó sem volt és egyik kapitalista se ment volna bele. Az a duma se érdekelt senkit, hogy akkor majd ki veszi meg a terméket, mert olcsóbban tudták adni, közben kinyírták a konkurrenciát is, akik nem mozdultak és maradtak német földön. A zemberek meg átképezték magukat, ha dolgozni akartak, mást nem tudtak csinálni.
Most is miért osztaná meg egy kapitalista cég a hasznot amit a robot meg az AI termel? Nem emeli a termék árát, neki így néz ki a jótékonyság :) A termék árán keresztül ő már jótékonykodik, hiszen a verseny a lényeg és ha a robot hatékony, akkor a robot fog dolgozni és jószívűen a haszon egy részét átadja a vevőnek, de csak annyit, amennyit a piaci verseny kikényszerít tőlet, többet egy fillérrel sem.
A német rokonom aki megélte ezt a 90-es években, mondja, hogy ő látja mi lesz ebből a robotizálásból meg a szellemi munkákat fenyegető AI-ból, ugyanaz, mint ami a 90-es években vele és náluk megtörtént. Szívás.
johai 2020. 06. 03. 12:17
Előzmény: #74479  Zedisdead
#74483
Azt ertem hogy mindenki elmegy terkovezni akit kirugnak,raadasul dupla penzert,ez a jovo:)
Azt viszont nem ertem ki fizeti ki oket,es mi a fedezet erre.
yooio 2020. 06. 03. 12:14
Előzmény: #74479  Zedisdead
#74482
Huhh, hat vegulis leterkovezhetjuk az orszagot, van meg 20 % erdonk is. 😂😂
Az MI miatt egy ido utan mernok se kell, minek? 2018ban az MI IQ szintjei 
GOOG 65
BADOO 55
Ezekrol azt kell tudni, hogy 5 evente duplazodtak eddig, folymatos tanulas, neuralis halo, oriasi osszegek mennek ezeknek a “feltanitasara”. Ez azt jelenti, hogy 5 ev mulva te se telefonon, se chaten nem fogsz tudni megkulonboztetni egy robotot az embertol. 10 ev mulva okosabbak lesznek, mint a nenzasok... ha lassul. Ha nem, 10 ev mulva okosabbak lesznek mint a legokosabb ember. 
De azert tanitsuk oket, mikor nyomkodof a capchat, hogy nem vagyok robot, akkor is epp egy robotot tanitasz fel... 😀
Alexander_Greybeard 2020. 06. 03. 12:14
Előzmény: #74478  Zedisdead
#74481
Ha van mit csinálni, akkor tud magától menni az élőmunka gazdaság. Sok szorgalmas szállodai recepciós és pincér ül most otthon. Amikor az iparban beindul a 3D nyomtatás, akkor sok szorgalmas operátor fog otthon ülni. Mindegy, hogy exportra vagy importra termelte a dolgokat.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek