Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.



Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.



Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)



Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:



soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.



Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.



link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
buyandhold 2020. 06. 03. 09:27
Előzmény: #74454  Törölt felhasználó
#74460
igen, jelentos resze ingatlan es reszveny arakban csapodik le....de ennek mindenki nagyon orul, mert tele vagyunk ingatlanokkal, meg reszvenyekkel...persze vannak itt is kivetelek...de a tobbsegnek ez jo hir
buyandhold 2020. 06. 03. 09:25
Előzmény: #74458  Swixx
#74459
ha mar orban elokerult, es is utalom a fazont...
de a legjobb barometer az emberek joletere a valasztasi eredmenyek... es ujra 2/3-ad lesz... az emberek baromi elegedettek... a gyengebbek kedveert: nem MINDEN ember, hanem a jelentos reszuk... elegedetlenek mindig lesznek... de ha szegenyseg lenne, nem szavaznanak ra ujra es ujra...
Swixx 2020. 06. 03. 09:11
Előzmény: törölt hozzászólás
#74458

Szoboszlót úgy kell elképzelni, mint egy kis külön városállam a keleti széleken. Ott van pénz és jólét, szóval azok a környékbeliek lehettek, de nyilván azért is voltak a buszon, mert bejárósak.
Van közeli ismerősom a városban, de ott is az van, hogy most nem lapátolják a külföldiek a pénzt a városba és megállt minden. A bolt a tavalyi forgalom 2-3%-át tudja. Nem túlzok! Konkrét számokat mondott. Nagyon-nagyon sokan a turizmusból élnek, közvetve pedig mindenki, hiszen ha nincs turista, nincs elkölthető pénz a városban.
-
Van ott is olyan vállalkozó, hogy 6 apartmanháza van, de nulla egyéb jövedelme meg nulla megtakarítása. A tavaszig felélhető lóvé elfogyott, a havi kiadás alig csökkent, bevétel meg nem nagyon. Ő is mit fog lépni? Ha így halad, az egyik házat el kell adnia kb. bármennyiért (ki akar ott most vásárolni?), mert különben nem húzza ki a következő szezonig. Vagy durván leadja az igényeit a család, de nem ez a jellemző.
-
Az országot 4 dolog tartotta el, ebből volt az illúzió, amit sokan itt mekkora jólétnek látnak. (turizmus, autóipar-hazautalt pénzek-EUs támogatások). Az ország önerőből kb. semmit sem gyárt. Nincsenek valóban versenyképes magyar cégek, így soha nem lesz gazdagabb az ország.
-
Igazán érdekes majd az lesz, ha 10-20 év múlva esetleg nagyot változik a világ és vagy jönnek a robotok, vagy viszik messzebb a gyártás - vagy akár haza a saját országaikba, mert olyan lesz a közhangulat. Itt meg maradna 9 millió ember, akinek a fele (80%-a) semmire sem használható, mert normális oktatásban soha nem volt része. De amelyik alkalmas lenne bármire, azt is elüldözik, no meg egy stadionban viszonylag nehéz értelmes munkát végezni.
-
Ez Orbán történelmi bűne, hogy egy egész generációt tönkretettek már, de jó eséllyel sokkal nagyobb-hosszabb lesz a kár. Varga Mihály néha kifakad, hogy mennyire reménytelenek a magyar vállalkozók is, hogy 10 évvel le vannak maradva a gondolkodásukban is, ezért nincs esélyük a külföldiekkel szemben. Orbán be akar kerülni a történelemkönyvekbe, ami sikerül is neki. De 50 év múlva már egyértelmű lesz, hogy az utolsó lehetőségek egyikét pocsékolta el arra, hogy a telke végére stadiont rakjon [milyen betegnek kell ehhez lennie valakinek?!] meg kitömje a rokonait az ellopott milliárdokkal. (Nem vigasztal, hogy mások meg máshol is lopnak.)
Törölt felhasználó 2020. 06. 03. 08:49
#74457
És van még egy parasztvakítás a rendszerben. Szép és jó, hogy papíron magas ingatlan vagy részvény vagyonunk van, de ezt mi támasztja? Normál esetben a piacon is értékesített elvégzett tevékenységek és azok elvégzésének hatékonysága határozza meg az előállított javak értékét. Kérdés, hogy a pénzpumpa alapú rendszer vajon segíti-e a hatékonyság javulását? Megéri-e nekem jobban dolgoznom a munkám során, ha a munkámból származó jövedelmemet meghaladja az öröklött ingatlanom piaci értéknövekedése? Nem fogom keverni a kettőt, és aztán megveregetni a hátamat, hogy milyen jól dolgoztam, amikor pedig nem is?
És ilyen szempontból öröklött ingatlannak számít az is, amit 10 éve vettem, és nézem a mozit, hogy megy fel az ára az űrbe. Megveregetem a vállamat, hogy milyen jól teljesítettem tavaly is, hiszen emelkedett a piaci értéke 10%-kal. Osztom az észt a fórumon is, hogy én vagyok a király. Valójában 2019-ben jobban dolgoztam, hatékonyabb voltam 10%-kal? Vagy csak élvezem azt, hogy a pénzpumpa miatt hatékonyabbnak látszik az egész? Érdemes lenne kicsit más oldalról is megközelíteni ezt, mielőtt még túlságosan kitüntetgetjük magunkat.
impudent 2020. 06. 03. 08:40
Előzmény: #74450  OlafGrof
#74456
Barmi problema felmerul nem is gondulkuznak rajta csak egy újabb zsák pinzt nyomtatnak
Nincsenek észervek cselekedetek gondulkodás csak egy van helikopterpinz mindenre élfedni a valús problemat iszonyú magos árakun.
Az inflació is igencsak békoszont az elmúlt egy ket evben már kemény.
davbb 2020. 06. 03. 08:38
Törölt hozzászólás
#74455
Törölt felhasználó 2020. 06. 03. 08:36
Előzmény: #74451  buyandhold
#74454
"es ami a legszebb, hogy sok penzt gyartanak, de az inflacio( a hivatalos) megis rekord alacsony
tehat ugy tunik, hogy fenntarthato a rendszer."
Mert a hivatalos infláció a fogyasztói árakról szól. Ha a sok pénz nem a fogyasztói árakban csapódik le, akkor mégis hol? Az eszköz áraknak nevezett részvény és ingatlan árakban. És ez mutatja, hogy nem annyira hatékony a pénzpumpa, mert a reál gazdaság az egyedüli, ami árrugalmassággal reagál a pénzpumpára. Az eszköz ár inflációt pedig szépen árnyalja, hogy alacsony kamatra kapsz drága eszközt, ha úgymond fogyasztásra kell (fogyasztási célú ingatlan).
Mindössze annyi történt, hogy megváltozott a feltételrendszer, új paradigma alakult ki, ami új egyensúlyt keres éppen. Aztán majd kiderül az új egyensúlyról, hogy kívülről nagyon csinos és vonzó, de a lényeget tekintve nem változott semmi. Ugyanúgy rabszolga marad a többség, csak a hitel rabszolgája. Akármilyen olcsó is egy hitel, azt egyszer ki kell fizetni, és hitelesnek lenni csak gazdagon éri meg, szegényen az egy nagyon veszélyes terep.
A feltételrendszer pedig egyelőre marad, akkor pedig érdemes beállni a sorba, és nem csak nézni mint a moziban. A győztesek pedig azok lesznek, akik időben észreveszik a léket a hajón,  és jókor szállnak majd ki, de ezt még most nem láthatjuk.
mr_bob
mr_bob 2020. 06. 03. 08:30
Előzmény: #74451  buyandhold
#74453
persze, rekord alacsony az infláció, ha az mnb kosarát nézed. nekem inkább ez számít: https://tradingeconomics.com/hungary/food-inflation
franc0 2020. 06. 03. 08:25
Előzmény: #74451  buyandhold
#74452
Na most építkezik, vagy ingatlant vesz, döntsd már el :)
buyandhold 2020. 06. 03. 08:12
Előzmény: #74450  OlafGrof
#74451
mire alapozod, hogy rossz vilag van: amerre nezek MINDENKI epitkezik, ingatlat vesz, uj kocsik, ruha, kaja dogivel, par evvel ezelotthoz kepest is hatalmasat nott az eletszinvonal.
es ez fenntarthatonak latszik, mert csak penzt kell tolni a rendszerbe
ugy tunik megtalaltak a bolcsek kovet, kikiserleteztek a formulat.
es ami a legszebb, hogy sok penzt gyartanak, de az inflacio( a hivatalos) megis rekord alacsony
tehat ugy tunik, hogy fenntarthato a rendszer.
persze semmi nem tart orokke, ezt mindenki tudja, de ez meg nagyon soka lesz, ahogy irod, evtizedek mulva....
OlafGrof 2020. 06. 03. 00:37
Előzmény: #74449  Murdoch
#74450
Az az igazsag h nem az ingatlan arak a legnagyobb problema, ez csak egy tunet, hanem a jegybankok amokfutasa, az h evek ota folyamatosan tulkoltekezik mindenki az ostoba gdps versenyfutasban, mikozben a tarsadalmi ollo akkorara nyilt mint talan meg soha. Tragedia ami folyik de komedia is mert az emberek ugy ragaszkodnak ehez a rendszerhez mintha a eletuk fuggne tole kozbe meg pont ez a rendszer oli meg oket, vagy ha nem oket akkor majd a gyerekeiket, unokaikat.
 Kivancsi leszek de lehet meg is elem amikor gyokerestul fordul majd ki ez a rendszer. De nem hinnem hogy az egy laza atmenet lesz,  a radikalis valtozasok szinte mindig fejek hullasaval jarnak.
Sokan eltetek itt a hangyas tucsokos peldaval, de csak azert hiszitek, h a tucsoknek all a bal, mert egy nagyon hosszu nyarban vagyunk, de mindig a hangya jon ki nyertesnek a vegen amikor bekoszont a tel, es ez mindig igy lesz, csak ugye itt nem evszakokrol hanem evtizedes tavlatokbol nezzuk a dogokat.
fogpaszta
fogpaszta 2020. 06. 03. 00:03
Előzmény: #74447  Murdoch
#74448
Össze vissza keversz mindent. Nem látod az összefüggéseket. Belinkeltel pl. egy cikket arról, hogy itt nálunk hányan vettek új autót a járvány nyitása után.
-
Az, hogy gyengült a forint jó a multiknak, mert EUR-ben adnak el és Ft-ban fizetnek fizetést.
- Emelett jól képzett és megbízható itt a munkaerő valószínű a mistani helyzet miatt a minél magasabb OI ( operating income ) miatt hoznak át ide további termelést. 
- Több dolgozó, több Berlo, magasabb albérlet árak.
Murdoch 2020. 06. 02. 23:56
Előzmény: #74441  elemerorsos
#74447
Bizony, olcsó bérek, csökkentett fizetés, 10%-os gyengülés = magas ingatlanárak, jó kilátások. Hibátlan következtetés.
fogpaszta
fogpaszta 2020. 06. 02. 23:53
Előzmény: #74443  Swixx
#74446
Meg egy kicsit kell a sok károgó melle másik vélemény is!😀
fogpaszta
fogpaszta 2020. 06. 02. 23:53
Előzmény: #74443  Swixx
#74445
Meg egy kicsit kell a sok károgó melle másik vélemény is!😀
fogpaszta
fogpaszta 2020. 06. 02. 23:51
Előzmény: #74443  Swixx
#74444
Én nem győzködok senkit.
Leírtam, hogy mit tapasztalok. 
Amúgy ha bán tévedek ez a fórum emiatt van😉
Swixx 2020. 06. 02. 23:47
Előzmény: #74421  fogpaszta
#74443

Miért érzed ennyire fontosnak, hogy olyasmiről győzködj tök idegen embereket, akiknek a tiédtől egészen különböző tapasztalatai vannak? Szerinted felfelé mennek az árak meg a fizetések, akkor vegyél lakást és örülj, hogy mindenki más hülye volt és lemaradt a nagy lehetőségről.
-
Én az ellenkezőjét látom, -10% láttán már a pulzusom sem kezd változni, a 15%-ra még felkapom a fejem, néha bepróbálkozok egy -20szal is. De alapjában véve azt látom, hogy senki nem akar vásárolni, ennyivel olcsóbb árakon sem. Nincs hová kapkodni, lesz itt még további 10-20% fél év múlva, ha így halad. De extrém emelkedés biztosan nem.
-
Röviden, semmi értelme most venni befektetési célra, mert 90%, hogy ennél olcsóbban is meg tudom venni egy éven belül. 50%, hogy jelentősen olcsóbban. Meg van 10% esélye, hogy eltaktikáztam magam és hiába vártam. De a lényeg, engem nem különösebben érdekel, hogy az ország másik részében ki mit lát vagy gondol. Persze néha dühítő olvasni, hogy mennyire szembemennek páran a tényekkel, de alapjában véve mindenki azt gondol, ami akar.
-
Neked is ezt javaslom. Örülj annak, hogy te "jobban tudsz valami másoknál", mert ez pénzre váltható - de ne hirdess olyasmit, ami ellentmond a híreknek, a józan észnek. Plusz még a fórumtagok 95%-ának is egészen más a tapasztalata a hirdetési árakat lapozgatva. Kivétel mindig lehet, de csak a buta emberek alkotnak abból szabályt.
fogpaszta
fogpaszta 2020. 06. 02. 23:43
Előzmény: #74441  elemerorsos
#74442
Így van! 
Nálunk a regionális nagykutyák mar “restructuring”-rol beszélnek . Ami magyarul azt jelenti, hogy x-y gyárat bezárnak és viszik at olcsóbb, megbízhatóbb helyre.
Hozzánk!
elemerorsos 2020. 06. 02. 23:32
Előzmény: #74438  fogpaszta
#74441
Pontosan ez lesz. A magyar munkaerő fegyelmezett, a munkaerőpiac munkáltató barát, a bérek alacsonyak, és most lettek leértékelve 10%-kal a Ft gyengülés miatt. Ezek jó kilátások.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek