Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.



Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.



Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)



Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:



soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.



Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.



link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2020. 05. 24. 19:07
Törölt hozzászólás
#73080
signal2
signal2 2020. 05. 24. 18:59
Előzmény: törölt hozzászólás
#73079
Majd most a home office elterjedésével ebben gyökeres változás lehet. Több tíz vagy százezren jöhetnek rá, hogy ha megy a munka otthonról is, akkor nem kell Budapesten lakni, lehet menni a nyugalomba, tiszta levegőre.
koba_k 2020. 05. 24. 18:54
Előzmény: #73073  Swixx
#73078
leirni sem szabad, hogy a CSOK, Baváró, ösztöndíj egyfajta feltételnélküli jövedelem, mert pár félkegyelmű elhiszi..  Kökemény feltételek vannak, amiket most semmibe vesz egy hányad. De majd meglesz a böjtje. Tanulmányi öszöndijat az aktuális szakátlaghoz kötik. Leggyengébb x % - t átteszik önköltségesképzésre. Szóval ez minden csak nem alapjövedelem. 
impudent 2020. 05. 24. 18:53
Előzmény: #73074  mr_bob
#73077
Pedig ez sajna így van.
A kurmán akit Ti mogszarvaztok mindent helikopterpinzzel old meg es a pinz kicsurog az ingatlan tőzsdére
Törölt felhasználó 2020. 05. 24. 18:51
Törölt hozzászólás
#73076
impudent 2020. 05. 24. 18:50
Előzmény: #73072  impudent
#73075
Kiváncsi lennék ki az az álmeháborodott aki ezeket a támogatasukat kitanánlja.
Nem tudok másra gondulni hugy van pár ezer nagycsaládus vagy fityeszes agip prop akinek koll még egy kis pinz és ezért lökik kersztul ezeket mint ahugy 2010 óta teszik.
Pl az egykulcsos ado is illen volt lsd kepviseloi füzetések adómentesítése 
mr_bob
mr_bob 2020. 05. 24. 18:38
Előzmény: #73071  Törölt felhasználó
#73074
hatalmas +1 - ezért is utálom, amikor itt a tőzsdéhez hasonlítgatják az ingatlanpiacot. ha én veszek tesla részvényt és evvel felfele tolom a részvény árát, akkor maximum a shortolókkal cseszek ki, aki egy olyan réteg, aki a megtakarítását kockáztatja és tudatában van vele, hogy mit csinál. evvel szemben, akik az ingatlan árait nyomják fel azok egy generációt nyomorítanak meg, lehetetlenítenek el szépen lassan. örülök, hogy valaki leírta ezt, ráadásul a kiadói, eladói oldalról! respect!
Swixx 2020. 05. 24. 18:21
Előzmény: #73062  Törölt felhasználó
#73073

Érzelmileg közelíted meg az alapjövedelem kérdését. Közben nem veszel figyelembe olyasmit, hogy minden körforgás ezen a bolygón. Ha nem lesz a júzernek pénze, akkor miből fizeti meg a gyár termékét? Adni kell neki pénzt, amit el tud költeni. Másrészt túl felvilágosultak vagyunk ahhoz, hogy hagyjuk éhenhalni az embereket.
Nincs turizmus? Lökjünk szépkártyára 100 ezret. Nincs kávézgató tömeg Bécsben? Adjunk nekik levásárolható kuponokat. Stb.
-
A CSOK, a babaváró, a segély, de még az ösztöndíj is egyfajta feltétel nélküli jövedelem. De a családi pótlék is. Ok, hozzá van kötve, hogy X időre, meg csak akkor, ha "ez vagy az". De mitől érdemli meg jobban egy 4,5-ös diák, mint egy 4,47-es?  Ez nem valódi feltétel, csak egy döntés. Az összege ugyanígy.
Ennyi erővel minek dolgozik ma bárki, ha 3 óra árokmenti sétálgatással is meg lehet keresni havi 54 ezret?
-
Sokaknak csak annyi akad be, hogy "feltétel nélküli", meg "majd akkor senki sem fog dolgozni". Ennyi erővel a közúthálózat, meg a közvilágítás, meg a rendőrség, honvédség is feltétel nélküli előny minden állampolgár számára, mégsem lázadoznak ellene.
A világ arrafelé halad, hogy egyre kevesebb embernek kell egyre kevesebbet dolgoznia. Na most akkor vagy legyilkolnak pár milliárd embert, akikre nincs szükség, meg egyébként se hatékony a profitképlet szerint - vagy pedig kitalálnak egy olyan megoldást, ami fenntartható.
-
A napi 24 órában gyártjuk a gyorsan hulladékká váló cuccokat, meg összevissza utazunk a világban "hatékony munkavégzés címszóval" pedig elhozta a klímaváltozást, meg hogy ki sem látszik az emberiség a szemétből, plusz minden víz és élőlény tele van mérgekkel. Ja meg most van egy enyhe vírusjárvány. Mert lehetne 10szer súlyosabb is. Tényleg szuper ez az út...
-
Ha még lesz emberiség 200 év múlva, akkor bennünket elmebetegeknek fognak látni. Ahogy a dohányos fizet azért, hogy mérgezze önmagát, úgy pocsékolja most az emberiség az erőforrásokat, hogy pusztítson el mindent maga körül virtuális számokért és gyorsan múló élvezetekért. Csak miközben lassan bármit megkap, mégsem érzi magát boldognak... és próbál még több fogyasztásba menekülni. De egyszer muszáj lesz felébredni.
impudent 2020. 05. 24. 18:16
Előzmény: #73070  CyrusTheGreat
#73072
Ezekkel a csaladtamugatasnak nevezett hazugsagukkal egy par embör 10 milliobul 1% gazdagodasat luxusfogyastasat tamogattak mindenfele munka nelkul a tobbi embörrel kibaltázva hiszen Űk szenvedik él az inflációt es az államadusság novekedést plusz a szegényedést ezekhő képest.
A tobbi hatasrúl nem böszélve pl ingatlanár emelkedés.
Törölt felhasználó 2020. 05. 24. 18:16
Előzmény: #73070  CyrusTheGreat
#73071
kb eggyet tudok érteni veled... énis sokáig kaptam az ívet hogy lakáskiadásból van bevételem és ez engem sem töltött el valami jó érzéssel ezért nagyon könnyű szívvel tudtam megvállni a csúcson minden öszinteséggel bevallva magasan túlértékelt lakásomtól... az hogy ilyenen nyerészkedjek egy lelki teher volt számomra hiszen a fiatalabb korosztályoktól veszem el az életterüket... de mivel a kormány is erősen támogatta és még mindig támogatja ezt a formájú nyerészkedést amit nem is értek hogy hogyan lehetséges ha a családpolitika fontos számukra... sszóval ezért nem látom hogy mikor mennének a nyerészkedők ellen és mikor váltana szociális irányba ez a kormány... mivel ez egy élethez való szükséglet ezért azt is eltudom képzelni ha ezt nem ismerik fel lehet ez a bukásukat okozó ügy is... Budapestet már elvesztették...
CyrusTheGreat 2020. 05. 24. 17:59
Előzmény: #73055  impudent
#73070
Arra, amiről már tegnap is szó volt, a kolléga linkelt egy 2019 leg-leg cikket, az 57M-ós vizafogói 80 nm-es panelről, ugyanezt most már megkapod már 45M-től, nyilván, ha jobbat akarsz, akkor legyen mondjuk 50M. Ha nem foglalkozok vele, hogy az 50M csak hirdetési ár, akkor az 57M-es panel vevője nem egész egy év alatt 15%-ot bukott... 
Persze, ki lehet magyarázni, hogy nem is bukó, mert lakik valahol, meg X hónapnyi albérletet nem kell fizetnie, és egyébként is hosszútávon majd milyen rohadt jól jár, de ezek csak magyarázkodások - ettől ez még bőven veszteség. (Btw, ha már arról beszélünk, hogy az ingatlanpiacból is nyomorult tőzsde lett, erősen lekövetve az ottani ármozgások irányát és dinamikáját, akkor ne ijedjünk meg az időszakos MtM-értékeléstől sem...)
De ettől függetlenül arról beszélünk, hogy valakinél eltűnt egy szabad szemmel is elég jól látható összeg. Vagy a készpénzes "befektető" égette el X évnyi munkáját, vagy a hitelre lakást vásárló égette el a következő Y évben felhasználható szabad pénzösszegét.
- - - - - - - 
A fentiek miatt igazándiból két (de tulajdonképpen egy) dologra kell figyelni: mikor kezdjük el ismét "elismerni" (amely esetünkben inkább békénhagyást jelent) a megtakarítókat, mikor búcsúzhatunk el az ingyenpénztől? Ez itthon már részben megtörtént valamilyen szinten (lsd. szuperállampapír) - kapásból tökön is rúgta az eddigi szupereszközt, az ingatlant, amelyről továbbra is tartom, hogy, amennyiben egy működőképes társadalmat szeretnénk kialakítani és fenntartani, abban az esetben az ingatlanpiac biztosan nem lehet a pénzcsinálás terepe a kisebb (és méretükből, szervezetlenségükből fakadóan kevésbé számonkérhető és nem hatékony) szereplők számára. Nem megoldás egy elöregedő, mély strukturális problémákkal küzdő országban azt mondani adott esetben egy teljes generációnak, hogy nem kötelező egy adott helyen élned/laknod, old meg a dolgokat, ahogy akarod. Mert megoldja szépen a Közös Piacon, aztán majd integethetsz neki. Ez lesz a következő Trianonunk.
- - - - - - -
Mit értünk el ezzel az egésszel? 
Egy: kockázatos pozíciót vetettünk fel az ingatlanvásárló lakossággal, mind a befektetői, mind a lakhatású célú vásárlásokkal (lsd. előző két bekezdés). 
Kettő: az ingatlanpiacról kiáraztuk Magyarország nagy részét, egy teljes generációt, az országon belüli és a társadalmi mobilitást lényegében teljes egészében leállítottuk - kizárólag ennek a két mobilitásnak a fenntartásán és elősegítésén múlik az, hogy valamennyire is felzárkózhassunk a Nyugathoz, de ugye ennek meg adtunk egy nagy pofont...
Gratulálhatunk magunknak, szép játék volt.
- - - - - - -
Alexander_Greybeard kolléga igazándiból elmondott mindent, amit én is gondolok a dologról. Fájni fog ez mindenkinek, sőt, igazándiból már most is fáj, csak még egyelőre nem mindenki vette észre. Annyi talán, hogy ez egy olyan helyzet, amelyet nem csak a résztvevők gyengesége/kapzsisága fűtött, hanem a szabályozói/törvényhozói közeg is nagyban "segítette" a helyzet kialakulását - ebben óriási felelősségük van, és azt gondolom, hogy a családvédelmi akcióterv és kapcsolódó nyúlványai az elmúlt 100 év talán legnagyobb pusztítását vitték végbe.
Murdoch 2020. 05. 24. 17:08
Előzmény: #73064  OlafGrof
#73069
Az önkormányzati telkekkel vigyázz, korábban volt valami tényleg dzsumbujos, azon még valami bányászati jog is volt.
Placi82 2020. 05. 24. 17:08
Előzmény: #73062  Törölt felhasználó
#73068
Igazad van meg a kozepes vállalkozások is automatizalnak, hat meg a multik. A munkaero hiányt felvaltja a munkanelkuliseg. 
Murdoch 2020. 05. 24. 17:05
Előzmény: #73056  Alexander_Greybeard
#73067
Ez a gond, hiába a csok/babaváró, ha minden ki van centizve. A bankok sem véletlenül óvatosabbak:
https://bankmonitor.hu/cikk/emiatt-bukja-el-most-sok-lakasvasarlo-a-kifizetett-foglalot/
Placi82 2020. 05. 24. 16:55
Előzmény: #73064  OlafGrof
#73066
De azt is tudom, hogy ha meg hasznaltat veszel jo drágán, utana a kovetkezo öt evben cserelsz szinte mindent. Es vegul rajossz, hohy mindent kicsereltel, csak a teglafalak maradtak. Arban ugyan ott leszel, de ráadásul meg szar is lesz😀, mert mas elcseszett alaprajzat, es otlettelenseget kell szenvedned. Sakk matt. 😀
Placi82 2020. 05. 24. 16:51
Előzmény: #73064  OlafGrof
#73065
Tudod minek kell megfelelni 2021 januar 1 tol a lakoingatlanoknak amire a hasznalatba vetelit kérsz jovore?uj energetikai megfelelőség? Nem uszod meg 500. 000+27%afa  alatt azepitkezest alapfokon. Tehat 635.000 brutto*150 m2+40 millio telek =140 millio. Es tetenybe van 1 hazad, szuper😀. De valallkozotol se lehet venni merthogy ha ez alatt csinalja, akkor csal. Volt szerencsem latni mit muvelnek. Perpillanat kinyirtak, az ilyen mokusok lehetosegeit mint mi. Ugyanezt 2015 ben megoldottuk volna 70 milliobol osszesen. Afa mentesseg is csak a tukozeli project kivitelezoknek jár. Te fizess mint a katonatiszt.
OlafGrof 2020. 05. 24. 16:32
Előzmény: #73057  Placi82
#73064
Nem banom egyiket se hogy levettek nekem nem kellettek volna, a hir utcai ikerhaz epitesre elfogadthato, mostani arakkal nezve akar jo arazasunak nevezheto volt, csak ugye ha ezek, es itt foleg a hir utcara gondolok, 1 het alatt elkelnek (tulajdonos hirdette es nem hinnem, h egy het alatt elal az eladastol vki), akkor nem lesz gyors arcsokkenes a keruletben. Nekem erzesem szerint olyan telkeknél lehet esélyem ami kisebb, legoptimaliasabb egy 700as telek lenne arra mar nehezen tesznek ikerhazat foleg ha 15%os a beepithetosegnel. Amugy az onkormanyzat felparcellazott par teleket 37 millios aron a bibic utcanal, azt is megyek megnezem mert legutobb mikor arra jartam az egesz egy nagy dzsumbuj volt, kivancsi vagyok mit kezdtek vele. Ha ugyan ugy aruljak akkor az is egy vicc ar. 
impudent 2020. 05. 24. 16:30
Előzmény: #73052  CyrusTheGreat
#73063
A rendszer mar most irdatlan folosleges penzzel van tele.
Ma voltam a Margitszigeten mit látuk csadoros nők csoportosan.
Kettu eluttem cikazik elektromos szigeti kisrobogon aminek a félóras dija min. 6 ezerft.
Ezek a nok nem dolgoznak itt ténferegnek es kiperkalnak ennyi penzt egy semmiteru szuksegtelen dolugra.
Aki pedig légyártja ezeket a vackokat max par tizezerft ert extrahaszunnal adja ki.
Ha bevallja akko gdp t general.
A tanulság hugy barmikor barmire lehet ingyenpinzt kipumpalni de a rendszerben ragadt ingyenpinzek csak kárt zűrzavart okoznak
Törölt felhasználó 2020. 05. 24. 16:04
Előzmény: #73060  Placi82
#73062

Nem lesz FNA a belátható jövőben, ezt már el kéne felejteni. A liberált sajtó nyomja, mert ki van nekik adva, hogy ültessék el a zemberek fejében a gondolatot, terjesszék az igét, hogy az alapjövedelem az jóság. Nyilván ezzel akarnak majd választásokat nyerni a demokraták/ballibek a közeljövőben, ha már eléggé elterjedt az alapjövedelem gondolata.
A probléma ott fog kezdődni, hogy ki termeli ki ezt a pénzt? A robotok? Hahaha, mondják erre a multik. Lásd a legutóbbi esetet, ami hír volt itt a portfólión is, hogy egy bakony kerti kisgép gyárat beszántanak és hazaviszik a termelést usákiába, mert a magyar biorobot bérköltsége a melldöngetve hirdetett nagy magyar bérrobbanás miatt elért egy olyan szintet, amikor már költség hatékonyabb usákiában a drágább dolgozó + x darab termelési robot kombó, szemben a magyar biorobottal.
Sajnálom a magyar dolgozókat, bár nem ismerem a gyárat, de gondolom ott is kénytelenk voltak bért emelni és talán pár évig kicsit normálisabban kereshettek a dolgozókat, aztán bang, jött a gyomros és mehetnek munkát keresni.
Vajon ezek a gyárak, akik 1 dollár / gép nyereségért a legyet megb.sznák belemennének abba, hogy a robotjaikra extra adókat fizessenek, hogy abból alapjövedelem képződjön a heréknek?
Ez csak akkor működhet, ha az összes ország összefog ezen a bolygón és mindenhol egységesen megadóztatják a gyártó robotokat, hogy ne érje meg elvinni a termelést máshova. Reménytelen.
Ha nem a robotok, akkor ki fogja megtermelni az alapjövedelmet? A túristák? Mindenki fizessen jó nagy összeget, ha be akarja tenni a lábát a zországba?
Más ötletem nincs, valakinek fizetnie kell a sok herét, akik alapjövedelmen akarnak éldegelni.
Ez kb egy reménytelen vállalkozás.
Egyébként a helikopter pénzekkel is ez a baj, felnyomják a lakásárakat, utána évtizedekre eladósítják a jónépet és még a munkaerőpiacra is nyomást helyeznek, mert "bérrobbanás" is jórészt amiatt volt. Persze naívak ne legyünk a sok ingyenpénz nagyon asszimetrikusan csapódott le még így is. A ner lovagok kapták a nagy részét és kapzsin simogatják az aranyrudaikat vagy este a p.rnó helyett az államkötvényeiket számolgatják a nagyobb élvezet kedvéért. A normál dolgozónak meg jutott a "bérrobanás", hogy a korábbi gyalázatos bér helyett egy kicsit kevésbé gyalázatosat kapjon. Aztán sokáig nem hagyják örülni őket, mert jön a kapitalista, hogy hm a nagy madzsar bérrobbanás miatt neki már nem éri meg itt gyártatni, drágább a biorobot, mert egyre olcsóbbak és sokrétűbbek a gyártó robotok meg nincs szagszervezet meg tüntikézni se fognak, ellenben dolgoznak szorgalmasan 7/24-ben. Ahogy mondják, f.ck off, szívás a vége mindenhogyan.
A nagy madzsar ingatlanpiaci árrobbanásnak is pityergés lesz a vége nagyon sok embernél, csak még a vihar előtt csend van, meg bizakodás.
Alexander_Greybeard 2020. 05. 24. 15:47
Előzmény: #73060  Placi82
#73061
Egy szóval sem mondtam, hogy megmarad a pénzpumpa. Sőt, ahogy írtam: csökkenő hozadék elve.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek