Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.



Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.



Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)



Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:



soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.



Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.



link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Swixx 2020. 05. 24. 10:01
Előzmény: #73005  Alexander_Greybeard
#73020

Nem lehet tudni, mit hoz a jövő, de pár olyan dolog van, ami boríthatja a trendet.
1. "Mostanáig" a személyes jelenlét mindig kellett ahhoz, hogy elintézz valamit, miközben az internet, telefon, automatizálás teljesen új lehetőségeket ad. Eddig sem használták ki olyan mértékben, mint indokolt lett volna.
2. Eddig a tőkésnek kellett a fizikai rabszolga ott helyben, hogy az ellenőrizhetően fizikai munkát végezzen számára. De már van robot, meg távellenőrzés is.
3. A nagy népsűrűség a természetben mindenhol problémákat okoz, mindenféle szennyezés, betegségek, nagyobb agresszió, mentális betegségek. Nyilván nem véletlen, hogy egyre több a beteg, generációtól függetlenül.
4. Alapjövedelem, ami teljesen logikus lenne, hiszen már NAGYON RÉGÓTA nem kellene ennyit dolgozniuk az embereknek, miközben amire tényleg szükségük van, azt könnyen elő lehet állítani ma már. Ha nagyon szigorúan vesszük, akkor egy hasonlóan kényelmes civilizációt negyedennyi, de hatékonyabb munkaórából fenn lehetne tartani, csak a renget párhuzamos hülyeség fut most egyszerre. (Meg a hatalmas pazarlás.)
5. Egy szolgáltatásokra épülő közösségben egyszerűen el kell érni egy optimális számot, afölött már nem ad plusz értéket a méret. Semmi szükség arra, hogy összeérjenek az 100 ezres település(rész)ek, nyugodtan lehetnének 50 km-enként nagyvárosok, egyfajta "önfenntartó városállamokként".
-
Én 5-10 éven belül egy max 2ezer fős településen fogok építkezni, de nem ezért mondok bármit is. Az ember alapvetően a természetben érzi jól magát, csak túl sokan elhitték, hogy a nagyvárosi lakás meg a virtuális világ a jó hely, meg a virtuális pénz a királyság. (Számok egy bekapcsolt számítógépen. De csak míg van áram. Utána az összes vagyona az, ami nem romlandó élelmiszer a polcon. Páran most ízelítőt kaptak abból, hogy mi lesz a következő háború első napjaiban, csak persze sokkal agresszívebben.)
Ez most egy nagyon durva tömeghipnózis. Ezernyi példát lehetne hozni, de olyan egyértelműen fenntarthatatlan ez az irány, hogy kár is belemenni. Csak a helyes lépéseket addig nem merik meghozni a döntéshozók, amíg nem muszáj.
-
A magyar lakásállomány nagy része elavult szar. Vidéken rohadt drága üzemeltetni, nagyvárosban megy élhetetlen lyukak. Szóval nem lenne tragédia, hogy a következő 100 évben újjáépülne kb. minden. Ha a világháborúk után tudtak kézi erővel építkezni, akkor mai körülmények között  csak akarat kell hozzá. Még bőven el lehet dönteni, hol épüljenek fel 20 vagy 50 év múlva. :)
Murdoch 2020. 05. 24. 09:37
Előzmény: #73016  buyandhold
#73019

2005 után úgy látszik nem volt ötlet... Azóta sem másztak vissza az árak...
https://www.globalpropertyguide.com/Europe/spain/Price-History
PBoborjan
PBoborjan 2020. 05. 24. 09:29
Előzmény: törölt hozzászólás
#73018

50 év alatt az ország népessége csökkent több mint 1 millió fővel. Budapesten a termékenység alacsonyabb az országos átlagnál. Budapestről az elmúlt30 évben kiköltözött agglomerációba többszázezer ember.
Ennek ellenére alig csökkent a népesség. Ergo, oda nem költözik senki. Gratulálok a levezetéshez:)
CyrusTheGreat 2020. 05. 24. 09:06
Előzmény: #73016  buyandhold
#73017
Lehet várni persze, nagyjából úgy, mint a városokból vidékre költözők hadát, akik "minőségi vidéki életre" vágynak. 
buyandhold 2020. 05. 24. 09:03
Előzmény: #73014  CyrusTheGreat
#73016
ahogy irod, ez az elso kor, utanna jon a masodik, stb. a tendencia szamit, az otlet, es hogy elkezdik bevezetni lassankent...minden plusz penz amit a gazdasagba ontenek, az eszkozarakat hajtja
Placi82 2020. 05. 24. 09:00
Előzmény: #73012  buyandhold
#73015
Ez a helikpoter penz csak mese, nyugtatjak a parasztokat, hogy ne menjenek az utcara. 150%Gdp árad nyos eladosodottsagnal 20%os munkanelkulisegnel, es a magyarnal is rosszab adomorallal. Ugy gondolják hogy majd a nemetekkel ea osztakokal meg hollandokal valallnak kozos adossagot ahogy, azt moriczka elkepzeli 🤣. Igyanez a 
Fednel mar bajba vannak a kovetkezo 3000 milliardot kinyomtatjak, megroppantja az usa gazdasagat. Leirtam mar kina nem hogy veszi az usa kotvenyeket, hanem mar eladja! Ezert veszi a Fed😀. Nem lehet penztnyomtatni a vegtelensegig mert már hiteltelenne válsz. Tozsden a profik csak pislognak, hogy mi megy itt, a hulye kisbufik meg vásárolnak, nu vajon ki fog szivni? En komolyan nem hittem hogy ennyi buta ember van a világon. Azon izgulok ha ez a Zeppelin leghajo kipukkad, ne haboruba oldjak meg, a minden eszközár LUFI problémát. 
CyrusTheGreat 2020. 05. 24. 08:36
Előzmény: #73012  buyandhold
#73014
El is olvastad a cikket? Ha még nem, akkor tedd meg valami hiteles forrásból:
https://www.bbc.com/news/world-europe-52707551
Nagyjából havi 500 EUR-t fognak kapni a rászoruló (!) családok, első körben körülbelül 100.000, aztán a tervek szerint majd 1M háztartás - ami nem egészen látom, hogyan fog kijönni, a tervek szerint 3-3.5MRD EUR lesz az éves büdzsé, 500 EUR-ral és évi 12 hónappal számolva évi 3MRD büdzsé esetén 500.000 háztartás kaphat ennyit...
Én nem látom, hogy lenne havi 500 EUR-ból kerozin az ingatlanpiacnak.
sakal83 2020. 05. 24. 07:50
Előzmény: törölt hozzászólás
#73013
Pest megye
http://nepesseg.com/pest/
Plusz a statban nibxs benne a sok be nem jelentett berlo kulfoldi es diaj
buyandhold 2020. 05. 24. 07:24
Előzmény: #73011  buyandhold
#73012
indul a penzszoras level 2.0
Bevezeti az alapjövedelmet Spanyolország
https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/koronavirus---10-napos-nemzeti-gyasz-spanyolorszagban.706789.html
begyujtjak az ingatlanpiaci raketakat
buyandhold 2020. 05. 24. 07:22
Előzmény: törölt hozzászólás
#73011
egyre nagyobb az igeny a minosegi videki eletre...egyre tobb ismeros koltozik ki a betondzsungelbol a jo levegoju, zold videkre. Pestre csak egyvalami hajtja az embereket, a penz, de ha abbol lesz eleg, mar a kutya sem akar Pesten lakni...
Alexander_Greybeard 2020. 05. 24. 01:50
Előzmény: törölt hozzászólás
#73010
A fák nem nőnek az égig. Nem meglepetés. BP megtelt, most Pest megye telítődik mert oda akar a fél ország költözni. 
Alexander_Greybeard 2020. 05. 24. 01:44
Előzmény: törölt hozzászólás
#73009
A történelem során a tömeges munkanélküliség eddig a városok lakosságát növelte, hiszen a vidéki munkanélküliség miatt mentek városokba, mint első számú indok. Növekvő népesség, fejlődő technológia de kb. ugyanakkora megmunkálás alatt álló terület, szóval csökkenő életszínvonal. Egyetlen út a városi gyár maradt.
A robotizáció a vidéket is sújtani fogja. A téma úttörői a mezőgazdasági gépek gyártói, például a traktoroknál évek óta van teljesen jól működő önvezetés. Ma már nem kell egy egész falu a betakarításra, 50 ember megoldja a megfelelő gépekkel, később kevesebb is elég lesz. Ez már nem rég nem menekülő út a városi munkanélkülieknek.
Ha még jobban begyorsul ez az egész (mert be fog), lesz nagyipari 3D nyomtatás, hatékonyabb automatizálás, jobb robotok, akkor az embereknek nem lesz pénze költözni mert kevesebb munkával kevesebbet fognak keresni de a lakhatás nem lesz számottevően olcsóbb. Ha lesz is alapjövedelem, az arról fog szólni, hogy ne halj éhen és ne lázadj, nem arról, hogy gyarapodj. Pont annyit fogsz kapni, hogy mindent elkölts és még dolgozz is mellette napi 2 órát mert a gazdaság nem állhat meg, a pénznek forognia kell. Vidéken sok üres ház van, de nem véletlenül üresek. Ki fogja őket felújítani és milyen pénzből? Ki fog mellé infrastruktúrát építeni az új lakosoknak? Egyáltalán ki fog új ingatlan építeni bárhol, ha nincs fizetőképes kereslet? Az állam fog majd 1 millió bérlakást építeni az ország különböző pontjaira saját pénzből? Az állam finanszírozza majd a meglévő állomány karbantartását is? 
Jól hangzik, hogy a vidék újra felfut és majd lesz alapjövedelem, de ez sokkal bonyolultabb. Ha jelenlegi technológia színvonalon meg lehetne ezeket oldani, akkor már lennének valós tervek és legalább valamekkora egyetértés. Jelenleg még az sem biztos, milyen kérdésekre kell megtalálni a választ.
Borsodi_Bivaly 2020. 05. 24. 01:15
Törölt hozzászólás
#73008
Alexander_Greybeard 2020. 05. 24. 01:09
Előzmény: törölt hozzászólás
#73007
Magyarországon belül Budapest arányaiban sokkal több lakossal rendelkezik, mint New York city. Előbbi kb. 20%, utóbbi kb. 3% az országok lakosságához mérten. A fővárosi elvándorlás pedig a pest megyei népességet növeli leginkább. Nem arról van szó, hogy az emberek megunják Budapestet és inkább Pécsre vagy Miskolcra költöznek. Persze biztos van ilyen is de nem ez a jellemző. Inkább az ellenkezője.
Borsodi_Bivaly 2020. 05. 24. 01:01
Törölt hozzászólás
#73006
Alexander_Greybeard 2020. 05. 24. 00:57
Előzmény: #73002  Swixx
#73005
Elég egyszerű megtippelni, hogy valami ilyesmi lesz mert mindig is erre tartott a világ és most is ez történik. Nézd meg a térképet, amit linkeltem.
Az emberi történelem során mindig voltak régiók, amik elszívták az embereket az összes többiből. Ráadásul ez kultúrától független. Majáknál ugyanúgy megfigyelhető volt ez, mint az ókori Kínában. Az ember oda megy, ahol több lehetőséget lát. A lehetőségek pedig városok körül csoportosulnak mert városok is ott lettek alapítva, ahol jók voltak a kilátások.
És igen, 30 év. Tudod miért? Mert egy modern épület több száz évet kibír (de még egy panel is jó 100 évre), ha kap minimális karbantartást és folyamatosan lakják. Ahol most építkezést látsz, ott fognak lakni emberek 50 év múlva. Építkezések ott fognak kezdődni, ahova emberek vándorolnak.
Az önvezető autó, légi taxi, home office és kiszállítás fejlesztése mögött pedig az az érv, hogy a városok megteltek. Ezek az újdonságok vagy új területet nyitnak meg (személyi légi közlekedés) vagy területet spórolnak: kevesebb autó és parkolóhely kell, ha önvezető autók vannak (carsharing és önvezető futár autók/drónok), és kevesebb iroda, ha otthonról is megy a munka (több lakóépület). Láthatod, hogy nem arra megy a sok pénz, hogy a vidéket felhozzák, hanem hogy a várost és környékét élhetőbbé tegyék.
Tudom, hogy te vidék-párti vagy mert most is vidéken keresel befektetésre lakást. Nincs ezzel gond, mindenki mást szeret. Egy pillanatra nézz szét a világban szemellenző és város-utálat nélkül. Szerintem is többet ér egy kis termőföld, mint egy panel akárhol de ettől még a világ arra halad, amerre.
Borsodi_Bivaly 2020. 05. 24. 00:32
Törölt hozzászólás
#73004
davbb 2020. 05. 24. 00:28
Törölt hozzászólás
#73003
Swixx 2020. 05. 24. 00:22
#73002

30 év előre? Te jó ég.. Közületek hányan merték volna megtippelni akár csak 20 éve azt, hogy mi lesz most? Ha nagyon fogadni kellene, akkor a tudósok újabb vírusokra és multirezisztens baktériumokra szavaznának ott, ahol nagy lesz a népsűrűség. A programozók, ügyfélszolgálatosok a home officera, a futárcégek, kereskedők a drónos házhoszállításra BÁRHOVÁ néhány óra alatt.. Megint mások önvezető autókat és pilóta nélküli légitaxikat látnak, amik az utolsó zsákfaluból is bevisznek egy óra alatt a kórházba. A globális vállalatok mindenhol robotokat látnak emberek helyett, az emberek jó része meg várja a feltétel nélküli alapjövedelmet. Szerintem is lesz ilyesmi, mert egyszerűen ha nem akarjuk elpusztítani a bolygót, akkor ideje leállni az értelmetlen szemétgyártással. Jó termékek kellenek, amik nem válnak szemétté egy hónap vagy pár év alatt. Kevesebb gyár, de jobb minőségű termékkel. Nem kell ennyi rabszolga, ellenben a jó levegő, a tiszta föld, a nyugodt környezet lesz a valódi érték. Akinek esze van, az pont a világ végén vesz nagy birtokot most, ha nem kenyérre kell a pénz, mert ha nagyon beindul a fejlődés, ha lekapcsolják egyszercsak az áramot a vége ugyanaz. Enni és élni valahol kell, csak a minősége nem mindegy. A valódi érték a "tér" és a (termő)föld. Nem egy luk a 8. emeleten, ahol szarni sem lehet, ha leállnak a szivattyúk. 2 hét után egymást ennék a 60-100 vagy 200 milliós lakásaikban. Marinéni meg a lesajnált 2 milliós földecskéjén éli tovább a mindennapjait. Érdemes megnézni erről szóló szimulációkat a neten. Csak egy durva napkitörés vagy légkörön túli atomrobbantás hogy hazavágná az elektronikára épülő civilizációt egy pillanat alatt. Errefelé pedig már elég régen nem volt háború....
-
Szóval sokan sokfélét tudnak tippelni, akár én is. De hogy mi lesz 10 vagy 15 év múlva, azt senki nem tudja ezen a fórumon. Pláne azt, hogy mennyit fog érni egy nagyvárosi 50-100 éve épült luk a tömegnyomor közepén. Simán lehet, hogy folytatódik az őrület, de akár bármelyik másik út is járható lenne. Akár önként, akár muszájból.
Alexander_Greybeard 2020. 05. 24. 00:04
Előzmény: #72994  Swixx
#73001
Már most mindenki Nyugat-Dunántúlra és Pest megyébe tömörül.
https://alapblog.hu/wp-content/uploads/2020/05/MO.png
A vírus a szegényebb régiók gazdaságát jobban üti. Ugyanaz lesz, mint 8-10 éve a pénzügyi válság idején. Az emberek vagy elmentek külföldre és vissza sem néztek vagy országon belül kerestek lehetőséget, ami akkor is jellemzően ez a két terület volt.
Jól mondja davbb kolléga, még ha túloz is. Most épp csökkenek egy picit az árak, de ezzel együtt az új projektek száma is. Nem lesz elég nagy az új kínálat, a kiadott lakás építési engedélyek száma még az utóbbi 3 évben is (évi bő 30 ezer átlagosan) messze elmaradt a 2004-2006-os csúcstól (évi 50 ezer átlagosan). Most a fővárosból éppen kisebb elvándorlás van az árak miatt de cserébe Pest megye és Ny-Dunántúl felszívja az embereket mindenhonnan egyelőre. Hosszútávon a hatalmas kereslet meg fogja tartani az árakat ezekben a régiókban. Lesz egy átlagos négyzetméter ár szint, amit az egyes városok/kerületek nem tudnak majd átlépni sehogy sem mert akkor inkább már külföld. A fák nem nőnek az égig. Lásd pl. az 1. kerületet:
https://www.portfolio.hu/ingatlan/20200517/ime-egy-elit-tarsashaz-ahol-egy-fikarcnyit-sem-nottek-az-arak-7-ev-alatt-431928
Az elit részeken az árnövekedésnek vége de sok helyen van még tér a felfelé. Persze nem most azonnal, hanem szépen lassan hosszútávon, ahogy növekszik a migrációs nyomás. Ezt egyedül azzal lehetne megoldani, ha sok-sok munkahely és lehetőség létesülne az elnéptelenedő régiókban de ha ezt eddig nem sikerült megoldani, akkor ezután sem. Magyarország területének kétharmada lassan meghal (sok rész már most is halott). Aki teheti, az a maradék egyharmadba tömörül. Aki nem, az határokon kívül próbálkozik majd vagy mezőgazdaságban idénymunkázik aztán közmunkán él (ahogy sokan most is). Nem most azonnal, 10-20-30 éves távlatban.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek