Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.



Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.



Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)



Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:



soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.



Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.



link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
drkarsai 2020. 03. 30. 16:46
#65680
Tisztelt Mindeni!
Tanácsokat szeretnék kérni lakásvásárlás témában, minden értelmes  segítő hozászólást köszönök.
Nagyobbik gyerekem fél éve Pesten dolgozik friss diplomás pénzügyes,  a Wzzair.nél (nem nevet). Jelenleg egy szar albérletben van Ferenc krt.   Baranyaiak vagyunk én 30 éve végeztem Pesten az orvosin, de semmi helyismeretünk nincs. Van pénzem rá (33-40M) és mivel a gyerek csavart nem tud a szögtől megkülönböztetni adódik vagy új lakás vagy felújított panel.  A belváros közelségét szereti, haverok stb. Kérdés.: soroljatok jó helyeket , kerület-utca környék lakótelep vagy új...stb minden vélemény érdekel pro kontra.
köszi 
 
Törölt felhasználó 2020. 03. 30. 15:51
Előzmény: #65678  Törölt felhasználó
#65679
Persze "nem baj", ha vannak ilyen emberek, ezek (egy részétől) lehet megvenni válságban jó áron a lakását, hogy aztán visszabérelje tőled.
Igy már ismerős a képlet?
Törölt felhasználó 2020. 03. 30. 15:49
Előzmény: #65677  Törölt felhasználó
#65678
Sőt már csak azért se magadból indulj ki, mert ezek az emberek egy része nincs tisztában mennyibe kerül ez neki minden hónapban, egyszerűen eldönti, hogy ez neki jár.
Nemhogy minden reggel mérlegel, hogy akkor jaj már megint 2000 forintért fogok csak parkolni.
Ha mindenki olyan felelősségteljesen mérlegelne minden helyzetben, akkor most ócsai "lakópark" se lenne.
Az emberek egy jó része szarik a (sajár) jövő(jé)re (is) és a mának él.
Törölt felhasználó 2020. 03. 30. 15:44
Előzmény: törölt hozzászólás
#65677
Ne magadból indulj ki.
Ezek jó része 10+ éve nem ült tömegközlekedésen, mert az a diákoknak/proliknak/nyugdíjasoknak való.
Egy másik bkv-zós (iskolás gyerekes) kollégát akkor hova sorolsz, aki megvette csillió-zilliárdért az új kocsit, ennek ellenére minden nap "tömegezik". :D
Én meg ha nem felejtetted volna el a XII elég magas részén lakom, ez itt minden, csak nem a bölváros.
Törölt felhasználó 2020. 03. 30. 15:42
Előzmény: #65670  shikoro
#65676

Ülj le és számold ki excelben vagy egy kockás papíron, hogyan jársz jobban.
Nyilván az a legrosszabb verzió, ha elb.szod a havi törlesztő összegét, amikor a zsebedben marad, mert akkor már fussa új telefonra meg a lapos tv is kicsi már.
A legjobb megoldás meg az, ha kihasználod a kamat különbözetet és keresel egy biztonságos, de jól kamatozó megoldást. Feltéve hogy normális kamatozású hiteled van.
Ha bátor vagy a tőzsdén is megforgathatod, 3-5 éven belül én legalább 70% valószínűséget adok annak, hogy a mostani árszintek felett lesznek a részvények, ha jól választasz.
mondjuk azt nem csinálnám, mint némelyik influencer, hogy személyi hitelből vesz teslát, azt még nekem is meredek lenne. Szabad pénzből, már meg lehet próbálni spekulálni is.
Én azt a megoldást választottam a moratórium miatt felszabaduló pénzekre, hogy berakom szuper állompapírba a havi törlesztőt inkább és soha nem törlesztek elő, hanem hagyon ott hízni a pénzecskét. Abban bízom, hogy 5 év múlva is lesz biztos befektetési lehetőség 3,55% feletti hozammal és akkor már jól járok az arbitrázzsal.
Addig is jól jön, hogy lesz egy extra vésztartalékom.
teglaherceg 2020. 03. 30. 15:39
Törölt hozzászólás
#65675
teglaherceg 2020. 03. 30. 15:33
Törölt hozzászólás
#65674
Placi82 2020. 03. 30. 15:01
#65673
MNB tessék mondani hol van most az önök árfolyam célja ugye nem 500ft/eur. Tessenek már deviza swap tendereket csinalni! 
Törölt felhasználó 2020. 03. 30. 14:56
Előzmény: törölt hozzászólás
#65672
Tudom, van az az archetipus is, aki meg feljön a normafára futni, de már csak a füvön tud megállni a Konkoly-Thegen.
Ez még nem invalidálja azt a típust, akit én hoztam fel példának, hogy - amúgy a saját bevallása szerint is - feleslegesen szenved a dugóban reggelente, majd szív még a parkolással is(utóbbit szintén ugye egy vagyonért).
Törölt felhasználó 2020. 03. 30. 14:48
Előzmény: törölt hozzászólás
#65671

Nincs a távhővel gond, én is panelt akarok venni a közeljövőben. Egy leszigetelt panelnek nagyon jó a hatásfoka.
Én elméletben értekeztem arról, hogy elméletben hatékonyabb is tudna lenni, mint az egyedi kazános megoldások, de a gyakorlatban ez a mérethatékonyság nem jelentkezik.
A csökkenés mindenhol jelentekezik, mióta kordában tartják a gáz árát. Én például évek óta felhagytam a fával, fabrikettel, kandalló szénnel való tüzeléssel, mert horrorisztikus mértékben drágult az áruk évek alatt, kb háromszorosára, miközben a gáz meg stagnált, sőt csökkent.
A vállalkozó eleinte lepöckölt, amikor ugattam a záremelkedés miatt, hogy őt nem érdekli, mert korlátlan mennyiséget átvesznek tőle az osztrák erőművek. Aztán pár évre rá személyesen is felhívott, hogy miért nem rendelem az évi szokásos mennyiséget? Mert qrva drága vagy, azért, elmondtam neki. Most hagyjuk a kényelem részét, mert a kandallónak van egy varázsa is a hő mellett, de nem minden áron.
Neked a csökkenés kisebb részben a rezsicsökkentés miatt és nagyobb részben a szigetelés miatt volt.
Az egyedi mérés sem megoldás mindig, sajnos, az okoskodók megoldják, bár az sokat javít, hogy most már törvény van a durva eltérések kisimítására.
Emlékszem arra a Hódmezővásárhelyi ügyre, még a törvény előtti időkből, ahol brutális számlát fizettettek pár szerencsétlennel egy tízemeletesben, akik nem bütykölték meg a mérést. Nyomorult nő ott sírt a tévé kamera előtt, hogy honnan szedi elő a rengeteg pénzt a fűtésre. A mocsok közös képviselő meg ott pofázott, hogy hát itt a lakók nem szeretik a meleget és hát mindenki fizessen, amennyit mutat a mérő. A rohadék, hogy nem sült ki szeme ilyen hazugságok után.
shikoro 2020. 03. 30. 14:33
#65670

Sziasztok!
A lakáshitelekre adott moratóriummal kapcsolatban érdeklődöm.
A bank honlapja, telefonos ügyfélszolgálata érdemi tájékoztatást, magyarázatot még nem tud adni, de nyilatkozatot bármikor tehetek, hogy nem szeretnék élni a moratórium adta lehetőséggel. A problémám az, hogy április elején fizetnem kell a törlesztőt, ha nem akarok késni, és a moratóriumot sem szeretném igénybe venni, szóval jó lenne egyértelműen látni a helyzetet. Egyelőre nem tudom, hogy mivel jár a döntés. Próbáltam utánajárni a következményeknek, találtam 3 oldalt (https://www.mnb.hu/letoltes/fabian-banai-vastag-az-ugyfelek-a-moratoriummal-jobban-jarnak.pdf,   https://24.hu/fn/gazdasag/2020/03/27/koronavirus-hitel-torlesztes-moratorium-kamat-toke/ és https://bankmonitor.hu/cikk/kiszamoltuk-hogyan-hat-a-hitelmoratorium-a-visszafizetesedre/), ahol példákon keresztül próbálták kiszámolni, hogy a moratórium hogyan változtat a hitelkonstrukción.
Az a kérdésem, hogy jól értem-e, hogy a hátralévő tartozást úgy nem kell 9 hónapig fizetni, hogy a 9 hónapra eső kamatösszeget hozzászámítják a teljes tartozáshoz, így a 9 hónapra eső kamatot (kamatrészt) voltaképp kétszer kell megfizetni (emiatt nőne a futamidő nem 9, hanem annál több hónappal). Felmerült bennem, hogy ha nem üt be a krach, a 9 hónap alatt gyűjteném tovább a törlesztőt (387 ezer Ft kamatrészt és 657 ezer Ft tőkerészt), majd a 9. hónap végén ezzel az összeggel előtörlesztenék, azt remélve, hogy a 9 hónapra eső kamatrész összegével (azaz 387 ezer Ft-tal) csökkenteni tudnám a még fennálló tőketartozást (és ezáltal a hátralévő évekre eső kamatrész is csökkenne). Azonban ha az előtörlesztéstől függetlenül a 9 hónapra eső kamatot (387 ezer Ft-ot) így is, úgy is felszámítják utólag, akkor nem éri meg ilyesmin törni magam, jobban járok, ha folytatom a havi fizetgetést.
Segítségeteket előre is köszönöm!
M. 2020. 03. 30. 14:27
Törölt hozzászólás
#65669
sakal83 2020. 03. 30. 14:10
Előzmény: törölt hozzászólás
#65668
En is jobban orulnek ha csaladiba is be lehetne kotni a tavhot. Tuti azt hasznalnek de barmilyen lakasban is. Nincs karbantartasi koltseg illetve par radiatort csovel picsafust bekerules. Ha van szigeteles es mennyisegmero sokkal jobban megeri mint a sajat rendszer. Foleg a melegviznel.
Criscito 2020. 03. 30. 14:01
Előzmény: törölt hozzászólás
#65666
FŐTÁV Fővárosi Hőgyűrű projekt srácok. Nem viccből csinálják.
*
https://www.origo.hu/gazdasag/20190710-a-belvarosi-kemenyeket-tavfutessel-szamuzne-budapesten-a-fotav.html
Giovanni_Gatto
Giovanni_Gatto 2020. 03. 30. 14:01
Előzmény: #65620  buyandhold
#65665
Pedig egyszerű Krőzus nem dolgozott meg azért a lakásért, az értékével sincs tisztában. Kollégiumban lakott írta, a felesége érzelmileg kötődik hozzá. Azaz vagy a felesége örökölte, vagy a felesége szüleitől kapták a  belvárosi lakást. Nem Krőzus dönt az ingatlanról, hanem aki a nadrágot hordja, azaz a Krőzusné.
Placi82 2020. 03. 30. 13:55
#65664
Na nehogy már Cyrus srácot, állítsuk be hülyének, és trollnak. Számomra az idaigi írásaiból kitunik az intelligenciája, esze. Mindenkinek vannak agylovesei, nekem is, nektek is neki is. Amúgy szerintem Cyrus, majd Orbánhegy, martonhegy, és társainal éreznéd magad jól életvitelszerűen. És lassan nem is sokkal drágább mint Kispest 😀. És szerintem nem vészes a tomegkozlekedes sem, ha 1 buszmegálló közelébe veszel ingatlant😉
teglaherceg 2020. 03. 30. 13:48
Törölt hozzászólás
#65663
teglaherceg 2020. 03. 30. 13:28
Törölt hozzászólás
#65662
Törölt felhasználó 2020. 03. 30. 13:11
Előzmény: törölt hozzászólás
#65661

Lenne előnye a mértehatékonyságnak, ha nem haveri alapon működtetik a céget és viszonyla lapos a szervezeti ábra és nem arról szól, hogy 1 melósra ráraknak 5 szintű vezetést, mert kell a haveroknak a menedzseri pozíció :)
Ismerősöm lakott egy ruszki laktanyákból kialakított lakótömbben vidéki nagyvárosban, ahol központi fűtés volt, részben önkormányzati, részben haveri cég üzemeltette az egészet. Jó vastag közös költség volt és azon röhögtünk egy jót, hogy 2 melós fölé raktak egy technikai igazgatót :) 2 adminisztrátor volt akinek szintén volt egy menedzsere, aki hr,pü, mindenes vezető volt és persze egy haveri vezérigazgató is volt a 6 fős cégben :) Azért kellett 2 adminisztrátor, mert náluk kellett minden hónapban sorba állni, hogy befizessék a közös költséget meg a fűtést és mindegyik háztömbnek másik időpontja volt. 1 melós jött 2 havonta és leolvasta a fűtésmérőt, hogy ne legyen. Ja meg az adminisztrátorokhoz kellett menni személyesen, ha valakinek valamilyen problémája volt. Telefonon nem fogadtak el bejelentést, mert a dokumentáció miatt alá kellett írni :)
Tiszta vér komcsi struktúra. Ja és haver mondta, hogy a kezdetekkor 3 karbantartó szaki volt és 4 adminisztrátor és az ő létszmámukat lecsökkentették, de a 3 fős vezetőség maradt, sőt még valami városi megbízott is volt, aki szintén járt a vezetőségi ülésekre.
Nem tudom mi lehet a fővárosi fűtésnél, de vannak sejtéseim, hogy nem a világ leglaposabb szervezeti ábráját találjuk ott sem.
Az is igaz egyébként, hogy akinek saját kazánja van, az sz.rik a karbantartásra. Itt a házban is van olyan lakás, ahol a 15 éves lakásban egyetlen egyszer sem járt szerelő, hogy átnézze a kazánt, mert sajnálják rá a pénzt, meg úgyis bérlő lakik benne, maximum majd a bérlő fog fázni egyszer télen, ha elromlik.
Nekem évente jön szerelő átnézni, sőt egy komolyabb összeg már elment a felújításra. Szerencsére, akikkel egy kéményen vagyok, azok karbantartatják a kazánjaikat, de nem tudom mi lesz, ha valakinek javíthatatlanul fog megdögleni. Majd gondolom elkezd ugatni, hogy a ház költségére upgradeljék a kéményét neki a kondenzációs kazánra. Az esélye, hogy a ház ezt megszavazza neki, nulla.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek