Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.



Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.



Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)



Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:



soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.



Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.



link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
ilias.shivang@oovy.org 2020. 02. 16. 09:36
Törölt hozzászólás
#60340
teglaherceg 2020. 02. 16. 09:36
Törölt hozzászólás
#60339
ilias.shivang@oovy.org 2020. 02. 16. 09:36
Törölt hozzászólás
#60338
Batiszkáf
Batiszkáf 2020. 02. 16. 09:34
Előzmény: törölt hozzászólás
#60337
Biztos, hogy nem vagy normális. 
ilias.shivang@oovy.org 2020. 02. 16. 09:33
Törölt hozzászólás
#60336
johai 2020. 02. 16. 09:24
Előzmény: #60327  Törölt felhasználó
#60335
Figyu,a vevok semmilyen keglit nem visznek el ha fordul a kocka!
Tularazott lyukakat plane nem,de nem kell aggodni lassu lesz a leeresztes,idot adva a haveroknak nemi atcsoportositasra.:)
Es 50m nagyon sok egy hasznalt,felijjitando 57nm-es kegliert,lehet el se adta,azert ujjitja fel hogy jobban ki tudja adni.
Igen,megvezetnek sok embert,most peldaul a forintparaval,aztan visszaviszik szepen,ha pozit valtanak a fijjuk,mert ahogy Boros Bogar mondta mindig is a kormanyhoz,jegybankhoz kozeli korok nyernek ezeken a mozgasokon.
CyrusTheGreat 2020. 02. 16. 09:07
Előzmény: #60331  sakal83
#60334
Ezek azok a valós társadalmi fundamentumok, amelyek egy idő után visszaköszönnek, hogy itt vagyunk ám, lehet itt gazdasági csodát játszani, attól még az ország ugyanolyan szar, mint eddig (habár tény, hogy egy kicsit előrébb vagyunk). Természetesen, amikor az MNB azt mondja, hogy gazdasági fundamentumoktól elszakadt a lakáspiac, akkor nem ezekre gondol - de ezek a problémák is itt vannak. Mit ér az az ingatlanpiac, amely egy olyan országhoz tartozik, amelyik a jövőt zabálja fel előre (oktatás, egészségügy, esélyegyenlőség, szolidaritás)?
CyrusTheGreat 2020. 02. 16. 09:03
Előzmény: #60324  Homoktövis
#60333
Én azt javasolnám, hogy gondold át, mi az, ami zavart a panelben (Kápmegyert nekem nem kell bemutatni, laktam ott egy évig - elég is volt), mitől készültek ki az idegeid. Ha ez megvan, akkor azt gondold át, hogy ezeknek az előfordulási kockázata megvan-e a kertes házban vagy sem. Ha a zaj zavart a panelben, akkor nincs arra esély, hogy mondjuk a szomszéd a házban is ugyanúgy zajong? Ha esetleg kint élveznéd a kertet/napsütést, akkor kitolja a hangfalakat és egész nap üvölt a Kárpátia - plusz a félrészeg szomszéd? Vagy esetleg, ha kisgyerekeket kint hagynád a kertben, akkor mondjuk a szomszéd rotweiler közben agyvérzésig hergeli magát és ugat-ugrál a kerítésnél? Ha esetleg a meglehetősen alsó-kategóriás lsmpenprolik zavartak, akkor szintén ki kell, hogy ábrándítsalak, 35M-ós ház esetén a szomszédod is valószínűleg egy ugyanolyan gyökér lesz, mint a panelben. 
A listát a végtelenségig lehetne folytatni...
A lényeg az, hogy én valami ilyesmi sorrendet követnék:
- idegrendszer rendbetétele, tanulságok levonása, család összekaparása (az érzéseid rájuk is hatással vannak)
- vállalkozás-tanulás (a tiéd a jövő az egészségüggyel, még ha az első pár évben ezt nem is fogod érezni)
- a valós igényeim megismerése, meghatározása
- utána kezdenék el az ingatlannal foglalkozni.
Tudom, erőteljesen kéretlenek ezek a tanácsok, azért írom le mégis őket, mert hasonló cipőben jártunk mi is és tudom, hogy mennyire nehéz és reménytelennek tűnő a helyzet - egyszerűen csak szeretnék segíteni, nem kioktatni vagy Nyilvánvaló Kapitányt játszani.
- - - - - - - - - - - - - - 
Az, hogy a kormányban nem bízol, óriási bölcsességről tesz tanúbizonyságot, ezt továbbra is tartsd meg. És igen, nem csak te érzed, hogy nehezebb megélni. Ma reggel egy fél kosárnyi semmiségért (tojás, tej, zöldség, gyümölcs, sajt, müzli, tejföl) fizettem 15k-t, nagyjából szerda-csütörtök magasságban már semmi sem marad belőlük.
Batiszkáf
Batiszkáf 2020. 02. 16. 08:54
Előzmény: #60329  buyandhold
#60332
Az "ilyeneknek"?
sakal83 2020. 02. 16. 08:37
Előzmény: #60329  buyandhold
#60331
En ennek orulok ha ilyen is lenne. Egy nemzet akkor jo ha a raszorulo betegeivel meltokepp banik. Movaron is tragedia hogy az idos beteg bacsika a felesege halala utan az 50 eces sulyosan serult gyermeket megolte es magaval is vegezni probalt. 100x ilyeneken kell segiteni mint a focistakon hosszu katinkan es a tobbi mar kitomott majmom. Az elozo tortenet is a nemzet szegyene! Ha ilyenek is kapnak lakhatast az meg szivdobbanast sem okozna. De vhogy a varba is a felszopok koltoztek ingyen.
Borsodi_Bivaly 2020. 02. 16. 07:25
Törölt hozzászólás
#60330
buyandhold 2020. 02. 16. 06:47
#60329
a berlakasprogamban(ha lesz, de ugysem lesz), az ilyeneknek fogjak kiadi a lakasokat, akik mar amugy is kiarazodtak a piacrol: 
https://index.hu/belfold/2020/02/15/nagymama_sulyosan_fogyatekos_draga_alberlet/
elkepzelem, ahogy a josagos lölő és ráhel megépíti milliárdokból a lakóparkot, üzemelteti, és utánna 40ért kiadja a rászorulóknak. Ez jellemző az elvtársakra...
HovamészElemér 2020. 02. 16. 00:38
Törölt hozzászólás
#60328
Törölt felhasználó 2020. 02. 15. 23:59
Előzmény: #60324  Homoktövis
#60327

2013-ban is hosszú hónapokig kellett vadászni normális kéglire, pedig állítólag akkor vevő kánaán volt.
Nem meglepő, hogy most a tulajok kitartanak, várnak és olyan magas áron akarják eladni a kégliket, hogy biztosan ne járjanak rosszul és nehogy már ők hülyék legyenek meg lúzerek a végén. Ha lenne eladó kéglid, te is ezt csinálnád most. Egy jó magas árról indítva puhatolnád a piacot.
Türelem kell ide, meg fogod találni a neked megfelelő kéglit, de lehet 1-2 évig is vadásznod kell rá.
Egyébként meg miért nem próbálod a jelenlegi bérletedet fixálni mondjuk 2 évre? Nem szokványos ezen a magyar piacon, de nem is lehetetlen. Egy ügyvéd megírja neked a hosszú távú szerződést, meg kell beszélni a tulajjal, hogy milyen biztosítékok kellenek neki a hosszú távú bérlet elfogadásához. Nyilván pénzzel és korrekt szerződéssel kell őt meggyőzni. Meg kommunikációval, hogy akkor 2 évig nincs gondja a kéglivel és van bérlője. A pénzt nem feltétlen úgy értem, hogy több bérleti díjat kell neki fizetni, hanem mondjuk akkor legyen 3 havi kaució és akár japán mintára 1 havi bérleti díj ajándékba adása a tulajnak, az még nem olyan rettenes nagy kiadás. Ilyesmik, hosszabb felmondási idő. Mondjuk a kauciót bele kell írni a szerződésbe, mert sok tulaj a zsákmány részének tekinti és nem akarja visszaadni.
Tény azonban, hogy nem egyértelmű most, hogy a vevők vannak pozícióban, mert csak lekapkodják az iszonyat túlárazott, de jó állapotú és lokációjú kégliket. Itt nem messze végül eladták a kéglit, amit 900e forint feletti nm áron hirdettek. Nem tudom az eladási árat, majd megpróbálok beszélni az új tulajjal, de ez durva. Nyár óta hirdetik és elvitték most nem régen. Nem csak a .comról került le, hanem tényleg megvették, mert látom a májsztereket már újítják fel, dolgoznak rajta. A valós eladási árat nem tudom, de 45 alá biztosan nem mentek + felújítás, 50m alatt nem úszta meg a vevő, és ez egy 57nm kégli. Hihetetlen, hogy elvitték, de elvitték ezt az iszonyat túlárazott kéglit.
Tényleg, hogy a paneleken kívül, meg a szétrohadt házakon kívül más szegmensben én nem várok ár szelidülést. A jó állapotú tégla kéglit el fogják vinni a vevők, igaz, hogy hosszú ideig kell árulni, de végül elviszik.
impudent 2020. 02. 15. 23:15
Előzmény: törölt hozzászólás
#60326
És mikor lesz mán az az orrvérzés.
Mindonkinek jobb lenne
teglaherceg 2020. 02. 15. 23:04
Törölt hozzászólás
#60325
Homoktövis 2020. 02. 15. 22:39
Előzmény: #60322  CyrusTheGreat
#60324
Igen, hamarosan indítom a vállalkozást, ezért sem akarok elköltözni innen. Azt is tudom, hogy annak kell most a fókuszban lennie, mert azáltal lehet jobb életem. Csak pár hetente rám jön ez az "úristen mi lesz ha mennünk kell az albiból, ez így nem biztonságos", ráadásul az idegrendszerem annyira kikészült a 7év paneltól, hogy sokszor úgy érzem bármit, csak azt ne még egyszer. Vagy jön egy cikk a neten az újra szárnyra kapó ingatlanárakól és megint beparázok. Nekem is állampapírban van átmenetileg a pénz, de per pillanat az inflációt se hozza, ez is frusztrál. Persze vehetnék egy lakást és kiadhatnám bérbe addig is, ha attól félek, hogy elértéktelenik a pénz és maradhatnánk az albiban. Csak ezzel meg az a gondom, hogy amikor esetleg lenne egy jó vétel akkor nem tudnék lépni. A panelt is nagyon nehezen adtam el, pedig most pörgött a biznisz, anno a válságban 2évig hirdettük a házunkat, mire végre a szomszéd véletlenül megvette,sosem voltak egyszerű ingatlan eladásaim. Ez a ház, kert mániám meg sajnos nem múlik, a panelban is az én erkélyem volt a legdurvább botanikus terasz, egyszerűen úgy érzem magam egy lakásban, mint egy kalitkába zárt madár. Az a baj, hogy a kormányban sem bízom, kiszámíthatatlan mi lesz, milyen új intézkedéseket hoznak. Emlékszem 2011-ben amikor a ház eladása után albiztam 1 évet eszembe sem jutott azon agyalni, hogy esetleg az árak elszállhatnak az égbe, most meg állandóan azon stresszelek, hogy egy újabb +20%-ot már sosem fogok behozni. Lehet, hogy csak én érzem, de sokkal nehezebb megélni, mint mondjuk 5-8éve, eszméletlen drágaság van minden területen és emiatt a megtakarítás sem olyan egyszerű (nekem), mint anno. 
impudent 2020. 02. 15. 22:34
#60323
Holnap dol el az irany.
Mit mond a fityesz sah.
CyrusTheGreat 2020. 02. 15. 22:01
Előzmény: #60311  Homoktövis
#60322
Emlékeim szerint neked már megvan az akcióterved, ha jól tudom, valamilyen egészségügyi szakmaszerzésben vagy benne, de lehet, hogy rosszul emlékszem. Az 0rbáni bejelentés ott lóg a levegőben, nem gondolom, hogy lesz olyan direkt pénzosztás, majd kiderül - a fő az, hogy a saját előrehaladásodra koncentrálj, ne feltétlenül arra, hogy valaki kezébe leszámolj egy olyan összeget, amely kétszerese annak, amit valójában ér egy dunakeszi ingatlan...
johai 2020. 02. 15. 21:40
Előzmény: #60318  sakal83
#60321
Ez egy 4 reszre osztott telek!
Ha csak 30 millaval szamolsz egyre,az mar 120millio forint egy telekre,felujjitando osztott ingatlanokkal....ide vezetett a panellufi.
Dunakeszin!
Szerintem meg 30 misit se tudnak osszekaparni,elkepzelni se tudjak,hitelt pedig nem adnak ilyen hazakra,a bank nem hulye.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek