Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.



Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.



Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)



Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:



soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.



Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.



link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
mzper-x 2020. 01. 27. 10:00
Törölt hozzászólás
#58180
Törölt felhasználó 2020. 01. 27. 00:16
Előzmény: #58170  koba_k
#58179

"Bennem vannak kérdések, hogy ha sokan kiesnek a dolgozó rétegből, akkor a sok termelt produktumot kifogja megvenni?"
Ez már lezajlott a nyugati világban, amikor elvitték a gyáraikat kínába vagy közép-kelet európába. A munkanélkül maradtaknak volt előnyugdíj, átképzés, munkanélküli meg szociális segély. Lett egy csomó ügynök, kereskedelem kicsit fellendült, mert az olcsóbb kínai termékből több fogyott és hamarabb el is pusztult a gyengébb minőség miatt. Ilyesmi. A szolgáltatásban, kereskedelemben viszont alacsonyabbak voltak a bérek, mint az iparban, a fizikai dolgozóknak.
Volt szerencsém a 80-as években még kis gyerekként 56-ban disszidált rokonoknál lennem több hetet ny németországban. Ez még bőven azelőtt volt, hogy elkezdték volna a gyáraikat nagy mértékben kitelepíteni. Hogy ott milyen kibasz.tt jólét volt akkoriban és olyan derűs, kiegyensúlyozott volt az egész. Nem csak magyar fejjel mondom ezt, mert nem az árudömping miatt, hanem az emberek. Pedig akikkel én találkoztam akkor, mind disszidens magyar volt és mégis. Az echte német még náluk is kedélyesebben élt. Nehéz szavakkal leírni, meg gyerekként lehet nem is értettem mindent, de az a jólét és lassú folyású, de vidám élet egyszerűen megcsapott. Most meg ha kimegyek németbe, stresszes idegbeteg, túlórázó emberek, szinte vibrál a stressz, többször megemlítik, hogy azért féltik a munkahelyeiket, sokat kell túlórázniuk, hajtanak. mondjuk még mindig jobb hely jópár fokkal, mint BP, mert itt aztán érződik, hogy mennyire ki vannak facsarva az emberek.
Jó, szegények voltak nálunk 80-ban a zemberek, de nem voltak ilyen stresszesek, persze vélemény szabadság se volt, aki kinyitotta a pofáját, annak beverték.
Na mindegy, a nagy gyár migrációt is megoldották a nyugati társadalmak, alkalmazkodtak. Az emberek élete lett stresszesebb és kevésbé minőségi. A cégek meg zsebre rakták az extra profitot és nem ők fizették a sok átképzést meg a munkanélküli segélyt.
Ugyanez lesz most is a forgatókönyv. Mitől lenne más? Szépen aki alkalmazkodni tud, annak lesz egy a mostaninál stresszesebb és hajtósabb, kevésbé boldog élete. Aki meg nem tud alkalmazkodni, annak meg kell élnie a segélyből.
hunor555
hunor555 2020. 01. 27. 00:16
Előzmény: #58175  Törölt felhasználó
#58178
Valami pedig lesz velük. Már írták korábban is. Kevés ember fog kelleni oké. Ezek munkanélküliek lesznek mondjuk mert nem találnak munkát. Akkor ki a tököm fogja megvenni azt a sok szart amit a robotok gyártanak? Persze fontos a költségoptimalizálás, de a profit azért mégiscsak abból jön hogy megveszik az adott cég termékét nem?
koba_k 2020. 01. 27. 00:15
Előzmény: #58175  Törölt felhasználó
#58177
Szerencsére a népességfogyás e területen szerencsére pozitív folyamat és valamennyit tompítani fog.  Sok szakma megmarad. Szakmunkák, orvoslás, oktatás , K+F, kézművesség,…
vincit 2020. 01. 27. 00:03
Előzmény: #58169  impudent
#58176
Tegyél le valamit az asztalra, majd sportolóként / akadémikusként / művészként, utasítsd vissza a megalázást ha kapsz valamit.  Folyton más micsodájával akarod verni a csalánt, vagy kapni akarsz valamit ingyen az államtól.  De van egy ötletem mit kaphatnál ingyen az államtól, menj be az önkormányzathoz / munkaügyi központ az ilyen hátrányos helyzetűeknek mint te, vannak ingyen tanfolyamok. Lehetnél virágkötő vagy ilyesmi.
Törölt felhasználó 2020. 01. 27. 00:00
Előzmény: #58169  impudent
#58175

Ha a nagy alapjövedelem terv az és annyi mindössze, hogy a jelenlegi szociális ellátást, meg közmunkát átkeresztelik alapjövedelemnek, akkor kb a hajára kenheti mindenki. Lesz mondjuk 50e forint havonta és még ezért is előírhatnak közmunkát, hacsak nem találnak fel addig szemétszedő meg bokorvágó meg fűnyíró és virágültető robotokat.
Néztem egy Alza reklámot még tavaly. A prágai boltjukban és éjjel nappali átvevő helyükön egy lcd képernyő az eladó, pontosabb néhány lcd. Ha az ügyfél annyira satu hülye, hogy nem igazodik el az egyértelmű menüben, akkor meg bekapcsolnak videó hívással egy ügyfélszolgálatost.
Ha nem lenne ilyen speciális a cseh nyelv, hanem angol kéne, akkor lehet kiszerveznék indiába az ügyfélszolgálatot is. Ezt már csak én teszem hozzá. A magyar, cseh stb nyelvek adnak egy minimális védelmet a kereskedelemben dolgozóknak.
Ott örömködtek, hogy kevesebb létszámmal megoldják így a 7x24-t, mint korábban a normál nyitvatartást és meglepő de van éjszakai forgalom is, amikor semmi más nincs nyitva egyébként. Bíznak abban, hogy nemsokára egy robot ügyfélszolgálatost is kipróbálhatnak, AMI az alap, gyakran feltett kérdésekre tud válaszolni és akkor még kevesebb ember kell, bár mondták, hogy a cseh nyelv miatt kicsit bonyolult még, de lehet, hogy angol nyelven indítják majd először el. Meg persze a raktári kiszolgálásnál, a csomag összekészítés és a vásárlóhoz továbbítás folyamatában is robotokra cserélni, akit csak lehet. Durva azért és ez a kereskedelem várható jövője.
Félre ne értsen senki, én mint (igazi) liberális, teljes mellszélességgel támogatok egy alapjövedelmet, mert progresszív és haladó dolog lenne.
Sajnos viszont nem látom, hogy honnan lesz rá forrás. Ez az adózztassuk sz.rrá a robotokat meg leírtam miért nem működik, mert robotizált gyártás simán elvisznek ha 1 fillérrel több haszon marad nekik a végén. Nem érdekli a vállalatokat, hogy mit csinálnak az államok a felszabaduló munkaerővel.
Abban igazad van, hogy az állam csöcsét szívó sok semmitérő here valóban már most is alapjövedelmet kap, legalábbis az a részük, akiknek alig kell valamit csinálniuk, de pénzecske érkezik tűpontosan minden hónapban.
Törölt felhasználó 2020. 01. 26. 23:56
Előzmény: #58172  impudent
#58174
Egy olimpikontól miért sajnálod a járadékát? 
koba_k 2020. 01. 26. 23:55
Előzmény: #58172  impudent
#58173
tudom,hogy nem kamú én csak folytattam a felsorolást ..  
impudent 2020. 01. 26. 23:49
Előzmény: #58171  koba_k
#58172
Egy pillanat !
Amirol En beszelek az nem kamu.
Államilag torvénybe vannak foglalva ezeknek a hereknek a penzkifuzetes.
Lsd. Babavaro lsd. Luxusauto lsd illen meg ollan jaradek.
Ez nem kamu ez allamilag garantalt kifosztasa a tobbi embernek.
koba_k 2020. 01. 26. 23:43
Előzmény: #58169  impudent
#58171
Ez egy nagy probléma. plusz a sok kamú nyugdijas, kamú TB-s , naplopó.. stb. Miattuk nem lehet haladni. Nem tudom, lesz-e olyan aki ezeket a problémákat megoldja…, de ha megoldja utána jön a gyors fejlődés..
koba_k 2020. 01. 26. 23:39
Előzmény: #58168  Törölt felhasználó
#58170
Egyetértek az írassál.  Ezért írom, hogy embereknek hálót kell adni. Olyan eszközöket és lehetőségeket, amivel képesek lesznek alkalmazkodni a változó világ. Bennem vannak kérdések, hogy ha sokan kiesnek a dolgozó rétegből, akkor a sok termelt produktumot kifogja megvenni? Nekem nincs róla információm és tapasztalatom, de jó lenne látni, hogy Japánra milyen hatással van a magas robotizálás. 
impudent 2020. 01. 26. 23:34
Előzmény: #58168  Törölt felhasználó
#58169
Nem gumicsont !
Valosag.
Csak most egy tobb tizezer olyan magyar van aki kapja kulonbozo kitalalt erdem alapjan.
De nem 40 ezret hanem szazezres nagysagrendut.
Ezek hereskednek rajtunk Uk az allami profi sportolok szineszek edzok politikusok es a tobbi here.
Ehhez jott a tobb tizezres jomodu csalad.
Az osszes here letszama mar szazezres.
Ezek mar megkaptak az alapjovedelmet most johet a tobbi 9 millio.
Törölt felhasználó 2020. 01. 26. 23:24
Előzmény: #58164  koba_k
#58168

Azt ugye tudjátok, hogy a robotokat egészen könnyen lehet költöztetni egyik államból a másikba? A jappók, akik élen járnak a fejlesztésben csak szépen fű alatt csinálják, nem nagy harsonával, mint mondjuk a tesla pont olyan üzleti modellre készülnek, hogy távolról is könnyen tudják felügyelni a robotjaikat és egy nagyon minimális létszámot kell csak helyben biztosítaniuk. 1-2 jappó mérnök elég is, a helyi benszülötteket kiképzik (egy szintig). Ilyesmi üzleti modellre készülnek ők.
A robotizált gyárakat nem a kormányok építik, hanem vállalkozók, maximum a kormányok egymás sarkát tudják letaposni a kedvezményekkel, hogy hozzájuk költözzön. Csak akkor meg x ideig minimális adóbevétel lesz belőle és utána meg vissza az A ponthoz, hogy könnyen és gyorsan költöztethető egy robotizált gyár, ha másik állam olyan kedvezményeket ad, hogy megéri ott üzemeltetni.
Az ilyen alapjövedelem álmodozók ezt felejtik el mindig. Amikor bejöttek a gőzgépek vagy a fonógépek, akkor melyik vállalkozóban, tőkésben merült fel a gondolat, hogy a munkásoknak kéne adni valamit?
Ez az alapjövedelem egy jól kitalált gumicsont, amivel hitegetik a zembereket, hogy könnyebben elfogadják a munkahelyeik elvesztését, mert majd jön helyette a zalapjövedelem.
Aztán kitől jönne? Az államok még kiszolgáltatobb helyzetben lesznek. A gyárak oda mennek, ahova csak akarnak, központi helyekről fogják a gépeket felügyelni és minimális létszám lesz helyben.
Ha sz.rrá akarják adóztatni a robotokat, akkor a robotokat majd elviszik oda, ahol kevesebb az adó.
Egyetlen tőkés vagy vállalkozó se fog lemondani a profitért, hogy holmi alapjövedelmet biztosítson a semmittevőknek. Ők ezt úgy képzelik, hogy az ő feladatuk a profit maximalizálás, az államok feladata meg az, hogy kezdjen valamit az állampolgárokkal. Mint ahogy történt a korábbi ipari forradalmak során is.
Alapjövedelem, az, persze. Egy zseni volt aki kitalálta ezt, mert így az emberek még örülnek is a robotnak. Aztán amikor rájönnek, hogy csőbe húzták őket, már késő.
Mondjuk elkezdték a védekezést az egészséges immunrendszerű országok és államok. Pl lásd a kaliforniai gdpr törvény, hogy csak helyi ember foglalkozhat majd helyi megrendelésekkel, nem a világ másik feléből egy operátor.
A sok ostobát meg etetik az alapjövedelemmel. Ha lesz is alapjövedelem, ahhoz ploretár forradalom kell (megint) hogy megváltozzanak gyökeresen a dolgok. Addig meg szívás lesz barátocskáim, azoknak, akiknek a munkáit a robotok átveszik.
Egyébként nagyon sok fehérgalléros állás is veszélyben van ám, nem csak az összeszerelő munkák. Nagy vígasz lesz nekik, hogy majd 80-100 év múlva talán lesz alapjövedelem, addig meg képezze át magát. Mondjuk fodrásznak vagy építőipari segédmunkásnak.
impudent 2020. 01. 26. 23:18
Előzmény: #58166  impudent
#58167
10 ev alatt elosztogatott ellopott gdp nyi penz se karos.
A hazi stadion se karos.
De a 40 ezerft az karos.
Na illen a magyar !
impudent 2020. 01. 26. 23:15
Előzmény: #58165  impudent
#58166
Allami luxusauto juttatas se karos.
Olimpikonok es edzoik szineszek muveszek millios jaradeka se karos.
Meszaros x trillioja se karos
De a 40 ezerft karos.
impudent 2020. 01. 26. 23:12
Előzmény: #58164  koba_k
#58165
Erdekes hugy 40 ezerft karos szerintetek de a 10 milliok amit a fitesz osztogat az nem karus.
koba_k 2020. 01. 26. 23:06
Előzmény: #58163  johai
#58164
Embereknek hálót kell adni nem pedig halat. Nagyon káros dolognak tartom az alapjövedelmet. Olyan szintet biztosítani amiből méltóságteljesen lehetne megélni nagy-nagy ráfordítást igényelne állami oldalról. Viszont ha relatív jól meglehetne élni az alapjövedelemből,  akkor miért kellene dolgozni… Ez nagyon destruktív.  Ezenfelül  még biztosítani kellene nekik  az egészségügyet, közművet, oktatást stb.. Ennek az országnak már úgyis megvan a maga  csőcseléké. Mindenkinek a saját képessége szerint kell boldogulnia. .. 
johai 2020. 01. 26. 21:29
Előzmény: törölt hozzászólás
#58163
Az alapjovedelemtol nagyon oczkodnak.
Nem nepszeru,minnel nagyobb valakinek a jovedelme,annal inkabb nem tetszik neki ez a kontsrukcio,pedig egy rugalmas megfeleloen szabalyozott alapjovedelem sok problemat megoldana.
Persze ehhez az egeszsegugyet,oktatast kellett volna elfogadhato szintre hozni,nem a szomszedos orszagokban stadionokat epiteni,fitbalklubbokat venni,kepeket,meg mit tudom en mit haracsotak ossze,munka helyett.
Alig csinaltak valami hasznosat,mikozben oriasi osszegeket hivtak le az eu-tol.
johai 2020. 01. 26. 21:21
Előzmény: #58160  impudent
#58162
Igen,a hulyites a lenyeg.
Ingatlanokkal kapcsolatban is olyan szintu korlatoltsagot tapasztalok,ami mar onpusztito.
De tenyleg,tapasztaltam a Magyar megveszi a kiglancolt szart,egymasba epitett,feherteglas,nem korbejarhato  epitmenyt,azert mert belul rendezett....persze igy nem latszanak a hibak sem.
A kinai ellenben lekerdezi tolmacson keresztul a beepithetoseget,es a telek nagysaga elsodleges,az se baj ha saroktek.
Az abszulutte nem erdekli hany eve tapetaztak 4,vagy 40,a gepeszeti resz mikor,hogyan lett felujjitva,ezek ingatlant vesznek,ami tartja az erteket.
Borsodi_Bivaly 2020. 01. 26. 21:20
Törölt hozzászólás
#58161

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek