Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.



Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.



Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)



Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:



soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.



Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.



link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
CyrusTheGreat 2020. 01. 16. 13:55
Előzmény: #56914  elemerorsos
#56920
Ez az ncseed szint, aki szintén overnight kérte számon a csökkenést. Nem fogok mondani, mert egyetlen egy újépítésű projekttel sem foglalkozok ártárgyalási szintén, ellenkező esetben tudnék egyedül mondani - ez nem jelenti azt, hogy nem létezik. A kereslet-kínálatból és a vállalati pénzügyekből kiindulva anélkül is tudom valószínűsíteni a tárgyalt forgatókönyvet - hasonlóképpen, ahogy a meteorok létezéséről is tudok, mégse tapintottam egyet sem...
Batiszkáf
Batiszkáf 2020. 01. 16. 13:53
Előzmény: #56882  sakal83
#56918
Valóban sok potenciális intézkedés, illetve azok hatását sikerült előre megjósolnod. Annyi bizonyos, hogy bármire is készülnek, a mostani 30-35 közöttieket már nem fogja érinteni.
"A fővárost megvizsgálva hasonló következtetésre jutottunk, mint Matolcsy György, vagyis, hogy bár rengeteg jó szándékú intézkedés történt az elmúlt időben Magyarországon, de egy egységes, tudatos és aktív, a lakáspiaci árakra és kínálatra fókuszáló lakáspolitikára mindenképp szükség van. Néhány célt egyértelműen rögzítenünk kell Budapesten. 25 és 35 éves kora között, akár bérelt, akár saját tulajdonú lakásban, akár egyedülálló, akár családos, minden kereső fiatal teremthesse meg első saját, önálló otthonát, kezdhesse meg önálló, független életét. Az átlagkeresettel rendelkezők is tudjanak élethelyzetüknek, társadalmi státuszuknak megfelelő lakást vásárolni vagy bérelni. Ha 10 éves távlatban nem érjük el e célokat, Budapesten vészes munkaerőhiány lesz és tovább romlik a város demográfiai helyzete.A lakásárak növekedésének miértjei (befektetők, építőipari költségek, minőségi hiány, turizmus, stb.) nyilván egy rendkívül összetett kérdéskör. De egyesek mondhatnák akár azt is, hogy nem a lakás drága, hanem a fizetések alacsonyak. Minden relatív.Ez egy bonyolult mátrix. Az elmúlt években komoly reálbér növekedés következett be, talán nem vagyunk azzal vádolhatóak, hogy ne hoztunk volna bérnövekedést ösztönző-kikényszerítő intézkedéseket. A bérszínvonalnak alapvetően a gazdaság teljesítményéhez kell igazodnia, a mesterséges szétválasztás visszaüt, versenyképességi hátrányt jelenthet. Természetesen tovább dolgozunk a bérek növekedésén, de nem várhatunk addig, míg a lakáshelyzet ilyen alapon oldódik meg. Ezért a kormányoldal javaslatot tesz a Fővárosnak a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa következő ülésén: az érintettekkel közösen, közgazdasági műhelyek bevonásával együtt, közösen készítsünk egy alapos helyzetelemzést, vegyük számba a kihívásokat, azok okait és közösen kezdjük meg a lehetséges megoldások megfogalmazását.
Nincs zsebünkben a bölcsek köve, szükség van sokak részvételére a megoldás keresésben, én mélyen hiszek a jó viták, a párbeszéd, az együtt gondolkodás erejében, a több szem többet lát igazságában. Bizonyosan megfontolásra javaslunk három lehetséges intézkedést. Egy: okos városfejlesztési célokkal kombinálva területspecifikusan fontoljuk meg az alacsony lakásáfa újbóli bevezetését. Ez jó közlekedési infrával bíró barnamezős területek rehabilitációját hozhatná lakásépítés és egyéb fejlesztések ösztönzésével. Kettő: gondoljuk meg a köztulajdonban, állami vagy önkormányzati tulajdonban álló nagy, egybefüggő rozsdaövezeti ingatlanok egy alapba történő összevonását lakásépítési, városfejlesztési célokra. Három: döntsünk tabukat és lengyel barátainktól is tanulva mérlegeljük egy nem szociális alapú bérlakásprogram elindítását."
elemerorsos 2020. 01. 16. 13:51
Előzmény: #56913  yooio
#56917
Neked is további csodavárást és szép napot :-)
CyrusTheGreat 2020. 01. 16. 13:51
Előzmény: #56911  yooio
#56916
Ez pontosan így van, ugyanerről beszélek én is. Ha hosszútávon olyan a piaci környezet, mint a mostani, és a szerződött állományuk látható része nem fog tudni teljesíteni, akkor csökkenteni fognak. Nem fog év végén senki a board elé állni senki enélkül...
elemerorsos 2020. 01. 16. 13:50
Előzmény: #56911  yooio
#56915
Ezzel egyetértek. Szerintem sincs tér felfelé. De csökkenteni se nagyon fognak. Esetleg lesz akció pár beragadt rossz adottságú lakásnál minimális összegben, pl ingyen klíma. Ennyi.
elemerorsos 2020. 01. 16. 13:49
Előzmény: #56902  CyrusTheGreat
#56914
Még valami: mondj EGYETLEN projektet, ahol a mai napon olcsóbban tudsz lakást venni, mint az elmúlt 1-2 évben bármikor.
yooio 2020. 01. 16. 13:48
Előzmény: #56909  elemerorsos
#56913
Látom nem sikerült értelmezni a hozzászólásom. Sajnalom. További csodavárást és szép napot. :) 
CyrusTheGreat 2020. 01. 16. 13:48
Előzmény: #56908  elemerorsos
#56912
Igen, ha a vásárlók 20-25%-ánál ez lesz a helyzet és a jelenlegihez hasonló beállt piaccal kell dolgoznia, akkor leül tárgyalni. Ha csak 1-2-nél, akkor értelemszerűen nem, de ezt le is írtam, más kérdés hogy vagy nem akartad vagy nem sikerült értelmezni.
yooio 2020. 01. 16. 13:47
Előzmény: #56908  elemerorsos
#56911
Egyébként eddig vitték, az tiszta sor. A lejjebbi hozzászólásban leírtam, hogy szerintem mi a helyzet. Valszeg az újlakás piac esni semmiképp nem fog, de emelkedni se 15-20 %-t. Viszont a beruházónak mérlegelnie kell egy idő után, ha nem viszik,hogy árat csökkent, vagy áll a projektben. Ha ál, az különösebben nem jó neki, mert diszkontált cash flow szarul fog kinézni egy 6-8 % elvárt hozam szinten se, már fél év alatt se fog örülni. Í gy egy idő után ezt a 15-20 % emelest kénytelen lesz csökkenteni. Egy beruházónak az a jó, ha pörögnek a projektjei, jobb a biztos 20 % margin ma, mint a bizonytalan 35 holnap. Ezt ne felejtsd el :) 
elemerorsos 2020. 01. 16. 13:47
Előzmény: #56909  elemerorsos
#56910
Ez a fórum kezd olyan lenni mint egy ismétlés, ugyanezzel az érveléssel mindig volt itt pár forma, akik eddig minden évben korrekciót vártak, ami sosem jött el. Aztán eltűntek, és megint jöttek újak, akik ugyanazzal az érveléssel korrekciót vártak, ami csak nem jött el :-)) Ez egy végtelen körforgás, mint az ingatlan árak emelkedése. Nem baj 2021 elején megint jön, hogy ennyiért biztos nem vesz már tényleg, de tényleg senki :-)))
elemerorsos 2020. 01. 16. 13:45
Előzmény: #56906  yooio
#56909
Gondolkozom és látom mi van a piacon. Eddig MINDEN évben ugyanez az érvelés volt ugyanebben a fórumban, hogy mindenki megvette már tavalyi áron és ilyen drágán senki sem fog venni és jön a reccs. Aztán csak nem jött, elvitték annyiért is. 20M-ért is, rá egy évre 24-ért és rá egy évre 30-ért is. Látod mindenki milyen hülye :-)) A te gondolkodásmódoddal semminek eszköznek sem emelkedhetne az ára, mert mindenki megvette már tavaly, aki akart venni :-)) Tudod vannak élethelyzetek, pl most költözik valaki Bp-re, válás, most végzett a gyerek és most van fizetése, stb, ezek mind most lépnek a piacra, és nem tavalyi áron vásárolnak hanem idein.
elemerorsos 2020. 01. 16. 13:40
Előzmény: #56902  CyrusTheGreat
#56908

Az megvan, hogy a Cordia átlagos projektjeiben 2018 nyarán egy lakás 33-34M volt, most ugyanezek a lakások 46-47M-ért vannak a kínálatban (és viszik)? Komolyan gondolod, hogy ha egy vevő nem tudna fizetni, akkor a Cordia leül tárgyalni, ahelyett hogy eltenné a 6,5 milliós kötbért és másnak eladná a lakást mondjuk 40M-ért kb azonnal?
---
Ahogy a 20-80-as miatti bedőléseket várod, így várták sokan a fórumban a sok banki árverezett lakást 2014-2015-ben, aztán nem voltak sehol, az árak rakétáztak.
Törölt felhasználó 2020. 01. 16. 13:39
Előzmény: #56896  szoli2
#56907

"De az adóért cserébe elvárna a bérbeadó azt is, hogy egy olyan jogszabályi környezet legyen, hogy a nem fizető esetleg kárt okozó bérlőtől ne hosszas procedúra után lehessen csak megszabadulni."
Egy rokonunk önkormányzati képviselő volt a 90-es években és ő többször beszélt erről nekünk ha szóba került a kéglik kiadása.
A lakáskiadás körüli rendezetlen vadkapitalista jellegű törvénykezés már a 90-es években is gond volt és a rokonunk azt mondta akkoriban erről, hogy ez szándékos. Tudták jól a törvényhozók cinikus módon, hogy a bérlő a birtokvédelemmel és a tulajdonos impotens jogérvényesítésével, azaz hogy évekig tartanak a perek, a szociális lakhatást akarták megoldani a lakástulajdonosok terhére.
Ugyanis kitárazták a szétrohadt tanácsi, önkormányzati bérlakásokat olcsón és nem volt pótlás, ezért úgy alakították a törvényeket, hogy a bérlőt ne lehessen könnyen kirakni, hogy ezzel is a korábbi viszonyokat másolják le, csak most már a tulajok kárára. Ennek 25 éve vagy még régebbi a törvény és egyik qrmány se érezte szükségét, hogy hozzányúljon. Vajon miért?
A közjegyző beiktatása, mint lehetőség is csak később jött be, ha jól emlékszem, meg ugye a kiköltözési nyilatkozat, ami tipikusan az adóelkerülő lakáskiadók kedvence, az meg csak újabban használatos. A közjegyző mondta nekem, hogy nagyon kevesen foglalják okiratba a lakásbérlést vagy kötnek nála kiköltözési nyilatkozatot, pedig hát angyalföld, újlipót, 5. ker, több ezer, ha nem tízezer kégli van kiadva hosszútávúra ezen a környéken.
Pedig milyen eccerű lenne az egész, egy a tulajdonos és a bérlő érdekeit is jobban védő törvényt készíteni, nade ugye naponta pofázik most már valamelyik politikus a lakáshelyzetről de érdekes módon a törvényt egyik sem említi, mint az egyik legnagyobb rákfenét jelenleg.
yooio 2020. 01. 16. 13:39
Előzmény: #56904  elemerorsos
#56906
Gondolkozzál már.
Én nem mondtam 1-2 éve, hogy esés lesz, most se mondom, hogy 10 %-nál több benne lenne. De az újlakás piacon mindenki a kedvezményes áfa miatt előrehozta a vásárlását tavalyi évre, és amennyit csak tudott beletolt még a kedvezményes áfával. Most azt gondolod, hogy tömegesen megjelennek a vevők és a 20%-al feljebb árazott lakaspiacot levadásszák? Álomvilágban élsz azt kell hogy mondjam,ennyire még az átlagember se hülye. Ráadásul pont a Cordia, aho az emberek általában nem családdal, hanem befektetésre vesznek lakást? Igencsak hülyének kell lenni ahhoz, hogy ne tavaly kösd le az új kecód kiadásra...
Egyébként biatorbágyon kezd visszajönni a tavalyi árszint, ez most került fel. Tavaly mentek ilyen 55,9 körül a 96 nm-ek. 
https://ingatlan.com/30987889
elemerorsos 2020. 01. 16. 13:37
Előzmény: #56902  CyrusTheGreat
#56905
Alacsonyabb összegben? Te tényleg másik bolygón élsz. A most épülő lakások a projekt mostani kínálati árainak 70-80%-án lettek eladva. Minden projektben 20%-os meghiúsulási kötbér van, amit a vevő bukik, ha nem tud fizetni. Szerinted ezek után a beruházó kiegyezik a vevővel ALACSONYABB áron?? Ha igen, akkor tényleg nincs miről beszélgetni :-)) (Elmondom, a beruházó boldogan elteszi a 20%-os kötbért, és 10%-os akcióval azonnal eladja a lakást másnak.)
elemerorsos 2020. 01. 16. 13:34
Előzmény: #56900  yooio
#56904
Ezt az érvelést minden évben elsüthetted volna, és igen, az elmúlt 5 évben minden évben megvették a lakásokat a tavalyihoz képest 15-20%-kal magasabb áron.
johai 2020. 01. 16. 13:33
Előzmény: #56900  yooio
#56903
Berbeadjak?
Mintha egy kicsit elkestek volna ezzel,miutan az egesz orszag azert vett ingatlant hogy kiadja:)
Szar van a palacsintaba,elkurtak a fiuk az arazast.
Ide vezetnek a rossz,kapzsi baratok.
CyrusTheGreat 2020. 01. 16. 13:32
Előzmény: #56901  elemerorsos
#56902
Nagyon erősen kétlem, hogy a 10-90-es vagy 20-80-as konstrukciók világában egy erősen befékezett használt lakáspiaccal csak projektenként 1-2 meghiúsult adás-vétel lesz... Másik meg az, hogy egy ilyen környezetben előbb egyezik meg az aláírt vevővel is a beruházó egy alacsonyabb összegben, mint, hogy újra a piacra vigye.
elemerorsos 2020. 01. 16. 13:29
Előzmény: #56897  CyrusTheGreat
#56901
"Ne aggódj, a használt is és az új is bőven esni fog 15-20%-ot." - Meglátjuk. Jelenleg az ellenkezője zajlik.
--
"Eladva akkor lesz, ha az Eladó és a Vevő által megegyezett vételár 100%-a ki lesz fizetve. HA meg nem mennek el és kell a pénz, akkor esik majd többet is az új lakás." - Majd kifizetik. A bankok adnak hitelt boldog boldogtalannak. Arra számítasz, hogy sokan nem tudják majd kifizetni a teljes vételárat? Lehet hogy lesz egy projektben 1-2 ilyen, de azt visszaveszi majd a beruházó és eladja magasabb áron :-)

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek