Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.



Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.



Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)



Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:



soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.



Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.



link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2019. 10. 02. 12:04
Előzmény: #49595  Gaguse
#49600

Ember, nem egy dologról beszélünk. A válság kapcsán én azt írtam, hogy folyamatosan vannak válságok, akár most is ha körbenézel a világban vagy akár egy adott település válságba kerülhet, ha bezár az egyetlen gyár. Vannak olyan válságok, amiket észre sem veszel. Iparági válságok vannak és lesznek. Ha éppen érintett vagy, sux, de lehet, hogy a többség észre sem veszi.
Én azt vitatom, amikor valakik elkezdik, hogy akkor megint jön a 29-hez vagy 2008-hoz hasonló mélységű világválság és armageddon meg a feles lakásárak és a hajléktalan tömegek az aluljárókban. Lehetőleg már jövőre és lehetőleg akkor, amikor a map+ kamatot fizet, hogy majd ingyen tudják kivenni a pénzt onnan és fél meg negyedáron lakást venni.
Nem azt mondom, hogy ez lehetetlen, minden lehetséges, de mennyi az esély egy ilyen mélységű válságra megint és ilyen rövid időn belül 2008 után? Na, ezen kéne elmélkedni.
Törölt felhasználó 2019. 10. 02. 11:58
Előzmény: törölt hozzászólás
#49599

Igaz, hogy a Bokros "találta fel" és kezdte el, de az első fidesz kormány idejében is végig csúszó leértékelés volt. Aka folyamatos és tervezett forint gyengítés, minden deviza spekuláns álma, kiszámítható hozam stb. Ismerősöm mesélte akkoriban, hogy ő több exportra dolgozó vállalat vezetőjével is tárgyalt és a csúszó leértékelést mind nagyon üdvözölte, mint egy "smart - okos dolog", mert tervezhető hasznot hozott nekik. Külföldieket amikor magyar beruházásokra csábítottak, akkor ez általában egy pirossal kiemelt pont volt a powerpoint prezentációban :) mint egy olyan makrotényező, ami jelentős hasznot hoz majd nekik.
95-2001 végéig volt érvényben, a választások előtt nem sokkal állították le.
Értik a fijjúk a manipulációt, nem kell őket félteni.
eriik2 2019. 10. 02. 11:53
Előzmény: #49586  Gaguse
#49598
Akkor megismétlem, én egy olyan víziót írtam le, ahol robotok dolgoznak.Emberek nem, és egy egységes alapjövedelmi rendszer alakulhatna ezáltal ki.A robotok 0-24- ben is tudnak dolgozni, nem kérnek szabadságot, szabadidőt stb stb, előnyei és hátrányai is lennének nyilván, de ez csak egy fikció.
eriik2 2019. 10. 02. 11:49
Előzmény: #49585  Criscito
#49597
Jelenleg fizetésben gondolkodunk, ki tudja abban az időben, hogyan lesz ez.Belehet vezetni egy egységes alapjövedelmi rendszert is.Nem feltétlen kell ahhoz dolgozni, hogy részesüljenek, majd egy egységes alapjövedelemmel az emberek. Ez csak egy fikció.
elemerorsos 2019. 10. 02. 11:47
Előzmény: #49579  Gaguse
#49596
Debrecenben meg most adtak át 2 gyárat az elmúlt 3 hónapban 1000+ új munkahely, épül csak az autóiparban 2 új gyár 1000+ munkahely, plusz épül a BMW gyár még több munkahellyel. Lehet van ahol néhány fős leépítés van, máshol meg több száz vagy ezer fős munkaerő felvétel. Nyilván nem azért épülnek a több ezer fős gyárak hogy egyből leépítéssel kezdjenek :-)
Gaguse
Gaguse 2019. 10. 02. 11:45
Előzmény: #49593  Törölt felhasználó
#49595
még mindig nem érted! akkor idézem amit írtam és hagyom hogy megemészd: "Nem várja senki a válságot és azt sem tudni mi váltja ki vagy hogy éppen milyen mély lesz, de a ciklikusság folytonos és mindig is jelen volt"  
lakni_kell_valahol 2019. 10. 02. 11:43
Törölt hozzászólás
#49594
Törölt felhasználó 2019. 10. 02. 11:35
Előzmény: #49589  Gaguse
#49593

Szerintem meg te/ti ültök fordítva a lovon. 2008-ban nagy válság volt, akkor most is az lesz. Honnan veszed? Sehonnan, csak tippelgetsz és természetesen csak neked lehet igazad, hiszen mindig volt válság. Igen, most is van válság a világban, argentína például és akkor mi van egyébként ez mennyiben érint minket?
A 98-as orosz válságot én személy szerint meg se éreztem, a családom se. Volt akit érintett, volt aki a mol részvénnyel a földbe állt, pedig ott volt idő előtte eladni én is azt csináltam. Volt már egy kis megtakarított pénzem és részvényeim is és a válság első híreire eladtam. Faterom nem, ő kiseggelte, mire visszajött az árfolyam.
A dotkom lufi durranást szintén meg se éreztem én személy szerint. Már nagyon régen volt, de talán részvényen kellett valamennyit seggelnem, mire visszajött az árfolyam, de másra nem emlékszem, erre is csak homályosan. Biztos volt, akit rosszul érintett.
A 2000-es évek közepén volt egy kisebb olajválság is, ami nálunk rezsi emelkedéssel járt, azt megéreztem, de nem volt tragikus a helyzet.
A 2008-as válságot éppen elkerülte a családom, de például bratyóm beleállt a chf hitelbe. Ő sem a válság miatt került igazán bajba, vagy nem közvetlenül, hanem a hitele miatt. Tény, hogy az nagy és mély válság volt, de miért törvényszerű, hogy visszatér egy ilyen mély válság? Mert ciklikusság van? Ja, előtte 100 évvel volt hasonló válság vagy akkor mit értesz te ciklikusság alatt?
Most van egy autóipari átalakulás, de egyébként az autóiparban mindig is ez volt, vették az új autókat a népek, aztán elfogyott a vásárló, akkor kitaláltak valami újdonságot és jöttek a vásárlók megint. Most van egy teljesen jogos keresztes hadjárat a dízelek ellen meg az elektromos autó, mint kihívó. Szívás és sok embert érint valóban, de ez egy átalakulás. Éppen úgy, mint például volt korábban egy csomó cd/dvd olvasó/író készülék gyár a világban, mert nagy üzlet volt a 2000-es évek körül és ma mennyi maradt belőlük? Változott a technológia, ennyi.
lakni_kell_valahol 2019. 10. 02. 11:31
Törölt hozzászólás
#49592
Törölt felhasználó 2019. 10. 02. 11:22
Előzmény: törölt hozzászólás
#49591
Én kicsit el is vesztettem ott a fonalat, hogy ha beerősödött volna a forint  külföldről finanszírozott kötvények miatt, az a CHF hiteleket miért érintette volna kedvezőtlenül?
Gaguse
Gaguse 2019. 10. 02. 11:16
Előzmény: törölt hozzászólás
#49590
nem érted hogy senki nem kívánja a válságot! épp az imént fejtettem ki a dolgot ;)
Gaguse
Gaguse 2019. 10. 02. 11:14
Előzmény: #49587  Törölt felhasználó
#49589
"Azt én továbbra sem vágom, hogy miért gondolják ennyire sokan, hogy megint egy 2008-as mélységű válság jön, ami kb 100 évente szokott jönni? Persze, jöhet, sőt bármi jöhet, de erre számítani, mekkora ostobaság már?" 
Nézd, senki nem várja, de ti igazából egy olyan dologgal vitatkoztok ami kb 1000 éves, mégpedig a ciklikusság! A ciklust kiváltó ok szerint előidézheti túltermelése, gazdaságpolitikai, monetáris, beruházási, tartós-fogyasztási cikkek beszerzései által előidézett, és politikai ciklusok. Fázisait tekintve pedig Expanzió vagy megélénkülés majd prosperitás amit követ a hanyatlás és recesszió majd egy depressziós szakasz. Nem várja senki a válságot és azt sem tudni mi váltja ki vagy hogy éppen milyen mély lesz, de a ciklikusság folytonos és mindig is jelen volt. Ezek a fekete-fehér tények és ezzel vitatkozni olyan mint verébbel sakkozni ;)
lakni_kell_valahol 2019. 10. 02. 11:12
Törölt hozzászólás
#49588
Törölt felhasználó 2019. 10. 02. 11:06
Előzmény: törölt hozzászólás
#49587

Azt én továbbra sem vágom, hogy miért gondolják ennyire sokan, hogy megint egy 2008-as mélységű válság jön, ami kb 100 évente szokott jönni? Persze, jöhet, sőt bármi jöhet, de erre számítani, mekkora ostobaság már?
Az autóipar meg ugye komoly kihívások elé került. A dízel autókat irtják, mert egyébként brutálisan légszennyezőek és én már automatikusan zárom a szellőzést ha egy füstokádó rohadék után megyek. Persze a dízel autó tulajdonosa nem érti, hogy akár majd az ő gyereke is kaphat valami súlyos betegséget, az nem úgy van, ahogy az okos feje kigondolja, hogy a füstöt hátul kieregetem és majd más beszívja, kit érdekel? Mert a qrva kocsit nem kell szervizelni ugye, meg lehet ezen okosan is állítani, mutatta szerelő barátom, hogy mit csinálnak, egy csavar az egész, hogy legyen "ereje" a gépsárkánynak és hát egy kis füsttel jár, de a parasztját az nem érdekli, mert azt hiszi, hogy úgyis más szívja be a büdös füstjét.
Mennyi ilyen füstokádó mocsok dízel futkos, nagyon is ideje lenne egy brutális korlátozásnak, azt gondolom. Városokból kitiltani, meg a rendőrök is ha ilyent látnak, azonnal félre állítani és a rendszámot lekapni, hogy onnan már csak trélerrel mehessen el, ha a mocsok trükközött a kocsival.
Ráadásul ott van az elektromos autó is, ami egy komoly kihívó. Azért félnek az olajtermelő országok és nem furcsa, hogy korábban, ha volt bármi hasonló, mint az olajfinomítóval történt, akkor az olaj azonnal 100usd-re ugrott, most meg kapoztak azonnal, hogy nincs semmi baj. Persze, mert egy brutális olajár azt jelentené, hogy még jobban felgyorsul az elektromos autók térnyerése.
Az autóipar egy több rétegű átalakulásban van a technológia és környezetvédelmi elvárások miatt. Ezt lehet válságnak is hívni, lehet, hogy az is, de megint csak az a kérdésem, hogy mitől lenne ez egy újabb 1929 vagy 2008 méretű válság? Ez egy ágazati probléma és lesz hatása persze mindenre, mert sokan dolgoznak az autóiparban, de nem látom bele a mély világválságot, mint sokan.
Gaguse
Gaguse 2019. 10. 02. 11:02
Előzmény: #49584  eriik2
#49586
10 év múlva az állások 75% olyan lesz ami jelenleg nem létezik. Aki nem képzi magát és fejlődik annak annyi szvsz... a srácokat is e szerint kell oktatásban részesíteni és taníttatni ;)
Criscito 2019. 10. 02. 11:01
Előzmény: #49584  eriik2
#49585
Mi következik ebből? Kinek fog gyártani a robot? A fizetésképtelen munkanélkülinek? 
eriik2 2019. 10. 02. 10:30
Előzmény: #49579  Gaguse
#49584
Sajnos ez csak a kezdet, mennyi és mennyi elbocsátás fog történni, majd a robotizáció következtében, minden szférában. Egyre inkább kezd háttérbe szorulni a humán erőforrás. Rövid időn belül nem lesz szükség gyári munkásokra, terjednek az önvezető autók, már önvezető kamionok is léteznek, kár sorolni mi következik ebből.
Gaguse
Gaguse 2019. 10. 02. 10:28
Előzmény: #49582  Gaguse
#49583
ja bocs, a babaváróm van ami hitel, de a kamataiból kifizetem a hitelt :D
Gaguse
Gaguse 2019. 10. 02. 10:28
Előzmény: törölt hozzászólás
#49582
én már kezdek lemondani az építkezésről, jó nekem ott ahol vagyok. Hitelem nincs, van több befektetésem, több lábon állok. Nem érdekel az egész már hidd el. Maximum a srácokat indítom majd el ezekből a befektetésekből majd 15-20 év múlva..ennyi ;)
lakni_kell_valahol 2019. 10. 02. 10:21
Törölt hozzászólás
#49581

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek