Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.



Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.



Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)



Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:



soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.



Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.



link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Dwayne.Hicks
Dwayne.Hicks 2019. 09. 23. 15:43
Előzmény: #49127  tihamer
#49140
A cikkben lévő hasonlat alapján akár gondolhatnám azt is hogy Zsiday Viktor = pitcairn2
-
"Amíg hatnak a drogok, addig valószínűleg jó lesz, de azért valamikor majd kellene foglalkozni a valódi problémákkal is: fájdalomcsillapítón nem lehet tartósan élni..."
-
Nemdebár kedves fórumtársak? :)
Törölt felhasználó 2019. 09. 23. 15:31
Előzmény: #49131  sakal83
#49139

Nem akarok veled vitatkozni, mert nekem 10 éves a tapasztalatom és a környéken 6 éve volt utoljára építkezés. Mondjuk ez külső agló nem BP, itt még erős uram bátyám hangulat van sokszor. Attól függ, kit kapnak hatósági embert akkor, ha valaki betűről betűre betartja a törvényt, akkor lehet, hogy megsz.vják.
Mondjuk én is adtam alá a lovat, hogy nem lesz gond :) remélem nem rám fog haragudni, ha mégis megsz.vja :)
A 27% áfa miatt tele volt a gatyájuk ezért már télen elkezdték az építkezést, de azt mondja, hogy a vállalkozó megerősítette az alapot és azzal nem lehet gond, hogy mínuszban rakták le és 1 hétnél többet nem vártak a száradással, már ha télen tud bármit is száradni a beton. Én amiatt aggódnék azért, de mindegy.
Bennem mondjuk egy dolgot erősített meg, hogy én tutira nem kezdenék most építkezni. Csak tippelni tudom, hogy valahol 65-70m körül járhatnak most és 38-40m-nál többért egyszerűen nem tudja eladni az ikerház felet, ha patentra elkészíti a házat, akkor se, mert ikerház és ennyi. Hacsak nem talál egy CSOKos balekot. Nade ebbe még testvérek között is bele kell rakjon egy 10 misit és ha eladja, akkor nyer rajta mondjuk 1m forintot vagy ilyesmi minimális összeget és mit összesz.vott az épitkezéssel, de ahhoz először el is kéne adnia. A qrva napelemet azt persze felrakták, mert a napelemes csávó rádumálta őket, hogy a zúniós támogatás. Az egy sima luxus beruházás jelenleg, szerintem.
Nem éri meg építkezni az aglóban egyszerűen, mert pesti árat kér el minden szaki, de az elkészült ház meg éri a pesti felét vagy még kevesebbet.
impudent 2019. 09. 23. 15:23
Előzmény: #49135  panczgab
#49138
akinek ennyi pénze van ilyen szarokra azok vegyék meg 1 milláért per m2
Törölt felhasználó 2019. 09. 23. 15:18
Előzmény: #49135  panczgab
#49137
troll az internetes szlengben olyan személy megnevezése, aki provokatív, ingerlő módon, tárgyhoz nem tartozó üzenetekkel bombáz egy online közösséget (például internetes fórumchatbloglevelezőlista), vagy személyes hitbeli meggyőződését ellentmondást nem tűrő, pökhendi erőszakossággal sulykolja, azzal a konkrét szándékkal, hogy más felhasználókból heves reakciókat provokáljon ki, vagy más módon zavarja, lehetetlenítse el a témába vágó eszmecserét. 
Most annyi "konstruktivitás" kicsusszant belőle, hogy legjobban akkor jár az ember, ha kiköltözik külfölrdre.
Törölt felhasználó 2019. 09. 23. 15:12
Előzmény: #49126  Batiszkáf
#49136
„az ingatlanpiacon az árak berobbantak, de a növekedés végén járunk, a 2020-as években az árak már nem fognak emelkedni”. – A ciklus vége akkor lesz, amikor megépítik a legmagasabb felhőkarcolót Budapesten"Nem gond, a jelenlegi árakkal én elvagyok. A legmagasabb felhőkarcoló gondolom a kopaszi gáton levő mol székház, ami mire is készül el 2020,21? Nem követem azt a projektet és nincs kedvem többet guglizni, első találatok csak arról beszéltek, hogy elkezdték építeni, de mukkot se arról, hogy mikorra lesz kész, azaz még kb 1 év alsóhangon. Nem beszél árzuhanásról és az ingatlanpiac összeeséséről a guru, ha jól olvastam, de lehet korrigálni.A ciklusnak vége lesz, azt mondja a guru, ebben a rakétában nincs több üzemanyag, tehát oldalazunk, talán néhány muszájból eladó eladja olcsóbban, a többiek meg ülnek a lakáson és aztán jön a következő ciklus,  a következő rakéta amit az új lakások magas minőségi követelményei gyújtanak be 2021-től, mert a lakásokat nem csak befektetésre lehet venni, abban lakni is szoktak a zemberek és durván le fog csökkeni a kínálat az új lakásoknál és az is horror árszinten lesz majd. Eleve a 27% áfa is érdekes kérdés lesz, mert nyilván áremelést generál, hacsak nem tolja ki az 5%-t a kurmány még egy ideig. Jó, az építők már beárazták a 27-t, nade ha 27% lesz az áfa, akkor onnantól az a bázis ár és még azt növeli tovább az energetikai minőségi követelmény 2021-től. Lesz itt olyan világ, hogy ihaj.
Ha valaki elolvassa a Zsiday 2013/14-es prognózisát, akkor ő azt vette észre akkoriban, hogy drasztikusan lecsökken a kínálat, beszűkül a piac és csak egy szikra kell és robban és robbant is, amit aztán olajozott közben több minden is.Én nem vagyok akkora jós, mint a Zsiday, de minden jel abba az irányba mutat, hogy 2021 után megint beszűkül a piac és durván csökken a kínálat, aminek már csak egy szikra kell újra.Én nem akarok hitelből lakást venni, de azért ha visszagondolok, hogy mennyire nehéz volt hitellel venni a magas önerő, a qrva magas kamat meg a banki gyakorlat miatt is a 2000-es évek elején, most ahhoz képest sokkal könnyebben meg tudnék venni egy lakást, igaz nagy hitellel, de mégiscsak könnyebben.
Ha most kéne megtenni a téteket, akkor a folyamatokat perspektívába helyezve én azt mondanám, hogy a piac el fogja fogadni a mostani árakat, sőt ennél magasabbakat is, mert nem lesz minőségi kínálat. Honnan lenne? Lehet persze armageddon, megbolondulhatnak a fiúk és hoznak valami örült törvényt, nade basszus, ilyen alapon az árnövekedés oldalán is fel lehetne sorolni egy csomó hasonló érvet. Értelmetlen spekuláció.A kérdés, amit Zsiday professzor is jól meglátott, hogy a kereslet eléggé stabilnak mondható a lakások iránt és van-e és lesz-e minőségi kínálat hozzá? Az ingatlan piac eléggé lassú piac, tehát nem nagy bűvészmutatvány most megjósolni, hogy kb mennyi új lakást fognak jövőre átadni és minden prognózis erős csökkenésről beszél, 2021-ben, meg hajajajj. Minőségi használt lakás eleve nagyon kevés van, mert sajnos a pesti lakások le vannak élve többségében, szóval honnan lesz majd minőségi kínálat? Sehonnan, veszik majd a zemberek, ami eladó és amit meg tudnak venni és korlátos kínálat mellett.
"Míg 2018-ban kevesebb mint 4 ezer lakás épült Budapesten, addig 2019-ben 14,6 ezer épülhet meg, 2020-tól azonban feltehetően 6 ezer alá csökken" - csókolom, nem lesz minőségi kínálat
panczgab 2019. 09. 23. 15:11
Előzmény: #49134  impudent
#49135
Küldj már pár ilyen hirdetést, én a Mészárosban is azonnal megveszek kp-re 40 misiért bármilyen állapotú 140 m2-s lakást. Eggyel feljebbi csendes utcában ma este kifizetek egy ugyanekkoráért 80-at, kp-ben, még ha romos is, és nincs közművesítve. Tényleg hálás lennék, ha ilyen hirdetést küldenél, neked is fizetek 5 százalék jutalékot. 
impudent 2019. 09. 23. 15:02
Előzmény: #49130  panczgab
#49134

egyébként a Naphely alján 140 m2 földszinti lakás nyilván helytől függő de max.40-55 millió közötti értékkel bírnak.
Ha egy Mészáros utca fölszinti zajos akkor 40 millió irodának való , ha egy jobb helyen van akkor max. 55 körül ér.
impudent 2019. 09. 23. 15:00
Előzmény: #49130  panczgab
#49133
ebből az következik ,hogy nincs kamat és a paraszt kapja az 1 milliós nagyságrendű fizetését és van lóvéja eladás nélkül is.
sakal83 2019. 09. 23. 14:59
Előzmény: #49130  panczgab
#49132
Vicces emberek. Pont szóra sem érdemes. Ha feléért adja majd akkor is kerülendőek.
sakal83 2019. 09. 23. 14:57
Előzmény: #49129  sakal83
#49131
Azért a cikk is mosakszik a végén, tehát lófaszt nem ér:)
"Ismételten felhívnám a figyelmet, hogy ezek CSAK minimális elvárások, CSAK általánosságok, a használatbavételi engedély/hatósági bizonyítvány igénylésének előfeltételeiről a helyi önkormányzatnál illetve építésfelügyeleti hatóságnál kell pontos iránymutatást kérni."
panczgab 2019. 09. 23. 14:57
#49130
Két anekdota, nyilván nincs statisztikai relevanciája, de azért megosztom. Budapesten 2 környék (2 szomszédos budai kerületben) hirdetéseit nézem napi rendszerességgel lassan 15 éve. Ma mindekettőben felhívtam a legjobbnak tűnő 140m2 feletti lakás hirdetőjét. Az egyik jelezte, hogy még mielőtt megmutatja, jelzi, hogy a hirdetésben szereplő irányárnál 8 százaléknak megfelelő millióval többért hajlandó csak eladni a lakást, ha én ennyit nem adnék érte, ne is nézzem meg. A másik (ezt kb. egy hónapja hirdetik) mondta, hogy felújítja, most még csak bontott, de +10 százalék az ár, és folyamatosan nő a beépítés költségeinek emelkedésvéel. Földszinti 140m2-es lakás jó környéken (Naphegy alja), a vége felújítással biztosan 1 millió fölött lesz. Nem tudom, következik-e ebből bármi (2 lakásból aligha), de azért érdekes.
sakal83 2019. 09. 23. 14:54
Előzmény: #49125  Törölt felhasználó
#49129

Az egyszerű bejelentésnél a tervben foglaltaknak kész kell lenni, és a használatba vételi engedélyhez szükséges kritériumoknak meg kell felelni. Semmi köze a hitelhez. Nem tudom mikor építkeztél, én 2017-2018-ban, és kerek perec megmondták, hogy totál késznek kell lenni, mert nincs pecsét. Ha hiszed ha nem. Bármit linkelsz be, ez így van Budapesten. Régebben ment ez a dolog, amit írsz, már nem. Még a garázshoz az odajutást is biztosítani kellett (-15C fokban...). Persze nem a festés minőségét illetve a konyhabútort nézték (egyébként vízvételi lehetőség kell, hogy legyen a konyhában is). És ikerháznál csak akkor kapja meg, ha MIND A KÉT lakás kész van. A kivitelezőm is így tudta, ahogy te. Na, lett is baj belőle:) Mondjuk egy 8 hónap csúszás és kb 2m veszteség az árnövekedés miatt. A Főváros Hatóság (egyszerű bejelentésnél nem kerületi) biztos nem szarja le sajnos. (3 inkfartust hordtam ki miatta...)
Abszolút nem vicces most az előírásoknak való megfelelés, 2021-től meg aztakurva helyzet lesz... elég sok el nem készült "olcsósított" társasház fog fejreállni, ha nem végeznek 2021-ig. Jelenleg kétféle szabályozás van érvényben a 50% alatti bővítéssel járó felújításokra 2021-es átadás esetén. Az egyik kimondja, hogy meg kell felelni az új energetikai szabványoknak, a másik az, hogy csak a kibővített résznek. Na sok sikert aki belefog. 50% feletti hozzáépítésnél, meg a megújuló energiának IS meg kell felelni. Egyszerűbb elbontani az egészet gyakorlatilag.
panczgab 2019. 09. 23. 14:51
Előzmény: #49127  tihamer
#49128
Valahova mennie kell a pénznek, és én sem látom, hogy hová máshova menne, mint ingatlanba. Nem igaz, hogy a MÁP sokat vitt el ingatlanból. Az MNB kimutatásai szerint az ide betett megtakarítások zöme (több mint fele) egyéb állampapírból ment át. A forint bénázását elnézve aligha fognak sokan kiszállni a lakásból, és 5 évre átadni a pénzüket az államnak - hiába jó a kamat, az MNB-nek nincs árfolyamcélja... Mondjuk szerintem nem is sokáig lehet jegyezni majd, hiszen ha még olcsóbb lesz a pénz, akkor az állam a MÁP-nál jóval kevesebbért is tud forráshoz jutni, akár belsőhöz is. Most néztem, a bubor az év eleje óta csökken, most megint 0.3 százalékon áll, vagyis csökkenek az ingatlanhitelek kamatai is (aki befixált, az egyelőre szív, és szerintem ez nem is fog még egy jó ideig változni, legalábbis én kizártnak tartom, hogy a gazadság teljes leolvadása nélkül olyan kamatemelés lesz a közeljövőben, amely miatt érdemes a horribilis THM-mű 15+ éves kamatfixálást választani, szemben a mostani 3 százalék alatti THM-es változóval szemben). Hozzátenném, hogy a forint gyengülése az importot fogja drágítani, ami a hazai termelőknek jót tesz, az exportra termelőknek is (nyilván ezeknek is az importfüggőségük arányában), de a lényeg, hogy ez is növeli a hazai termelékenységet, ami szintén növeli az ingatlanárakat. Egy éve azt gondoltam, hogy mostanában már elkezdek lakásokat eladni. Az árak közben gyorsabban nőttek, mint valaha reméltem, nem hittem volna, hogy ide jutunk, de mégsem fogok eladni. Egyszerűen nem tudom másba fektetni a pénzt. Szóval egyelőre én kivárok.
tihamer
tihamer 2019. 09. 23. 14:40
#49127
http://www.zsiday.hu/blog/ennyi-volt-v%C3%A1ls%C3%A1g
"2018-19-ben lassulás jelei látszanak/látszottak a világgazdaságban, de semmiféle igazán mély probléma nincs, csak karcolások. Igaz, hogy Európában néhány ország növekedése nulla közelébe lassult, de a fejlett világban 40-éves (!!!) mélyponton van a munkanélküliség, a bérek nőnek, a lakossági fogyasztás erős, és deflációs spirálról szó sincs: a fejlett országok maginflációja nem tér el lényegesen az elmúlt 10 év átlagától. Ennek ellenére mit látunk? Kamatvágások a teljesen értelmetlen és káros mínuszba, pénznyomtatás újraindítása: morfium a karcolásra."
"Karcolásra nem morfium kell. A legfontosabb jelenlegi gazdasági problémák a növekvő társadalmi egyenlőtlenség (amit az alacsony kamatok mint látjuk csak tovább éleznek), és az ökológiai katasztrófa (aminek csak kis szelete a klímaváltozás). Az értelmes gazdaságpolitika ezek ellen tenne, egyrészt a gazdagoktól a szegények felé történő vagyonátcsoportosítással, és a fenntartható gazdaság felé való gyorsított átállással (európai Green New Deal? Circular Economy?).Komoly vízió (rendes gyógyszerek) híján viszont marad a morfium, ami semmit nem old meg, de legalább jobb kedvünk lesz tőle. Lehet tovább felhajtani a részvény és ingatlanárakat, ami jó a gazdagoknak, de nem jó a társadalomnak. Valószínűleg ez fog zajlani 2020-ban, megspékelve még némi fiskális élénkítéssel is, azaz adunk a morfium mellé amfetamint is, biztos jó lesz. Ennélfogva könnyen lehetséges, hogy a mindenki által várt válság már le is zajlott 2018-19-ben: próbált kibontakozni, de csírájában el lett fojtva. Amíg hatnak a drogok, addig valószínűleg jó lesz, de azért valamikor majd kellene foglalkozni a valódi problémákkal is: fájdalomcsillapítón nem lehet tartósan élni... "
További ingatlanár növekedés lesz?
Törölt felhasználó 2019. 09. 23. 14:28
Előzmény: #49121  sakal83
#49125

Szerintem te kevered a banki követelményeket, hogy milyen készültség esetén folyosítják a hitel hátralevő részét (ami szintén lehet mondjuk gond) és hatósági lakhatási engedélyt.
A saját példámon tudom, hogy a fürdőm nem is volt kész, be volt rakva egy ideiglenes zuhanyzó meg egy csap, aztán szevasz. WC működött. A csempézés megvolt, meg egy ideiglenes gyorsfestés. A konyhabútor egyáltalán nem volt kész. Megkaptam a lakhatásit sima liba módon. Külsőleg kell kész legyen a ház, bár például a színezés nem követelmény, a hőszigetelés viszont igen, ezt én is most tudtam meg tőlük, azért rakatták fel lóhalálában valami kóklerrel, no meg a közművek legyenek bent, de hogy neked van-e kész konyhád, meg hogy a festés kész van-e vagy csak tessék lássék gyors meszelés, meg hogy ledobtál egy szőnyegpadlót ideiglenesen a parketta helyett, meg járólapozás kész van-e, azt a hatóság lesz.rja. A fürdő se kell kész legyen, ami pedig egyébként nagy összeg tud lenni később. A konyhabútor se 2 forint. A bank már kicsit máshogy nézi ezeket a hitel folyósításnál, mert saját szemlézőt szokott küldeni.
sokat nem guglizok, ha akarsz utána nézhetsz a jogszabályoknak pontosan, de talán egy link, ami segít:
https://www.epitemahazam.hu/mikor-kaphato-hasznalatbaveteli-engedely/
Gaguse
Gaguse 2019. 09. 23. 14:26
Előzmény: #49123  Batiszkáf
#49124
elismerem mint szakember, de az elmúlt években nagyon mellélőtt szegényem,  a HOLD meg egyenesen katasztrófa....
Batiszkáf
Batiszkáf 2019. 09. 23. 14:23
Előzmény: #49120  Gaguse
#49123
Tény, hogy Zsiday jóslatai nem nagyon jönnek be 2015 óta...
hunor555
hunor555 2019. 09. 23. 14:18
Előzmény: #49119  Törölt felhasználó
#49122
Inkbb a citadella alap háza táján tevékenykedjen.
sakal83 2019. 09. 23. 14:11
Előzmény: #49117  Törölt felhasználó
#49121
Hol van ez az ikerházfél?
Azért is kérdezem, mert ez a " totálisan elszálltak a költségekkel, nem tudják befejezni. " illetve a "Addig eljutottak, hogy lesz lakhatási engedély" nem jön össze nekem fogalmilag, mert csak egyszerre kaphatják meg a használatba vételit, és csak akkor, ha totál be van fejezve mind a kettő:) és az egyszerű bejelentésnél a befejezés befejezést jelent. Nem csak ímmel-ámmal még az IP44-es lámpák dobozait is meg kellett mutatnom:)

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek