Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.



Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.



Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)



Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:



soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.



Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.



link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2019. 09. 19. 12:36
Előzmény: #48954  johai
#48960

Na persze, de ha olcsóbbak lesznek a lakások, akkor mégiscsak vennél egyet és kitennéd magad annak a rettenetes kockázatnak, amit a bérlők pusztítása jelent :) Igaz?
Hagyjuk már ezt a köpönyegforgató dumát. Be akarjátok paráztatni a tulajokat és le akarjátok dumálni az árakat. Értem, de az árak attól nem fognak még csak meg se röccenni, hogy valaki egy fórumban írogat, ezt azért illene tudni :)
berlini: nekem mindig a bitcoin történet jut eszembe, a pizza nap, amikor a hülyéje bitcoinnal vett pizzát és marha büszke volt magára, mert ingyen zabált, igaz hogy pár év múlva több tízmillió dollárt ért volna, de akkoriban ki sejtette ezt? Meg azok sokasága, akik örültek, hogy pár dollárt kapnak érte és boldogan szórták el. Ott is olyanok nyertek hihetetlen összegeket, akik nem foglalkoztak vele sokáig. 50 cent például, azt se tudta, hogy van bitcoinja, mert egyik lemezét meg lehetett venni azzal is, de hát új bmw-t akkoriban nem tudott belőle még venni és el is felejtette, hogy van neki bitcoinja, aztán csak lesett egy nagyot, amikor rájött, hogy jé neki van egy csomó bitcoinja és milyen sokat ér.
A lakás is valami ilyesmi, meg kell venni, aztán hagyni, hadd termelje a hasznot. Ha valakinek kell jó áron éppen, akkor el lehet adni, de egyébként meg nem kell azon agyalni, hogy mennyit ér meg hogyan. Ez egy bevétel termelő jószág, csak hagyni kell, hogy tegye a dolgát.
Akik most írogatják, hogy olyan sok kiadó lakás lett. Hol vannak ezek, a külvárosban vagy hol? Én hetente ránézek a környékre, de csak tényleg durván túlárazott kéglik maradtak. Aki egy 70nm kéglit akar kiadni 850-900EUR áron azt elhiszem, hogy érik csalódások és füstölöghet, hogy a paraszt bérlők milyen árérzékenyek.
A normális(abb) áron hirdetett lakásoknak viszont már hült helye sincs meg a hirdetési portálokon, mind elkelt réges régen.

kristop 2019. 09. 19. 12:21
Előzmény: #48957  berlini
#48959
szépen néz így ki leírva, de eladó vagyok, és nem tolonganak a vevők. Sőt gyakorlatilag nincs érdeklődés.Nem Ózdról beszélek, hanem budapest: váci utca.
Szóval szép írás, de gyakorlatban még sem ezt látom.
berlini
berlini 2019. 09. 19. 12:10
Előzmény: #48957  berlini
#48958
kihagytam a kb 50%-nyi ingatlant. (Ennek az értéke a legbizonytalanabb, hiszen nem hirdetem.)
berlini
berlini 2019. 09. 19. 12:08
Előzmény: #48956  johai
#48957
A nagyok, hogy mit gondolnak azt nem tudom.
Csak sejteni lehet abból, hogy zsákolják a német 10 és 30 éves állampapirokat negativ hozammal.
Ehhez képest nem áll rosszul a magyar ingatlanpiac, még ha a tiszta hozamok már nem is érik el a 3%-ot sem. 
Látszólag a MÁP+ jobb ennél, de két dologban biztos vagyok:
- MÁP+ hozamánál nagyobb lesz az infláció a következő években,
- a budapesti lakásárak emelkedése átlagban legalább a valós infláció ütemét tartani fogják a következő években. 
Hogy miért?
1. Nullkamatos környezet, 
2. állami intézkedések (O.V. addig nem hagyja abba, amig el nem éri a megcélzott demográfiai célokat. Márpedig ezekkel az eszközökkel azt nem lehet elérni, igy ameddig hatalmon marad.)
3. Folyamatos bérkiáramlás növekedés (Márcsak az infláció miatt is)
4. Csökkenő újlakásépités (ÁFA visszaemelés miatt)
5. A lakossági belső emigráció miatt a nagyobb városok felé.
A portfólót illetően csak magamról tudok biztosat:.
Én a portfólióm harmadát részvényben tartom, főleg OTP. (De van Banco Bpm, Commerzbank, Raiffeisenbank, Bayer, BMW)
5% részvény
3% ingatlan alap
5% állampapir, egyéb kötvény
maradék kp.
johai 2019. 09. 19. 11:43
Előzmény: #48955  berlini
#48956
Kivancsiva tettel minket,megis mi a biztos hozam a nagyok szerint....csak nem a lakaskiadas,lakasvetel most?
berlini
berlini 2019. 09. 19. 11:13
Előzmény: #48950  tihamer
#48955
Hát az arany az inkább a rulett kategóriája.
Május óta felment 20%-ot, pár évvel ezelőtthöz képest 30%-ot, de volt ennél 20%-kal feljebb is a válság elején.
Hozama nincsen, és bárhol lehet az árfolyam a következő években.
Én mást képzelek el a jobb hozamot igérő eszköosztály alatt.
A nagyok is csak a portfólió 10-20%-át teszik aranyba. Nem ettől várják a biztos hozamot.
johai 2019. 09. 19. 10:59
Előzmény: #48953  macisajt
#48954
Hat igen a mai arakon oriasi karokat tud csinalni egy rossz berlo,es bizonyitani is bajos,ugyanis alattomos,nem nyiltan tesz kart hanem ugy hogy nehez,ha nem lehetetlen bizonyitani.
Igy aztan ha enged az arbol egy nem trendi lakas tulaj,lehet o jar jobban,ugyanis a magyar arerzekeny.
Akarhogy nezem nagy marhasag volt ez az epitesi boom,sokan faznak ra erre elobb utobb.
Jobb lett volna egy kiszamithato palya,es nem idegenekkel(mongolok,ukranok,stb)meregdragan dolgoztatni akik kiviszik az orszagbol a penzt.
macisajt 2019. 09. 19. 10:32
Előzmény: #48952  johai
#48953

Így van!  Aki mostanában kivesz lakást, már nagyobbak az igényei, sokan ismerik az új trendet, és úgy választanak. Nem hülyék a bérlők sem, ráadásul már egyre több kiadó lakás van, lehet válogatniuk.
Ha egy lepukkadt lakást ad ki valaki, akkor a bérlő is olyan színvonalú, és még jobban lerohasztja, sőt még nagyobb gondok is lehetnek vele.
A lakás felújítás meg ugyan csak problémás a szakemberek hiánya és az árak miatt.
johai 2019. 09. 19. 09:54
Előzmény: #48951  Vortex
#48952
Nekem a haziorvos 3 eve mondta hogy milyen jo uzlet a lakaskiadas.
Elotte is halottam sok helyen ,vettem egy lakast,es kiadom.....most mar aki tudott megtette a tetjeit,es elerkezett a versenypiac.
Az mar keves hogy kifestem a lakast,a vetel utan terndi modon fel kell ujjitani,ami sok millio ft.
Ezt is be kell szamitani a hozamnal.
Vortex 2019. 09. 19. 09:35
#48951
Egy lakást mindig ki lehet adni, kérdés mennyiért.
Ismerős most vált rövidtávú kiadásról hosszútávra. A rövidtávval már nem jött ki a matek.
Nincs elragadtatva az érdeklődéstől és az érdeklődőktől.Azt mondja sokan inkább kisebb lakásba költöznek, pl. egy szobába kettő helyett.
Nagyon árérzékeny a piac.
tihamer
tihamer 2019. 09. 19. 05:12
Előzmény: #48948  berlini
#48950
"Elárulnád, hogy milyen jobb hozamot igérő eszközosztályt látsz ma a piacon?"
Szvsz. talán az aranyba van, lesz növekedési potenciál. Ha mindenki gyengíteni akarja a devizáját (Kína, Usa -ugye itt Trump papa nyomására tegnap este megint kamatcsökkentés történt), akkor az arany árfolyama szép komótosan emelkedni fog. Lehet, hogy Matolcsy is ezt látta a 30 tonna arany vétel előtt.
Törölt felhasználó 2019. 09. 19. 00:45
Előzmény: #48945  Mason
#48949

Nem én kezdtem a tőzsdéhez hasonlítani az ingatlan piacot, hanem annyit tettem hozzá, hogy akkor legalább ne a növekedési részvényekhez hasonlítsuk.
Lehet még cifrázni persze, egyébként ha olvasol olyan blogokat, hogy a 30-as nyugdíjasok, akik a megtakarításaikból élnek és USA-ban többnél az volt a helyzet, hogy osztalékfizető rv-t vett és egyszerűen kiseggelték a 2008-as válságot, nem adtak el, mert az osztalék jött és nekik az volt a fontos.
Ingatlan piacon azért sem kell parázni, mert hónapjai, de akár évei is lesznek a befektetőnek ha tényleg ki akar szállni és addig is ki tudja adni. Itt az a vicc, ha buktál, akkor már elbuktad, felesleges parázni, hiszen ha nincs vételi erő, akkor már most elbuktad az ingatlanod értékének egy részét, csak még nem tudod. Akkor tudod majd meg, ha valós eladási szándékkal a piacra lépsz. A változás viszont innentől lassú lesz.
Az ingatlan piac pont arról szól, hogy nem kell besz.rni, nem kell parázni, ki kell futtatni a kéglit. A vicc az én esetemben az, hogy mivel van egy olyan opcióm, hogy nagyobbra váltok majd, 3 külön nyíló szobásra, amit 3 embernek ki tudnék adni és így +50% bevételem lenne, ezért még olyan is lehet, hogy jól járnék egy árcsökkenéssel, hiszen a kisebb lakások árai rugalmatlanabbak. A nagyobbak jobban megérzik a vásárlóerő hanyatlást. Szóval jó áron el tudom adni és -számomra- jó áron tudok majd nagyobbat keresgélni egy oldalazó piacon.
Ráadásul a lakáskiadásból befolyó összegeket be lehet fektetni. Most éppen betoltam egy kis pénzecskét, az éppen szabadon levő részt egy 8 számjegyűt MTEL-be nemrégen az 5G tender előtt, mert úgy voltam vele, hogy 2 havi lakbért elviselek a tőzsdekaszinóban, mint veszteség a várható nyereség reményében. Ha kiütnek a stoppon, amit 2% nyereségre állítottam be, akkor is lesz kb 300e nettó nyereségem.
Úgyhogy most jó a hangulatom, mert szép nyereség ez ilyen rövid idő alatt. Ha nem ütik ki a stoppot, akkor viszont még jobb persze, mert tolom feljebb és felmarom majd az osztalékot is, de erre kicsi nagyon az esély, hogy addig meg tudom tartani a rv-t. A kecseg brókerek tuti figyelik a berakott stop szinteket.
Ennek a pénzecskének kb a felét egyébként a lakás termelte ki eddig.
A lényeg, hogy nem kell besz.rni az ingatlan piacon. Egy ingatlan jó bevétel termelő jószág és bármilyen hosszú időt ki lehet vele seggelni, amíg a bérleti piac ilyen élénk. A bevétellel meg lehet játszani, bár csak óvatosan azért.
berlini
berlini 2019. 09. 19. 00:08
Előzmény: #48945  Mason
#48948
Miután Budapesten az elmúlt 2 évben úgy nőttek a lakásárak 30-40%-kal, hogy közben a tranzakciószám mindkét évben csökkent én nem vonnám le azt a következtetést a legújabb tranzakciószám csökkenésből, hogy most jön a lakásár esés.
A befektetők az elmúlt években Budapesten tényleg a legnagyobb csoport volt, megelőzve a lakhatási célból vásárlókat. 
Azt feltételezni, hogy ezek hanyathomlok menekülnek majd, csak azért mert nem emelkedik az eddig szokott mértékben a lakás ára ugyancsak valószinűtlen. Megvették, kiadták és ez a kiegészitő jövedelmük. Persze, hogy jó érzés volt eddig hogy a 2016-18-ban vásárolt lakásuk értéke jóval nagyobb ma. De miután nem szándékoznak realizálni, az esetleges stganálás inkább csak elméletben kedvezőtlen számukra. A gyakorlatban nem számit. Emlitetted, hogy majd jobb hozamot igérő eszközbe fektetés miatt adnák majd a lakásokat és azért jelennek meg a befektetők eladóként. 
Elárulnád, hogy milyen jobb hozamot igérő eszközosztályt látsz ma a piacon?
tihamer
tihamer 2019. 09. 18. 16:44
#48947

http://gazdasagportal.hu/index.php/ujra-megjelentek-a-nagyobb-alkuk-az-ingatlanpiacon/
.
"További fontos tényező az értékesítés szempontjából a lakás mérete, ugyanis a nagyobb lakásokra lényegesen szerényebb a kereslet még mindig, mint a kisebbekre. Leginkább 35-60 négyzetméteres, lehetőleg kiváló közlekedési adottságú, jó állapotú, külön nyíló másfél-kétszobás lakásokat keresnek a vevők. És persze az is igaz, hogy bár többen szeretnének téglaépítésű lakásban lakni, a panellakásokra is nagy az érdeklődés."
Törölt felhasználó 2019. 09. 18. 14:30
Előzmény: #48930  impudent
#48946
Mason 2019. 09. 18. 14:29
Előzmény: #48940  Törölt felhasználó
#48945
Azért ez így eléggé lesarkítás. Ha a magyar rv piacból indulsz ki, akkor a blue chipek mint kevésbé kockázatos rv-k fizetnek pár % osztalékot. Vegyük az OTP-t példának. Aki idén szállt be 12-13 ezren idén kapott utána 220 Ft osztalékot ami nincs 2% osztalékhozam. Ha történetesen az OTP részvény ára bezuhanna 8000 ftra akkor az árfolyam veszteség akkora lenne amit osztalékbol kB 20 év alatt nyerne vissza. Most ne menjünk bele, hogy mitől tudna beszakadni az árfolyam, vagy abba hogy a következő 20 évben milyen osztalékhozam lesznek, mert nem ez a lényeg. Szerintem egy tudatos befekteto nem csak hozam maximalizalasra hanem veszteség minimalizalasra is törekszik és ez az ingatlanpiacon sincs másképp.
Az tény, hogy arra utaló jel meg nincs hogy jonnek panikeladasok, de az áremelkedés megallni látszik. Bpen a lakás vásárlások 30%a befektetési célú volt az elmúlt években. Most nagyon úgy tűnik hogy ez a kereslet ataramlott MAP pluszba vagy egyéb eszközökbe. 30%os kereslet csökkenés nálam minden csak nem arfelhajto hatás. Persze most sokan ingatlangurunak hiszik magukat mert örököltek egy lakást meg pont abban a korban es anyagi helyzetben voltak amikor alularazottan tudtak venni még egy lakást. Aki 10-20 lakást vett 2-3 éve, az nem fogja megvarni amíg elől ad az árfolyam nyeresége mert keres magának jobb hozamú eszközt. Persze aki még tud venni 10 ingatlant az nem is írogat ide. Dettó olyan mint mészi papírok forumaiban. 10szereztek a mészi papirokon és most hirtelen hedge fun lett mindegyik. 
Törölt felhasználó 2019. 09. 18. 14:17
Előzmény: törölt hozzászólás
#48944
Nem tudom a linket megnyitottad-e, ezek bruttó fizetések.
Én egyáltalán nem találom irreálisnak.
Criscito 2019. 09. 18. 14:13
Előzmény: #48942  hunor555
#48943
Az én környezetemben meg bárki újít fel, mind szakemberrel csináltat mindent. De mindegy, lapozzunk, mert úgysem tudjuk meggyőzni a másikat, mivel kis mintával rendelkezünk csak. 
hunor555
hunor555 2019. 09. 18. 14:01
Előzmény: #48937  Criscito
#48942
Na ezzel vissza is kanyarodtunk még tegnapra ahol a Tibornak írtam hogy ha ő gondol valamit azért mások azt máshogy gondolhatják. Mellettem a gépész ugyan úgy saját maga újított fel. Kettővel arrébb a másik hardveres a cégnél kb. maga építette a házát. Jó a bátyja ezzel foglalkozik, de a kisebb melókat full egyedül csinálta (glettelés villany burkolás). 15en vagyunk a fejlesztésen, az 20% a Te 1 ezrelékeddel szemben. Nem állítom hogy ez egy valós arány, mert nyilván nem reprezentatív a minta, de pont ez a lényeg, a tiéd sem az. Jártam boltokba, villanyszerelő boltba is, kérdeztem az eladó gyereket hányan csinálják meg maguk? Ilyen árak mellett egyre többen, válaszolta. Ez sem reprezentatív de messze nem az az arány amit te gondolsz. Ha meg pár akkora skót zsidó mint én végigszámolja hogy ezen mennyit lehet nyerni akkor meg mégtöbben. A másik hogy járok lidlbe szerszámokat venni. Iszonyatos mértékben le tudják rabolni az első pár órában, mert olcsó és 3 év gari van rá. Azt a töménytelen szerszámot szerinted kik veszik?
beléndek. 2019. 09. 18. 13:58
Törölt hozzászólás
#48941

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek