Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.



Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.



Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)



Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:



soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.



Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.



link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
sakal83 2019. 09. 18. 09:56
Előzmény: #48918  impudent
#48920
At kell allni mas koltsegelemekre es jutalekalapu bevetelekre es visszavagni a szervezetet. Ennyi. A fiokokat meg kell szuntetni es onlineba terelni ha tetszik ha nem. Egy bank nem igazan szunhet meg csak ha rosszul mukodik vagy sok a csalas. Atveszi mas a portfoliot ennyi. A 2008 elotti vilagnak vege.
johai 2019. 09. 18. 09:54
Előzmény: #48915  hunor555
#48919
Jol osszefoglaltad!
Meg hogy nincsennek spekulansok csak a tozsden?
Ez nevetseges,nem is szolva a cedulas atmenokereskedonek nevezett spekakrol,akik jellemzoen 30-40%-os marzsal dolgoztak,most kicsi beszukultek ok is,inaktivak,nem tudjak eladni a felvasarolt ingatlant.
Masreszt a fixalt alacsony kamat rengeteg emberbol csinalt spekulanst,hitelbol vasarol,es bizik a globalis rendszerben.
impudent 2019. 09. 18. 09:06
#48918

Banki csődhullámot okozhatnak a negatív kamatok
mindig ezt mondtam !
Itt a fórumon pedig elintéztétek azzal ,hogy az 1% os marzs is marzs.
Ilyen nincs.
A bankokat ezekből a tingli tangli marzsokból nem lehet nyereségesen működtetni.
tihamer
tihamer 2019. 09. 18. 00:36
Előzmény: #48886  Törölt felhasználó
#48917
Kösz a választ, mintha én válaszoltam volna, egyetértek.
berlini
berlini 2019. 09. 18. 00:18
Előzmény: #48915  hunor555
#48916
Sokat fogsz még bukni a tőzsdén mire rájössz, hogy az egy kicsit más mint az ingatlanpiac.
Addig is sokszerencsét és jó éjszakát!
hunor555
hunor555 2019. 09. 18. 00:03
Előzmény: #48909  berlini
#48915

De olyan. Régen nem volt az, most olyan. Max az időtáv más. Nem a negyedórás grafikont nézed hanem a havit."Nincsenek spekulánsok".
Komolyan? Pesten szerintem vannak. Akár az építtetők körében is. Beszedi a pénzt előre és abból húzza fel a projektet. A "befektetők" egy részét is spekulánsnask mondanám. Sokan nem kiadásra/gyereknek vesznek, hanem majd többért tudja eladni.
Ingatlan használók vs. tőzsde: Vannak tulajdonosi struktúrák, akik soha a büdös életbe nem adnák el a részvényeit mert mondjuk tulajdonosok a cégben (alapítók), nyugdíjalap vagy akármi. Ha csak a spekulánsok irányítanák a piacot akkor 1 nap alatt akármi a földbe állhatna. De nem teszi. 
Amiről te beszélsz hogy pillanatok alatt bezuhan az egy egy szar nap a tőzsdén amit nem is zuhanásnak hanem inkább volatilitásnak neveznék. Trump megválasztása, brexit szavazás eredménye, fed döntések, csak így a közelmúltból. 5% esés s&p. Most lebombáztak egy szaros finomítót, 12% olaj fel, mára ledolgozott 4%ot. Ez nem recesszió, válság, ez egy semmi. Kiüt pár stoppot oszt jóvan. Amiről én beszélek az recesszió. Nem a másodperc tört része, nem is egy nap, hanem mondjuk 1 év. Mint 2008. Ne mondd nekem hogy az a hitelből élő spekulánsok miatt volt.
Amúgy amit csinálsz az full árnyékbox. Ki mondta hogy bezuhan 50%-ot a piac? Azt mondom hogy aki befektetésre vett, nagyon meg tud remegni a keze ha akár egy kis esést is lát. Csupán az emberi pszihológiáról írtam. Attól hogy te nem úgy gondolod, más még simán gondolhatja úgy. 
Az meg hogy jajj a chf bedöntötte a lakáspiacot. Szerinted most iylen veszély nincs? Ahogy mondtad tőzsdén a spekuláns hitelből vesz, itt meg az átlag lakó vesz hitelből. Baromi sokan változó kamatozású hitelen vannak. Max a most kibocsátott hitelek nagy része fix, az összes futó hitelek közül kb 30% ami fix. És fut már elég sok mert ezeket 20-30 évre veszik :D Csak egy kis kamatemelés kell, aztán dől az magától is :D
sakal83 2019. 09. 18. 00:02
Előzmény: #48912  berlini
#48914
Nem is az 1-2 eves tavlatban lehet realis eselye. De torokorszagi forgatokonyv lehet egy alternativa. Persze marginalis az esely ere de egy gyors forintertekvesztes nagyon kellemetlen lenne... foleg egy jo olajaremelkedessel:) az biztos h a mostani realitasok talajan allva esesre nincs esely
berlini
berlini 2019. 09. 17. 23:46
Előzmény: #48911  sakal83
#48913
Gratulálok. Hallottál több ilyenről is?
Ha igen és csak pár ezerről, akkor is igaz amit irtam . 
A több millió spekulánshoz és azok kezében lévő tőzsdei értékpapirállomány és azok aránya jelentős a teljes piacon. Sokszor fordul elő, hogy egy-egy cég piaci kapitalizációjához képest a short állomány akár 10-20%-os is lehet. Az ingatlanpiacon hidd el ez a kategória nem játszik. Szerepük elhanyagolható. A spekuláció definiciójában benne van, hogy csak ott működik, ahol a piac likvid, szervezett (tőzsde) lehet shortolni (a részvények többsége korlátozásokkal.) csak ilyen feltételek megléte esetén "szaporodnak el" a spekulánsok. Az ingatlanpiacon ez a kategória gyakorlatilag nem létezik, igy piacot befolyásolni nem tud.
berlini
berlini 2019. 09. 17. 23:37
Előzmény: #48910  sakal83
#48912
Ez lenne, ha most is teljes gőzzel bővülne az ingatlanfejlesztés volumene és elszabadulna az infláció..
De ott pont az ellenkezője zajlik le.
Az ÁFAvisszaemelés miatt csökken az ujonnan inditott projektek száma és most kezdenek éppen új lazitási ciklusba a jegybankok. Igy nem fognak növekedni a kamatok a következő 1-2 évben.
sakal83 2019. 09. 17. 23:33
Előzmény: #48909  berlini
#48911
Es de az elmul evekben sok spekulans volt a piacon mert 1 nap alatt lehetett ingatlant ertekesiteni. En penteken alirtam vetelt hetfo delutan mar kezbecsaptam +40%ert. 
sakal83 2019. 09. 17. 23:31
Előzmény: #48909  berlini
#48910
Egy 4%os kamatemeles taccsra tenme az imgatlant. Nem vszinu ekkora de ha bekovetkezne akkor a mai arszint 30-40%ot esne. A projektek azonnal dolnenek es vinne a tobbit is.
berlini
berlini 2019. 09. 17. 23:19
Előzmény: #48908  hunor555
#48909
"Olyan ez mint a tőzsde. "
Nos nem olyan.
A tőzsdén vannak 
spekulánsok
befektetők
Az ingatlanpiacon vannak 
befektetők
saját ingatlant használók.
és nincsenek spekulánsok.
A tőzsdei pánikokat nemcsak az váltja ki, hogy a spekulánsok jó része hitelből spekulál, hanem az is, hogy a másodperc töredéke alatt meg tud szabadulni az értékpapirtól minden befektető is.
A lakáspiacon nálunk dominál a tőzsdén ismeretlen 3 kategória, aki saját lakhatását oldja meg a vétellel. Itt egy válságnál bekövetkezhet turbulencia a befektetők kiszállása esetén, de az eladás sokszor hónapokat vesz igénybe, igy ez alatt a piac nem tudja túlreagálni a történéseket.
A saját lakhatását megoldó többség viszont általában stabilizálja a válság okozta befektetői kitárazást. 2008-ban ez a saját lakásban lakom réteg azért nem tudott stabilizálóan hatni a piacra, mert hirtelen kétszerakkorára változott egy részüknél a korábban meglévő hitel és a legszerencsétlenebbek még a munkahelyüket is elvesztették. Ha most jön egy hasonló mélységű válság, akkor annak ekkora hatása azért nem lehet, mert a svájci hiteles konstrukció meg van tiltva és a mostani hitelkihelyezések többsége már hosszú időre fixált kamatozású. Igy én szinte kizártnak tartom azt, hogy a következő válságban a magyar ingatlanok 50%-os áresést szenvedjenek.
hunor555
hunor555 2019. 09. 17. 22:18
Előzmény: #48902  Törölt felhasználó
#48908
Ez nem csak a paráztatásról szól. Az a baj többször olvastam tőled ezt, hogy mégis ki adna el. Olyan ez mint a tőzsde. 
Ott is beesik az árfolyam aztán az úgy tud, hogy amennyiért az emberek árulják nem tudják eladni csak jóval alacsonyabb árszinten. Nyilván a Warren Buffetek nem adnak el csak vesznek. Ilyenek vannak a lakásnál is, akár Te is, kiülöd. De azt gondolni hogyha én kiülöm akkor még rajtad kívül pármillió lakástulajdonos is ki fogja az elég érdekes. Tőzsdén sokszor a pszichológia jobban számít mint a fundamentumok ismerete.
A másik pedig ez a virtuális pénz kérdése. Oké, hogy azzal nyugtatják magukat sokan hogy most 30 millát ér a panelem. Nem, nem ér annyit. Akkor ér annyit ha eladod és ki is fizetik, aztán számolod a deákokat. Csak akkor. Ha valami jön aztán bezuhannak a dolgok és volt egy időszak amikor annyiért el lehetett volna adni, de már elmúlt sose ért annyit. Volt, hogy nyitottam pár pozit, aztán 2 nap alatt 100k pluszba voltam. Nem adtam el. Most -30k-ba vagyok. Én leszarom, nem kell a pénz, meg nem is sok hogy realizáljak, majd visszamegy. Tőzsdézek 3 éve, nem ez lenne a legnagyobb veszteségem.
Na de. Ha jön egy picike korrekció tegyük fel, aztán emberünk aki bevásárolt a csúcson (mert azt hitte ez vagy marad vagy feljebb megy) bukik két millát, és nem szokott a tőzsdéhez kockázatkerülő akármi.... Lehet szabadulni akar. Aztán nem 30król van szó. Leszarja hogy ki lehetne adni, meg ebből meg abból annyi jönne vissza. A pénz vesztése iszonyatosan tud hatni az emberi elmére. Ha mindenki mindent kiülne akkor nem lett volna válság az elmúlt 100 évben. 
mcbull 2019. 09. 17. 20:21
Előzmény: #48905  johai
#48907
Szerintem csökkenhetnek a vételek,de mindenki akkor veszi a lakását amikor tudja,ha összejönnek a feltételek.
Törölt felhasználó 2019. 09. 17. 19:35
Előzmény: #48901  Batiszkáf
#48906
Gyakorikerdesekre fiatalok írnak 35 alattiak őket láthatod ott abból vonták le következtetést ami igaz rájuk de az idősebb generáció nem megy gyakorikerdesekre te sem én sem
johai 2019. 09. 17. 18:38
Előzmény: #48903  Criscito
#48905
Viszont 2014 ota megnegyszerezodtek bizonyos tipusok,ami nem tortent meg 2008 elotti evekben,meg megkozelitoleg sem.
Ezert volt csak 20% eses az mnb szerint,ami elfogadhato also erteknek.
Es azt is vegyuk figyelembe hogy valsag volt,es az emberek ingatlanba menekultek szokas szerint,amihez az is hozzajarult hogy a sajto szerint nallunk az utolso hiszterikus fazis ami az usaban volt elmaradt,tehat korantsem futottunk olyan magassagokba mint ott.
*
Most viszont elore bearazta a piac a kovetkezo 20 evet,ropke 4 ev alatt,ergo epp eszu ember nem vesz ingatlant 400% emelkedes utan a fovarosban.
Az hogy ekkora emelkedes utan allni fognak az arak valoszinutlen.
Azert az emberek nem teljesen hulyek,hiaba olcso ma a hitel azt tudjak hogy vissza kell fizetni.
Kis fejszamolas utan nem csoda az elegedetlenseg,ami esetukben tapasztalhato,hiszen senki se ugy kepzeli el a tovabbi eletet mint ados rabszolga.
Szerintem ilyen szintekrol egyaltalan nem tulzas 50% eses egyes szegmensekben,az mnb-nel ez joval alacsonyabb atlagot fog mutatni:)
sakal83 2019. 09. 17. 16:04
#48904

Nem birom a fazont de sajnos igaza van. Csak azt nem ertem miert nem mondja ki hogy tomeges elcsorositas van.
https://novekedes.hu/english/why-will-interest-rates-remain-low
Valamint az is erthetetlen hogy miert ul fel teljes mellszelesseggel erre a sztorira. Qva kockazatos
Criscito 2019. 09. 17. 13:47
Előzmény: #48898  johai
#48903
Egész addig jó volt ez a cikk, amíg le nem írták, hogy 50% esés sem elképzelhetetlen. Ez baromság. 2008 után sem volt 50%-os esés az ingatlanpiacon. 2008 és 2013 között nominál értéken esett összesen 20%-ot a budapesti piac az MNB szerint. Ehhez is kellett 5 év!  Reálértéken meg volt a csúcspont és a mélypont között talán 40% esés, de ehhez is kellet kb. 8 év. 
*
https://www.mnb.hu/letoltes/mnb-lakasarindex.xlsx
Törölt felhasználó 2019. 09. 17. 13:45
Előzmény: #48901  Batiszkáf
#48902

Na igen, ez a paráztatás folyik most taktikai okokból és ennél kevés dolog van undorítóbb. Miközben a havi bérleti díj befolyik rendben a számlámra. Most adtak el (leellenőriztem) egy 900e ft felett / nm hirdetett lakást nem messze. A tényleges árat persze nem tudom, de túl sokat nem hiszem le tudtak alkudni.
Nehezebb eladni, ennyi történt.
Miközben a lakásárak két legfontosabb támasz, a bérleti piac meg a hitelezés (alacsony kamat és elfogadható hitelezési ráta) egyelőre rendben vannak.
Hozzá a kormány nem áll le a helikopter pénzekkel sem, sőt ha az áfát tényleg felemelik, akkor az még közvetetten kínálat szűkítés is lesz.
Én tényleg nem értem néha ezeket az agyonbonyolított számolásokat. Amikor 2013-ban a lakást vettem, nekem is bűvészkedtek ismerősök, hogy majd ennyit meg annyit beesik az ára, ha ez változik, az változik és így meg úgy meg amúgy és akkor mi lesz??? pofára fogok esni, kb akitől csak tanácsot kértem, mind ezt mondta. A médiából üvöltött a halálvárás és a pesszimizmus. Mondtam a tanácsadóknak, hogy nem érdekel, mi lesz a jövőben, az érdekel, hogy a jelenben a lakást egyrészt meg tudom venni hitel nélkül, másrészt ki tudom adni korrekt áron és kevés üresjárással. Ennyi. Nekem ez egy korrekt befektetésnek tűnik és nem a jövőn agyalok, amit egyébként úgysem tud senki pontosan megmondani.
Mindenki úgy kezeli a jövőt, hogy ő aztán meg tudja mondani a tuttit és az úgy lesz. Itt márpedig esés és felezés lesz, mert a médiamunkás ezt leírta. Nevetséges ez valahol.
Batiszkáf
Batiszkáf 2019. 09. 17. 13:29
Előzmény: #48897  Törölt felhasználó
#48901
A zsurnaliszták olyanok, mint a politikusok vagy a prostituáltak: gátlások nélkül kiszolgálják az olvasói/megrendelői igényeket. Az elmúlt öt évben rengetegen árazódtak ki a piacról, vagy szegényedtek el relatív értelemben. Közülük sokan úgy várják a mindent megtisztító válságot és a vele együtt járó ingatlanár csökkenést, mint a messiást. Elég megnézni a gyakorikerdesek vonatkozó szekcióját, szinte minden második hozzászólásban ez a várakozásról/vágy fogalmazódik meg.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek