Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.



Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.



Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)



Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:



soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.



Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.



link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Batiszkáf
Batiszkáf 2019. 09. 17. 13:18
Előzmény: #48896  sakal83
#48900
Egyetértek. Sokkal valószínűbbnek tűnik, hogy a 2003-2008 közötti lassú reálár csökkenés ismétlődik meg. 
Vortex 2019. 09. 17. 13:11
#48899
Lakáskiadásnak az is betehet, hogy a gazdasági visszaesésben kevesebben utaznak.
Szállodákat, kollégiumokat nagy tempóban építenek Budapesten.
Ha csökken a túristák száma, a szállodák nem fogják karba tett kézzel nézni az Airbnb-t. Elég sokat fektettek szállodákba kormánykörökből is.
A választások előtt még jól is jönne nekik, hogy rendezik az albérlet árakat.
johai 2019. 09. 17. 12:58
Előzmény: #48896  sakal83
#48898
Februari cikk,tehat a babavaro hatassal nem szamolt meg pedig sokan bearaztak 10 millat....ezek szerint innen ahol most vagyunk35-60% esest ir a szerzo,ami azt jelent hogy egy angyalfoldi panell eseten amit most 40 korul vesztegetnek 30 ala megy valamivel az ar.
Ami meg mindig sok!
Figyelembe veve a valsagelotti 9-11 millas arakat.
Törölt felhasználó 2019. 09. 17. 12:48
Előzmény: #48895  DAXHU
#48897

Ez egy fércmunka, ráadásul láthatóan nem érti a lakáskiadás alap összefüggéseit sem.
Ugye elvár a cikkíró 25-50% esést, ami segítek neki, 50% az felezést jelentene, azaz kb a 2014-2015-ös árszint. Hát ez valóban lehetséges, hogy féláron eladják a lakásokat, amik egyébként most kiadva hoznak évi kb nettó 4,5-5% hozamot. Milyen élethelyzet kéne ahhoz, hogy valaki ebbe belemenjen?
Figyelni kell a jeleket a piacon, ha majd arról cikkeznek a médiák, hogy egyre könnyebb és egyre olcsóbb bérelni pesten, akkor lehet készülni, mert akkor lesznek olcsóbb lakások, mert ha nem éri meg kiadni, akkor jön az eladás, addig nem. Mert minek. Esetleg ha valaki elviszi jó drágán, akkor vigye, de olcsón miért adna el bárki is egy jól kiadható lakást?
Persze a kurmány kiránthatja a talajt az airbnb alól, az megütné a bérleti piacot, nade amikor a pü miniszter is airbnb-zik :) akkor vajon erre mekkora a valós esély?
Az is odab.szhatott volna, amit a nyugdíjasok találtak ki, mikor ismerőstől béreltem egy panelt és megkért, hogy menjek le helyette :) Nem volt szabályos, de a képviselő lesz.rta, hogy ki szavaz a lakás nevében. A régi szoci nyugdíjasok azon agyaltak, hogy sok a bérbadott lakás a házban és velük fizettessenek több közös költségét, mert gazdagok ki tudják fizetni. Csak nem törvényes, különben keresztül vitték volna, mert mindegyik megszavazta volna. Egy ilyen mondjuk oda tudna b.szni a kiadásnak, mert akkor lakók a ház teljes közös költségét kifizettetnék a bérbadókkal :) Szerencse, hogy nem törvényes.
A lényeg, ha majd arról írnak a médiák, hogy a bérleti díjak csökkennek, na akkor lehet gondolkodni, hogy lassan de tudatosul majd a lakástulajdonosokban is és fél-1 év múlva jöhet a korrekció. Amíg ilyenről nem tudósítanak, addig mind csak vergődés.
A sok speki rájött, hogy nem lenne rossz olcsón venni lakást és be kell paráztatni a lakástulajokat, szóval megrendelik a paráztató cikkeket, de hát rossz hírem van, mert csak néhány tulaj olyan ostoba, hogy bedőljön a paráztatásnak.
sakal83 2019. 09. 17. 12:18
Előzmény: #48895  DAXHU
#48896
Nem az a kerdes hogy esike hanem az hogy honnan... en nem lennek annyira az eses partjan. A szerzo csak nagyon erintolegesen ir arrol hogy ki adna el. Az nagyon kicsi resze a piacnak. Nem nagy viz. Meg nincs regota tularazva a piac. Kb egy eve. Az semmi.
Törölt felhasználó 2019. 09. 17. 11:02
Előzmény: #48888  franc0
#48894

Hihetetlenül naív vagy. Javaslom beszélgess idősebb németekkel, akik megélték már ezt a "forradalmat", hogy a gyáraik, ahol dolgoztak egyszer csak összecsomagoltak és mentek keletebbre, olcsóbb lokációkba.
Ott is, mint egyébként mindig hasonló szituációban a történelemben, az egyénre tolták rá a feladatot, hogy alkalmazkodjon. Nem baj ez feltétlenül, csak hát nem kicsit igazságtalan.
Alapjövedelem? Nem lesz itt semmilyen alapjövedelem, maximum átnevezik a kb 50e forint szociális segélyt alapjövedelemnek. Sőt, ha mindenki kapja, akkor még kevesebb lesz. Aztán élj meg belőle. Ez nem alternatíva. Az alternatíva az, hogy alkalmazkodsz és olyan szakmát választasz, amit a robotok nem tudnak elvenni vagy csak sokára. Mondjuk fodrász vagy az építőipar, hülyén hangzik, hogy legyen mindenki fodrász, nyilván nem is kell annyi fodrász, de szépen mindenkinek ki kell majd találnia és lehetőleg jó előre, hogy mi az a szakma, amit nem mostanában lehet robotizálni.
Te meg bízhatsz az alapjövedelemben és tervezheted a békés vidéki életet belőle.
A többségnek meg marad az alkalmazkodás és valami munka keresése a gazdasági centrumokban.
johai 2019. 09. 17. 10:50
Előzmény: #48884  franc0
#48893
Szerintem az urbanizacio folytatodik,egeszen a vegletekig.
Mi,robotok,igen ezek lehetove tennek a kikoltozest a varosokbol,de nem fog osszejonni ez a kozeljovoben.
Utopisztikus,rendszervaltas kene hozza,amit meghozhat az okologiai osszeomlas,de az ezaltal bekovetkezo radikalis nepessegcsokkenes ismet az urbanizacio iranyaba hat.
impudent 2019. 09. 17. 10:41
Előzmény: #48891  impudent
#48892

sok cég bedöglik ha újabb járulék vagy adóemelés lesz ilyen magas béreknél.
pláne ha recessziós hatás lesz.
nagyon vékony jégen táncol már minden.
impudent 2019. 09. 17. 10:29
Előzmény: #48889  johai
#48891

az alapjövedelem az minden de nem igazságos.
miért kellene a gazdagoknak adni mint ahogy azt most a Fidesz teszi ?
ez miért igazságos ?
baj van ezzel a szóval !
johai 2019. 09. 17. 10:25
Előzmény: #48887  impudent
#48890
Ez igy van,a jarulekok csokkentesevel tettek lehetove a bernovekedest.
Az egesz gdp fuggo.
Raadasul van egy matolcsink is aki szandekosan gyengiti a forintot,ugylatszik nem jar bevasarolni a dragasag:)
johai 2019. 09. 17. 10:22
Előzmény: #48886  Törölt felhasználó
#48889
Alapjovedelem elso lepesben puszta megelhetest biztosit,tehat nagyon kevesek elegednek meg vele mihelyt tudnak elmennek dolgozni.
Magyarorszagon ma gyakorlatilag megszunt a szocialis halo,aki nem hiszi nezzen utanna,tehat ugy lehet venni mint egy ido korlat nelkuli juttatast,amig el nem helyezkedik valaki,ez esszeru,es humanus.
franc0 2019. 09. 17. 10:13
Előzmény: #48886  Törölt felhasználó
#48888
Nézd, az hogy tele vagy indulattal csak arra enged következtetni, hogy ez nem illeszkedik a világképedbe és anyagilag sem kedvezne neked. Érthető.
Ezzel szemben én tök nyugodtan körbenézek a világban empirikus bizonyítékok után kutatva és azt látom, hogy a nálad kb 10 évvel fiatalabb diplomás kortársaim (ha tényleg 1978-ban születtél), akik már nem szorulnak rá a 9to5 munkára, MENEKÜLNEK a városból.
A kapitalizmus hazájában, Angliában is a gazdagok nem London belvárosában laknak. A városban az lakik, aki dolgozni KÉNYTELEN.
A többire felesleges bármit reagálni, mert szalmabábszurkálás lenne. Egy dolog biztos: ha szerinted a plebsz végignézi tétlenül, hogy kirabolják őket, akkor több könyvet kéne olvasnod. Előbb-utóbb jön egy politikai forradalom, KIVÉVE ha elébe mennek olyan szocialista ötletekkel, mint pl. az alapjövedelem.
Lehet hogy nem ez a legjobb ötlet, de pont egy ötlettel több, mint amennyit te most kinyomtál magadból.
impudent 2019. 09. 17. 10:09
#48887

ezzel hogy Orbán most iskiszórt most 220 milliárdot a "családoknak" teljesen értelmetlenül és igazságtalanul és azzal, hogy a cégeknél a bérek nagyon felmentek és a járulékok és az adók csökkentek mind mind rendkívül veszélyes játék ha borul a bili és fenntarthatatlanná válik.
Törölt felhasználó 2019. 09. 17. 09:57
Előzmény: #48884  franc0
#48886

Abban te ne legyél biztos, hogy megéred azt, hogy alapjövedelmet kapsz a robotok után munka adóiból. Illetve ha kapsz is, sokra nem lesz elég.
Ugye gondolj vissza arra, hogy ilyen technológia vagy csak gazdasági változások mindig voltak és soha nem foglalkoztak a kapitalisták a pórul járt emberekkel. Lásd a legutóbbi ilyen, amikor a nyugati összeszerő üzemeket elvitték olcsóbb lokációkba, hogy a vállalat spóroljon az összeszerelés költségén, aztán cserébe valamivel olcsóbban tudta adni a terméket.
Ki foglalkozott a munkanélkülivé vált emberekkel? Senki. Kapták a segélyt, ameddig járt aztán kezdtek magukkal valamit, ha tudtak. Átképezték magukat. Az állam adott szociális segélyt meg támogatta az átképzést, aztán ennyi nagyjából.
Az is egy marha naív gondolat, hogy akkor megadóztatod a robotot, mert akkor fogják és elviszik a robotot oda, ahol nem adózik. Van ebben már gyakorlatuk. A költségeket optimalizálni akarják.
A városokba egyébként nem csak munka miatt mennek emberek, tanulás, szórakozás, egészségügy, szolgáltatások stb.
Vannak hihetetlenül naív emberek, akik azt képzelik, hogy majd a robotok dolgoznak és ők meg majd élnek az alapjövedelemből nyugodtan, festegetik a tájat, kirándulnak, haverokkal zenélgetnek bográcsozás közben. Na ilyen egy kapitalista világban soha nem lesz, soha. A vállalatok nem fogják leadni a hasznot és az adóztatást meg kikerülik. Az államoknak nem lesz elég bevétele, hogy olyan alapjövedelmet adjanak, amiből meg is lehet élni.
Fölösleges ilyesmiben reménykedni, a városok vonzereje megmarad, mert a szolgáltatások, amiket nehezebb gépesíteni, azok ide koncentrálódnak.
MrLajos 2019. 09. 17. 09:32
Törölt hozzászólás
#48885
franc0 2019. 09. 17. 06:46
Előzmény: #48880  tihamer
#48884
Tudom, hogy kétled. De mert féltél megkérdezni miért, ezért elmondom röviden. 
Az urbanizáció legfontosabb katalizátora az volt, hogy az emberi munkaerőre nem volt szükség vidéken az ipari forradalom következtében. Az ember fizikai ereje feleslegessé vált. 
A városokban a fizikai munkások gyárakban gyárakban dolgoztak, a többiek a szellemi erejükből éltek. 
A techológiai fejlődés következtében előbbit a robotok, utóbbiakat az MI fogja kiváltani. 
Ha a munka már nem fogja az embereket a városba láncolni, ki fognak költözni a természetbe. Alapjövedelemből miért akarna bárki drága ingatlanban élni amúgyis?
Criscito 2019. 09. 17. 05:24
Előzmény: #48882  Criscito
#48883
Tovabba dol a penz beloluk? Leesik majd 1% ala a hozam, mint Nyugaton, akkor is orulni fogsz neki? Azt birom, hogy annak orultok, hogy berloi sorba szorulna a lakossag jelentos resze, mint Nyugatabbra, csak azzal mas is egyutt jar. Az 1-2%-os hozam. De gondolom abbol inkabb nem kernetek. :)
Criscito 2019. 09. 17. 05:19
Előzmény: #48881  Criscito
#48882
Berlakasok epitese fele fordulnak*
Criscito 2019. 09. 17. 05:19
Előzmény: #48878  tihamer
#48881
Pont az ertekallosagat kerdojeleztem meg azzal, hogy ha a tobbseg berelni fog, akkor ki fog venni? Kevesebb vevo mellett nem fog maradni ez az arszint. Masik dolog. Ha kialakul egy berloi reteg az orszagban, akkor a beruhazok is a berlakasok fele fordulnak, konkurenciat jelentve neked. :)

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók