Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.



Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.



Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)



Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:



soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.



Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.



link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2019. 09. 16. 10:12
Előzmény: #48859  Dwayne.Hicks
#48860

Ha eleve lakásáresést vársz vagy nagyon tartasz tőle, de költözni meg nagyon szeretnél, akkor miért nem likvidálsz és bérelsz átmenetileg legalább a kamatokból? Mennyit, mondtál 60m tudnál kimenteni? Az kockázatmentesen mondjuk 4%-t hoz (mert map+-ban 5 évig kéne egyébként a pénzt bent hagyni a 4,95% kamatért), azaz havi 200e-ért tudnál bérelni.  Ennyiért azért már lehet jobb lakást is megcsípni külső részeken és van egy olyan trükk is, hogy szeretik a bérbeadók, ha mondjuk egy összegben leraksz neki féléves, pláne ha éves díjat. Olyankor nagyon jelentős alkura is van lehetőség, mert a pszichológia miatt egy összegben meglobogtatsz neki 2-2,4m-t (az éves kamattal csökkentve, hogy kijöjjön a matek) és lehet, hogy odaadnak egy olyan lakást egy évre, amit egyébként 250-270e lehetne csak havonta kibérelni. Ez komolyan mondom, hogy működik, mert ismerek ilyen bérlőt.
Közben meg vadászol valamire és kitalálod, hogy mi is lenne a jó neked. Ez úgy műdödik, hogy ha tényleg elkezdesz keresni akkor egyszer csak jönnek az alkalmi vételek. Nincs erre nyilván szabály, de mindig így történik. Megrezegteted a kapcsolati hálód, lebratyizol ingatlanosakkal, ha van időd járod a tereped és szembe fog jönni a lehetőség egyszer csak. Az adózás része lehet ilyenkor problémás lehet, de a fene se tudja ezt, mert ha meg tényleg ki tudsz fogni egy jobb vételt, akkor az adónak a sokszorosa visszajön. Ráadásul ha nem friss vétel az aglós ház, akkor már csak minimális az adóvonzata.
Én 2008-ban szerettem volna ezt megcsinálni, hogy a kp-t megtartom és bérlek a kamatokból, de nem tudtam a nejemmel megegyezni ebben, pedig így utólag nagyon nagyon súlyos milliókkal jobban jártam volna, nem is beszélve a kínálatról. A nejem mostanra belátta, hogy milyen hülyeséget csináltunk akkoriban. Ezért is volt abban partner, hogy a lakást szépen megtartjuk a gyerekeknek, mert az a helyes döntés, ugyanis így egy hatalmas teher lekerült a vállamról, a gyerekek megkapják, hozzá kapnak egy jelentős kp-t életkezdésnek és ennyi. Tervezhető és nyugdíj előtt nem fogok úgy járni, mint sokan, hogy azt se tudják, hogyan és miből támogassák az eladósodott gyereküket.
A piac hasonlóan volt 2008-ban a mostani helyzethez. Beszűkült akkor is, tehát még ha az áresés nem is jött volna el gyorsan, mert 5 évig csorogtak lefele az árak a 2013-as mélyponthoz, de sokkal több időm lett volna kitalálni,  hogy mit akarok és bizony voltak nagyon jó vételek, amikkel sokkal de sokkal jártam volna.
Ha egy depresszív, oldalazó, esetleg lecsorgó piacra számítasz, akkor tuti biztosan lesznek nagyon jó vételek. A jövőbe senki nem lát, de az is biztos. hogy a jelenlegi árszinttől felfel már elég szűk a tér és csak nagyon lassú emelkedés lehet, ha lesz is valami. Ezt meg simán ellensúlyozhatja, ha rátalálsz egy alkalmi vételre, sőt nagyon durván ellensúlyozza.
Én tutira ezt csinálnám, eladni és a kamatokból bérelni. Beszéld meg a nejeddel, mert együtt kell dönteni és sajnos a nők eléggé tudnak problémázni, ha nem saját házban laknak, de racionálisan és a hosszútávú érdekek miatt simán megléphető. Most olyant nem is mondok, de tudok ilyenről is, hogy van aki 3 évre kibérelt egy lakást, olyan méretű kaucióval, hogy a tulaj ha szeretné se tudná eladni viszont belement, mert hoppá több millát a kezecskéjébe kapott. Én is ezt javasoltam a nejemnek, hogy hosszú távra béreljünk egy kéglit, ha pár hónap bérlés után tetszik. Utólag nagy hiba volt, hogy nem ezt csináltuk 2008-ban. Ennyit tudok neked segíteni, más hibájából tanulhatsz :)
Dwayne.Hicks
Dwayne.Hicks 2019. 09. 16. 09:31
Előzmény: #48841  Mason
#48859
Hát igen, mi is így látjuk. Ráadásul már technikailag nem XI. ker, gyakorlatban még majdnem XI. kerület (legalábbis a rózsavölgyi rész), emiatt talán egy kicsit "megfizethetőbb". Bármit is jelentsen ez a szó mostanság... ;)
Batiszkáf
Batiszkáf 2019. 09. 16. 09:28
Előzmény: #48854  franc0
#48858
"So as prices rose and affordability became tougher, Swedish banks' response was to extend terms, as had been the case in other high-cost property markets including Japan in the Eighties.The average term is reported to be 140 years. This meant many people who inherited property but who could not afford to take on the mortgage debt had to sell up."
https://www.telegraph.co.uk/personal-banking/mortgages/sweden-cuts-maximum-mortgage-term-to-105-years-the-average-is-14/
Tehát átlag turista elsősorban azért jár diszkont légitársasággal nyaralni, mert nemhogy business class kényelmét, de egy hagyományos légitársaság átlagos árait sem tudná hosszú távon megfinanszírozni. 
Dwayne.Hicks
Dwayne.Hicks 2019. 09. 16. 09:27
Előzmény: #48840  panczgab
#48857
Mindenképpen segít a véleményed, mert ezzel a gondolattal is játszadozunk hogy lakás. Csakhogy én speciel nem találtam ennyiért ekkora méretű és műszaki tartalmú lakást. Nem vágyunk mi a kertre, nem vágyunk mi a fűnyíró zajára, egyszerűen olcsóbb. Szerintem olcsóbb 112nm ikerházban mint egy lakásban. Eleve a budai projektekben 110nm feletti lakást találni...hát...de lehet nagyon benézek valamit... :S
igen, mi is agglóból jönnénk be. Budafoknak a legészakibb részére (szinte már XI. ker, gyk. Péterhegy alatt), ahol az utcában kétféle busz is jár amik akár újbudáig vagy Kelenföldig mennek. Ez mindenképpen jobb mint agglóból 1 óra HÉV.
Munkába is, most reggel néztem (Waze), a jelenlegi helyünkről 50 perc a munkahelyem, az említett Budafoki részről 22 perc autóval. Szerintem ez minőségi ugrás...
impudent 2019. 09. 16. 09:22
Előzmény: #48855  Dwayne.Hicks
#48856

Hát igen az embernek meg sem kellene születni mivel úgyis minden a gyermeknek van alárendelve.
Dwayne.Hicks
Dwayne.Hicks 2019. 09. 16. 09:20
Előzmény: #48837  impudent
#48855
Értem a megközelítésedet, mi is Érdben gondolkodtunk, arra az esetre vonatkozóan ha mégis maradnánk agglóban. De ez csak egy fél lépés lenne. A cél ugye pont a gyerekek lennének, hogy könnyebben jussanak el a megfelelő iskolákba.
franc0 2019. 09. 16. 08:28
Előzmény: #48850  tihamer
#48854
Nekem mint közgazdásznak magyarázzátok el kérlek, ez miért probléma.
Az ingatlanhozamok a gazdasági fejlettség növekedésével egyidejűleg konvergálnak az 1% körüli érték felé.
Ha nekem jelentős mennyiségű tőkém van, miért tenném olyan eszközbe, ami csak évi 1% hozamot hoz?
Erre persze azt mondanád hogy az infláció ellen is véd (tehát árfolyamnyereséget is ad), de ezt tudja más eszköz is, ami több hozamot ad (pl. részvényindex, családi vállalkozás).
Véleményem szerint ahogy telik az idő és fejlődik a gazdaság, az ingatlan egyre rosszabb befektetés lesz*.
Én pl. idén átléptem a bérlők táborába harmincegynehány év saját tulajdon után (de azért van még a portfólióban ingatlan, amit folyamatosan tervezek leépíteni).
Tehát az állításom az, hogy Svájcban nem azért van csak 44% tulajdonos, mert drágák a lakások, hanem azért, mert a tőkéjüknek találtak jobb helyet az ingatlannál.
A fenti eszmefuttatás természetesen csak olyan emberekre igaz, aki tudna venni, de nem akar.
Aki akar venni de nem tud, annak vidékre kellene költöznie. De én szkeptikus vagyok ezzel kapcsolatban. aki nem lusta, az ma is tud lakáshoz jutni a nulláról is, diploma sem kell hozzá, sőt. 
* ezen a technológiai fejlődés csak rontani fog, mert meg fogja fordítani az urbanizációt véleményem szerint.
Mason 2019. 09. 16. 07:52
Előzmény: #48842  impudent
#48853
25 évig éltem ott, tavaly költöztem el, de ne zavarjon...
Más: csúcs időben 7-8 között tényleg van 30 perc a Móricz, de 8 után simán élhető. Most a 13-bol se érek be hamarabb a Lehel térre. Egyetemre, vagy pontosítok az egyetemi bulikbbol volt szar hazajárni, de ennyi. 
12. Kerület felső része szebb, de egyáltalán nincs közelebb a városhoz és min. dupla annyiba kerül, Sas-hegy és Gellért-hegy meg zsúfolt és szmogos, de bent van a városban. 
Mindegyiknek van előnye-hátránya. Kinek milyen igényei vannak... 
Aki túlárazott házakról beszél, annak javaslok egy hétvégi könnyed sétát. 
Batiszkáf
Batiszkáf 2019. 09. 16. 07:45
Előzmény: #48850  tihamer
#48852
"nem voltak bizakodóak, 40,4 százalékuk úgy vélte, hogy hosszú távon, akár évtizedekig is albérletben fog élni."
Valahol önbeteljesítő jóslat lesz ez. A korszellem nem kedvez a takarékoskodásnak, és az sem segít, hogy az érintettek az életkoruknál fogva önkéntelenül is a válság alatti ingatlanár/bér arányhoz hasonlítják a jelenlegi helyzetet. Persze az örökösödési lottó még sokak helyzetén javíthat.
Criscito 2019. 09. 16. 07:32
Előzmény: #48850  tihamer
#48851
Tehat berlod az lesz fixen, viszont eladni a jovoben majd nem tudod az ingatlanodat, mert vevok nem lesznek? :) 
tihamer
tihamer 2019. 09. 16. 05:05
#48850
https://index.hu/gazdasag/2019/09/14/lakhatas_habitat_for_humanity_lakas_berlakas_alberlet/
NÁLUNK IS KIALAKULÓFÉLBEN VAN EGY, ÚGYNEVEZETT “BÉRLŐI GENERÁCIÓ”.
"Ezek a körülmények is szerepet játszanak abban, hogy egyre jobban kitolódik a fiatalok önállósodása. A SZÜLŐI HÁZBAN ÉLŐ 18 ÉS 34 ÉV KÖZÖTTI FIATALOK ARÁNYA 2018-BAN 62,7 SZÁZALÉK VOLT, MÍG AZ EU-S ÁTLAG 2017-BEN 48,1 SZÁZALÉK VOLT.A megkérdezettek közel kétharmada azt mondta, hogy csak azért él bérelt lakásban, mert nem tudott sajáthoz jutni. Legtöbbjük lakhatási célként a saját lakást jelölte meg, de nem voltak bizakodóak, 40,4 százalékuk úgy vélte, hogy hosszú távon, akár évtizedekig is albérletben fog élni. "
Hosszabb távon Közelíteni fogunk a Svájci /csak 44 % tulajdonos/ arányokhoz.
panczgab 2019. 09. 15. 23:01
Előzmény: #48847  Törölt felhasználó
#48849
nálunk belbudán ötödiktől járnak egyedül iskolába, igaz, mindenki max. 20 percet utazik, vagy gyalog jön. A kivétel a pár agglomerációból kocsival behordott szerencsétlen. Az egyik gyerek barátját Biatorbágyról hordják, minden reggel egy órát ül kocsiban, hazafelé is legalább 40-et. És persze minden délutáni buliból kimarad, hiszen kétszer ezt az utat nem lehet megtenni. Tömegközlekedés onnét még rosszabb.
impudent 2019. 09. 15. 22:13
Előzmény: #48846  panczgab
#48848
Ne vicceskedj ezeket 2 vel vagy 3 al oszd el annyi a valos ertekuk.
Varjak a hulyeket vagy a tolvajokat.
Törölt felhasználó 2019. 09. 15. 22:02
Előzmény: #48843  panczgab
#48847

Abból az irányból biztos, hogy botrányos a közlekedés reggelente. Nem sokkal lehet jobb, mint bármelyik aglós település, sőt.
Azt én is aláírom, hogy ha a gyerekeim 16-17 évesek lesznek, akkor inkább beköltöznek inkább a lőportárra és nem szeretnének tovább ingázni reggelente. 16 évesnél fiatalabb gyereket nem szívesen engednék be egyedül, inkább 17 nálam a határ. Persze ez függ az érettségtől is.
Ismerek olyanokat itt az aglóban, akik reggelente ingáznak egyetemre és bár ez megoldható, de nagyon nem tetszik nekik és szívesen beköltöznének. A gond ott kezdődik, hogy a szüleik nem tudják ezt megfinanszírozni. 5 év egyetem, csak a lakbérre számoljunk havi 70e körül alsó hangon, 3 milla nagyjából 5 év alatt. Sokan vannak, akiknek ez már nem fér bele a költségvetésükbe.
panczgab 2019. 09. 15. 21:58
Előzmény: #48845  impudent
#48846

Akad azért:
https://ingatlan.com/lista/elado+haz+budafok-rozsavolgy
De lehet, hogy az unokatső pecója nem 150 millát, hanem csak 120-at ér. Mindegy is. Jóval jobb és drágább rész, mint a külső 22. ker.
impudent 2019. 09. 15. 21:51
Előzmény: #48843  panczgab
#48845
Ott nincs 150 millios haz.
Legfeljebb ha 1000 m2.
Ilyen szar helyen senki nem ad annyit csak kastelyert.
Törölt felhasználó 2019. 09. 15. 21:43
Előzmény: #48843  panczgab
#48844

panczgab 2019. 09. 15. 21:33
Előzmény: #48841  Mason
#48843
Ez igaz. Én azt hittem, Bufatétényről van szó, de látom, hogy az egy másik link volt. Mondjuk kizárt, hogy Rózsavölgyben ennyiből ikerházat kapsz, mert ott a telek is drága. Ez valóban szép rész, de reggel nem 5 perc Kelenföld, és kocsival amúgy is reménytelen (a parkolók gyorsan megtelnek). Azért írom, mert ott rokon lakik. A kilátás is szép, de azért messze nem a legjobb Budapesten (nem hasonlítható sem a 12. kerületi hegyvidékhez, a Sas-hegyhez, és végképp nem a Gellérthegyhez). Mindazonáltal tényleg más kategória, mint Budatétény. A vicces különben az, hogy a Rózsavölgyi 150 milliós házban élő kamaszgyerek mégis utálja, ő is bent akar lakni, közel a gimnáziumi osztálytársakhoz, a pezsgéshez, stb.
impudent 2019. 09. 15. 21:31
Előzmény: #48841  Mason
#48842
Az almaidban.
Halvany seged fingod nincs mit jelent onnan kozlekedni bkv val de kocsival is fel ora a Moricz.
Mason 2019. 09. 15. 21:25
#48841
Tetszik, hogy tényként közölnek saját vélemyéket olyan emberek a 22. Kerületből, akik a leírtak alapján kB. Egyszer elmentek kocsival a Campona előtt. 
Az egyik legnagyobb kontraszttal rendelkező kerület. A hajléktalan teleptől a luxus negyedig van ott minden, de nem vegyül a két környezet. 
Valaki írta Rózsavölgyet. Az egyik legszebb fekvésű része Budapestnek. Az északi hegyoldalból rálátsz a fél városra. Csöndes környék. Kocsival 5 perc, busszal 10 perc a 4es metró végállomása, 20 perc alatt kálvinon vagy. Minden az csak nem a világvége... 

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek