Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.



Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.



Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)



Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:



soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.



Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.



link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Homoktövis 2019. 09. 08. 21:40
Előzmény: #48377  sakal83
#48380
Igen, en itt lakom Dunakeszin, teljesen tularazott a varos. Nagyon felkapott, pedig a közlekedés már botrány, kijutni reggel a varosbol 30-40perc es akkor még csak a háztól a Dunakeszi tablaig jutottal, délután ugyanez hazafelé és már napközben is dugok vannak. Tavasszal volt egy cuki kis ház 29millioert, de akkor még nem volt meg a pénz, el is adtak egy hét alatt. Tudom, hogy nagyon meg kell nézni mindent, van epitteto ismerős akinek megmutatom a szóba kerulo házakat. Most egy régi retro házat berlek, vastag falai vannak, masszív, semmi penész, pedig 1960ban épült. Barátnomek most ujitanak fel egy ilyen kadar kockat, minimális hozzaepitessel, 28millional jarnak es semmi extra, mindenből a legolcsobbat veszik. Persze, megtarthattam volna a lakast es vehettem volna fel hitelt egy garzonra, de az itt 25millio alsohangon. Ráadásul az albérletek után sem kapkodnak ugy, mint par evvel ezelőtt, van olyan albérleti hirdetés ami honapok ota fent van es ha nincs berlom a panelban a rezsit ugyanúgy kell fizetni. 
impudent 2019. 09. 08. 21:32
#48379
Aki 3 eve vett egy panelt pl 3 millo onerovel es 14 hitellel az 3 ev alatt megynegyszerezte a befektetett penzet.
Tovabba ha kiadta akkor 3 milcsibol van egy 30 milcsis ingatlanja.
Homoktövis 2019. 09. 08. 21:24
Előzmény: #48373  Törölt felhasználó
#48378
Igen, ez a terv, ezért is döntöttem úgy, hogy eladom a lakast. Nem akartam a felujitasra kolteni milliokat amit úgysem kapok vissza egy esetleges eladaskor és ugy voltam vele, ha ezt a lakást el tudom adni annyiert, amennyiert kigondoltam akkor eladom. Egyedül nevelem a fiamat es nincs túl sok kiugrasi lehetőség, hitelt nem vallalok be semmiképp, bármennyire is jó a kamat, most tudnam fizetni aztán ki tudja mi lesz pár ev múlva. Sok az a 10,15,20 év, csak ezt nem érzi az ember akkor, amikor alairja a szerződést. Úgyhogy én kockáztattam és bizom benne, hogy jo döntést hoztam. Tudom, hogy nem kell a devizas valsagot felemlegetni, mert az már a mult, de azert belemegett az akkoriban sok-sok ember szajabol elhangzott mondat: Az a gazdag ember, akinek nincs hitele. Akinek sok pénze van, van hol laknia es ugy vesz hitelre plusz lakasokat az mas teszta, de a környezetemben ugy vették fel az elmúlt években a 20,30 millios hiteleket ingatlanra hogy csak lestem. Persze akinek minimális onereje van ilyen ingatlan árak mellett kénytelen ezt tenni, különben sosem lesz sajatja. De azért ez a nagy bérnovekedes is csak néhány szektorban van jelen, a legtöbb ember nem keres 2x,3x annyit, mint 3-4 évvel ezelőtt. Sakk-matt helyzet. 
sakal83 2019. 09. 08. 21:23
Előzmény: #48372  Homoktövis
#48377
Igen. Kaosz van arazas teren. Nirmalis aru csaladi haz nagyon ritka. A romokat aruljak telekar felett... kozben a bontas is koltseg. Az uj okkal ennyi sajnos. Ezeket a vhbol megszerzett nagy hazakbol ket lakast csinalva mokolasokat messzirol keruld. 4et neztem meg eddig es tobbet nem fogok. Valami borzalmas amit felujitas cimsz alatt csinalnak ezek a "kivitelezok". Jo tanacs: NE VEGYÉL FELUJITANDÓ-t:) csak ha kivalo a teto a fodem az alap es a falak. Ha ezek megvannak akkor a felujitas 100-150k/nm. Ha ezek rosszak akkor fordulj ki azonnal. A gatyad es az eleted fog ramenni mert a regebbi hazakbol (90 elotti) a kinalat 70%a kutyaszar borzalmasan draga. Most neztem hogy dkeszin egy lerobbant 75nmes kadarkocka 45m! Teljes orulet. 
macisajt 2019. 09. 08. 21:21
Előzmény: #48368  signal2
#48376
Pontosan! 
Úgy tűnik a  piac már kezdi intézni!
impudent 2019. 09. 08. 21:19
Előzmény: #48372  Homoktövis
#48375
Hulyeseg volt eladni ki kellett volna adni valami parasznak aki nem olyan erzekeny.
A legtobb nem erzekeny.
Magadnak pedig par milcsi onerovel egy garzont.
2 lakasod lenne es nem kene a parasztnak berleti dijat fizetned.
Ilyen hitelezesnek inkabb a tovabbi aremelkedes a realisabb.
mage 2019. 09. 08. 21:17
Előzmény: #46430  RealistaPista
#48374
Szia!
Nem tudom aktuális-e még a termőföld kérdés, de én épp most csökkentettem a termőföld kitettségem, mert még a lakóingatlanoknál is gyengébbre jött ki nekem a hozzam.
Meg tudom erősíteni amit yooio írt, hogy 3-4% közötti hozamot lehet elérni. Azzal viszont nem értek egyet, hogy az árat aranykoronában érdemes kifejezni, mert részben kicsit elavult már a Mária Terézia idejében meghatározott értékelés, plusz az eu-s támogatások erősen torzítják a képet mivel azokat nagy mértékben méret alapján adják, kisebb mértékben meg pont a rosszabb minőségi földekre lehet nagyobb támogatást szerezni. Az aranykorona megadd egy közelítő minőséget, de az öntözhetőség nincs benne ami egy fontos szempont. Az is sokat számít milyen művelés folyt az adott földön (rizs termesztés nagyon leamortizálja), mennyire szikes, stb.
Én 8-9 éve a méretre mentem rá és bejött, mert részben tovább emelkedtek a támogatások(ezt akkor már lehetett tudni), meg mivel úgy se értek hozzá igazán könnyen becsaphattak volna. Az alacsony aranykoronás földről meg tudtam, hogy szar, de olcsó, ott nehéz becsapni :). Megnéztem műholdképen a területeket, hogy vannak-e benne szikes foltok és ha nem volt akkor megvettem a ár/méret alapján a legolcsóbbakat a kínálatból :). 20 aranykoronás földben amit el akartak adni nekem olyan szikes foltok voltak, hogy szerintem művelni se nagyon lehet.
Viszont szerintem nem fogsz 1,5millió/hektárért olyan földet venni amit 100e-ért vesznek bérbe, mert akkor a bérlőnek átlagosan hektáronként legalább 200e profitot kell realizálnia évente bérleti díj fizetés előtt. Na már most ez esetben maximum 7,5 év a megtérülése, ha él az elővásárlási jogával, amivel hülye lenne nem élni. Persze lehet szerencséd, de minél nagyobb egybefüggő tábláról van szó annál több lesz az érdeklődő és mivel csak mezőgazdász vagy lesznek előtted bőven a sorban akiknek elővásárlási joguk van.
Törölt felhasználó 2019. 09. 08. 21:04
Előzmény: #48372  Homoktövis
#48373

Ha van hol laknod normális áron, akkor beülsz map+-ba, aztán vársz. Amúgy is érdemes ott várni 4, de inkább 5 évet, mert azelőtt infla alatti kamatot ad csak a map+ :) Közben vadászhatsz jó vételekre, becsúszhat valami, akkor meg lenyeled a békát, a map+ addigi alacsony kamatát.
Ha olcsón tudsz bérelni, akkor próbáld meg ezt az olcsó árat rögzíteni és megegyezni az illetővel, hogy kap egy nagyobb összeget előre és te meg legalább 3-5 évig ott laksz majd, ahogy kijön a matek, hogy fair legyen neki is meg neked is. Persze ezt te tudod, hogy mekkora a kockázata a bérleti díj emelésnek.
Mert ugye piaci bérleti díj mellett már teljesen más a matek is.
Mivel turbulenciák várhatóak, de nem piac szinten, hanem egyéni szinteken, ezért lehet vadászni jó vételekre. A piac szerintem simán oldalazik majd, enyhe felfele vánszorgással. Az eladók mindig tesztelik a magasabb szinteket és ahogy a vevőkre meg ömlik az állami pénz meg a hitel, úgy szépen mindig megadják. Lassan, fogcsikorgatva, de mejönnek a vevők, mert ahogy vannak muszájból eladók úgy vannak muszájból vevők is. Nagyon lassú emelkedés várható csak, mert ezek az árszintek már tényleg nagyon magasak. Befektetésre érdemes most is venni, hosszú időre rögzített alacsony kamatozással.
Saját célra inkább várnék és vadásznék valami jobb vételre, ha jól értem neked is ez a terved.
Homoktövis 2019. 09. 08. 20:36
#48372
En  2honapja adtam el a lakásomat (népszerű agglomerációs városban), 3emeletes viszonylag fiatal panel, mar felújításra szorult itt-ott, ráadásul annyira athallatszott minden a szomszédoktól, hogy az utóbbi pár évben teljesen kivoltam már attól, hogy szinte velük élek. Jelenleg egy ismerős családi házát berlem( piaci ár alatt), élvezem a csendet végre. A pénzt allampapirba raktam átmenetileg, szeretnék vásárolni egy kis házat belőle a környéken, jelenleg persze ilyesmik nincsenek, mert minden régebbi házat felvasaroltak a befektetok es ikerhazakat, sorhazakat húznak fel. 80millio körül árulják őket, legtobbje silany minosegben épül. Minden epitteto nagyot akar kaszálni, hihetetlen milyen pofátlanul nézik hulyenek az embereket. Volt aki azt mondta akkor nezhetek csak bele az építési papirokba, engedélyekbe ha lefoglaloztam a házat, volt ahol a felső emeleten mászkálas olyan nyikorgast generalt az alsó szinten, hogy azt hittem mindjárt ramszakad a mennyezet ( kiderult a szomszédok megkerdezese után, hogy egy régi egérragta fafodemes hazra húzták rá a masik szintet es igy próbálják 2 lakaskent eladni kertmegosztassal). Most mindenkit csak az érdekel hogy gazdagodjon meg ebből az őrületből. Amúgy nalunk eléggé beallt a piac, ingatlanosok is mondjak, hogy nincs már kereslet ilyen arakon, az tud eladni aki hajlandó árengedményre. Nekem is csak mazlim volt, hogy eladtam a lakast, elég regota hirdettem már, jott egy fiatal pár akik féltek, hogy a Csok miatt még nagyobb dragulas lesz és végül ok gyorsan július 2-án megvettek, nekik kb. ez volt a lényeg, hogy még a Csok es a babavaro előtt vasaroljanak. Mindenki azt mondta hülye vagyok, hogy eladtam, mit fogok venni, ugyis még jobban elszallnak az árak stb. En ugy gondolom, hogy jól tettem, hogy nem vasaroltam azonnal vmit kenyszerbol, panikbol, csak hasonló lakást tudtam volna venni, annak semmi értelme nem lett volna. Így most van kp-m, nyugodtan tudok nezelodni, nem sürgető a koltozes, tudok rugalmas lenni ebben is egy vetelnel. Ha nem indul be a piac most pár héten belül, akkor szerintem boritekolhato, hogy lehet (átmenetileg vagy hosszabb ideig, ki tudja) olcsóbban, nagyobb alkuval is vásárolni. Nálunk van olyan tarsashaz, ahol hirdetnek 2 ugyanolyan alapteruletu lakast, az egyik 26millio,a masik 34. Vagy a másik 39millio,picit felujitottabb 49millio. Amúgy a banki ertekbecslo aki kint volt nálam a lakásnal azt mondta olyan agyament a piac, hogy nem tudjak már normálisan felbecsulni a lakasokat, megnezik mennyi hitelt akarnak ra igenyelni es ugy lovik be az erteket, hogy ne legyen gond. 
Törölt felhasználó 2019. 09. 08. 20:35
Előzmény: #48364  sakal83
#48371

A lakhatás nagyon kevés helyen volt alanyi jog bármikor is a történelemben. A gazdag arab országokban tudok ilyesmiről, hogy állampolgárnak jár egy lakás, de ha ezt szeretnénk, akkor olajat kéne találni a magyar föld alatt és jó sokat. Még a szocializmusban is jó sokat kellett várni a lakás kiutalásra, ezt tudom a szüleimtől.
sakal83 2019. 09. 08. 20:33
Előzmény: #48366  impudent
#48370
Ebbol lehet ingatlanvalsag. Ha kvazi ngyenes lesz a hitel akkor az ingatlanok ara folyamatosan emelkedik. A messzi messzi galaxisban kvazi ingyenes lesz az albi mert az arhoz kepest olyan kicsi lesz a hozam mert a fizetokepessegnek van korlatja az albi teren. Ez a negativ kamat"haszna". A reszvenyek es kotvenyek piacan is. A vege hosszutavon durr!!! Vagy hiperinflacio. Mar egy 1%os kamatemeles is szikra lehet kesobb ha ez a moka sokaig tart. Mert a munkahoz kepest tulertekelt lesz minden. 
Ez persze hipotetikus de ezen az uton beavatkozas nelkul ez a vege. Termeszetesen elobb lesz vmi szabalyozas valtozas. Tehat nem vilagveget josolok. Csak a mostani irany ide mutat.
sakal83 2019. 09. 08. 20:22
Előzmény: #48367  johai
#48369
Akkor olcsobban adod ki. Amig a kifizetett kamat kevesebb mint a beszedett albidij addig pluszos a moka. 
signal2
signal2 2019. 09. 08. 19:59
Előzmény: #48365  impudent
#48368
A piac ezt szokta úgy intézni, hogy egyre nehezebb, vagy egyre kisebb bérleti díj mellett lehet kiadni a lakást. 
johai 2019. 09. 08. 19:58
Előzmény: #48363  sakal83
#48367
Miert veszitek kiadottnak a lakast nem ertem,vagy ki tudod adni vagy nem.
A konjukturalis szakasz lecsengoben van,es egy lakas ugyanolyan rizikos mint barmi mas,sot ekkora emelkedes utan rizikosabb.
Barmikor valtoztathatnak a szabalyzokon.
Olyan ember meg nem szuletett aki ki tudna talalni mi jatszodik le ov agyaban:)
impudent 2019. 09. 08. 19:54
Előzmény: #48363  sakal83
#48366
Ez a kulcsa az aremelkedesnek az ingyenhitel es az elony kihasznalasa.
Ilyen egyszeru vegre sikerult itt a forumon megfejteni es kimondani.
2008 ban hitel valsag volt.
Ez az egy tudta kis idore megallitani az ingatlanosdit.
impudent 2019. 09. 08. 19:50
Előzmény: #48360  signal2
#48365
Ez egy ingyen penz es ezt hasznalja ki a paraszt felveszi elkolti kockazatok nelkul.
A kiadasbol fizeti ki a torlesztot.
Ennyike.
A dedapaink meseltek ugyanez volt a Kadar korban 3 szazalekos lakashitel.
Akkor is azt mondtak : tessek felvenni.
Most annyi a difi hogy azt mondjak:
Hulye aki nem veszi fel vagy sajatra vagy kiadasra.
Ezert emelkednek az arak.
Ar nem szamit csak az ingyenebed a berlo meg ugyis perkal.
sakal83 2019. 09. 08. 19:47
Előzmény: #48362  Törölt felhasználó
#48364
Azert kepzelik ezt mert a lakhatas alanyi jog kellene hogy legyen. Meg a kozepkorban is az volt. Az elmult evekben lett egyenlotlen a rendszer. Ha mindenkinek lenne egy keglije szarnyalna a fogyasztas es a szolgaltatas. Addig csak ingyenmunka a lakhatas eloteremtese.
sakal83 2019. 09. 08. 19:44
Előzmény: #48360  signal2
#48363
Anyagilag szopni fogsz hosszutavon. Max szinten tarthatsz. Volt ismerosom aki a budacashnel hagyta ott ezt az elvet. A hazassaga is ugrott. Nem tudsz annyival tobb hozamot elerni hogy legyozd az ingatlanaremelkedest es az albi dijat hosszutavon. Ez garantalt. Az ingatlanpozi KELL. a ugy gondolod hogy megy akkor hitelte vegyel kecot a kpd meg forgasd. Meg mindig olcsobb mint NCSEED albidija
Törölt felhasználó 2019. 09. 08. 19:41
Előzmény: #48354  impudent
#48362

A bérleti díj valóban bizonyos értelemben kidobott pénz, de azt azért meg kell érteni, hogy ahhoz, hogy tanulj vagy utána dolgozz és pénzt keress, laknod kell valahol. Ha nem lehet még szülöknél lakni, akármi miatt vagy nem kapott kéglit a szülőktől vagy komoly önerőt, akkor kénytelen lesz bérelni aki ilyen helyzetben van legalább egy ideig.
Ezt lehet nem szeretni, de okosabb elfogadni és kész. Minél hamarabb elfogadja az ember, aki ilyen helyzetben van, annál könnyebb utána neki is.
Ha valaki spórolni akar, el kell felejteni a kényelmet és megosztani a lakást másokkal. Ilyenkor 60-65e-től rezsivel együtt (rezsit viszont saját lakásban is kéne fizetni) már meg lehet úszni. Ha valaki lakást akar venni, akkor meg spóroljon kőkeményen. Nincs új telefonka, nyaraláska, új ruhák meg mindenféle cucc, hanem spórolás az önerőre. Ha van párja az embernek, akkor megcélozhatják a babavárót, azzal megvan az önerő azonnal, egyébként meg 5-10 év alatt össze lehet spórolni.
Ez hosszú idő, de miért képzeli bárki azt, hogy egy pályakezdőnek 1-2 éven belül már lakást kéne venni önerő+hitelből? Abszurd elvárások ezek. Az önerőt is több év összerakosgatni és a szükséges hitel felvételéhez is korrekt fizetés kell, azt is idő elérni a karrier során.
sakal83 2019. 09. 08. 19:39
Előzmény: #48359  sakal83
#48361
Rohogok a sok csokos marhan aki penzert szul. A csillogas mogott rohadas van legtobbszor. De legalabb van nekik uj dacia meg szip kertes sorhaz az agloba hitelbol. Beleborzongok a gondolatba is:) jo nagy marha aki felforintert megy ebbe a vagohidba onkent

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek