Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.



Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.



Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)



Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:



soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.



Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.



link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
sakal83 2019. 09. 07. 19:27
Előzmény: törölt hozzászólás
#48300
még évekkel ezelőtt én írtam Neked, - amíg te a régebbi bekerárból számolva verted magad a 10% feletti hozamodra-, hogy az általad jósolt nyugati árszintnél 2%-os hozam lesz. Ahogy azt is, hogy az albi ár a fizetéstől nem függ az ingatlanártól. Én voiltam, akkor a hülye... Én leszarom a hozamot. Én a piacon található alulértékelt ingatlant keresem eladási célból haszonért:) Ami most nincs, mert mindenki felülértékel, és a vevői oldal pedig kiárazódott illetve nincsenek balek kisbefektetők, akik remegnek, hogy nem tudják megvenni kiadásra a szart folyamatosan csökkenő hozamszint mellett kp-ra:) amarhák:) a sok ökör kp-s vevő, ha elhitelezte volna magát és a MÁPba tolta volna a zsért, akkor jó pár millát zsákolt volna. Mondjuk 2-3 évnyi albi díjat:)
És nekem ez rossz forgatókönyv. Nem az árcsökkenés vagy a növekedés a baj, hanem a stagnálás. Ilyen megújulási aránynál el fog rohadni Bp. Sajnos.
Továbbra is tartom, hogy aki beszállt, az NEM nyert, hanem NEM vesztett.
sakal83 2019. 09. 07. 19:08
Előzmény: #48297  hunor555
#48299

van zavar az erőben most rendesen ott is:) ahogy itt a fórumon is. Mert az aranykornak valóban vége szerintem is. A részvények oldalaznak, a kis részvényeken forgalom zéró, az ingatlan túlértékelt, az adásvételek száma csökken, az újépítésűek száma földbeállt.
Jó unalmas lesz:)
lakni_kell_valahol 2019. 09. 07. 19:07
Törölt hozzászólás
#48298
hunor555
hunor555 2019. 09. 07. 19:02
#48297
sakal83 2019. 09. 07. 19:01
Előzmény: törölt hozzászólás
#48296
Már megbeszéltük, hogy TE out of scope vagy:) nem adsz el, nem veszel, és nem is tervezed. A múltról beszélsz fényezve magad. Vennél most 36m 50nm-es XI kerületi panelt kiadásra illetve bízva, hogy még felfelé megy? :) Ha igen milyen távra, mikor adnád el?
sakal83 2019. 09. 07. 18:58
Előzmény: #48289  InvJonny
#48295

A piac befagyott az előző évekhez képest Bp-en. Azért, mert sokkal kisebb a adásvételek száma. Amiről Te írsz az az eladási kényszer, ami nincs, és nem is igazán látható most, és addig árcsökkenés sem lesz. Akik 100%-ot csináltak eddig, azok nem kiárazódtak a piacról, mert a lóvé megvan. Azok árazódtak ki, akik nem vettek. És valóban arról van szó, hogy érdemes-e BEFEKTETÉS-i célból most lakást venni. Mert nem az a legnagyobb veszély befektetési célból, hogy növekszik, vagy épp csökken az ár, hanem az, ha nincs mozgás. Ha nincs mozgás és nincs új sem (megújulás), akkor hosszútávon rohad az eszközöd (ingatlan). Már bocsánat, de ez egy befektetési fórum, jó, hogy sírás van, ha nincs mozgás:) A részvényesek is sírnak, ha kicsi a forgalom:) a kereskedő is, ha kevés kiflit visznek. Az, hogy van RENGETEG VEVŐ a piacon, az egy bullshit. Itt a fórumon a 90%-a 400eft/nm ára alatt van poziban, nagy hanggal. A mai 800-as árszinten szinte senki...
De felteszem Neked is a kérdést: Te mit vennél most? mennyiért? illetve vettél-e az elmúlt egy évben? illetve tervezel-e? :)
Illetve még egy kérdés? Ha ezen az árszinten kevés a lakáscélú vásárló, és nem épülnek újak (40%-is visszaesés van), az VÁLSÁG-e? (beugratós kérdés:) )
lakni_kell_valahol 2019. 09. 07. 18:36
Törölt hozzászólás
#48294
berlini
berlini 2019. 09. 07. 17:58
Előzmény: #48290  impudent
#48293
Biztosithattlak, hogy ez az ügylet a paraszttal nem fog összejönni.
Egyrészt nincsen olyan rokonod, akinek lenne megfelelő eladó lakása neked. (Túl sötét, zajos, büdös, kutyaszaros környék stb.) 
Másrészt miért engedne neked 70%-ot az árból abból a büdös, koszos, zajos stb lakás árából, ha el tudja adni a másik rokonodnak a valós piaci érték háromszorosáért?
lakni_kell_valahol 2019. 09. 07. 17:58
Törölt hozzászólás
#48292
impudent 2019. 09. 07. 17:35
Előzmény: #48290  impudent
#48291
Csak olyan aron veszek ami realis.
Pl ma egy Bekas panel 30 az nalam most 13 max.
impudent 2019. 09. 07. 17:33
Előzmény: #48288  sakal83
#48290
Egy biztos paraszt tolem nem kap penzt ezekre a draga szarokra.
InvJonny 2019. 09. 07. 16:28
#48289
A piac miért fagy be? Többen írjátok.Tegnap is lehetett eladni, ma is és honlap is. Nem értem. Lehet hogy nem 35 millióért hanem 25 millióért, de el lehet adni. Aki tényleg eladni akar, az el tudja adni bármikor, csak lejjebb kell vinni az árat.
Nekem inkább az az érzésem, hogy azoknak vannak álmatlan éjszakái itt a fórumon, akik venni akarnak és nem tudják elviselni azt, hogy kiárazódtak a piacról. Nem tudják elviselni azt, hogy az elmúlt 5-6 évben csináltak 100%-os hozamot és azt hitték, hogy a bab is hús és ezeket az extra hozamokat minden évben majd meg lehet csinálni.
Van egy-két ilyen ismerősöm, akik adták, vették a lakásokat az utóbbi években, kerestek is vele és most elvették a játékszerüket. Kétségbe vannak esve hogy az eddigi évi 20-30%-os hozamok helyett 5%-ba kell rakni a fizut/bérleti díj bevételét. Nézzenek már körül, a világon (-) kamatok vannak, apró %-ért már összeteszik az emberek a kezüket itthon meg kockázat mentesen érhető el 5%. Aki ezt kevesli az infláció miatt, az váltsa át euróra és tegye be 0-2%-ra. Vagy tegye eszközbe. Vagy sírjon tovább. Visszább kell venni az igényekből. Az elmúlt 5-6 évben 100%-ot keresni nem volt nagy teljesítmény, bárki aki eszközbe fektetett megtudta csinálni. Szinte bármilyen ingatlannal, még azért se kell odalenni, hogy valaki micsoda körültekintően választott, kutatott, kereskedett, stb.
Sokan itt árcsökkenést várnak/látnak meg hirdetésszám növekedést néznek, stb. Árcsökkenésről/válságról majd akkor beszéljünk, ha egy 50nm-es újbudai panel 20 millióért lesz kint a portálokon, vagy egy IX kerületi 2000 utáni 30 pár nm-es lakás 20 millióért lesz kint a 29-32 helyett, addig maximum egy teljesen normális és egészséges korrekcióról beszélünk.
Ilyen árak viszont maximum akkor lesznek, ha olyan válság lesz, ami jelentős leépítésekkel jár és nagy szarban az ország, de ekkor se vagyok benne biztos, hogy ilyen árak lesznek újra.Azt a hatalmas baromságot meg felejtsük már el, hogy a befektető megveszi az ingatlant befektetésre, kiadásra, majd megjelenik másnap a szuper kötvény és rohan eladni, mert az 0-1%-kal többet ad, mint a bérleti díj hozam. A befektető nálam az, aki tisztában azzal, hogy az ingatlan hosszú távú befektetés és a hozam a bérleti díj + értéknövekedés és hosszú távra veszi és akár diverzifikál ezzel. Vagy az aki azért vesz, hogy felújít és már teszi is ki a piacra, lényegében rövid távra. Egyiket se befolyásolja hogy megjelent az 5%. A jelentős külföldi befektetőt meg aztán pláne nem érdekli a szuperkötvény. 
Jelenleg nincsenek eladók a piacon, viszont vevő rengeteg (megnőtt fizetések, bérleti díj/osztalék bevételek, olcsó hitel, múltbeli vonzó ingatlan hozamok, nem tudja a pénzt hova rakni, stb.). Egyelőre a tranzakció szám csökken de az árak csökkenése még nem látszik annyira: egyszerűen nincsenek az eladók eladási kényszerben. Az árak azért nem csökkennek, mert még ilyen árakon is van annyi vevő, amennyi komoly (kevés) eladó, aki tényleg eladni akar.
Az egyik Ix. kerületi lakásomban még mindig hetente kerül be cetli, hogy lakást vennék..Majd ha eladó táblák lesznek kint mindenhol, eladó cetlik lesznek a villanyoszlopokon..
Az újépítésű lakások száma is csökkenni fog az áfa miatt, ami a kínálatot csökkenti. Amíg ezt a kevés újat is megveszik 900-1M nm áron, addig ne várjon senki 500 ezres nm árakat. Márpedig megfogják venni, mert a kínálat nagyon szűk lesz.
Ezeken a szinteken már a vevők sincsenek annyira sokan, de szerintem 10-20%-kal lejjebb már nagyon komoly ellenállás van és sok potenciális vevő.Továbbra is azt mondom, hogy a jó helyen, jó épületben, jó beosztású lakásokat akar mindenki venni amivel szemben egy nagyon nagyon kis kínálat van jó áron. Ezek a lakások mindig is felárasak lesznek.
Amíg van turista, airbnb, bérlő, addig nagy esés nem lesz. Ha válság lesz, munkanélküliség, gáz lesz itthon, akkor majd lehet akár komolyabb esés, de akkor a családoknak a legkisebb problémája lesz az, hogy a most 35 milliós lakása csak 20 milliót ér.
sakal83 2019. 09. 07. 14:56
Előzmény: #48287  impudent
#48288
Negativba kapja a forrast. A marzs allando. Az ekb ha megjobban vag meg jibban csokkenhet. Az ingatlanpiac is az ekb kezeben van. Jo buli lesz ebbol:) beszaras hogy 30 milliora 8e ft a kamat. Szep kis tarsadalmi egyenlotlensegeket fog csinalni:) a pukkanasnal - ami csak ido kerdese- meg a csorok fizetik ujra. Egyertelmuen onresz noveles lesz a bankoknal met csak igy lehet a fedezet ertekcsokkenesenek kockazatat mersekelni.
impudent 2019. 09. 07. 14:37
Előzmény: #48286  sakal83
#48287
De a bank hogy el meg ilyen uri modon ebbol a pici marzsbol.
sakal83 2019. 09. 07. 14:09
Előzmény: #48285  sakal83
#48286
Ez csak egy pelda egy reklambol:
https://www.deutsche-bank.de/pk/Immobilie/immobilie-und-finanzierung-im-ueberblick.html
0;59% 30 evre 10 fixel 100e eur 9e eur kamat ha jol latom
sakal83 2019. 09. 07. 14:05
Előzmény: #48280  impudent
#48285
Meg nem kamatmentes; de elenyeszo. A kamat megfelelo onerovel boven 1% alatti
lakni_kell_valahol 2019. 09. 07. 14:00
Törölt hozzászólás
#48284
signal2
signal2 2019. 09. 07. 13:48
Előzmény: törölt hozzászólás
#48283
És ki tartja ott negatív kamatra a pénzét? Óriási a kockázat így. De nem is vagyok benne biztos egy lakossági ügyfelet szabad negatív kamattal terhelni.
Batiszkáf
Batiszkáf 2019. 09. 07. 13:45
Előzmény: #48275  hunor555
#48282
"Ami még Pestnél is durvább az veszprém megye, ott 3-5 év gyakorlattal mérnök 800k bruttót simán. Ennyi még pesten is szép pénz. "
Ezt meg tudom erősíteni. Ismerősünk lánya Pesten is kimagaslónak számító bért kap Veszprémben. Eddig azt hittem, hogy egyedi esetről van szó, de ezek szerint tényleg jól mehet a szekér arrafelé.
kicsitkivancsi 2019. 09. 07. 13:38
Törölt hozzászólás
#48281

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek