Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.



Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.



Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)



Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:



soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.



Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.



link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
sakal83 2019. 08. 24. 18:43
Előzmény: #47258  Törölt felhasználó
#47260
Neked nincs min agyalnod. Van egy lenyegtelen h mennyi aru lakasod bp legjobban hasznosithato keruleteben amibol fix penzt kapsz relativ keves munkaval. Ahogy nezem penzre ninxs szukseged ezert eladnod felesleges. Mivel uj sok ideig nem dol meg ossze. Ennyi a matekod. Nem erdemes agyalnod rajta. Vallalkozni sajat penzbol balgasag jelenleg ilyen hitelek mellett. Venni helyette olcsobban nem tudsz. Szepen bealltal a sorba. Nincs elorelepesi lehetoseged mert Te is kiarazodtal az ingatlanpiacrol mert az albidij mar keves egy ujabbhoz. Te ezt a legjobb penzugyi termekbe fogod rakni mert mas lehetoseg nincs. 
sakal83 2019. 08. 24. 17:59
Előzmény: #47252  2345678
#47259
Tenyleg jut eszembe. Foglaloztal?
Törölt felhasználó 2019. 08. 24. 17:37
Előzmény: #47255  yooio
#47258

Mit lehet erre mondani? Nekem volt olyan kollégám, aki egyenes hülyének tartott, minek veszek lakást 2013-ban, BELE fogsz bukni és itt fosz sírni majd, ilyesmivel motivált. Azért vettem lakást, mert egyrészt jó hozamot adott a kiadás, de ehhez nem kis terepmunkával kellett találjak egy olyant, amit el is adtak annyiért, amennyi nekem volt, mert nem voltam krőzus. Másrészt meg van 2 gyerekem és úgy gondoltam, hogy jó beszálló. Nekem nincs meg a jövőbelátás képessége, mint sokakban, csak amikor valamire jó lehetőségem van, azt megpróbálom meglépni.
Lehet, hogy megcumizza, aki most vesz, de lehet, hogy ez a mostani mégis csak egy jó beszálló pont.
Azért az is beszédes, hogy a lakásárak pont addig ralliztak, hogy nagyjából a kiadással a referenciának tekinthető map hozamát lehet biztosani. Most akkor miért akkora hülye, aki most vesz mondjuk 10-20 évre rögzített kamattal?
Ha lesz reccsenés, azt egy jó lokációjú lakással ki lehet azért seggelni. A válságnál sem felezőzdtek a bérleti díjak, ahogy 2013 óta sem dupláztak. Lejjebb kell menni valamennyit, mondjuk 20-30%-t, de a bérleti díj, akkor még mindig jó bevétel lesz.
Igen, ha így lesz, akkor én se a tetején szálltam ki, mint a sok zseni, aki mindig az alján vesz és a tetején ad el, de együtt tudok ezzel élni.
unison: önigazol a rossebb, csak jó néha leírni amin agyalok, mert rájöhetek közben pár dologra, amire egyékbént nem jöttem volna. Pl a fórumbeszélgetések segítettek hozzá, hogy komolyabban vegyem mostantól a mélygarázs kiadását.
kockasfulu 2019. 08. 24. 17:30
#47257
Segítsetek már, mert nem tudom hogy megy ez manapság:
- A kollégiumi szobák árában benne van a rezsi is, ugye? (víz, villany, fűtés, WIFI, folyosó takarítás, mosógép használat, stb)
- Benne van a szándékos károkozáson és takarításon kívüli karbantartás is? (Értsd: egy izzócseréért is csak szólni kell és jön a karbantartó cserélni.)
- Ugye nem tévedek, ha azt -ebben a korban lévőknél- hatalmas előnynek gondolom, ha csak pár lépést kell megtennie az összes elveszett jegyzete, könyve, tétele pótlására?
- Talán nem lövök mellé, ha azt gondolom, hogy a haverok pár méteres közelsége elég meghatározó ilyen fiatalon. Vagy?
- Valahol olvastam, hogy még készülnek építeni kollégiumokat. Ha nem teljesen hülye a befektető/kivitelező, akkor csinál egy kis szakosodott "könyvtárszobát", illetve akár egy külső beszállítóval működő menüztető kajáldát (persze +pénz), ahova Pistike szöszmöcmackóban+kinyúlt pólóban leballag 15 lépcsőfokot.
- A tanulószoba nyugalmát/csendjét(?) vajon tudja kompenzálni egy külön lakás?
- Ezeket a dolgokat mennyire lehet beárazni/űberelni havi szinten, hogy inkább legyen egy Gazdagréti betonkaptár, mint kolesz?
És egy extra kérdés:
Ki mennyire látna fantáziát egy raktárházban?
Olyanra gondolok, amit akár külterületen is fel lehet húzni. Nem lakóépület, amolyan garázssor féle, csak külön tárolóhelyiségekkel. (Mint amiket a hülye sorozatokban kiárvereznek nemfizetéskor.) Azt látom a saját, de nem túl reprezentatív mintámban, hogy rengetegen bérelnek garázst nagymami bútorának, még jó-, de régi- mosógépnek, papíroknak, gyerekjátékoknak, egyéb hulladéknak, mert "JÓ LESZ AZ MÉG VALAMIRE/VALAMIKOR".
Ugye ezeknél rezsi gyakorlatilag nulla, amit áttolsz a bérlőre, károkozási esély szintén konvergál a nullához, egy okos szerződéssel meg akár az árverezés (garázsvásár? :D ) is működhetne.
Tényleg ennyire a tárgyak rabjai vagyunk? Mert akkor ebben lehet, hogy lenne fantázia. Vagy ez álomvilág?
tihamer
tihamer 2019. 08. 24. 17:08
Előzmény: #47253  Törölt felhasználó
#47256
Jól gondolkodsz.
Az én véleményem:
Konjuktúrában tartani, bérleti díjakat emelni,
Válságban vásárolni!
Én CHF-et vásároltam eddig, de 303-on már bizonytalan vagyok.
yooio 2019. 08. 24. 17:00
Előzmény: #47253  Törölt felhasználó
#47255
Ebben teljesen igazad van, csak szerintem elertuk azt a pontot, ahol boldog boldogtalan lakast akar, es ha mar mindenki azt mondja, hogy a lakas a legtutibb befektetes, ott szoktak problemak lenni.
Ha mar tozsdenel tartunk, a Fomo nagyon jol jelzi/jelezte a helyzetet az elmult 2 evben, ez a fear of missing out. Sok vasarlast elorehoztak, es ez , es az elszallo arak okoztak a 35-40 millas panelarakat is. Igazabol nekem is van 2 lakasom 2 megyeszekhelyen, kiadtam szepen, rendben van ez igy, de most eszembe nem jutna venni befektetesnek, mert ez a brutto 5-6 % nem eleg meggyozo, es illikvid. Osztalekos rv es etf(kotveny,rv, arany, arupiaci) portfoliot csinaltam, igy a lakasok mellett nekem mindegy mi lesz. Jol hangzik amit a jo oreg kiszamolo ir, hasonlit ahhoz, mint mikor amcsiban mar a haziasszonyok is hitelbol rv-t vettek mert az sokkal tobbet hoz vhol 2005/2006 tajekan, annak csunya vege lett.. meglatjuk. Amugy en is azt mondtam hogy meg emelkedni fog, csak kozben inflalni fogjak a forintot, es devizaban kb stagnal majd. Sok sikert a garazs kiadasahoz! :) 
Törölt felhasználó 2019. 08. 24. 16:54
#47254
Van olyan itt aki még abban hisz hogy nincs reccsenés a piacon? Teljes a fagyás itt már mindenki 10-20 évre előrehozott vásárlásokon van túl... Itt már hiába csökkenne a hitel is 0ra... Már mindenki bevásárolt és hallomban állnak a kiadatlan lakások... Sokan csak a vágyaikat írjak le és nem figyelik a piacot mint Tibor aki onigazol 0-24 ő a legviccesebb nem bíznak rá egy forintot se...
Törölt felhasználó 2019. 08. 24. 16:48
Előzmény: #47251  yooio
#47253
Nem-e? Most olvastam pár perce :)
https://kiszamolo.hu/hitelfelvetel-meglevo-ingatlanra/
Az alacsony hitelkamat nagyon sok ember fantáziáját megmozgatja.
Tegyük hozzá, hogy a lakás árak meg se röccennek és a kiadással elérhető haszon a máp nál is magasabb egy kicsivel. Az áfával ki tudja mi lesz, ha 27% lesz, akkor meg hozzá kell szokjanak az új lakást akarók a mostaninál is magasabb árakhoz, de itt még látok esélyt arra, hogy a kormány belenyúl.
A tőzsdén szokták mondani, hogy a jövő úgyis mindig bizonytalan bármit állít erről a sok mágus, hullámvarázsló meg egyéb jövőlátó.
Ha fel tudod ismerni a jeleket a trendre, akkor menj vele, aztán kész. Nem fogsz a tetején eladni és az alján venni, de nem is jársz rosszul.
Most az áramlat arrafelé megy, hogy öntik a hiteleket, a támogatást és van kereslet a kiadásra. Majd pont a lakásárak ne követnék ezt le. Persze, hogy lekövetik. Hogy ez meddig tart és lesz-e reccs a közeljövőben vagy mikor úgyis csak a mágusok tudják. Ha majd arra utaló jelek lesznek, akkor kell likvidálni vagy kiseggelni a reccsenést. Nem kell túlgondolkodni a dolgokat. Én is eladtam volna, de tényleg durva áron. Nem jött össze, hát akkor kiadom, kit érdekel. Inkább ráfekszem a mélygarázs kiadására, mert azzal eddig nem igazán foglalkoztam. Abból is jön a della majd, amivel már ráverek a mapra összesítésben, bár ha el tudtam volna sózni 36 misiért, akkor meg azt választottam volna, mert az volt az áramlat ugye. Minek ússzak áramlattal szemben?
2345678 2019. 08. 24. 16:41
Előzmény: #47247  Törölt felhasználó
#47252
Ezt a kimenni a terepre ötletet tőled kaptam,korábban írtad ezt.. Három napig jártam Budapest utcáit. Minden jelentős projektet megnéztem. Majd belebotlottam egy 10 éves lakásba. Azonnal megtetszett.Mint kiderült Ybl díjas építész tervezte.
Mintaberuházásnak szánt gyönyörű épület, ami nagyon jól van megcsinálva,nagyon jó helyen .Érdemes tehát rászánni az időt és néha néha kimenni a terepre. 
yooio 2019. 08. 24. 16:35
Előzmény: #47247  Törölt felhasználó
#47251
Na de hova vesznek fel hiteleket? Egy ponton tul mar nem lehet tovabb eladositani magad, persze porog a hitelezes de mind hosszutavu, 1x vissza is kell fizetni. 
impudent 2019. 08. 24. 16:22
#47250
Szerintem is itt a vege.
Aki lakast berel bedoglik.
Aki pedig lakast vesz az pedig ennyi hitelt nem kepes kitermelni az is bedoglik.
Keszpenzert pedig csak a meseben vagy adas vetellel lehet venni de meg ugy nagy bedogles lesz ha a piac visszakorrigal.
Aki ezzel foglalkozik az kosse fel a ....
elemerorsos 2019. 08. 24. 15:49
Előzmény: #47247  Törölt felhasználó
#47249
Szerintem is. Szeptembertől májusig 25%-ot emelt az árakon az összes nagy beruházó cég, ez sok volt, lelassult az értékesítés. Eltelik pár hónap, esnek a kamatok, és utoléri a piac az árakat, megint beindul minden. A kiadási szezon is brutálisan erős most, ilyen gyorsan legutoljára 2015-ben lehetett lakásokat kiadni.
Criscito 2019. 08. 24. 15:37
Előzmény: #47247  Törölt felhasználó
#47248
Egyébként ez spoiler lesz: szeptember 1-től tovább csökkennek majd a hitelkamatok ... 
Törölt felhasználó 2019. 08. 24. 15:04
Előzmény: #47245  johai
#47247

Most csökkentek a hitel kamatok, ha nem lesz reccsenés, akkor vissza jönnek a vevők is, pláne, ha látják, hogy meg se röccenek a lakás árak. Túlvett piacon természetes folyamat, mint ahogy a tőzsdén is, hogy úgymond "erőt" gyűjt a részvényt van egy kis hatásszünet. Ezt még megfejelte a csoda államapapír, de vicces lesz látni azok arcát, akik végül is lakást akartak venni és nem terveztek 5 évig ülni benne. Első 3 évben elinflálják a pénzüket szépen és majd 4-5. évben vissza korrigálják, közben meg a normális lakások ára szépen sunyiban felmegy mindig csak apránként, hogy ne legyen feltűnő. Aztán lehet a fejet a falba verni, azoknak, akik megint túlgondolkodták a dolgot, főleg ha mondjuk a 4. évben talál egy kéglit és addig az állam meg elinflálta a pénzét. Vettem én is mápot egyébként, de rá se fogok nézni 5 évig, azt úgy érdemes kezelni.
Ki lehet majd fogni jó lakásokat, de nem azoknak, akik a neten lesik egy fotelből az árakat, hanem akik kimennek a terepre, megrezgetik a kapcsolati hálójukat vagy bratyiznak ingatlanosokkal, mert náluk csapódnak le a pánik eladások nagy része. A nagy többség meg számolgatja, hogy most éppen mennyi hirdetés van és örül ha tegnap óta több eladó lakás van, aztán vár a végtelenségig. Pár patkánylyukat leáraznak majd esetleg, arra kimennek mert azt hiszik, hogy megcsinálták életük szerencséjét :)
johai 2019. 08. 24. 14:59
Előzmény: #47243  2345678
#47246
Kinaiak is leertekelnek.
Vamhaboru miatt megnezik hova teszik a dollart,egyebkent mar nekik is dragak itt a lakasok.
Hazat vesznek meg mivel ocso,jellemzoen nagy telken levo ingatlant,legyen korbejarhato,es lehetoleg sarokhaz.
Nem baj ha fel kell ujitani,viszont a lokacio fontos szamukra,magyaran nem hulyek.
johai 2019. 08. 24. 14:45
Előzmény: #47242  impudent
#47245
Igen kaszalni akarnak,csak az a baj hogy tavaly szeptember ota 30-40%-ot emelkedtek az arak,igy aztan a vevok megcsapannak.
Koszto mondta az ilyen szitura amikor azt kerdeztek tole meddig eshet a tozsde meg:addig amig nem jelennek meg a vevok....igaz ez lakasar,es elszallo arakrol van szo,de valoszinuleg azt mondana erre is ha elne meg hogy amikor nem lesz vevo akkor fordul a piac,ez most van szvsz.
2345678 2019. 08. 24. 14:42
Előzmény: #47235  signal2
#47244
Konkurencia is meg nem is.Mert drágák ezek a szobák. Ezeknek a diákoknak számít minden euró,az erasmusosokkal is ez a helyzet. Azt a bérleményt választja majd amelyik olcsóbb. Ha alá megyünk egy kicsivel a befektetői kollégiumok árának, szerintem az albérletet választják.
2345678 2019. 08. 24. 14:32
Előzmény: #47238  yooio
#47243
Ha ez a jóslat bejön,akkor a külföldieknek még olcsóbb lesz itt lakást venni.
impudent 2019. 08. 24. 13:58
Előzmény: #47241  johai
#47242
Azon a reszen eddig csak egy ket cetli volt most hirtelen 5 6 lett.
Lehet nem jelent semmit de nem csodalkoznek ha egyre tobb lenne a kiszallni vagyakozo.
Perszr lehet hogy csak a szeptember miatt.
johai 2019. 08. 24. 13:50
Előzmény: #47239  impudent
#47241
En is figyelek 2 ingatlanost,honapok ota no a lakasszam.
Hetek ota 0 az aladott ingatlanok szama.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek