Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.



Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.



Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)



Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:



soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.



Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.



link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
tihamer
tihamer 2019. 03. 23. 11:30
#38560
http://biztositomagazin.hu/2019/03/22/itt-a-vege-a-fed-elerte-a-kamatemelesi-ciklus-tetejet/
"Erőteljes fordulatot vett az amerikai jegybank: idén már nem várható kamatemelés, sőt, a befektetők egyéves időtávon kamatcsökkentést prognosztizálnak. Ez azt jelenti, hogy a Fed elérte a kamatemelési ciklus végét, és ismét a piacok támogatása kerül a fókuszba, ami egyúttal az MNB számára is kedvező lehet az alacsony kamatszint további fenntartásához. Mindez leginkább a részvények és a feltörekvő piac számára kedvező – elemezte a monetáris fordulat várható hatásait a K&H Alapkezelő."
 i d é n  m á r  n e m  v á r h a t ó  k a m a t e m e l é s,   s ő t,   a   b e f e k t e t ő k   e g y é v e s   i d ő t á v o n   k a m a t c s ö k k e n t é s t   p r o g n o s z t i z á l n a k ! ! ! 

További eszközár , ezen belül ingatlanár növekedés jön!
tihamer
tihamer 2019. 03. 23. 10:54
Előzmény: #38558  tihamer
#38559
""575. fejezet – A pénz nem értéksemleges5.1. ábra – A vagyon áramlása a kamat segítségével (Nyugat-Németország, 1982)A kamat általi vagyonvándorlásról rendkívül sokatmondó tanulmány készült Nyugat-Né-metországban, 1982-ben (lásd az 5.1-es ábrát).16Az ország lakosságát a tanulmányban tíz bevételi csoportra osztották, amelyek mindegyi-kében nagyjából 2,5 millió háztartás szerepelt. Abban az évben a csoportok között összesen 270 milliárd nyugatnémet márka értékű pénzforgalom ment végbe (akkori értéken számolva ez nagyjából 120 milliárd dollárnak felel meg). A folyamat ábrázolásának legtisztább mód-ja a nettó kamatátvitel (kamatbevétel mínusz kamatkiadás) grafikonos ábrázolása mind a tíz csoport esetén.A nettó hatás az lett, hogy a kérdéses évben a háztartások leggazdagabb tíz százaléka 34,2 milliárd márka értékű kamatbevételre tett szert, amit a háztartások maradék kilencven százaléka fizetett.A legnagyobb kamatösszegeket a középosztály fizette (a 3–8. csoport). Ezek a csoportok egyenként kb. 5 milliárd márkát fizettek a háztartások felső 10 százalékának (10. csoport). Még a legszegényebb háztartások is jelentős, 1,8 milliárd márka kamatot fizettek a leggaz-dagabbaknak.A grafikon jól illusztrálja a vagyon rendszerszintű áramlását az alsó nyolcvan százalék-tól a felső húsz, de különösen a felső tíz százalék felé. Ráadásul ez semmilyen módon nem függ az emberek eszétől vagy szorgalmától – amit gyakran emlegetnek, hogy a bevételbeli különbségeket igazolják – hanem közvetlenül az érvényben lévő pénzügyi rendszerből ered.Véletlen egybeesés volna, hogy amint a kamat törvényessé vált, minden demokratikus ország bevezette a maga jövedelemadóit és vagyon-újraelosztási szabályait, hogy legalább részben ellensúlyozza ezt a folyamatot?Más országokban nem készült olyan tanulmány, amely ugyanígy elkülönítené a kamatfizetés hatásait a vagyon koncentrációjában. Azonban ez a folyamat mindenhol ugyanígy megy végbe, mert definíció szerint a kamatkifizetések a vagyont a kölcsönre szorulók felől a kölcsönbe adható pénzzel rendelkezők felé áramoltatják. A rendelkezésre álló adatok azt mutatják, hogy a gazdasági egyenlőtlenség Amerikában még nagyobb, mint Németországban, amely 58I. rész – A mi pénzünk, a mi világunkkülönösen negatívan érinti az amerikai középosztályt. A 20–80 százalékos csoportok bérből származó bevétele 1966 és 2001 között egyötödével csökkent. A 80–90-es csoportban lévők megtartották fizetésük értékét, a 95–99 százalék közöttiek bére 29 százalékkal nőtt, a 99–99,9 százalékban lévőké 73 százalékkal, a 99,9–100 százalék közöttieké pedig 291 százalékkal.1
tihamer
tihamer 2019. 03. 23. 10:48
Előzmény: #38557  tihamer
#38558
Ez az ábra letisztultabban mutatja a 10. decilis brutális erejét. 57. oldalon.
https://docplayer.hu/47506360-Uj-penz-egy-uj-vilagnak.html
tihamer
tihamer 2019. 03. 23. 10:29
Előzmény: #38556  tihamer
#38557
tihamer
tihamer 2019. 03. 23. 10:29
Előzmény: #38549  johai
#38556
Érdemes megnyitni az oldalt és az ábrát megnézni (15. o.)A 9. decilis is minuszba fordult a 2000-es évek után, míg a tizedik decilis oszlopa folyamatosan növekszik.
"Creutz, vizsgálatában (14. oldal, 2. ábra) tíz jövedelemcsoportra osztotta az akkor még nyugat-német társadalmat, és azt találta, hogy az első nyolc jövedelemcsoport több hitelkamatot fizet, mint betéti kamatot kap, ha egyáltalán van megtakarítása. A kilencedik csoport semleges, annyi a kamatterhe, mint a betéti kamata. Ezzel szemben a leggazdagabbak cso13 portjában már bőségesen meghaladja a kamatterheket a betétek után fizetett kamat. Vagyis az első nyolc csoportban lévők által megfizetett kamatteher a tizedik, legtehetősebb csoportba rétegződik át kamat jöve - delemként. A vizsgálat évében 116 milliárd márka vagyon átrétegződést mutatott ki a kalkuláció. Vagyis csak a nagyon gazdagok azok, akik kamatjö vedelmeikkel ellensúlyozni tudják az általános kamatterheket és az inflációt, míg a terhek a kevéssé tehetősökre, és leginkább a szegényekre jutnak. Ez okozza a társadalom polarizációját, az egyenlőtlenségek növekedését."
A következő filmek mind ezt a jövőt mutatják be már most nekünk: Lopott idő, Éhezők viadala, Elysium zárt világ.
masseduction
masseduction 2019. 03. 23. 10:22
Előzmény: #38547  sakal83
#38555
😂 Elég proli részemről hangulatjelet használni, de erről csak ez a véleményem.
masseduction
masseduction 2019. 03. 23. 10:20
Előzmény: #38553  hwolf
#38554
Ugyan... Nem lenne itt semmi baj egy kamatemelés esetében sem. Az emberek miért hiszik alanyi jogon, hogy minden csak úgy jár. Pont azokat az időket éljük, hogy életek munkája megy tönkre az óriási eszközárak és az infláció miatt. Amikor rokonaimat, ismerőseimet látom, hogy adósságban úsznak, sokszor úgy vagyok vele, ők csinálják jól. Ergó amit te nem költesz el, azt majd más elkölti, a pénzed meg szép lassan a kamara hasznává válik.
Előbb utóbb úgyis egy olyan mértékű hiperinflációs veszély fogja felütni a fejét, ami gyakorlatilag a pénznek a szerepét teljesen értelmetlenné teszi; nagyapám a világháború utáni időszakban elment a boltba gyufáért, de mire odaért, már drágább lett.
Az a probléma még a vilàggal, hogy a tőkés a megtermelt haszon egyre kisebb hányádát (illetve pontosabban a haszon nő) osztja vissza bérek formájában, erről grafikont is linkelt itt valaki. A vagyon jelentős része egy szűk réteg kezében van, a fogyasztást meg hitelpénzekből tartják fennt.
Egyébként arany -és ezüstár robbanás lesz, ebben szinte biztos vagyok.
hwolf 2019. 03. 23. 09:21
Előzmény: #38548  buyandhold
#38553
Érdekes és jó gondolatok, engem is emészt már pár hete ugyanez.
Ugyan az arany és ezüst mesterséges lenyomásának még lusta voltam utánanézni, de nem tartom valószínűnek hogy menekülőtervként ezt készenlétben tartanák, akkor már inkább valamilyen digitális pénzt talán.
A társadalom kettészakadása már tényleg nagyon látványos, engem is meglep hogy mennyire sok vagyon van (papíron...), és mennyire sok embernek nem kell dolgoznia. Részben ezért is van munkaerőhiány, és igen, túltermelés is. A nyavalyás fogyasztói társadalom, azok ugye mi vagyunk. Én ugyan személy szerint igyekszem puritánul éli (feleségem szerint túlságosan is), de még én is azon kapom magam hogy időnként fölöslegesen autózom (bkv gyorsabb sok esetben), baromságot vásárolok, vagy fölösleges szemetet termelek, pedig nálunk megy az excelezés (költés listázás) kőkeményen. Nagyon figyelünk arra, hogy végsőkig használjunk egy-egy eszközt, meg minél inkább értéket vegyünk divat helyett. De még így is nagyon nyomaszt, mennyire pusztítom a bolygót. A családom nem ennyire puritán, az ő életvitelük már sokszor fájdalmas. És még ők is tök jók ahhoz képest, amilyen pazarlást a szomszédoknál, távolabbi ismerősöknél, pár barátnál látok. Őrület.
Ennek kell hogy valamilyen brutális következménye legyen.
Ezt a mértékű fogyasztást muszáj visszafogni, még ha ez a gazdaság lefeleződésével is jár. Én kész volnék elveszíteni a vagyonom és cashflow-m felét vagy akár kétharmadát, hogy egy fenntartható pályára kerüljön a világunk. De ezt szerintem csak kevesen gondolják így.
Pedig tényleg nagyon fájdalmas landolás elé nézünk. Ha folytatódik a nullkamat-politika, a pénz továbbra is keresni fogja a reálhozamot, és ilyet kevés helyen talál. Széjjel inflálódnak az ingatlanok, az energia-részvények, a gyógyszer-részvények, a termőföldek, valamint azok a cégek, akik élethez szükséges alapszolgáltatásokat tudnak nyújtani - mivel fundamentálisan csakis ezeknek van értékük. Még az aranynak sincs igazán.
Vagy szüntessük be a pénz fogalmát, és munka alapú társadalomra térjünk vissza mint az őskorban? Talán működne, de az átállást sokmilliónyi gazdag (és most kényelmesen élő) ember és azok alkalmazottai, testőrei, hadserege szabotálná.
Talán az tűnik a legjobb útnak, amin most haladunk (?)... Nem mintha egyetértenék vele és undorodom is tőle, de amit most csinálunk, talán működhet. Inflációval ropivá adóztatunk mindenkit. Akik próbálnak előle menekülni (lakásba, termőföldbe, olajba, gyógyszerbe, búzába, stb), azokat megfingatni. Bár ezzel magam ellen beszélek erősen, de ennek módjain kellene talán gondolkodni. Ha ez nem teljesül hibátlanul, akkor a megfingatást még inkább a szegény és lemaradó réteg fogja fizetni végső soron.
Aztán persze más kérdés, hogy egy valamilyen újraelosztás után a társadalom mennyire és meddig maradna stabil. A gondolkodásmódot a gazdagok egy része (aki maga szerzte a vagyonát) továbbadja utódainak, vagy még a hátralévő életében ismét megvalósítja. Tetszik vagy nem beismerni, de igenis a gondolkodásmód meghatározza az ember sikerét, és ezáltal vagyonát. Hány de hány ember nyavalygott már nekem hogy ők miért nem tudnak ennyi lakást venni mint én. Közben kiröhögnek amikor látják a lepukkant (?) autómat, meg hogy miért nem megyek havonta nyaralni. Ők mennek. Huszadakkora vagyonnal. Hitelekkel. Mert most kell élni, különben is milyen olcsó most a repülőjegy.
Félelmetes.
Mindenki azon nyavalyog, milyen nagy a szennyezés, meg a fogyasztók így meg úgy. Közben évente 5-ször nyaral, két autót tart, évente cseréli a tévéjét, laptopját, mobilját. Ezt a dolgot csak közös bojkottálással, önként vállalt puritán életmóddal lehet, alulról szervezkedve megoldani. Egy gyártócég soha nem akar majd olyan terméket gyártani, ami javítható vagy cserélhetők rendesen az elhasználódó alkatrészei. Nem méreteznek úgy egy hűtőt vagy liftet, hogy örökké működjön. Pedig technikailag lehetne... emberek, 50 éve jártunk a holdon, de egy mai autó gazdasági totálkáros lesz 10 évesen? Miért nem érjük el, hogy egy gyártó 10 vagy 20 év garanciát vállaljon egy termékre? Drágább lenne a vételár, de megérné.
Az emberiség már rég áll azon a színvonalon, hogy elegendő lenne napi 4 órát dolgozni, vagy csak heti 3 napban 8 órát. Csak azt kéne elérni, hogy a 3 munkanapos munkahét 4 szabadnapján ne akarjanak őrülten költekezni az emberek. Ne akarjanak annyit utazni, nem kell még 20 garnitúra ruha. Érjük el, hogy egy szint fölött ne csodáljuk, hanem lenézzük azt, akinek fölöslegesen túl jó autója vagy drága karórája vagy nyaralója van. Most őszintén, egy harmincmilliós kocsi annyival jobb, mint egy tízmilliós...? Ne preszízs legyen az 500 ezres telefon, hanem bizonyítvány arról, hogy idióta az illető.
Szóval a gondolkodásmódon kell változtani, és akkor nem lesz akkora a különbség a szegény és gazdag között. Van egy réteg, akire ez nem vonatkozik, mert annyira lenn van. Őket segíteni kell. De a ma vagyontalan réteg jelentős része saját magát hozta (és hozná ismét) magát ebbe a helyzetbe.
Véleményem szerint ha ezen az egyetlen dolgon változtatni tudnánk, idővel helyrebillenhetne az egyensúly, és megtanulnánk hogy az erőforrások nem végtelenek, azaz növekedni sem lehet a végtelenségig.
Minden embernek hajlékra, egészségre, melegre, ételre és emberi kapcsolatokra van szüksége, tanuljunk meg boldognak lenni ezzel vag csak kicsit többel. Éljük ki a kreativitásunkat, ne pedig az egónkat.
Bocs kicsit offtopic lett, de már nem törlöm vissza.
 
johai 2019. 03. 23. 09:18
Előzmény: #38551  johai
#38552
Dollarba szamolva persze.
johai 2019. 03. 23. 09:16
Előzmény: #38550  2345678
#38551
Orban mar egy eve mondja a valsagot.....igazsag szerint huteni kell a gazdasagot,kezdenek elszaladni az arak.
Allitolag felkeszultunk ra.
Szerintem lakasok ara joval tulment a 2008-as lufiszinten,kb addig csorognak le,ami nem jelent osszeomlasz,csupan pici 20-30%-os korrekciot.
2345678 2019. 03. 23. 08:54
Előzmény: #38548  buyandhold
#38550
Tegnapi hír,hogy nagy a pesszimizmus a piacokon,a gazdasági növekedést illető várakozások is csökkentek még Kínában is.A devizapiac,részvénypiac azonnal lereagálta. Német cégek például kevesebb megrendelésről számolnak be. Erős recessziós félelem van,mert a német gazdaság nem egy pillanatnyi,hanem tartós megtorpanás jeleit mutatja.Magyarországnak nagy a német ipari kitettsége. A magyar lapok nem is távoli beköszönő válságról beszélnek amire készülnünk kell. 
johai 2019. 03. 23. 08:47
Előzmény: #38544  Nudli
#38549
Ez igy van a kereslet hatarozza meg az ingatlan arat.
Pontosan az fog csokkeni,minel elerhetetlenebb magassagba kerulnek az arak annal inkabb csokken a kereslet.
Ez okozza a fordulatot.
**
Felmerult a kerdes megis mibe fektessenek az emberek ha rejtett inflacio van?
AK a plebsnek valo mondjak,jelzem a plebsnek nemigen van megtakaritasa,de aki kotvenyt vesz az evek alatt elegeti a penzet.
Bezzegh aki tozsdezik az nem!
Az ingatlanspekulans se,ezek mind a felso 10%-ba vannak,orokke gyarapodnak,csodbe masok mennek:)
buyandhold 2019. 03. 23. 07:56
Előzmény: #38537  masseduction
#38548
En is ugy latom, hogy ez a valsag most tenyleg mas mint az eddigiek. 
Evidens, hogy nem lesz kamatemeles, mert az harakiri lenne, gyors halal. Marad a 0 kamat, es a penznyomtatas, es majd eldol hogy mi lesz. Lehet hogy igy hosszabb tavon fenntarthato, lehet hogy nem, de egyelore nincs jele semmifele problemanak. 
(azert az furcsa, hogy midnennek elszallt az ara, kiveve arany ezust. Meg a rez is jobban teljesit. Figyelem a nemesfemeket, valakik szandekosan lehuzzak az arfolyamot. Szerintem az a B terv, hogy visszavezetik az aranystandardot, vegulis az evezredekig mukodott. Ha hagynak, hogy elszalljon az arany,ezust ara, akkor ez a vonat is elmenne, mert nem tudnak mar finanszirozni, ezert kell alacsonyan tartani.)
De ami fontosabb, hogy itt nem csak penzugyi valtozas lesz, hanem tarsadalmi is. Egyre tobbet irnak arrol, hogy a gazdagok szupergazdagok lesznek, a szegenyek meg egyre szegenyebbek. Egyertelmu, hogy tultermeles van, csak nem jol osztjak el a javakat. Nem lepne meg, ha tolnak a nulla kamatot ameddig lehet, a vegen meg total rendszer atalakitas-reszet kovetkezne. (akar egy haboruval kiegeszitve)
A nulla hozamnak van meg egy kovetkezmenye(vagy oka): lehetetlenne teszi az igazi passziv jovedelmet.  Tul sok embernek van mar annyi vagyona, hogy nem kellene dolgoznia. De ha senki nem dolgozik, akkor gondok vannak. Tobben irtak itt, hogy a lakaskiadas, nyaraltatas nem passziv. Sajnos most ezt most be kell nyelni, hogy nincs igazi passziv jovedelem, amivel nem buksz.
Magyaran lehet venni nyugodtan az ingatlant, OTP reszvenyt. Hiaba 3x dragabb mint 4 eve. Itt meredek emelkedes lesz. A vege meg ugyis olyan lesz, amirol senkinek nincs fogalma, a mikorrol meg meg kevesbe. Igy felkeszulni ra nem lehet.
sakal83 2019. 03. 23. 06:42
#38547
445000 brutto lett a Bpi atlagber iden Bpen. Az nem keves...
masseduction
masseduction 2019. 03. 22. 23:55
#38546
Elég kacajos volt látni ma, hogy megszületett a 3m10y negatív hozamgörbe az Egyesült Állomkban, ami negatív korreláciot mutat az alapkamattal. Ilyen sose volt még, hogy fordított hozamgörbe legyen közel zérókamat mellett. A piacot nem érdemes becsapni. Kíváncsi leszek, hogy mit fognak kitalálni. :)
elemerorsos 2019. 03. 22. 23:13
Előzmény: #38537  masseduction
#38545
Akkor majd azt csinálom, mint George Best. A pénzem 90%-át elköltöm nőkre, piára és gyors autókra, a maradékot meg elherdálom :-)
Nudli
Nudli 2019. 03. 22. 21:29
Előzmény: #38542  tihamer
#38544

MNB akar egy számlanyitási lehetőséget, amire megtakaritást fizetsz és azért állampapirt kapsz...jutalék és számlavezetési dij nélkül, azért ez némiképp betesz a mankok megtakaritási számláinak.és segit hazai kézbe rakni az államadósságot.
ingatlanárak addig mennek ameddig lesz rá kereslet.. ezeréves szabály..
tihamer
tihamer 2019. 03. 22. 19:04
Előzmény: #38542  tihamer
#38543
https://www.napi.hu/ingatlan/ingatlan-ber-fizetes-megelhetes.680924.html
"Költséglista (angol font)
HELYVÁROSBÉRLETÁRREZSIKÖLTSÉGNÉGYZETMÉTERÁR A BELVÁROSBANHAVI NETTÓ FIZETÉS
1Brüsszel43,23119,132701,81787,1
2Bern60,67148,069023,53447,7
3Koppenhága47,24141,735208,32543,8
4Luxembourg22,02198,667331,22955,4
5Nicosia35,2491,51563,6958,0
6Reykjavik80,478,353595,52446,6
7Helsinki48,26151,456591,02167,2
8Oslo68,5153,746928,42720,9
9Berlin71,35219,374586,11841,0
10Amszterdam79,28138,935968,02288,5
11Tallinn20,29173,852144,5917,9
12Sofia22,4980,951204,67569,42
13Madrid48,17118,043974,771284,28
14Stockholm73,2265,87860,442208,4
15Dublin105,87124,685393,212107,46
16Riga44,05145,331589,49612,38
17Pozsony23,82150,142487,89852,59
18Bécs35,29144,215793,771771,95
19Ankara20,4943,67576,74324,12
20Párizs66,07128,489027,712129,14
21Athén26,47123,451282,27627,65
22Vilnius25,58129,32331,29675,72
23Valletta22,9356,742532,651008,11
24Bukarest9,4480,041415,56514,51
25Varsó22,56120,662364,9805,61
26Ljubljana32,64180,142900,33963,42
27London135148,0213397,672507,9
28Zagreb42,79154,012063,53746,22
29Prága18,74145,583940,21933,46
30Róma30,88108,197025,391246,89
31Lisszabon32,3881,273678,9778,02
32Budapest25,91134,872300,56579,49
33Kijev8,1966,971154,06292,42
34Moszkva23,3487,683693,83708,08
.
Forrás: TogetherMoney
tihamer
tihamer 2019. 03. 22. 18:56
Előzmény: #38541  tihamer
#38542
https://magyarnemzet.hu/gazdasag/vonzobb-a-lakas-mint-az-allampapir-6239678/
"Alternatívaként szerinte most például az ötéves prémium állampapír jöhet szóba, amelynek éves hozama 4,5 százalék. A szakértő kifejtette, pusztán a bérleti díjakból a fővárosban jelenleg is 5-6 százalékos hozamot lehet elérni, a nagyobb vidéki egyetemi városokban pedig akár 7-8 százalékot. Emellett az ingatlanok értéknövekedése is fontos tényező, amely évente átlagosan 15 százalék volt a megyei jogú városokban, Budapesten pedig 20 százalék."
tihamer
tihamer 2019. 03. 22. 18:54
Előzmény: #38540  masseduction
#38541
Igen , az alsó 9 decilis megveszi a PMÁK-ot és társait, így reál értelemben tovább szegényedik.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek