Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.



Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.



Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)



Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:



soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.



Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.



link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
redi 2019. 02. 24. 00:22
Előzmény: #35977  Törölt felhasználó
#35980
köszi! kiadásra már nem érdemes venni errefelé (most is sokat nem tudnak kiadni, ha meg jön az ingyen pénz még a mostani bérlők is venni fognak), viszont az áremelkedésre játszva még érdemes lehet.én a téglákat nézem, mindig felújítandót, magam is meg tudok csinálni sok mindent szerencsére. de rettentő szűk a választék, mindenki kivár nyárig és nem ad el. valamint az új bejelentés után egy hét alatt ugrottak 2 millát a lakások. erős a dilemmázás részemről is.nyilván ha tudtam volna, hogy ilyen ötletelés kezdődik akkor még tavaly is érdemes lett volna beszállni.
Törölt felhasználó 2019. 02. 24. 00:15
Előzmény: #35977  Törölt felhasználó
#35979
Valamint vidéki nagyvárosokban is lehet jó hozamokat elérni panelekkel ( akár 10 % is volt még régen) , de nekem ezek túl messze esnek nehéz már Pestről menedzselni és  mivel az értelmesebb fiatal Pestre vándorol el ezekről a helyekről ergo így nem lesznek ezekben a városokban normálisabb albérlőid ami nem jó dolog.  (Bár lehet  tévedek) - Ipar városok ahol jönnek az új cégek mondjuk jó lehet.. (Debrecen, Kecskemét .. talán még Miskolc is.. ? )
redi 2019. 02. 24. 00:07
Előzmény: #35975  Törölt felhasználó
#35978
sajnos Hatvanban már 2010 előtt olyan elemek mászkáltak a belvárosban, hogy csak néztem. az igazán jó kis falvak drágák sajnos, nem véletlenül. családi házat őrizet nélkül hagyni merész szerintem.én sváb falvakat néznék a helyedben, nincsenek is olyan messze bp-től, bár az árakat nem ismerem.
Törölt felhasználó 2019. 02. 24. 00:07
Előzmény: #35976  redi
#35977
Egy utolsó fontos tanács.. Mindig mérd fel, hogy  egy adott ingatlant ha megvennél   kb. menyiért tudnád kiadni és évesítetten ez az ingatlan értékére vetítve milyen hozamot hozna, hogy ne érjen meglepetés.  (Nyilván ezt tudtad )
Ami viszont fontos ( legalább is én így csinálom )   az az , hogy a bérleti hozam 7-8 % ot érje el ( adózás előtti ) 
Valószínűleg ez külvárosi ingatlan lesz és lehet felújítandó, de érdemes bajlódni a felújítással, mert rögtön milliókat nyersz ezen is..  (értéket teremteszt)  Csak hozzávetőlegesen nekem a múlt nyáron vett utolsó panelem 8,5 % ot hoz adózatlanul. (ingatlan árnövekedést ebbe nem veszem bele ).  Ez jó hozam , de belvárosban már annyira drágák az ingatlanok, hogy 4 et alig hoz.. (ezeket felejtsd el ne mérdemes bajlódni mikor a hitel kamat is 4 % egy 5 éves fixált hitel )
Egyre nehezebb jó hozam értéket találni, most úgy számolom olyan 7 % a reálisan elérhető  a külvárosra nézve  ( én a paneleket figyelem , mert azokhoz értek és azoknak a falai stabilak nincs nagy meglepetés és nem kell túl sokat felújításra költeni )
redi 2019. 02. 23. 23:57
Előzmény: #35972  Törölt felhasználó
#35976
igen, tudom. viszont válságban a nagyon nagy többség nem is adja el a lakását és nem azért mert nem lenne vevő ( kp-s mindig lesz), hanem mert inkább kiüli a válságot, ha nem kenyérre kell
Törölt felhasználó 2019. 02. 23. 23:53
Előzmény: #35971  redi
#35975
Igen valahol én is így gondolkodom 7-8 %  kamat hozamnál lenne esetleg megfontolandó kiugrani az ingatlanból. De ez főleg akkor ha rövid távra lenne ennyi hozam az 5 éves állam papírnál már simán ha lenne 4-5 % os infláció is lehet 7 % hozama , mert 1,7 % a kamat prémiuma.. Igaz ezért ülni kell 5 évet  ha hamarabb feltöröd akkor veszthetsz is vele egy emelkedő kamat környezetben, ezért annyira nem lesz vonzó ingatlan helyett csak akkor ha a rövid távú 1-2 éves hozamok is ide  felmennek.
Eladni mégha új kormány jönne ( amit kétlek eddig úgy néz ki )  se adnék el, mert túl jó passzív bevételt termelnek és a visszavonulásom zálogát jelentik az ingatlanok..Ingatlan csere viszont lehetséges 10-20 év múlva , mert már nem annyira mai csirkék tényleg a panelok..  (Mondjuk 8 év múlva egy jó vidéki családi házra becserélem egy jobb környéken  lévő vidéki házra az egyiket és máris nincs annyi "panel" ) - de a mostani nagy dilemma , hogy ne vegyek gyorsan ( hitelre  mert most máshogy nem tudok venni ) egy családit  inkább kivédve az áremelkedést falun.. Sajnos még így is lepukkantat tudnék venni (olcsóbb részeken) , de ha jók az alapok  és  tető jó lehet.. Csak a roma veszély (rombolás és beköltözés ) aggaszt, mert hónapokig nem tudnám ellenőrizni , de köszönöm én is a tanulmányt amit az előző hozzászóló belinkelt! Sajnos pont az egyik Hatvani agglomerációt is néztem, de ahogy látom ott is baj van, pedig a 2013 as felmérés alapján ott csak  csekély volt a fertőzöttség..  De azóta jól belehúztak már ott is úgy néz ki.. 
Nehéz lesz egy még nem drága , de nem is rossz lokalizációjú helyet találni ahol egy nagyváros is nem elérhetetlen távolságban lesz a gyerekek iskolájához.. 
Törölt felhasználó 2019. 02. 23. 23:49
Előzmény: #35973  redi
#35974
És remek eszköz a munkaerő mobilitás elősegítésére, amire hatalmas igény van.
redi 2019. 02. 23. 23:44
Előzmény: #35967  Törölt felhasználó
#35973
ezt én sem értem, hogy miért kellett elvenni a támogatást. pedig sokan teszik ezt legálisan. 20 évvel ezelőtt konkrétan tök hülyének nézett az apeh-os csaj:), amikor bementem kitölteni a papírokat.
Törölt felhasználó 2019. 02. 23. 23:42
Előzmény: #35971  redi
#35972
Válság esetén esnek az ingatlanárak, hiába küldik le a kamatokat, mert az emberek nem vásárolnak.
redi 2019. 02. 23. 23:37
Előzmény: #35966  Törölt felhasználó
#35971
véleményem szerint biztos hogy nem lesz kormányváltás. gazdasági lassulás lehet, de mintha halottam volna egy olyan nyilatkozatot, hogy már vannak tervek arra az időszakra is (22 után), hogy pörgessék a gazdaságot.
a vidék támogatása persze lehet hogy csak erre a 3 évre szól, de muszáj meglépni mert már Ózdról hordják a Bosch-ba , Takatába stb. az embereket hallomásom  szerint.2022-ben a Lufthansa is megnyitja az üzemet.
ami miatt esetleg megfontolandó lenne az eladás, ha értelmezhető kamat lenne (ami nálam kb 7% min. állampapír és max 3 éves). ez meg véleményem szerint nem lesz. Usa lassul, de ők legalább tudnak kamatot vágni, Eu lassul de mivel töketlenek voltak legalább egy kis kamatemeléshez, nincs is miből vágniuk.és ha mi is lassulni fogunk, mert szerintem 22után ez jön, akkor ugyan hová emelnék a kamatot?
szóval én nem ijednék meg bp-i ingatlannal. max 1-et eladnék esetleg a helyedben a csúcson,  és akkor nem nagyon kockáztattál, mondjuk a legrégebbit. A haszon ami időközben lett rajta , kitermelte már a többinek a visszakorrigálását is, ha lesz visszakorrigálás.de ez csak ez én véleményem.
Törölt felhasználó 2019. 02. 23. 23:36
Előzmény: #35968  redi
#35970
Sokan gondolják úgy, mint te, hogy Pesten már sosem lesznek lejjebb az ingatlanárak. Ezzel kapcsolatban azért felhívnám két dologra a figyelmet. Az esetleges válságot hagyjuk, bár biztos vagyok benne, hogy az elektromos autózás erőltetése el fogja hozni, ezt már írtam korábban.
Egyrészt az ország népessége fogy. Pesten még nem, de ahogy fejlődgetnek az általam épp az előbb említett vidéki ipari központok, úgy lesz egyre kisebb a Pest irányába ható hajtóerő.
És amiről még senkitől sem olvastam. Tíz évet említettél. Tíz év múlva a ma is több, mint 100 éves belvárosi épületek pont 10 évvel lesznek idősebbek. A panelok kb. 55 évesek lesznek. Persze ez még nem a világ vége. De valamikor el kell gondolkodni azon, hogy megéri-e beletenni azt a pénzt, megtérül-e valaha.
Az új lakás más tészta. Röviden az a véleményem, hogy néhány évtized múlva nagyjából egyszerre fog lerohadni a pesti lakások nagy része. Az új lakásokat megérheti most megvenni még ilyen drágán és ilyen rossz minőségben is, már annak, aki tudja, mert úgy néz ki, hogy jövőre be fognak fékezni az építkezések, továbbra sem épül annyi lakás, amennyi pótolná a majdan kiesőket.
consonance 2019. 02. 23. 23:33
Törölt hozzászólás
#35969
redi 2019. 02. 23. 23:15
Előzmény: törölt hozzászólás
#35968
ezzel egyetértek teljesen
még pár évig menni fognak az árak, vidéken talán jobban
de én ha fiatal lennék pesten is belevennék még így is. elvileg hitellel terhelt lakást is el lehet adni, ha úgy adódik és hogy pesten 10 év mulva sem lesznek lejjebb az árak, az tuti. szóval max eladja valaki és nem marad semmi , de addig sem albit fizetett.
ja és aki már megette a kenyere javát az tudja, hogy az élet nem úgy kezdődik, hogy 27 évesen pár év munkaviszonnyal azonnal meg tudom venni álmaim lakását, házát bp. legjobb kerületében
Törölt felhasználó 2019. 02. 23. 23:11
Előzmény: #35962  Törölt felhasználó
#35967
igen én mint legális lakás kiadó örültem az albérlet kafatériának.. Kár hogy beszántották fehérítette a piacot.. Én sem értek minden döntéssel egyet , de az alapvető irány jó mégis .
Törölt felhasználó 2019. 02. 23. 23:10
Előzmény: #35957  redi
#35966
Fog még a mértékét nagyon nehéz megmondani.. De már 1-2-3 évre én nem szállnék be ilyen magas árak mellett, mert tényleg lehet egy korrekció.  Kb. még 2 évig talán emelkedni fog 10-20 % ot is vagy esetleg 30 at , de ha jön tényleg egy újabb válság lehet simán vissza esik 10-20 at...  Talán pont válságban is nullán tudsz kiszállni, de ingatlan vételt nem szabad pár évre időzíteni hosszú távon kell gondolkodni és kiadni .  Ki be ugrálgatást (tőzsde szerűen ) nem tanácsolom ez nem tőzsde  adózás szempontjából sem célszerű (4 % illeték, 5  év után pedig adó mentes a haszon  az eladás után ) hosszú távon az emelkedés garantált mint nyugaton lesz itt még egy külvárosi panel is 30  vagy 40 mft os és úgy fog  a megye székhely is drágulni vele, de ehhez 10-15 vagy lehet 20 év is kell.( attól függ milyen gyorsan zárkózunk fel)
Ha viszont kormány váltás jönne vigyázz nagyon  (lehet én is eladok bár nagyon nem szeretném  egyenlőre tartom örökre módba vagyok ) , mert ha bele piszkálnak az "ösztönzőkbe " akkor lehet egy nagyobb korrekció is ami majd mindenki meglátja óriási hiba lesz , mert esni fog a lakás ár generálva a munkanélküliséget ( nem kell annyi építő ipari munkás  , ács , kőműves , festő , bútor , szőnyeg stb) és majd nő a munkanélküliség esetleg még  recesszióba is fordulhat az ország.  Az ország gazdagodásának természetes folyamata az ingatlan ár növekedés és a bérek növekedése. Ha gyarapszik az ország gazdagszik mindenki vele együtt ha viszont rossz döntések születnek a Parlamentben elvesztünk jópár évet vagy évtizedet újra.. Bocsánat már megint a politizálásért , de az ingatlan árakat tényleg fogja egy másik garnitúra befolyásolni, bár ha nagy bajt nem "okoznak" akkor talán azt az időszakot is végig lehet ülni ingatlanba.. 
ncseed 2019. 02. 23. 23:09
Törölt hozzászólás
#35965
redi 2019. 02. 23. 23:08
Előzmény: #35958  Törölt felhasználó
#35964
ott már sajnos elszálltak az árak:(..én még kicsit bizakodó vagyok, hogy az albérletező vagy falun élők megindulnak a nagyváros felé.persze kvalifikált munka nincs, szóval aki értelmesebb az bp. felé veszi az irányt. de összeszerelő üzemek vannak és hitelt nekik is adnak, pláne az ingyen 10-est ami szabad felhasználású lesz hitelbírálat nélkül és alacsony jövedelemmel is.Namost ha jól tudom, a közmunka is munkaviszony és bizony elég sokan dolgoznak benne már évek óta
Törölt felhasználó 2019. 02. 23. 23:05
Előzmény: törölt hozzászólás
#35963
De az nem racionális döntés, hanem kényszer.
Törölt felhasználó 2019. 02. 23. 23:01
Előzmény: törölt hozzászólás
#35962
A magyar bérekbe egyszerűen nincs bekalkulálva az, hogy az alkalmazott bérli a lakását. Jó dolog volt az albérlet támogatásra fordítható cafetéria, sajnos a kormány beszántotta. Remélem, azért stadionok még fognak épülni, végül is az a főni hobbija.
redi 2019. 02. 23. 23:00
Előzmény: #35958  Törölt felhasználó
#35961
persze hogy belepofázhatsz :) én az a típus vagyok, aki minden véleményt értékel, legyen az jó vagy rossz

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek