Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.



Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.



Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)



Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:



soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.



Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.



link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
watson
watson 2018. 12. 29. 13:40
Előzmény: #31130  Törölt felhasználó
#31140
izomman20, jó olvasni amit írsz de olyan mintha a régi reflexek dolgoznának benned, és egyfajta Kádárista kötődés ha meg nem sértelek. :)
 
Ami nálunk van az átmeneti kegyelmi állapot. Az EU transzferek GDP 6%-át teszik ki ha jól tudom. Ezt a multiplikátor hatással veheted 10-nek. Ha így el tudunk érni egy 4%-os növekedést, akkor ehhez a hazai gazdaság -6%-al járul hozzá :) Ez minden csak nem fejlődés.
 
Írod hogy nőtt 12%-al az átlagbér. No és az ingatlan árak mennyivel nőttek? Én 3-5 éves távon sokkal nagyobb áremelkedést éltem meg mint bérnövekedést. Ergo szegényebb lett az átlag.
 
Elvándorlás pedig nem a bérek miatt van csupán. Kicsivel magasabb (+20-30%) bérekért nem mennének el. 12 óra helyett 8órás munka, jobb körülmények, szociális biztonság (kórház, egészségügy, iskola... stb.), jogbiztonság (nem lex xy törvények, nem 2600darabos BIF MNB-s vizsgálata a terrorbanya akciói helyett, hogy a fórum alaptémájánál maradjunk :) ... )  jelentősen befolyásoló tényezők.
 
Családalapítás tekintetében pedig nem rosszabbak a körülmények még magyar migránsként sem. Németországban pl. a családipótlék többszöröse a hazainak. Angliában X éves korig a gyógyszerek is csak fix jelképes összegbe kerülnek. A lakást pedig kis önrésszel alacsony hosszútávú hitellel meg lehet vásárolni ha van munkád.
 
Ha már Csehországot említetted, ott ha jól emlékszem 1,5szer akkora az átlagbér mint nálunk :) Ergo egyre jobban maradunk lefele...
 
A termelékenység pedig nem a hitelektől nő, az egy hatékonysági mutató nem mennyiségi. Többek között az alacsony termelékenység a tartós lecsúszásunk garanciája. A protekcionsta erőforrás felhasználás (NER, Mészáros...) éppen ezt a hatékonyságot rombolják. Tévedés átvenni azokat a populista propaganda szövegeket hogy a fekete/arab/migráncs ilyen vagy olyan általánosított rossz tulajdonsággal rendelkező valaki.  Megkérdezték  valaki akár egyetlen átvándorlótól is abból a félmillió emberből akit az országunkon átvonatoztatott a kormányunk hogy mihez ért? ennyi. Németországban rengetegen dolgoznak közülük, rengeteget pedig hazareptettek, mert nem tanult nyelvet, nem akart hasznos tagja lenni a társadalomnak. Egyébként meglepődnél ha a magyar társadalom gyengébb képességű tagjainak arányát és pl a szír menedékkérőkön belüli arányukat összevetnéd. Nem a hazaiak győznének.
impudent 2018. 12. 29. 13:35
Előzmény: #31138  Törölt felhasználó
#31139
Ha alacsony a kamat az arra osztonzi az allamot minel tobb penzt osszon vissza ergo egyre nagyobb tomegu penz lesz az allamadossag ezert nem inflalja el az adossagot soha.
De ez kicsiben is igy van.
Törölt felhasználó 2018. 12. 29. 13:32
Előzmény: #31136  impudent
#31138

Ha magasabb az aktuális infláció mint amit kapsz állampapírra ( rövid lejárató állampapírok ) akkor az államadósság inflálódik . Jelenleg 3 % os infláció  lesz de az 1 éves állampapír 2,5 % hozamot hoz ( intézményi befektetők ettől kevesebbet fizetnek ez csak az állampolgárok kiváltsága) . . Akkor miről beszélsz?
Milyen csodálatos követendő nyugat európai országról beszélsz?  Franciák akik ebben a laza monetáris környezetben nem csökkentették GDP arányosan az államadósságot hanem növelték? Vagy talán az Olaszokra gondolsz vagy a Spanyolokra  vagy az USA ra ahol még jobban növelték? Szerinted ha kamatok beindulnak és alacsony állampapír hozamnál se tudták csökkenteni ( rossz gazdaságpolitikával)  akkor majd a magas adósság szolgálattal hogy fog gyorsulni az adósság visszafizetés mikor csak növelték? Ki fogja szerinted megfizetni az államadósságok extra kamat terheit az államnak miből van bevétele? Nalátod....
Kik az ingyen élők a családosok akik kapják a CSOK ot az adókedvezményt , mert gyereket nevelnek és lesz adófizető állampolgár az országba aki kifizetheti az öregek nyugdíját?
Vagy talán az aki kuporgatott fordít a sorsán és befektet hitelt vesz fel és munkahelyeket teremt ezáltal keresletet generál a szakemberekre a termékekre?  Az ingatlan piac mindig egy húzó ágazat ha esnek az árak sose normális mert munkanélküliséget és lecsúszást hoz.. Persze lehet károgni és tapsikolni milyen jó lesz majd a fizetéseden nézd meg milyen jó lesz.. jobb helyzetbe nem kerül a kisember mert kevésbé lesz hitelképes  (nem nő évről évre a bére ) és a kamatok is magasabbak lesznek (több törlesztő részletet kell bevállalni)  így ergó "NEM LESZ KÖNNYEBB LAKÁST VENNIE"
Törölt felhasználó 2018. 12. 29. 13:23
Előzmény: #31132  elemerorsos
#31137
Hát ezekben a magasságokban már lehet nehéz eladni külső kerületekben ettől azért egy panel egy 10 mft al is olcsóbb lehet. (itt magasabb a hozam arány is mivel olcsóbb az ingatlan) . A másik nyáron vettem egyet még áron alul annyira kapkodtak érte a vevők (többet orrom elől vitték el) , hogy csak úgy kaphattam meg , ha beelőzöm a másik vevő jelöltet fél órával és azonnal adom a vételi szándéknyilatkoztatra a pénzt ( amin már nyár óta szépen nyertem)  Mérges is volt az ingatlanosra a következő jelölt , mert +1 mft  áron volt már a következő hasonló ingatlan.  Jellemzően ezek az ingatlanok ha piaci ár alatt vannak  10-15 % al pár nap alatt vagy 1 hét alatt elkelnek, de nyilván egy 30 mft os panel átlagárú kerületben lehet már lassabb  a mozgás..
impudent 2018. 12. 29. 13:22
#31136
A valsagokbol valo kilabalas talan ott kezdodik visszafizetik a hiteleiket ezek az orszagok es nem elenkitenek es nyomjak a penzt ertektelen vackokra ingyeneloknek.
A valsaggerjesztessel lazitassal soha nem inflaljak el a nagy adossagot ez teves hanem meg tobb adossag lesz.
elemerorsos 2018. 12. 29. 13:21
Előzmény: #31134  Törölt felhasználó
#31135
Igen, a menedzsment fontos. Az olcsó jó gondolat, az olcsó menni fog, meg a luxus. A középkategória döglődik (újszerű kis-közepes nem belvárosi lakások).
Törölt felhasználó 2018. 12. 29. 13:15
Előzmény: #31133  elemerorsos
#31134

7 milliós panelt adtam 50 e ft ért és válságban is annyiért ki tudtam adni.. Persze  ahogy az emberek bajba kerülnek egy válságba a fizetési morál is ezzel arányosan romolhat fontos a jó menedzsment..
Én a legolcsóbb piaci szegmenst célzom meg  válságban is még ezek az ingatlanok lesznek a legmegfizethetőbbek. Még most is annyira "jófej vagyok" a piaci ár alatt adom 5-10 % al  lakásokat  honorálva a jó és rendszeres bérleti díj fizetést .
elemerorsos 2018. 12. 29. 13:11
Előzmény: #31131  Törölt felhasználó
#31133
Akkor lehet hogy olcsón adtad :-) A válságban egy külső kerületi 2 szobás panel 50-60 körül ment maximum. 70-80 körül új építésűt lehetett bérelni (külsőbb kerületben) és óriási volt a választék. 2008 előtt az új építésűért simán kaptál 100-at havonta.
elemerorsos 2018. 12. 29. 13:08
Előzmény: #31127  sakal83
#31132
Egy ismerősöm most adta el a XI. kerületi 2 szobás közepes állapotú paneljét 26-ért. Mivel ezt a szegmenst nem ismerem, kikérdeztem, hát ő is meredek dolgokat mesélt a vevő jelöltekről és az ingatlanirodák nyomulásáról. Ő 30-ról indult, a kutya se hívta, pedig van egy csomó hirdetve 30 fölött. 28-nál mozdult meg egyáltalán, de csak turisták jöttek, meg azok, akik azonnal vennék, ha eladnák a másik lakásukat (persze irreális áron). Meg volt aki vitte volna, óriás hitellel, de persze jövedelem minden nélkül, kiderült hogy totál hitelképtelen a vevő. 27-nél már jött pár komoly, de így is hetekbe telt mire konkrét olyan ajánlatot kapott, amiben se beszámítás, se előbérlés, se semmi hókuszpókusz nincs... A DH/OC meg közben rágta a fülét, hogy 30-ért azonnal eladják, de azt már ő is tudja, hogy ez csak beetető szöveg a kizárólagos szerződésért, aminek garantáltan átverés a vége :-)
Törölt felhasználó 2018. 12. 29. 13:07
Előzmény: #31129  elemerorsos
#31131
Nekem is volt válságban is és nem kellett csökkentenem..
Törölt felhasználó 2018. 12. 29. 13:07
Előzmény: #31125  sakal83
#31130

Ki mondta , hogy itthon nem lesz kamatemelés? Mi jelzem nem a FED-hez vagyunk kötve hanem az Europai Központi Bankhoz... (már írtam pár napja erről is) Ha ott elkezdődik a kamatemelés itthon is elindul legalább olyan mértékben széllel szemben mi sem tudunk pisálni. (De van egy bibi ha EU -ban megindul a kamat emelés akkor félő az így sem acélos nyugat európai gazdaságok beomlanak és az Euro zóna szétesik ami limitálja a kamat emeléseket elég rendesen). Vizionáljátok itt az 3000 ft os  Euro árfolyamot majd a bilibe ér a kezetek (tipikus kis károgó emberek mentalitása akik mindenből kimaradnak az ország vesztesebbik felébe tartoznak)  azért Matolcsinak is ettől több gógyija van nem cél az ország lenullázása.. Görögország? Hol vagyunk mi azokhoz ott 180 % os államadósság van na az igazán az adósság csapda és még saját valutájuk sincs ami segíthetné a gazdaságot.. Most 10 -15 ft al gyengült a forint ? Ez a katasztrófa? még jót is tesz az exportnak és pörög a gazdaság. (direkt engedik picit gyengülni  meggyőződésem, de nézd meg a Csehek  emelik  a kamatot  többedjére és ott se mondanám acélosnak a valutát  )
legutóbb 12 % al nőtt az átlagbér év per év alapon  jó úton haladunk rekord a növekedés csökken a GDP arányos adósság.. 50-70 % os béremlelések voltak az elmúlt 8 évben és az egészségügyben újabb ekkora emelés a terv + a többi szektorban is.. Kevés nyugat európai bérek kellenének? Igen , de ettől gyorsabban nem hiszem, hogy fel tudnánk zárkózni  aki azt állítja lehetséges hazudik nincs a gazdaságtörténelembe  példa azonnali bér felzárkózásra.
Elvándorlás? Persze  minden kelet közép európai ország ettől szenved ki jobban ki kevésbé attól függ hol tart a bérfelzárkózásba, de csak jelzem a bérfelzárkózásunk már kezdi visszafordítani a folyamatot, mert nem fontos már kint mosogatni ha irodai állásod is lehet közel ugyanazon bérért . (és a melósok is egyre többet keresnek idehaza). Talán túl fiatalok vagytok és a tapasztalatlanság beszél belőletek , de én még emlékszem, hogy 8-10 évvel ezelőtt nem lehetett szabadon se Ausztriába se Németországba munkát vállalni moratórium volt.  Minden mindennel összefügg most itt a szabadság ha él valaki éljen , de kint családot alapítani és gyerekeket nevelni elég nehézkes hiányzik az ottani CSOK hiányzik a 2 éves GYED anyák fél év után mehetnek vissza dolgozni Angliába még a bölcsiért is fizethetsz kb 800 fontot havonta! (egy szülő kiesik biztos vagy ha nem is elmegy a fizetés egyvalakinek  erre ) Nesze neked családalapítás gyerek maradsz szingli horda , de sebaj majd jönnek a feketék /arabok hisz azok kész férfiak csak kár , hogy a nyelvet se tudják   a segélyre ácsingóznak és kapják évekig az ingyen lakást és az oktatást . Aztán a Francia melós meg csodálkozik a kemény melójából meg se tud élni mi a franc van és tüntet .. Persze hogy nem a sok ingyenélő naplopót valahogy ki is kell fizetni nincs keret a a melósra és annak családjára , hogy javuljon a helyzete inkább csak extra adót kap a nyakába folyamatosan.
Még 1 évig , de az is lehet még tovább is pörögni fog a lakás piac ittho sőt magasabb kamat környezetben ha visszanézzük a magyar lakáspiacot is emelkedés volt és volt akkor is válság.. .. ( Kivéve a deviza hitelezési csapdát ami már nincs a rendszerben )
Tudom kicsit nehéz elfogadni jobb homokba dugni a fejetek , de a kamat emelésből is csak a nagytőkések profitálnak nem a kis ember aki megtakarít 10 e ft ot és azt kamatoztatja. Majd kivonják a tőkét az építő iparból ( nem lesz kereslet az építő anyagra bútorra  az egész gazdaság lassul ergó nő a munkanélküliség és nem lesz béremelés )  és egyéb szektorból és fialtatja a pénzét magas kamatra ezáltal munkanélküliséget generál  a magas kamat.  Te pedig kis ember éljenzel, hogy 10 e ft os betétedre kapsz pár száz ft al több kamatot , de a nagytőkés milliárdjaira kifizetett kamat kicsit több lesz (Magyar adósság teher szolgálat megnő) amit te  adó  kis állampolgár fogsz megfizetni a magas adók kivetésével.
Nem lesz államcsőd mi attól nagyon messze vagyunk szerencsére és nem lesz 500 ft os euró sem .De az emberek érdeke is , hogy a kamat a lehető legalacsonyabb maradjon és a vállalatok  az olcsó hitellel  versenyképesek legyenek a nyugat európai  cégek euro alapú alacsonyabb kamatozású hitelekkel szemben , mely hitelekből növelhetik a termelékenységet  is .
elemerorsos 2018. 12. 29. 13:02
Előzmény: #31124  Törölt felhasználó
#31129

"ritkán esik válságban is a bérleti díj"
Haha :-) A válságban örülhetsz ha a mostani bérleti díj 60-70%-át megkapod. Így volt ez 2008 után is, nekem voltak akkor is lakásaim. Ráadásul sokkal rosszabb bérlők jönnek válságban, romlik a fizetési morál is.
pitcairn2 2018. 12. 29. 12:25
Előzmény: #31121  Bandi_ujonc
#31128
az USÁ-ban speciel már 2% emelés is elviselhetetlennek tűnik...
pedig csak zéró reálkamatnál vannak...
mondjuk ők tényleg úsznak az adósságban... totális zsákutcában vannak...
kis hazánk jóval magasabb kamatszint mellett se menne csődbe...
persze a csilivili buborékok azon a ponton történelemmé válnának...
sakal83 2018. 12. 29. 12:21
Előzmény: #31124  Törölt felhasználó
#31127

Egyébként mikro szinten jól nyomod. De a makro szintet hanyagold:)
Külváros panel... 5-6 milla volt a 50-70nm 3 éve:) értem én..., most meg.. 30m-ért hirdetik, de csak hirdetik ám már. Erről nem szól a fáma. Most adtam el egy nagyobb értékű új házat. Azt a vevőközönséget láttad volna... sok sikert volt egy állat aki 650nm-ért akarta beszámítattni a  külvárosi paneljét:) szerinte egy hét alatt elkel. Mondom akkor sok sikert. Ismerős Kápmegyeren nem tudja eladni 450-ért a full felújítottját.  Én a házból 7 millát engedtem, és 400ért adtam el...
Ez a valóság nem a TV, meg a hírek
sakal83 2018. 12. 29. 12:12
Előzmény: #31124  Törölt felhasználó
#31126

"Gondolom te csak bérből és fizetésből élő ember vagy majd megérzed a bőrödön ha most a nagy fellendülésben nem találtad meg a számításod egy válságban egy kamatemeléses környezetben megnézheted magad."
Ebbe ne menjünk bele:) Az, hogy én is kihasználom, az egy dolog, nem hinném, hogy annyit kerestél a lakásáremelkedésen realizálva, mint én:)
"Egyébként meg igen külső kerületekben paneleim vannak , de az okos fixálja alacsony kamaton a hiteleit és ritkán esik válságban is a bérleti díj."
Bakker, azt hiszed spanyol viaszt találsz fel? de ha megfordul a hozam, akkor szerinted ki fogja állni a cechet? Jelzem, épp most nyitom én is ezt a pozit... Csak bennem van annyi belátás, hogy nem én vagyok az egyetlen, azt el tudod képzelni, hogy magasabb szinten a befektetési Banknoknak kissé nagyobb ilyen pozijuk van? :) Szerinted nem lesz problémás, ha megfordul az irány.? A fix hitel az egyetlen védelem jelenleg, ha mögötte lesz a kp-d, hogy kivédd a lehetséges brutál inflációt.
Épp a köv. hónapokba tervezek 40-50 millát ebbe a poziba rakni. Nem azért, hogy nyerjek, hanem ne bukjak. Mert már nincs beszálló SEMMIBE.
sakal83 2018. 12. 29. 12:04
Előzmény: #31124  Törölt felhasználó
#31125
Tényleg tanulj egy kicsit.0-ás alapkamattal akarsz magas inflációt az egyenlő a csőddel:) A lakásodnak az ára fog max emelkedni, nem az értéke... Az államadósság meg nem fog elinlflálódni, csak úgy, ha a lakossági kötvényeket vásárlókat húzzák be, de keményen. :) 10 év lejárat után tudsz venni majd egy csokit 10millából:)
Egy ilyen helyzetnél az forint olyan szinten zuhanna be, hogy fillérekért lehetne euróban felvásárolni az országot, míg a banán ára 10X-re nőne. :) A fizud meg szart sem érne, így a elfogyna a hazai fizetőképes kereslet az eszközökre.
Miért Bokros? "nincs az a többletjövedelem, amit ne tudnánk elinflálni." :)
HA még kamatot sem kapsz akkor extra szopó.
Amíg az infláció magasabb, mint a kamat, addig fújódik az eszközárlufi...
"a kis ember nem tud majd válogatni a munkahelyek közül felsrófolva a fizetését hanem örül ha dolgozni tud!"
Te ezt elhiszed? Nem azért tudsz nagyobb fizetést kapni, mert jobb a termelékenység és a hozzáadott érték, hanem azért mert 500e-n elmentek... Görögországnak kicsit olvass utána. A magas fizetés nem számít addig, amíg a forint folyamatos leértékelésével érik el=infláció. Addig csak fugázi. A budapesti multi fogyasztói kosárban 10%-os az infláció idén.
A hosszútávú alacsony kamat még jobban szétszakítja a gazdag és szegény közötti különbséget.
Aki az elmúlt években nyereségre tett szert, az ne nevezze magát zseninek, mert minden drágább lett az alacsony alapkamattól:)
Törölt felhasználó 2018. 12. 29. 10:40
Előzmény: #31114  sakal83
#31124

Nem de Bokros egy megszorító politikát képviselt ezzel nem értem hogy hasonlítgathatsz össze.
Magyarországon az emberek 90 % nak van lakása a lakás ár emelkedésből kisebb nagyobb értékben az emberek is nem csak a befektetők profitáltak. Aki pedig azt a 20 % önerőt se tudta összehozni az életbe  hogy egy vacak panelt vegyen valamelyik városba és ne albérletbe tengődjön az meg is érdemli.
Amerika óriási hibát követ el talán nem véletlenül ( Trump megbuktatása) , mert ha emelkednek a kamatok az állam adósság megjobban nőni fog GDP arányosan nem úgy mint itthon ahol csökkent.  Kinek jó a kamat emelkedése? csak kis részben profitálnak már megint a kis emberek akiknek milliárdjaik vannak azoknak fog  a vagyona hízni újfent extra mértékben az embereknek is az alacsony kamat az érdekük , mert a vállalatok a termelő szektorból a pénz kivonul és megy a magas kamatozású ingyen pénz felé termelői gazdaság meg elkezd döglődni és a kis ember nem tud majd válogatni a munkahelyek közül felsrófolva a fizetését hanem örül ha dolgozni tud! Gondolom te csak bérből és fizetésből élő ember vagy majd megérzed a bőrödön ha most a nagy fellendülésben nem találtad meg a számításod egy válságban egy kamatemeléses környezetben megnézheted magad.
Egyébként meg igen külső kerületekben paneleim vannak , de az okos fixálja alacsony kamaton a hiteleit és ritkán esik válságban is a bérleti díj. Ráadásul akinek van egy halom kasszája az hamar le is rendezheti a hitelét , de annyi a cash flow-m  havonta, hogy akár 1 éven belül is elő törleszthetném, mert nem csak lakásból hanem "még" fizetésből is élek.  Felőlem jöhet egy válság is akkor majd még olcsóbban vásárolhatok...
ncseed 2018. 12. 29. 08:38
Törölt hozzászólás
#31123
Nudli
Nudli 2018. 12. 28. 23:39
Előzmény: törölt hozzászólás
#31122
Bandi_ujonc 2018. 12. 28. 23:06
Előzmény: #31119  pitcairn2
#31121
ettől nagyobb esélye van, csak egy pár % emelésnek. Már attól bedől a matek a hitelre külsőkerületes ingatlan kiadásra csoportnak. Meg még sokaknak.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek