Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.



Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.



Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)



Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:



soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.



Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.



link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
13791379 2018. 12. 23. 10:20
Törölt hozzászólás
#30920
hwolf 2018. 12. 23. 08:25
Előzmény: törölt hozzászólás
#30919
A kezdetektől követem a Kiszámoló blogot, szerintem is nagyon jó. De vitathatalanul be van állva ő is egy befektetési stílusra (Usa gazdaságba fektess be cost-average-dzsel). Valahogy nem szokott írni ennek hátrányairól. Szerinte nem lehet megverni a piacot, csak szerencsével (cáfolom, bár tény hogy melós). Folyton ellenzi az ingatlant, de szerintem is karikaturista módon, egyetértek ncseed-del. Úgy kritizálja, hogy látszólag nem ismeri. És igen, a lakáskiadàs NEM passzív befektetés, ezt nem is mondja senki, fölösleges bizonygatni. Az egy vállalkozás. Az extra hozama annak köszönhető, hogy milyen extra energiát vagyok hajlandó mozgósítani a megvásárlásakor (nagyon fontos a kiválasztás, előzetes kutatás, felmérés), a bérlők kezelésekor, a kockàzatok előre kielemzésével (és azok hedging-jével), valamint az esetleges kiszállópont megtervezésével. Hasonló ez a tözsdézéshez. Aki csak annyit hajlandó beletenni, hogy a mainstream dolgokat elolvassa és azt követi, annak szemében persze hogy nem lehet elérni jobb hozamot, mint a "profik".
Unalmas már az a szöveg is, hogy majd ha jön a medve piac, akkor mennyit lehet majd bukni az ingatlanban. Miért kell alapvetésnek tekinteni azt, hogy az ember ki akarja ülni a mélypontokat? Ingatlanban százszor könnyebb felismerni az árfolyam fordulópontjait, mint tőzsdei grafikonon. Az miért nem jut senki eszébe, hogy ha jön a brék, egyszerűen kiszáll és kész? Nem vagyok hozzáláncolva egyetlen eszközömhöz sem, nem vagyok beléjük szerelmes sem. Ha már nem látni benne az extra hozamot, lecserélem másra, akár KP-re. Nem azt kéne vadászni, hogy hol lesz az ingatlan ára 15 év múlva, mert azt senki nem tudja. Azt kellene nézni, hogy a tőke az aktuálisan legjobb helyen van-e a  kockázat-hozam-likviditás háromszögön belül.
ncseed 2018. 12. 23. 08:20
Törölt hozzászólás
#30918
MrLajos 2018. 12. 23. 08:17
Törölt hozzászólás
#30917
MrLajos 2018. 12. 23. 07:29
Törölt hozzászólás
#30916
mpagnes 2018. 12. 23. 07:08
Előzmény: #30914  hellforceone
#30915
Hogyan nyomják le a kamatokat, ha fel sem emelték? Pont ez lesz a csapda. Lehet, hogy nem lesz kamat, de lesz recesszió. Na akkor lesz érdekes.mert 0-1 -nél elfogyott a mozgastér. Kb. stagflácio lesz. 
hellforceone 2018. 12. 23. 05:55
Előzmény: #30875  subzero444
#30914
Szerintem egyertelmuen "B" verzio, pedig en is azt mondom - remelem - hogy ez a mostani booom egyszer majd megall, de nem igy tunik - még... Eppen az altalad leirt erv, hogy rengeteg penz van parkolopalyan es var a beszallora, ez eses idejen venni fog. Ugyanakkor nem elkepzelhetetlen, hogy sokan, akik egy eses eseten gyorsan venni fognak, azok nem csinalnak majd mast, mint felfogjak az elso kisebb-nagyobb hullamot es ha tenyleg nagy szar lenne a gazdasagban, piacokon, akkor a masodik hullam mar joval durvabb lehet, mert addigra elfogy a likviditas. Amit egyszer mar irtam ncseed-nek is, mikor nagyon ugy erzed, hogy minden fasza, nem latsz semmi veszelyt, akkor altalaban mint a preda, valojaban mar regen be vagy cserkeszve, csak nem vetted eszre es a kovetkezo pillanatban aldozat vagy. Ugyanakkor szerintem oriasi hibat a vetellel megsem fogsz elkovetni, ugyanis ha szakad minden, akkor az egyetlen megoldas ujra az lesz, hogy lenyomjak a kamatokat, ami latjuk, hogy hova vezet. Raadasul, ha jovo év kozepen akarsz venni, akkor meg a tatar sem hajt, figyeld a piacot es annak megfeleloen cselekedj.
dzs11 2018. 12. 23. 01:32
Előzmény: törölt hozzászólás
#30913
Bocs, de a te ingatlanbizniszedben válság egy másodperc se volt, te a legjobb időben kezdted és a legolcsóbb árakon tudtál venni. Akik három évvel előtted 2007-ben kezdték ugyanezt mint amit te, hitből, csak az ingatlan, "minél nagyobb hitelből annál jobb" (by ncseed) mint pl a bíró ica, na azoknak volt válság és azok most nem írogatnak ide okosságot, mert az adósok börtönében vannak kábé.
#30904
Ha már ilyen régi számokat hozol, szerintem ne álljunk meg 1993-nél. Az elmúlt harminc év sajnos több okból sem mérvadó. Például pont 1990-től globálisan csak lefele mennek a kamatok. Az, hogy most nullán vagyunk jó eséllyel azt jelenti hogy ez a trend nem folytatódik, szóval az már biztos hogy a következő harminc év nem ugyanolyan nem lesz mint amilyen az utolsó volt.
Vagy az például hogy hangzik hogy az elmúlt 70 évből 40 évig az állam utalta ki családoknak a ma ötven-százmilliós milliós lakást. Tehát ha az elmúlt hetven év a mérvadó, akkor több esély van arra hogy a lakásodat holnap államosítják, minthogy felmenjen az ára. Adatokból, statisztikából bármit ki lehet hozni.
A te hozzáállásoddal több baj is van.
Az első, miszerint az "erősebb kutya baszik" (by ncseed). Ez télleg így van, csak azt nem vágod, hogy nem te vagy az erősebb kutya.
Az egyenlőtlenség az alacsony kamatok és a quantitative easing miatt - amiknek te a hasznodat köszönheted - több nyugati országban meghaladja a 2. vh előtti értéket, ezért tör előre a populistának nevezett vonal mindenhol. Te része vagy annak a kéznek, amelyik éppen az erősebb kutya farkát húzogatja. Neked egy szavazatod van, akik meg kifizetik a hasznodat, azoknak meg négyszer egy (ha négy kecód van), plusz egy csomó ember, aki csak nagyobb lakásba akar költözni, de sokkal több zsetont kell felböfögniük miattad is, na azoknak még szintúgy van egy pár szavazatuk. És ha nincs vesztenivalójuk - márpedig ha az ingatlan továbbra is nagyobb ütemben nő mint a fizu, nem lesz nekik - szemrebbenés nélkül a resetre szavaznak, bármilyen formában is jöjjön az.
A másik baj, hogy te nem tudsz elvonatkoztatni az elmúltnyóccévtől és az ingatlantól, tágabb környezetben értelmezni a dolgokat, a lakásár növekedés nem egy mindentől hermetikusan elzárt kis környezetben zajlik, mint például fent is írtam a társadalmi környezet holtponton van. Trump szavazás, brexit szavazás, ezek már igazi reset szavazások, a valós szándék megvolt, csak lyukra futottak mert mint kiderült Trump kamu, a brexitet meg megpróbálják elkenni, de innen már csak idő kérdése. Plusz magyarország se egy önálló erő, nálunk akkor lesz válság amikor a nyugaton és semmit nem tudunk tenni ellene. Kicsit jobban el kéne tudni helyezni a dolgokat a világban.
A harmadik baj meg az, hogy az okos az nem híreszteli, hogy neki bejött. Szépen csendben okosan csinálja a pénzét és nem írja ki a homlokára, hogy neki van. Sőt még panaszkodik is egy kicsit, hogy de szar az ingatlan, nem jött be, buktam vazze. Ilyen szempontból az ingatlankiadás már önmagában kellemetlen, mert ugye beszeded a zsetont jó csomó embertől, szóval páran már alapból tudják, hogy neked van. Szerintem jobb az, ha senki nem tudja.
Összefoglalva így elsőre nekem az jön le rólad, hogy az érzelmeid vezérelnek, nem látod a teljes képet, plusz ez a mellveregetés, meg az igazad hajtogatása egy nagyon alapvető hiba.
Egy amatőr, mákostészta vacsorával :)
mpagnes 2018. 12. 23. 00:29
Előzmény: törölt hozzászólás
#30912
A devizahitel az következmény volt. Az árfolyam változásának következménye. Az árfolyam ment el a válság miatt. Csak hogy jól értelmezzük. 
Bandi_ujonc 2018. 12. 23. 00:12
Előzmény: #30908  Törölt felhasználó
#30911
szép ez a 11,8 hó/év kihasználtság, csak akkor bizonyos években 12 hó/év felett van:))
ncseed 2018. 12. 22. 23:24
Törölt hozzászólás
#30910
ncseed 2018. 12. 22. 23:10
Törölt hozzászólás
#30909
Törölt felhasználó 2018. 12. 22. 23:06
Előzmény: törölt hozzászólás
#30908
Ha majd befejezted a fetrengést, kérlek homályosíts már fel, hogy ha a 10 év alatt bekövetkezett állagromlást újítja fel 2 millióért, akkor mégis a beker árhoz és állapothoz  képest az hol lesz nyereség?
Böngésztem már néhány száz bérleti hirdetést, de kb még egy olyannal nem találkoztam kis hazánkban, ahol konyhabútor, tűzhely nélkül adnak ki lakást, de a legtöbb helyen mosógép, hűtő is van, és mondjuk 75%-ban a bútorok nagy része(teljes) is rendelkezésre áll, ezek cseréje, javítása, és egyéb felújítás bőven benne lehet a 2 misiben, és akkor ott leszel, ahol 10 éve voltál, egy centivel se előrébb.
Egyébként ugye te 4 éve foglalkozol kiadással, azért kíváncsi lennék egy olyan szakira, aki mondjuk 20 éve ezt teszi(a 4 év alatt 4 lakást adtál ki az NEM számít 16 évnek), hogy akkor is 11.8 hónap jön ki, nem csak az elmúlt 4 év bikapiacán, amikor pl egyértelműen nőtt a vízfej.
De egyébként még az is lehet, hogy az elmúlt 30 évben Bp piaca tökéletes volt, csak mondjuk az a nagyfokú külföldi tőkebeáramlás sem feltétlenül fog örökké tartani, ami zajlott a nyugati nyitáskor.
Mert ugye 30 éve (se) élünk piacgazdaságban, és nyitva a világ előtt....
Bandi_ujonc 2018. 12. 22. 23:05
Előzmény: törölt hozzászólás
#30907

tegnap megkértelek szépen, hogy vegyél vissza.
Szerinted nem unalmas itt mindenkinek ez a stílus? Vettél pár panelt ettől még nem szigorlatoztál le.
Bandi_ujonc 2018. 12. 22. 23:02
Előzmény: #30883  subzero444
#30906

nagyon egyoldalú a gondolkodás, vagy mondhatni egyik oldalra billen, olyan, mintha poziban ülnél.
Egyik oldalon elképzelni sem tudsz rossz forgatókönyvet, a másik esetben meg jót nem:))
ncseed 2018. 12. 22. 22:59
Törölt hozzászólás
#30905
ncseed 2018. 12. 22. 22:38
Törölt hozzászólás
#30904
ncseed 2018. 12. 22. 22:29
Törölt hozzászólás
#30903
kbb 2018. 12. 22. 22:28
Előzmény: törölt hozzászólás
#30902
"CHF mindig 160 körül volt" = "lakásárak 10-15 éves távlatban mindig nőttek"
ncseed 2018. 12. 22. 22:15
Törölt hozzászólás
#30901

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek