Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.



Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.



Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)



Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:



soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.



Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.



link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
nemecsekerno 2018. 08. 08. 07:07
Törölt hozzászólás
#25060
hellforceone 2018. 08. 07. 23:22
Előzmény: törölt hozzászólás
#25059
Hát, azért annyira nem "csak szemlélem a jólétet", nem mosogatóként vagyok kint, ahogy gondolod, igaz, nem is programozóként, de azért még mindig jelentősen többet tudok megtakarítani, mint a hazai átlag nettó fizetés, tehát annyira nem "sírok", nem is ez volt a szándékom, félreértettél. Csupán arról van szó, hogy beismerem, ilyen mértékű emelkedéssel nem számoltam és emiatt lemaradtam valamiről, szerintem nem szégyen, sőt, azt hiszem, kevesen vannak itt a fórumokon, akik beismerik, ha hibáztak.... azt pedig azért ne felejtsd el, hogy a hazai nagy bumm és a bérek nagy ugrása bizony éppen annak (is) volt köszönhető, hogy sokan eljöttek. Ne ítélj elsőre, mert ahogy látom, nem régóta foglalkozol a témával, ha így ítélsz :) nem arról van szó, hogy nincs pénzem, igaz, nem 100 milliókkal játszom - te bizonyára így nyomod, ha így osztod az észt :) -, de szerintem gazdasági fórumot éppen annak (is) kell olvasnia, akinek esetleg nincs túl sok, mert éppen ott leshet el olyan dolgokat, amelyekből tanulhat, ötletet meríthet, hogyan tudja a pénzét fialtatni. "Mindegy mennyi pénzed van, egy dolgot soha nem engedhetsz meg magadnak, az arroganciát" - értékes idézet, szerintem gondolkozz el rajta. Egyébként köszönöm válaszod az első hozzászólásomra, tőled is tanultam valami értékeset :)
Törölt felhasználó 2018. 08. 07. 22:38
Törölt hozzászólás
#25058
hellforceone 2018. 08. 07. 21:47
Előzmény: #25050  babyboy
#25057
Nos, azt hiszem tényleg el fognak még jobban szállni az árak. Lassan 10 éve gyűjtögetek, hogy megvalósíthassam otthon egy álmom, de lassan őszintén az az érzésem, hogy felesleges volt takarékosan élni, hogy ne kelljen annyi hitelt felvennem, mert a piac folyamatosan elszalad előlem. Van már ingatlanom, de amiben gondolkoztam, az egyre elérhetetlenebb lesz. Pedig a tőkém nagyobbik részét be is fektettem, az elmúlt 5 évben közel meg is dupláztam, mégis, minden kevésnek tűnik. Annak volt / van igaza, aki nyakig eladósodik, aztán ha majd nem bírja, akkor mentse meg az állam. Aki takarékosan, kicsit céltudatosabban él, azt "büntetik". Még Varga is megmondta, hogy a lakosság még bőven adósodhat, ezért még hajtják az árakat felfelé. Szóval egy ökör voltam, mikor nem adósodtam el nyakig, aztán utánam a vízözön, ha mégse alakultak volna jól a dolgok... na mindegy, újat kell "álmodjak" magamnak :)
babyboy 2018. 08. 07. 15:12
Előzmény: #25055  buyandhold
#25056
Engem szinte havonta hívogat a bankom (kb. 1 éve), hogy  szeretne "kedvezményes keretek között" hitelt biztosítani "bármilyen álmomra". Azt hiszem 700.000 és 2 milla közti összegben. Ezért én mindig arra gondoltam, ez már a lufi vége, de valahogy nem akar kipukkadni...
buyandhold 2018. 08. 07. 15:01
Előzmény: #25052  signal2
#25055
...egyebkent nekem mar reg az ugrott be, hogy orban elvtars be akarja donteni a forintot, de elotte mindenki vegyen fel forint hitelt (allamkincstar is, most lakossag is, oszt be lehet donteni, bankok meg fizethetik a cehhet)
en forintot nem tartok az tuti, csak amennyi a boltba kell
buyandhold 2018. 08. 07. 14:59
Előzmény: #25052  signal2
#25054
megy a hulyites, lassan nem tudjak ez emberek, mi a kulonbseg a segely es a hitel kozott... az lesz meg erdekes, borsodi falvakban, romak felveszi a 10 millas hitelt, valyoghazak ara felmegy 12 millara, oszt majd a bank hajtsa be ha nem fizet....vagy arverezzek el a romos valyogot 10 millaert... szep lesz...
babyboy 2018. 08. 07. 14:50
Előzmény: #25051  gyula1971
#25053
Az, hogy differenciálni akarnak, a cikkből nem derül ki, de amúgy jó lenne.
signal2
signal2 2018. 08. 07. 14:47
Előzmény: #25050  babyboy
#25052
A 10 millió kedvezményes hitelt. Az ugye messze nem ugyanaz...
gyula1971
gyula1971 2018. 08. 07. 14:38
Előzmény: #25050  babyboy
#25051
babyboy 2018. 08. 07. 14:36
Előzmény: #25048  hellforceone
#25050
Ha a 10 millás CSOK-ot a kétgyerekesek is megkapják, akkor végképp elszállnak az árak.
Törölt felhasználó 2018. 08. 06. 22:13
Előzmény: #25048  hellforceone
#25049
Szvsz ha nem is mondják ki, de nem az volt az elsődleges szempontjuk az ÁFA csökkentésével, hogy olcsóbban jussanak az emberek új lakásokhoz, tisztában voltak vele, hogy be fogja nyelni az ÁFA csökkentés hatását az építőipar. Az volt a cél, hogy végre épüljenek új lakások, mert már nem voltak építkezések, mivel az alacsony fizetőképes kereslet miatt olyan alacsony áron lehetett csak értékesíteni az új lakásokat, amennyiért már nem volt érdemes építkezni.
A keresleti oldal nem az ÁFA csökkentés, hanem az alacsony kamatok hatására indult meg. Szinte szó szerint ki is mondta Varga, hogy van még tér a magánszemélyeknek eladósodni, vegyenek fel több kölcsönt az emberek, ha új lakást szeretnének!
Valójában tehát az építőipar jövedelmezősége volt a cél, nem is lehetett más, mert senki nem építkezik úgy, hogyha ráfizet.
A lakásáfa visszaállításával azt üzeni az állam, hogy eddig ő finanszírozta az építkezéseket, ezentúl finanszírozza a lakosság hitelfelvétellel!
Lufiról pedig csak akkor beszélhetünk, ha az építőipar brutális hasznot tett zsebre az ÁFA csökkentés benyelésével, mert akkor a megemelt ÁFA miatt kénytelen lesz nyeresége egy részét visszajuttatni a vásárlóknak, hogy megmaradjon a kereslet, magyarul árat csökkenteni. Ha viszont az ÁFA csökkentés benyelése csak arra volt elég, hogy normál profitot termeljenek, akkor maradni fognak a magas árak, legfeljebb csak nagyon kevés lakás fog megépülni.
hellforceone 2018. 08. 06. 20:22
#25048

Elolvastam a valaszaitok es koszonom, leginkabb, hogy nem ment at anyazasba, konstruktiv a vita. :) Egyebkent en is ugy latom, hogy a kormany felelossege nagyon nagy a kialakult helyzetben. Ugyanis nem volt eleg, hogy porog a gazdasag, omlenek az unios penzek, a fijjjuknak meg ra kellett dobni egy jo nagy lapattal es jott a CSOK, az AFA csokkentes - amit a fejlesztok be is nyeltek - es kozben tenyleg olyan helyzet alakult ki, hogy azok, akik maguknak, lakhatasi celra szeretnenek venni, azok elott elment a vonat... A problema az, hogy nekik egyre nagyobb hiteleket kell felvenni, amelyek oriasi terhet jelenthetnek egy esetleges "down turn" allapotban. Bar tudom, van akinek itt nem tetszik, amit itt irok, de talan azzal lehetne egyfajta feket tenni erre a dologra, ha a nem lakhastasi cellal, hanem uzletivel vasarolt ingatlanokra mar nagyobb adoterheket vetnenek ki, vagy esetleg azok eseteben egyszeruen felemelnek az AFA-t. Valamint pl. CSOK-ot csak olyan valaki tudjon es csak arra az ingatlanra igenybe venni, aki abban tenyleg lakni akar (nem csak papiron...) es az mondjuk az elso ingatlanja. Minden mas ingatlanra magasabb ado. A vilagban egyebkent nagyon sok helyen extremitasok alakultak ki es elofordul, hogy az evtizedek ota ott elok szamara valt a sajat orszagukban vagy egykori kornyezetukben elerhetetlenne az ingatlanpiac... A vilagot a penznyomtatassal es ezzel az alacsony kamatkornyezettel tenyleg "kiforditottak" a normalis kerekvagasbol. Mindenki hozamot akar elerni, a penzenek erteket probalja valahogy megtartani es ez ilyen buborekokhoz vezet, hogy ez ki fog e pukkanni vagy sem es ha igen, mikor.... jo kerdes, de a lufik altalaban elobb-utobb vagy leeresztenek vagy kipukkannak.
Stiv
Stiv 2018. 08. 06. 19:25
#25047
Plusz egy szobát vagy erkélyt kapnak a budapesti lakótelep lakói.
.
Könnyűszerkezetes elemekkel bővítik a József Attila lakótelep házait, a lakók egy további szobát vagy erkélyt nyernek. Az első, négyemeletes lakóház átalakítása jövőre kezdődik.
http://hvg.hu/ingatlan/20180806_Plusz_egy_szobat_vagy_erkelyt_kapnak_a_budapesti_panel_lakoi
impudent 2018. 08. 06. 19:05
Előzmény: #25041  sakal83
#25046
Valoban nem tulzas azt mondani , hogy egy szazmillios eus penzbol 50 ilyen vagy olyan modon a lehivo privatzsebebe landol.
A fobunos az eu
sakal83 2018. 08. 06. 16:43
Előzmény: törölt hozzászólás
#25045
Persze, hogy azokkal a példákkal jövök, amik a környezetemben vannak, mert volt szerencsém ebben a környezetben lenni és jó pár embert megismerni az építőiparban és az ingatlanok területén bp-en :) Amit írsz, az tankönyvszagú. De messze van sajnos a realitástól. Én örülnék a legjobban, ha három hónap múlva megállna ez az egész őrület és felére esnének az ingatlanárak:) Azt ugye vágod, hogy 2014-ben a bankoktól simán lehetett venni 5 milláért belvárosi garzont, és elég sokan vettek 4-5-öt :) Elég volt egyszer beindítani a politikának ezt a matolcsy-féle szart, majd felpumpálni a 0ás kamatkörnyezetet kis csokkal meg 0áfával rájött a média áldásos hatása és már mozgatva is lett a piac:)
sakal83 2018. 08. 06. 16:37
Előzmény: törölt hozzászólás
#25044
Az öt százalék mozgatja a bpi piacot. De kicsit nézz utánna, hogy a bróker károsultakat mikor kártalanították és gyorsan nézd meg az ingatlan eladási számok megugrását. 200 milliárd körüli összeget fizettek akkor ki. Szerinted hányan tették lakásba, mert megégették magukat?
sakal83 2018. 08. 06. 16:34
Előzmény: törölt hozzászólás
#25043
"Az új árak a hitelezés megjelenésével törtek elő." "Nagyon elenyésző azoknak a száma akik készpénzből tudnak venni lakásokat befektetés céljából."
Ébredj drága. Az összes lakásomat egy nap alatt adtam el kp-s vevőnek. Volt aki a 40.-et vette kiadási céllal 2014-2015 között. Ők nyomták fel az albi árakat is. A htielezés 2016 második felétől kezdett beindulni. Addig 90% kp.s vevő volt...
Megkérdezhetem, hogy pesten az elmúlt 4 évben hány lakást vettél és adtál el? :) Tippem szerint egyet sem, mert akkor nem írnál a tényekkel ellentétes dolgokat.
zmonsterhun 2018. 08. 06. 16:31
Törölt hozzászólás
#25042
sakal83 2018. 08. 06. 16:13
Előzmény: #25037  buyandhold
#25041
ott a pacsi és pont. Sokan ezt nem értik a fórumon, hogy a 0%-os környezetben nitrot öntöttek a piacra a csokkal és a 0 áfával. Beömlött az EU-s pénz, amit egy jól látható kör - amely nagyon széles, nem pár ezer - lerabolt, és a szarásig lévő pénzzüket berakják bárhova. Voltam oylan ügyélnél az alföldön, aki őstermelő volt és egy kádárkockából jött ki elénk. Na ez a 65-70 éves ember 140 milliót halmozott fel az elmúlt 4 évben az EU-s támogatásokból. Megkérdeztem, hogy  kell-e a pénze a következő évben, mire mondta lehet, mert a két unokájának akar venni egy-egy lakást a 13ban :), és lehet nem jön annyi támogatás, hogy a kettő kifussa két év alatt!!!. Jelzem 16 ilyen ügyfelet kerestem fel pár nap alatt.
Gyakorlatilag a népesség 5%-a mozgatja a piacot, akiknek a pénz nem számít. Nagy részük fel sem fogja az összeeget. Olyan emberekkel találkoztam EU-s támogatást igénylők között nagy számmal, aki az elmúlt 8 évben csak EU-s támogatások lehívásával foglalkoztak, nem is a termeléssel. Szervezetfejlesztési pályázat 16 milla vissza nem térítendő, és beadtak egy tanulmányt és elnevezték a pozíciókat a cégnél, ami egy pusztában volt. Ez volt a 32. pályázatuk. Több pályázatíró mondja már hogy szarrá ment a gazdaság az eus pénzek miatt, mert pl. a gazdák nem a termelésse lfoglalkoznak csak a támogatások lehívásával. Semmiféle hatékonyság nincs. És ezek az emberek nem politikusok voltak! Több még szidta a kormányt, hogy lenyúlják az EU-s pénzeket:) majdnem lefordultam a székről, mikközben láttam a pályázatuk... csak fejleszts nem volt benne, ami vlaha megtérülne...

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek