Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.



Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.



Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)



Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:



soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.



Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.



link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
azember 2018. 06. 10. 13:17
Előzmény: #23617  Nudli
#23620
Természetesen, de gondolom azért egy kettő felépült vagy mindenkit átvertek és nem volt építkezés sehol Amerikában, se Budapesten? Tőzsde-ben is gondolom befektetés előtt mindenki lecsekkolja milyen cegekbe fektet be. Due diligence... Senkinek nem kellene főleg a modern korban ilyen karakterek től bármit venni de ez nem jelenti azt hogy nem kell megnézni más projekteket és a fejlesztővel felvenni a kapcsolatot.
Hüvelykujj szabályként kb 10-15% al olcsóbbak a lakások tervező asztalról. Ez egy olyan piacon mint a magyar amely erössen allul értékelt (talán már nem annyira) elég jó belépési pontot jelentett.Foleg a 10%-os foglaló és 90%-os fizetés teljesítési opciónál. Az a 10%is független pénzintézetnél kerül letétbe helyezésre. Volt már olyan fejlesztés ahol már az elokeszitett szerződésnel álltam fel az asztaltól mert nem tetszett egy két részlet amit nem tudták megnyugtatóan elmagyarázni. Szóval fogtuk és az ügyvédemmel elsétáltunk. Ha nem lett volna gond amit kértünk akkor nem hagytak volna kisétalni. 
Amiben van pénz meg kereslet ott mindig előjön a zsiványság is. De nekem az az első ha látom valahol valami nincs rendben akkor távol lépek és megnézem hogy mi is van háttérben.  Mi az ami mozgatja az embereet itt...
azember 2018. 06. 10. 12:43
Előzmény: #23616  pitcairn2
#23619
Ezt is írtam korábban hogy azért már kicsit veszélyesebb meg most már azért jobban meg kell gondolni.
Habár most is azt vallom hogy eset függő ha valaki külföldön él azért mindig jó egy biztos alapot is képezni. Átalakítani, vagy felújítani vagy fejlődő részén lakást venni mindig jó üzlet lessz. Én ezt tapasztaltam a nagy vilagban...
azember 2018. 06. 10. 12:39
Előzmény: #23610  WSmith
#23618
Igen igaz.. Én soha nem állítottam csak ez a legjobb de érdekesség ként megemlítettem ezt is. Nekem másoknak is csak egy része a portfolionak így jó risk/reward racioval azert bevallalhato a dolog.
Örülök hogy most látom egy két olyan ember is ír akiknek lehet adni a véleményére. Nem pedig csak az van hetek óta hogy ingatlanból csak veszteni lehet. (Ha máshogy nem relatíve) 
Írtam korábban az ingatlan üzlet azért kicsit több és más példákat is de úgy látszik erre harapott végre rá egy két ember és legalább mas szintre emelkedett a beszélgetés.
Félreértés ne essék én is csak egy nagyon kezdő vagyok itt de úgy néz ki egy két dolog bejött. Ha tudok segítek főleg úgy hogy közben saját magamat is le ellenőrzöm, és még tanulok is. Ennyi, pozitívan kell még okossan sok sikert mindenkinek! 
Nudli
Nudli 2018. 06. 10. 12:25
Előzmény: #23610  WSmith
#23617

erre számtalan példa van mst Budapesten, sokan vettek a 2016ban tervasztalról ingatlant, lerakták az előlegeket és most árulja a beruházó azokat a lakásokat, a többit majd lepereskedik egy megszűnő projektcéggel.
2000körül volt nagy üzlet kaliforniai beruházásokba belevenni majdnem tuti volt a 30%hozam dollárban.. de ezzel is lehúztak nem kevés hirtelen meggazdagodott embert.
Nem kell élből elhinni ki mit állít magáról, vagy úgy van vagy nem, egy ember egy vélemény, a mai világban mindenki tétel akar lenni. Időnként megjelentek nálam befektetők valahonnan megszerezték adataim.. érdekelt a módszerük ezért havonta 1-2ővel találkoztam.
. Jöttek, lakkcipő drága öltöny kamu rolex..hibátlan frizura..hatalmas energia jól felkészült előadás, betanult sémák.. mutatják a grafikonokat..mint jó pöcs úgy álltak a grafikonok.. havi 10 de inkább 15% a hozam .. mondom a srácnak ő milliárdos? összezavarodik nem miért?  mert mondom ha ilyen üzletet tud adja el mindenét anyóst lakást asszony veséjét kérjen haveroktól kölcsönt és szép csöndben legyen milliárdos.. miért idegenekre pocsékolja eme pazar lehetőséget... utána úgy ment ki majdnem eltaknyolt, izzadt haja összeborzolódott... ma már egyik cég sem létezik..miközben vagyonkezelésről beszéltünk.
pitcairn2 2018. 06. 10. 12:20
Előzmény: #23606  azember
#23616
a magyaroknak kb. azzal segítesz, ha most eltanácsolod őket az ingatlanvásárlástól:)
pitcairn2 2018. 06. 10. 12:16
Előzmény: #23544  gyula1971
#23615
1990-ben még épphogy csak megindultak a piaci reformok, a lakosság korösszetétele is sokkal fiatalabb volt, a migráció is pozitív egyenleggel rendelkezett
pitcairn2 2018. 06. 10. 12:14
Előzmény: #23570  gyula1971
#23614
speciel 2008 óta jelenlegi pénzügyi és bankrendszer öngyilkossága zajlik...
pitcairn2 2018. 06. 10. 12:13
Előzmény: #23612  Nudli
#23613
mínusz két százalékos reálkamattal csak inflációs buborékot lehet fújni...
Nudli
Nudli 2018. 06. 10. 12:06
Előzmény: #23570  gyula1971
#23612
nincs.  csak "kis" összefoglalás ahogy látom.. 1990 óta prémium helyzetben vannak nálunk a bankok. Sehol máshol nem volt akkora olló a betéti kamat és a hitelkamat között. Csak jelzem OTP a környező országokban más/jobb feltételekkel adtak hitelt többet fizettek a betétekért..2010-ben még erősen válság volt, Orbánék amikor nyeretek azt mondták csinálnak egy költségvetést 5,6% os hiánnyal, EU persze azonnal számonkérte tőlük (és szankciókkal fenyegetett) amit gyurcsótányéktól nem a 3%-os hiányt, de akkor gondok voltak franciáknál is, nekik simán engedték..óóó de ügyesek vagytok kettős mérce kettős beszéd..és politikai nyomásgyakorlás. Azért kellett volna a nagyobb hiány, hogy a belső fogyasztással bérkiáramlással tompítsák a válság hatását. Persze azonnal jött az IMF akik megmondják mit tegyél a szokásos recept: költségvetési megszorítá, bérstop lakossági sarcok.
.Na erre volt Orbánéknak egy B terve (mMato zsenialitása) .. kivetettek a bankadókat (ne feledjük a bankok okozták a válságot) és egyéb válságadókat a multi cégekre .. oda vertek ahol fáj a háttérhatalomnak. Ráadásul 2x 1000milliárd alacsony kamatozású hitelt kínáltak a KKV-knak 3% hitelt miközben a bankok 9-12%-ra adtak!!! kénytelenek voltak alkalmazkodni. Zseniális nem? unortodox.  MNB kirakta a pénzt 2%-ra bank meg keresett rajta +1%-ot.  
. Itt a lényeg a bankok tárgyalásokba kezdtek, Orbánék tisztában voltak mi zajlik a háttérben Varga nagyon akarta az elsétálás intézményét hiszen a jelzálog az egyik legfontosabb hitelféle a világgazdaságban, holt tőkéből működő tőkét konvertál, ha bedőlsz nem megy rá az életed a családod a gyereked veséje Ráadásul a bedőlő hiteleknek van egy piacmozgató hatása, egy befektetői szegmense.
.Tehát valószínűleg - ha nem felejti el a fidesz- amikor tárgyalgatnak a bankadó kivezetéséről benne lesz az alkuban az elsétálás intézménye..DE itt van megint a sok kis paraszt aki qrva okosnak gondolta magát és pénzügyi zseninek, fogyasztásra költötte és rulettra (kvesztor) tette a chf hitelét közvetve a házát  családját..  utána meg ott rinyált a zorbán házánál.. aggyák vissza a pénzét.. most meg ott tobzódik a "mentsük meg a kilakoltatástól a nem fizetőket" neolibbolsevik mozgalomban, ráadásul orbánék ezekért maximálták a maximális hiteledet a fizetéseddel arányos mértékig..mert az állam megment és a hülyék helyett is gondolkodik.  ebből nem tudom hogy lesz elsétálás intézménye.. 100milliós fedezetre is csak 10milliót kaphatsz ha 100-120 a fizetésed.
nemecsekerno 2018. 06. 10. 12:03
Törölt hozzászólás
#23611
WSmith 2018. 06. 10. 11:31
Előzmény: #23606  azember
#23610
Hadd világítsak rá arra, hogy tervasztalról venni nagyon is kockázatos dolog, sokszor van úgy, hogy az építkezés nem fejeződik be, netán el sem kezdődik, és a projektcég felszívódik az addigi befizetésekkel, vagy ha létrejön is valami, az nem olyan kivitelezésben/minőségben/kedvező áron, mint amire számítottak. Szóval lehet, hogy nagy nyerési esély van benne a mostani - inkább elmúlt időszakbeli - ingatlanpiaci emelkedés mellett, de a kockázat is ehhez mérten nagyon nagy.  Ezt csak azért, hogy nehogy negatívan segítsél a magyaroknak nagy ügybuzgóságodban, és elhitesd széles körben, hogy a tervasztalról vásárlás, majd továbbadás egy tuti bomba biznisz. Még a méretes ingatlanpiaci emelkedésben sem lehet biztos az ember, ami pedig alapfeltétel itt, nemhogy a kivitelezők kapacitásaiban/jóhiszeműségében/korrektségében.
azember 2018. 06. 10. 11:29
Előzmény: #23608  azember
#23609
https://ofdollarsanddata.com/be-careful-what-you-choose-dd3cf7b45dd9
Kicsit jobban megértsük miért nehéz elfogadni a másik és saját magunk okait. És miért nehéz jó döntést hozni/változtatni...
azember 2018. 06. 10. 09:27
Előzmény: törölt hozzászólás
#23608
Hát igen.... Majd azert majd csak megokosodik, meg változtat az attitűdön egyszer... :) 
Kellemes Vasárnap-ot!!!
ncseed 2018. 06. 10. 09:07
Törölt hozzászólás
#23607
azember 2018. 06. 10. 09:01
Előzmény: törölt hozzászólás
#23606
Kicsit vissza vehetnel már az arcodbol mert őszintén szólva én csak azért írtam le dolgokat itt hogy magyaroknak segitsek. Köszönöm jól vagyok, nem fogok itt szerződéseket mutogatni.Kerdezdd az asszonyt hova jár nyaralgatni meg miket shoppingol. :)  Ha eladtam mindent  én nyugdíjba  mehetek... Elmondtam arról még nem is beszélve hogy a fontok nagy részét is meg 430-440 nél váltottam be most meg 360 körül van. Látom itt inkább a megkeseredes meg az egymást hitegetese van inkább mert sokan benézték ezt a ritka alkalmat.
ncseed 2018. 06. 10. 08:49
Törölt hozzászólás
#23605
nemecsekerno 2018. 06. 10. 08:19
Törölt hozzászólás
#23604
mpagnes 2018. 06. 10. 00:52
Előzmény: törölt hozzászólás
#23603
hát ja, de a 100 éves az pont nulla, de a panel és sok tégla lakás nem lesz műemlék 300-500 évig....nem érvényesül semmilyen amortizáció....én nem tudom az árakat, de az új árából vonj le év*1 %-ot oszt megkapod, oszt jónapot
azember 2018. 06. 09. 23:53
Előzmény: törölt hozzászólás
#23602
Hát igen, Ncseed és ezért kellene az embereknek rád hallgatni mert te legalább érted mi van az ingatlan üzletben...
Az én ingatlan portfoliom lakás reszenek többsége újépítésű ingatlanokban van. Sok embert erre beszéltem rá mindenkinek bejött.Meséltem itt még példát is küldtem hogyan lett kevesebb mint egy év alatt testvérem egyik pesti lakásából 10% letettel már most egy évvel később ennek a letétnek már közel 6x osa ért árulják még kissebb lakásokat ugyanott. És még nincs is készen a lakás. Hitel meg nem is kell a végén ha ügyes vagy és átvételének már adod is el...(hmm) ebből a formátumbol van jó pár lakas csak nekem. És ez csak egy része a portfolionak.  Igen az alap megállapítás volt jó az analizise a világ gazdasági és Magyarország potenciáljának. Legfőképp a Lokáció Lokáció Lokáció fontosságának mert sok fejlesztés van amiben nagy a potenciál. Nem hoborogni meg hulyezni kellene mint sokan teszik hanem meghallgatni meg analizalni. Ezért figyelni kellene inkább arra akinek van mondanivalója mint például  neked. Ingatlan helyzetet még analizalni kell folyamatosan mindnekinek aki igazi befektető . Ha még nem akkor ne ezzel fárassza magat senki  mert nem éri meg. Több lábon kell állni ingatlanban is van föld meg tó is. Lessz-e belőluk ipari park vagy lakópark ezt majd a jövő eldönti még a risk reward ratio, no meg a források)
ncseed 2018. 06. 09. 22:53
Törölt hozzászólás
#23601

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek