Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.



Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.



Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)



Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:



soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.



Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.



link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
mage 2018. 04. 18. 22:18
Előzmény: #22121  Törölt felhasználó
#22180
Horty remélem nem azért hoztad fel, mert ő is antiszemita volt.
Talmud-ba nem szeretnék bele menni, de mivel gondolom te se tudsz arámi nyelven, ezért ne kezeljünk tényként, hogy a "hivatalos" angol verzió megegyezik az eredetivel már csak azért is kérdéses, mert több fajtája is van, meg gondolom náluk is kikerülnek dolgok bekerülnek dolgok, mint például a bibliánál. Ráadásul gondolom náluk is annyi féleképpen értelmezik, mint a keresztény egyházak a bibliát. Például itt van a fidesz új barátja Köves Somló a legújabb irányzattal.
Földi Pált nem ismerem. Ajánlom figyelmedbe Wass Albertet. Ma pont olvastam egyik zsidó iskola igazgatójával interjút, ahol elég érdekes adja elő, hogy náluk a tanterv abban is különbözik, hogy nincs benne Wass Albert. Pedig pont a zsidó gyerekeknek nem ártana, ha olvasnának róla, hogy a "bennfentes" zsidók tudták mikor kell pattanni és kikből lettek az áldozatok.
Palesztinok azért fontos téma, mert a zsidókat is gettóba zárták és most ők teszik egy másik néppel. Ők döntenek életről-halálról a falon belül, ők döntik el ki mehet ki dolgozni, jut e be víz, élelem, gyógyszer, segély. Áramtermelése éppen van Palesztinának, de általában azt bombázzák le elsőnek a légicsapás sorozat megindításánál.
kbb 2018. 04. 18. 21:45
Előzmény: törölt hozzászólás
#22179
Ma beszéltem a beruházónkkal, és szóba kerültek a leendő lakótársak is.
Az előrehozott vásárlás abszolút jellemző, persze nem saját részre, hanem gyerekeknek... pofátlanabban még a CSOK-ot is felnyalják 2-3 majdnem felnőtt gyerek után, ha még beleférnek az életkori korlátba, persze a szülők csak lakcímkártya szerint fognak ott lakni, ami tök szabálytalan, de "úgysem jönnek rá, ha a papírok rendben vannak".
Másik nagy csoport a klasszikus befektetőké, egy részük az építkezés végén eladja majd, másik részük bérbe. Arányuk változó, alacsony induló árú projektekre vadásznak, és ingatlanos ismerőssel, nagyon korai fázisban (akár a beruházót a nyilvános értékesítés kezdete előtt megkeresve) csapnak le az átadásig nagy árnövekedéssel kecsegtető lakásokra. (Persze él az a régi beruházói csel is, hogy a beruházás kezdetén eladottként tesznek fel néhány lakást a kelendő típusokból, rábeszélve a vevőket a rosszabb alaprajzokra/fekvésekre. De az extrém korai vevők gyakran ténylegesen is léteznek, sokszor tippadó ingatlanosokkal kooperálva.)
mage 2018. 04. 18. 21:33
Előzmény: #22118  Törölt felhasználó
#22178
Azért nem mész étterembe többek között, hogy ne támogasd a feketegazdaságot? Látom mindent meg tudsz magyarázni. Esetleg fizess bankkártyával ott is és akkor nincs ilyen gond :).
Már fel se vettem, hogy mikor szerelőt hívsz akkor szóvá teszed-e mikor nem kapsz számlát. Arra már úgy is tudom a válaszod.
Hol mondtam, hogy a zsidók tehetnek a holokausztról? Szokásos liberális módon más jelentést adsz annak amit írok, hogy mutogathass a mocskos antiszemitára és ezzel magasabb rendűnek hidd magad. Egyébként nyilván van oka, hogy üldözték (üldözik) évezredek óta a zsidókat. Nem kívánok azon vitatkozni, hogy ez mennyire jogos és mennyire nem, mert nem releváns most. Csak kényelmetlen témáknál mutatkozik meg az ember igazi valója, nem akkor mikor közös egyetértésben beszéltek a liberalizmus felsőbbrendűségéről és a gonosz szélsőjobbról. Egyébként ezzel már másodjára antiszemitáztál le, de persze csak liberális módon köntörfalazva, hátulról kérdés mögé bújtatva a véleményedet nehogy rád süthesse valaki, hogy ítélkezel.
"Hanem azt, hogy Nyugat-Európában a szélsőjobbnak már jó ideje Izrael barát." Leírtad megint ugyan azt, én erre írtam, hogy nem ugyan azt értjük szélsőjobbon.
Szélsőjobbosok alatt választókat értesz? Hát én nem tudom hány ilyet ismerhetsz, de én egy olyat se aki Izrael párti lett. Mondjuk, ha neked Breivik és Tomcat a szélsőjobb, akkor mondjuk értem miből gondolod (ők két szociopata és/vagy pszichopata akiknek csak indok kell, hogy másokat bánthassanak).
Meg mindjárt kitalálod, hogy a kurucinfot meg a többi szélsőjobboldali oldal annyi embert ér el, mint az index, origo, 444.hu, rtl klub, tv2, hírt tv, kereskedelmi rádiók együttvéve :).
Te kezdtél azzal jönni, hogy "hiszed erőszakosabb a világ, mint 200 éve, mert azt látod a hírafóban. A világ ennél sokkal bonyolultabb, a zsidók sem folyton a holokauszttal foglalkoznak."  Nyilván innentől én is így állok hozzá, hogy te is magadat hiszed a legokosabbnak közben nincs mögötte tényleges tudás. Nem tudom mi az a fotel értelmiség, csak annyit mondtam, hogy sok esetben egy élhetőbb világ volt a középkorban. Például nem a kifogásokat keresték arra, hogy mért nem vállalnak gyereket...
Na, de amiket felsoroltam mind a liberális nyugat bűne. Tehát nem látom miben jobb a liberális nyugat, vagy téged kevésbé zavar, ha Zuckerberg, Bill Gates, az USA kormánya, egyéb ország kormánya, mszp, szdsz (legújabb utód pártjai lmp, momentum), stb listáz, mintha Magyarország kormánya? Egyébként én pont emiatt nem szavaztam még sose a fideszre.
Utolsó kérdésed én is feltehetném neked.
ncseed 2018. 04. 18. 21:21
Törölt hozzászólás
#22177
ncseed 2018. 04. 18. 21:20
Törölt hozzászólás
#22176
gyula1971
gyula1971 2018. 04. 18. 18:55
Előzmény: #22146  pomperj
#22175
Nálunk egy 1993-as 2 és fél milliós családi ház,ma ér 12 milliót, vidéken. Balatonlellén egy 1993-as 7 milliós nyaraló is ma 28 milliót ér kb.
Feltételezve,hogy állagmegóvás volt csak, nagy beruházás nem.
Volt egy műtárgy, Csók István kép,az 100-ezer ft volt 1993-ban,az most 1 millió 200-ezer.
kbb 2018. 04. 18. 16:56
Előzmény: #22167  Sarpac
#22173
2004-2008 között inkább a durva adóemelések és (több évben) reálbércsökkenés vitte stagnálásba az árakat... (azt is csak reál értelemben, vagyis a magas inflációval együtt nőttek a lakásárak).
SREd 2018. 04. 18. 16:03
Előzmény: #22171  Sarpac
#22172
Ez sztem komoly mértékben a 27->5% áfa-csökkentés miatt van, sokan arra játszanak, hogy amikor ezt visszaemelik, akkor aztán nagy emelkedés lesz. De a kormány csak nem bolond visszaemelni, azzal nagyon betenne az építőiparnak. Ezen keresztül pedig a növekedésnek és az ebből származó bevételeknek is, ráadásul a lakásállomány megújulását is korlátozná. Szükség lenne arra, hogy ezt ne ad-hoc, rövid távra, pár évre szabályoznák, hanem az építőipari kapacitásokat is figyelembe véve jóval hosszabb távra.
Sarpac
Sarpac 2018. 04. 18. 15:49
Előzmény: törölt hozzászólás
#22171
Most olvastam én is, kb. egyezik azzal amit írtam. Több ingatlanos ismerősöm is attól tart ha fordul az nagy esést hozhat mivel irgalmatlan nagy az áremelkedésre játszó spekuláns vásárlok száma, igaz van aki már 2 éve mondogatja ezt.
Törölt felhasználó 2018. 04. 18. 15:49
Előzmény: törölt hozzászólás
#22170
Az amerikai tőzsde is emelkedik több minr ennyi éve. Mégsem mondhatod, hogy még sok évtizedig fog is. Mert nem látsz a jövőbe.
A közép-magyarországi régió lakosságszám növekedésére meg nem csak az urbanizáció van hatással, hanem egy sokkal frissebb trend, a gyerekszám esés. Az, hogy ez az elmúlt 40 évben nem tudta még kioltani az urbanizáció hatását, nem jelenti azt, hogy a következő 20 évben sem fogja.
Törölt felhasználó 2018. 04. 18. 15:45
Előzmény: törölt hozzászólás
#22169
Mi van ha egyre több külföldi telepszik le Mo-on?
Nem az került most megszavazásra, hogy ez ne történhessen meg? :D
ncseed 2018. 04. 18. 15:43
Törölt hozzászólás
#22168
Sarpac
Sarpac 2018. 04. 18. 15:36
Előzmény: #22146  pomperj
#22167
Szerintem ezt így nem lehet általánosságban nézni. A lakáshitelek felfutása tipikusan 2003-2008-as időszakra tehető már ekkor alig volt lakásár növekedés, tehát mikor már gőzerővel tolják a hiteleket azzal párhuzamosan megérkeznek a korábbi spekuláns vevők mint eladók. Szóval most 2-3év stagnálást növekedést várnak, de ez nagyon függ attól, hogy a kamatkörnyezet hogyan változik a jelenlegi nulláról. Ha hirtelen elszáll és az ingatlanárak már nem tudnak érdemben növekedni akkor nagyon nagyon gyorsan el fog szállni a kínálati oldal ami dominószerűen bedöntheti a lakásárakat!
ncseed 2018. 04. 18. 15:36
Törölt hozzászólás
#22166
Törölt felhasználó 2018. 04. 18. 15:31
Előzmény: törölt hozzászólás
#22165
Ezek mind megtörténhetnek, ahogy negatív faktorok is. Nem tudjuk. Te viszont a múltbeli trendet próbálod ráhúzni Budapestre.
ncseed 2018. 04. 18. 15:30
Törölt hozzászólás
#22164
Törölt felhasználó 2018. 04. 18. 15:24
Előzmény: törölt hozzászólás
#22163
De nem is mondtam, hogy senki se vegyen. Ez megint a csúszós lejtő érvelés részedről.
ncseed 2018. 04. 18. 15:19
Törölt hozzászólás
#22162
Törölt felhasználó 2018. 04. 18. 15:12
Előzmény: törölt hozzászólás
#22161
Ami azt eredményezi, hogy Közép-Magyarország a jövőben már nagyobb, a leszakadó régiók kisebb bázissal indulnak, így relatív ez a növekedés egyre kisebb lesz, és eljön az a pont, amikor a pozitív migráció majd nem fedezi a természetes fogyást Közép-Magyarországon.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek