Topiknyitó: Portfolio 2014. 03. 02. 18:14

Ez a hidegháború óta a legnagyobb fenyegetés Európára  

Ugrás a cikkhez
Szombaton rendkívül kiéleződött a helyzet Ukrajna körül. Az oroszok bekeményítettek, Vlagyimir Putyin elnök délutáni kérésére az orosz parlament engedélyezte katonai erő alkalmazását Ukrajna területén. Erre reagálva Olekszandr Turcsinov, Ukrajna...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=196016
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2014. 08. 17. 13:58
Előzmény: #830  Törölt felhasználó
#840
1. Először is sajnálom, hogy ezt a kérdést csak a magyar belpolitikai beállítottságod szemüvegén keresztül tudod nézni. Nem mindenki szélsőjobbos, akinek nem tetszik az Ukrajnában folyó népirtás és etnikai tisztogatás. Nem szélsőjobbos az, akinek nem tetszik, hogy a nyugati és magyar sajtó félretájékoztat, elhallgat, letesztelve 95 és 99 % között mozgott az ukrán-nyugati álláspont közlésének aránya 5 különböző időpontban és 1-5 % között a szakadár-oroszé. Nem mindenki szélsőjobbos, akinek nem tetszik az új ukrán demokrácia értelmezés, miszerint nem adjunk autonómiát kisebbségi területeknek, vonjuk meg tőlük az eddigi jogaikat is. Véletlenül se kérdezzük meg népszavazáson, hogy ők mit akarnak, inkább küldjük rájuk a belügyeseket, a jobb Szektoros verő csapatot végül fegyverrel az e célból felállított Nemzeti Gárdát és a hadsereget. Nem mindenki szélsőjobbos aki nem azokat tekinti agresszornak, akik az adott területet próbálják megvédeni az oda küldött katonai erőtől, oda buszoztatott verőemberektől, de nem mennek Kijevbe verekedni, vagy lövöldözni, hanem azt a Kijevi hatalmat, amely az erőszakot Kelet-Ukrajnára szabadította. Nem vagyok szélsőjobbos. Igencsak távol áll tőlem. Ha az lennék, biztos örülnék, hogy Ukrajnában a hasonszőrűek kerültek hatalomra.

2. A forrásaim elsősorban az, amit a saját szememmel látok. Mindkét oldal hazudik, dezinformál ezért egyiket sem hiszem el, amíg nem látok róla videó felvételt, fotót, vagy meg nem erősítik több, egymással ellenérdekelt forrásból. Csakhogy ez vonatkozik arra a nyugati sajtóra is, ami ukrán ügyben csak véletlenül ír igazat és amiből összeállításra került a wikipédia. Ugyanúgy olvasok ukrán-nyugati forrásból származó információt, mint orosz-szakadár forrásból származót. Ugyanúgy olvasok baloldali médiát, mint jobboldalit.

3. Lehet, hogy meglepődsz, de annak ellenére, hogy az oroszoknak a flottaszerződés szerint joguk volt 25 ezer katonát a Krímben állomásoztatni, és azokat mozgatni fegyveresen is. Nem volt nekik tiltva hogy kiálljanak a városokban és az utakon. Annak ellenére, hogy az elszakadási döntésig ezt a létszámot az oroszok nem lépték túl. Annak ellenére, hogy az oroszokat a Krímben nem megszállóként fogadták és ők sem bombázva, lövöldözve mentek be. Annak ellenére, hogy az oroszokat az eddig ismert események tükrében valós veszély fenyegette az ukrán szélsőségesek részéről. Annak ellenére, hogy egy 60 %-ban orosz etnikumú, 80 %-ban elsődlegesen orosz nyelvet beszélő, 1954-ben egy hruscsovi párthatározattal Ukrajnához csatolt területről van szó. Mindezek ellenére az oroszok krími fellépést Ukrajna szuverenitása megsértésének, agressziónak tartom.

4. A mondandóm lényege az volt, hogy a Kelet-Ukrajnai oroszoknak igenis volt mitől tartania és nem ok nélkül nem akarták, hogy ukrán szélsőségesek és ukrán csapatok áramoljanak hozzájuk. Ezt ki is fejezték, mire SZBU-s tüntetést szétverést kaptak. Jobb Szektorosokat kaptak részben „csak” vascsövekkel, baseball ütőkkel, molotov koktélokkal, tűzijáték rakétákkal részben viszont lőfegyverekkel, amit használtak is. Végül katonai támadást kaptak. Mindezt ahelyett, hogy megkérdezték volna a véleményüket mondjuk az ukrán kormány által rendezett helyi népszavazáson, és/vagy leültek volna velük tárgyalni, partnerként kezelték volna őket, és/vagy biztosítékokat kaptak volna a biztonságukat illetően. A krími eseményekből önmagában nem következik, hogy Kelet-Ukrajában harcoknak kellet volna kitörnie. A harcokhoz az ukrán kormány és az ukrán szélsőségesek fellépése kellett. Még most is igaz, hogy ha békén hagynák a Kelet-Ukrajnában élőket és nem támadnák őket nagy erővel, akkor nem lennének harcok, mert a szakadároknak eszében sincs Kijevbe menni, hogy „felszabadítsák” egész Ukrajnát. Nagyon nem tetszik nekik a jelenlegi ukrán kormányzat, de nem akarják megdönteni. Ők csak a Kelet-Ukrán területet védik. Ez lett volna a lényeg, d te természetesen nem a lényeggel foglalkozol, hanem azzal, hogy mit csináltak a zöld emberkék a Krímben.

5. Ha már azt állítod, hogy nálam a dátumok nem stimmelnek, akkor nézzük mit is írsz:
„A halálos áldozat idős bácsika szívinfarktusa volt az izgalomtól, a téma pedig az volt, hogy a krími parlament elszakadásról akar tárgyalni. Ez ellen tüntettek a "feltüzeltek", a demokratikusan megválasztott krími parlament elnöke szerint pedig nem terveznek ilyesmit, és mindez csak provokáció.
Mindez 1(!!) nappal azelőtt, hogy fegyveres zöld marslakók megszállták és lezárták a félszigetet, az ukrán parlament zászlaját oroszra cserélték, és a jogszerűen kinevezett parlamenti elnököt megpuccsolták, majd a megválasztott parlament többségét kizárva mégis elszakadásról tárgyalgattak - később a marslakókról Putyin mégis elismerte, hogy orosz katonák és kitüntette őket...”

Magadnak mondasz ellent. Ha ugyanis a krími parlament a „megpuccsolás” előtt legitim volt, akkor miért kell a még legitim parlament ellen küldeni a tatárokat? Azt állítod, hogy a parlament az elszakadásról akart tárgyalni. Jó neked, hogy tudod, ki mit akar, anélkül hogy megtenné. Majd a következő mondatban leírod, hogy a még általa is legitimnek tekintett parlament elnöke tagadta az elszakadás tervét, amit még a te logikád szerint is valószínűvé tesz, hogy ezt a parlamentet meg kellett „puccsolni”. Szóval egy akkor még nem létező árnyék ellen kiküldték a tatárokat, de ez ugye nem feltüzelés? Nyilván a zöldségesnél hallották a krími tatárok, hogy milyen szörnyűségről tárgyal a parlament és nagy felháborodásukban oda vonultak 5 ezren. Amúgy meg a Krím köztársaság volt Ukrajnán belül. A parlamentje akár e témáról is tárgyalhatott. Miért tekinted normális módszernek a parlamenttel szembeni nyomásgyakorlást erőszakos, hangsúlyozom, hogy erőszakos és nem békés tömeg útján a parlament épületénél. Szerinted a parlamenti képviselők megfélemlítése demokratikus?. Verés, megtaposás, kődobálás és hasonló békés tevékenységek következtében az első híradások szerint 1 ember meghalt, 5 súlyosan megsérült. De azt már elfelejtette lehozni az általad nagyra tartott nyugati és magyar média, hogy az általad említett idős bácsin kívül (akinek az „izgalomtól” bekövetkezett „szívrohamához” némi külsérelem is hozzájárult) a súlyos sérülésekbe még 2 orosz nő halt bele. Másnap délelőttre a mérleg 3 halott, 3 súlyos és 3 könnyebb sérült volt. Ezek csak azok, akik kórházba kerültek. Akiket ambulánsan láttak el, azok mindössze 35-en voltak. Ugye milyen más, mint azt állítani, hogy á csak egy bácsika halt meg az is szívrohamban az izgalomtól. Hogy miért lehetett ilyen következménye a tüntetésnek? Hát például azért, mert a rendőrök kivonultak a két tömeg közül pár órára. Az 5000 oda szervezett tatár ekkor esett neki igazán hetyke Allah akbár kiáltásokkal a hirtelen odament 500-700 orosznak.

Másnap valóban elfoglalták a parlament épületét és kiűzték az orosz zászlót, de még nem a zöld marslakók, csak a helyi fegyveresek. A zöld emberkék később jöttek. Azonban az elfoglalás hajnalban történt, amikor senki nem volt ott, úgyhogy csak az épületet foglalták el, a képviselőket ez nem érintette. Úgyhogy nem a testületet puccsolták meg, hanem az épületet. Ugye milyen más, mint a te beállításod? Reggelre a rendőrség körbevette az épületet. Az a rendőrség, amit Arszen Avakov új ukrán belügyminiszter helyezett készültségbe országosan. Tehát reggelre még az épület tekintetében is a puccsnak fuccs. A zöld emberkék ekkor még a bázisaikon csücsültek. Délelőtt állítólag fogtak a rendőrök két járművet katonákkal. A rendőrök igazoltatták őket és ők visszafordultak. Délután ült össze a krími parlament és abszolút ukrán-nyugati demokrácia értelmezés szerint abszolút antidemokratikusan és elitélendő, szörnyűséges módon kiírták a népszavazást. Megjegyzem erre joguk volt. A nyugat pár napon belül közölte, hogy nem ismerik majd el a népszavazás eredményét.

Éjszaka megindultak elkezdtek szivárogni a zöld emberkék a stratégiai pontokra. Először a reptérre.

6. Folytassuk:
„Tehát miután orosz marslakók katonailag megszállták a félszigetet, a demokratikus parlamentet elzavarták, az orosz parlament pedig felhatalmazta Putyint ukrajnai beavatkozásra, ezek fegyvereket szereztek.”

A katonai megszállás némi kiegészítéssel stimmel. A kiegészítés az, hogy az ukránoknak ugyanúgy volt katonai ereje a Krímben, csak az ukrán katonák nagy többsége átállt, vagy elhagyta a posztját és letette a fegyverét. Komoly fegyveres harc nem volt. Ekkor, február utolsó, március első napjaiban az oroszok még csak az ukrán bázisokra sem hatoltak be. Azt a népszavazás után csinálták.

Viszont a demokratikus parlament elzavarása véletlenül sem igaz. Nem is volt rá szükségük, hiszen a krimi parlament eleve orosz többségű volt. A krími parlament írta ki a népszavazást még az előtt, hogy a zöld emberkék megjelentek volna.

Az orosz parlament felhatalmazta Putyint hogy orosz állampolgárok, figyelem: nem orosz nemzetiségű ukrán állampolgárok, hanem orosz állampolgárok védelme érdekében katonai erőt alkalmazhasson Ukrajnában. Ezzel a felhatalmazással Putyin nem élt, és később vissza is vonták. Azonban ez a felhatalmazás március 1-jén született. Két nappal azután hogy a krími parlament kiírta a népszavazást és 1,5 nappal az után hogy a zöld emberkék megjelentek. A Jobb Szektor ekkorra már bőven fegyvereket szerzett. De én keverem az időrendet és nem te.

7. Egy újabb gyöngyszem tőled:
„Konkrétan szervezett tüntetői csoportok kormányhivatalokat foglaltak el párhuzamosan több helyszínen márc. 1 és 7 között, (ahogy a Krímben kezdték a marslakók), és népszavazást követelnek az elszakadásról, a Krím pedig már meg volt katonailag szállva és már ki van írva a népszavazás.”

Először is összeollóztál két különböző bekezdésből szöveget tőlem. Másodszor a mondatnak csak az egyik felét idézted. A teljes mondat ez volt: „Csak április 2. hetében kezdődtek Kelet-Ukrajnában a középület foglalások illetve tűntek fel az első fegyveresek.” Harmadszor Kelet-Ukrajnáról volt szó és nem a Krímről. Negyedszer amire te hivatkozol az pont az ellenkezője, mint amiről én írtam. Harkovban március elsején valóban elfoglalták a polgármesteri hivatalt, de az oda küldött Jobb Szektorosok és nem az oroszpártiak. Az oroszpártiak csak kiverték ezután a Jobb Szektorosokat az épületből. Őket verték ki: link
link
Tüntetések voltak Donyeckben, Dnyepropetrovszkban, Luhanszban, Harkovban, Mariupolban, Odesszában, Kercsben, de csak tüntetések. Sem zöld emberek, sem fegyveresek, sem épület foglalások. Illetve ha azt a szörnyűséget épület foglalásnak lelhet tekinteni, hogy a tüntetők kitűznek egy zászlót, akkor tekintsd annak, de ugye elég nyilvánvaló, hogy nem erről írtam április 2. hetére, hanem a fegyveresek megjelenéséről és azok erőszakos épület foglalásairól Kelt-Ukrajnában.

8. A következő csúsztatásod:
„Ápr. 12-én fegyveresen folytatódik a középületek elfoglalása, azonos full katonai felszereléssel mozgó reguláris "marslakók" vezetésével.”

Megmutatom a különbséget. Ilyenek a zöld emberkék a Krímből:
link

link
link
link
link
link

Igaz, hogy fegyverük van, de ha megfigyeled:
- Ezek nem azok a „marslakók” a kiket a Krímben lehetett látni
- Nem azonos a felszerelésük, és nem full katonai
- Belügyes gyakorló egyenruhát látni. Miért? Mert berkutosok. Az új kijevi hatalom azonnal feloszlatta a Bekrutot és Nyugat-Ukrajnában hajtóvadászat indult ellenük. Erre keletre menekültek és vitték a fegyvereiket is.
Törölt felhasználó 2014. 08. 17. 11:16
Előzmény: #837  kukutyinbenko
#839
"ki és mikor dönti így el? Mi például kinek a természetes érdekszférájához tartozunk?"

Ezt a 44%-os (vagy Orbán "unimagyar" elmélete szerint 25%-os) 2/3-ados ERŐ dönti el és már eldöntötte.
Törölt felhasználó 2014. 08. 17. 11:14
Előzmény: #836  loliense
#838
Sajnos igen, megtörténhet... Putyin lehet akár az új "Hitler", aki fokról-fokra megkaparintja csak ezt, csak azt... időben meg kellene állítani, de attól tartok, hogy ennek az esélynek vége, ha kitör az ukrán-orosz háború.
kukutyinbenko 2014. 08. 17. 10:38
Előzmény: #835  kukutyinbenko
#837
Ja és még egy apróság. Többször visszaköszön hogy Ukrajna az oroszok természetes érdekszférája. Ezt ki és mikor dönti így el? Mi például kinek a természetes érdekszférájához tartozunk? Esetleg Mongólia, Törökország, Ausztria, Németország, netán az Oroszokéhoz?
Nekem spec ez a fő bajom Churchill budapesti szobrával. Az amerikaiak határozott ellenvéleményét figyelmen kívül hagyva, egy sajtpapíron alkudozott rólunk Sztálin elvtárssal. Simán odaadta Magyarországot, míg Ausztriához pl. ragaszkodott. Oda sem tudtak a csapataik előbb odaérni mint az oroszok, meg talán azt sem túlzás kijelenteni Hitler több támogatót talált ott mint nálunk, aztán mégis. És mi emelünk neki szobrot?!
loliense 2014. 08. 17. 10:36
Előzmény: #833  loliense
#836
És közben mi történik?-elképzelhető,hogy Ukrajna katonai segítséget kér a putyinelvtárs katonai akciói,hódítása miatt

Beleránthatják európát a fél világot háborúskodásba, gazdasági és társadalmi hanyatlásba és mindenki jól rábaszik majd

de a sok gyökér magyar népnemzetit ez nem érinti majd!-sőt nem is zavarja,-de kimondottan drukkol is a szovjet antidemokratikus elvtársaknak,mert gazdájuk a fél ázsiai vezénylőtábornokelvtársnak ez az érdeke
kukutyinbenko 2014. 08. 17. 10:17
Előzmény: #832  _pampa
#835
Szakadár civilek, akiknek a vezetőiről szinte mindről kiderült időközben, hogy vagy orosz állampolgár, vagy valamelyik elit alakulat veteránja, vagy mindkettő, esetleg ex hárombetűs (persze orosz hárombetűs :)
A mezei tagság meg szintén nagyrészt veterán katona, a legtöbb már nem egyszer szagolt puskaport életében, ahogy lehetett látni a felvételeken. A géppuska ropogás a közvetlen közelében egyiknél sem okoz pánikreakciót, még csak oda sem néz, teszi tovább a dolgát.
A reptereket is felbőszült helyi lakosok foglalták el mert sokallták a reptéri illetéket gondolom. Ahogy az eltorlaszolt laktanyák, határőr állomások is csak flash mob-ok voltak a helyi nyugdíjasklub Ural, meg Kraz ételszállító autóival.
Azon pl. gondolkozott valaki a mostani segélykonvoj kapcsán, honnan akasztottak le szovjet barátaink hirtelenjében 300 nyúlszar egyforma jelöletlen hófehér Kamaz nyergesvontatót? Az persze már természetes hogy a sofőrök egyforma homokszínű pólóban shortban, egyforma sportcipőben vannak, és sehol egy girnyó vagy törpe közöttük mind elég jó karban és súlyban lévő hasonló korú férfiak. Gondolom náluk ez napi gyakorlat hogy százával küldik kamionokat oda ahol épp szükséget szenved a lakosság. Érdekes dolgok ezek is.

" Nem veszik észre, vagy nem akarják észre venni az ukránok,hogy a vesztükbe rohannak?"

Szerencsére Te innen fogod megmondani nekik mi is az érdekük. Ők szopták végig az elmúlt évszázadokat a nagy medve szorításában, de Te innen fogsz 45 évnyi cocializmus tapasztalatának birtokban okoskodni. Szerinted miért ujjongva fogadták a megszálló német csapatokat anno? Gondolom túl jól éltek a szovjet elvtársak alatt, megcsömörlöttek a nyugati dekadens fogyasztói társadalomtól, meg amúgy is sok jót hallottak Hitlerről...

Csak jelzem amikor Viktorotok pár éve még a kommunizmus több tízmilliónyi áldozatáról papolt nektek, annak bő tizede a szándékosan előidézett ukrán éhínségben pusztult el a harmincas években, ami nem a nyugati hárombetűsök ármánykodásának a következménye volt. Mellesleg nem kis részben ekkortól "pótlódott" a lakosság orosz ajkúakkal, Ukrajna keleti és déli végein. Erre ugye nem illik emlékezni csak a sok szépre és jóra ami a Nagy Medvétől származik. Csak egyet tudnék mondani...
Törölt felhasználó 2014. 08. 17. 10:15
Előzmény: #822  Törölt felhasználó
#834
Teljesen nyilvánvaló, hogy Oroszország casus bellikkel provokálja Ukrajnát,
vagy azért hogy legyen ok megindítani a nyílt háborút, és majd megtartja a területet, amire igénye van,
vagy tudván, hogy az ukránok el akarják kerülni a háborút, sokáig lehet feszíteni a húrt és ezt ki lehet használni.

Eleve a Budapesti Egyezmény megszegése rendkívül súlyos lépés az oroszok részéről. Globálisan a legnagyobb horderejű.

A nyilvánvalóan orosz különleges és reguláris erők bevetése a Krímben háborús cselekmény.
A Balti flottának van szerződése a Krímben állomásozni, a hadseregnek és a Specnaznak nincs engedélye katonai objektumokat blokád alá vennie, elfoglalnia.

A fekete-tengeri egyezmény engedi az orosz flotta mozgását, de nyilvánvalóan nem engedi ukrán kikötők blokádját, az megint háborús cselekmény. (Nem lehet szó véletlenül elsüllyedt hajóról, mert három hajó nem süllyed el két nap ugyanott - javítva magam, valószínűleg minden elsüllyesztett hajó fekete-tengeri volt, nem a balti flotta része)

Szintén durva, az ukrán haditengerészet főadmirálisát árulás vádjával felmentik, majd át is áll az orosz flottához.

Az orosz hadsereg a harcok során 'magáévá tett' számtalan ukrán harcjárművet, helikoptert, hadihajót.

Ezek a teljesen egyértelmű tények, olyan nem megerősített dolgokat nem említettem eddig, mint pl. fekete-tengeri flotta admirálisának felhívása, hogy
álljanak át az ukránok, jó fizetést és bánásmódot kapnak, és védjék meg Ukrajnát a banditáktól, mire az ukrán flottaparancsnok válasza az volt, hogy addig nem voltak itt
banditák, amíg Önök meg nem érkeztek, admirális elvtárs.

Ezek egyértelmű háborús cselekmények, amelyek febr. 27 és márc. 8 között történtek.

Ehhez a csapatmozgásokat és flottamozgásokat már jóval előbb koordinálni kellett.

A Balti flotta partraszállító hajói, amik később a szevasztopoli partraszállítást végzik majd, febr. 26-án hajóztak át a Boszporuszon.
Nem tudom mikor indultak Kalinyingrádból.

Hol voltak akkor még a durva összecsapások és egyebek?

Eleve eltervezetten, háborús cselekményekkel provokálta Oroszország Ukrajnát.
Vagy azért, hogy háborúba rángassa, vagy azért, hogy kihasználva Ukrajna ódzkodását egy háborútól, olyan kész helyzet elé állítsa, amiben már nincs lehetőség semmilyen katonai válaszra.

Persze később is volt sok minden, ágyúzás orosz területről, repülők feltételezett lelövése orosz területről stb...

Arra esetleg lehet valamilyen ok okozatot, 'hogyan kezdődött?' mesét kreálni.

A krími intervencióra nem, mert akkor még szinte semmi nem történt, amikor Oroszország már elhatározta és előkészítette a katonai megszállást.

Szóval valahogy így (is) kezdődött...
loliense 2014. 08. 17. 10:09
Előzmény: #823  Törölt felhasználó
#833
az bizony meglehet,
tény viszont,hogy a Te és az Elvtársaid (pl.viera)ukrajnai helyzetértékeléseitől konkrétan hányingert lehet kapni

_pampa 2014. 08. 17. 09:19
Előzmény: #823  Törölt felhasználó
#832
Ezen a felületen nincsen értelme ilyen szintű hozzászólásnak.
Itt csak az "anyázás" a menő.

Elkerülte a témában annyira "jártas" emberek figyelmét elég sok a hírekben megjelent infó...

pl. a napokban jelentette be Klicskó, hogy "köztisztasági" okok miatt kiürítteti a Majdant....

Amikor még ő tüntetett ott akkor nem számítottak a köztisztasági kérdések....

Az akkori Elnök belelövetett a tüntető civilek tömegébe és ezért a Nyugat követelte a lemondását,eltávolítását...

A jelenlegi Elnök a hadsereget veti be az elszakadásért tüntető,harcoló emberek ellen. Ezen támadásai során rengeteg NEM HARCOLÓ civil hal meg...

A szakadárok Putyintól kérnek segítséget.

Putyin ezért agresszor lesz,ha segít...

A kormány a NATO-tól és az EU-tól kér katonai segítséget....

Nem veszik észre, vagy nem akarják észre venni az ukránok,hogy a vesztükbe rohannak?

Ennek a konfliktusnak a másik vesztes tábora pedig az utólag az EU-hoz csatlakozott országai lesznek.

Nyertese pedig az USA és a fejlett nyugati EU országok.Beindul a privatizáció és felosztják maguk között az új területet.

szvsz
Törölt felhasználó 2014. 08. 17. 07:09
Előzmény: #824  Törölt felhasználó
#831
De azok (bár lehet, hogy tudtuk nélkül) az oroszokhoz való simulást segítették elő (persze évekkel később) és nem a tőlük való elszakadást...

A "sajátos" (neokomcsi) "helyzet" miatt, - amit az a nézőpont határoz meg, amit valamelyik vezér éppen mond (Putyin, Orbán mindegy) - az egyik hazafi, a másik nem.
Törölt felhasználó 2014. 08. 17. 01:46
Előzmény: #827  Törölt felhasználó
#830
Jobb forrás, mint a 'Pfff'

Másfelől, mint írtam, a Wikipedia megjelöl forrásokat, szócikkeket.

Tehát ha bármi nem tetszik a wikipedián, akkor megnézed a vonatkozó forrásokat, és megcáfolod őket, forrásokkal, én szívesen veszem a forrásokkal megjelölt cáfolatodat. Lássunk tisztán, már ha egyáltalán lehet.

Addig viszont érdemben nullát szóltál hozzá.

Arra a Wikipedia is teljesen megfelel, hogy amikor valaki ok-okozati fejtegetésbe kezd, akkor kiderüljön, hogy a dátumok nem stimmelnek, fontos események ki vannak hagyva a láncolatból.

De ha gondolod adok neked más forrást is, nem azért a wikipédiát adom, mert az manipulálható könnyebben, hanem mert áttekinthetőbb, összefoglaló szócikkei vannak a témában.
bbc:link

Csak kiragadok néhány írást Fundától, te pedig nyugodtan ízekre szedheted az én állításaimat, amennyiben nem tényszerűek, rendben?

"Amikor február 21 után tüntetések kezdődtek a Krímben akkor a Jobb szektor felszólította a hadsereget, hogy menjen a Krímbe és tegyen rendet. A krími orosz katonai akció előtt a kijevi vezetés által feltüzelt krími tatárok és a helyi orosz tüntetők között összecsapás volt, aminek halálos áldozata is volt. "

A halálos áldozat idős bácsika szívinfarktusa volt az izgalomtól, a téma pedig az volt, hogy a krími parlament elszakadásról akar tárgyalni. Ez ellen tüntettek a "feltüzeltek", a demokratikusan megválasztott krími parlament elnöke szerint pedig nem terveznek ilyesmit, és mindez csak provokáció.
Mindez 1(!!) nappal azelőtt, hogy fegyveres zöld marslakók megszállták és lezárták a félszigetet, az ukrán parlament zászlaját oroszra cserélték, és a jogszerűen kinevezett parlamenti elnököt megpuccsolták, majd a megválasztott parlament többségét kizárva mégis elszakadásról tárgyalgattak - később a marslakókról Putyin mégis elismerte, hogy orosz katonák és kitüntette őket...
A következő napon az orosz parlament felhatalmazást ad beavatkozásra Ukrajnában.

" A zöld emberkék megjelenése után a Jobb Szektor azonnal katonai mozgósításba kezdett és fegyvereket szereztek."

Tehát miután orosz marslakók katonailag megszállták a félszigetet, a demokratikus parlamentet elzavarták, az orosz parlament pedig felhatalmazta Putyint ukrajnai beavatkozásra, ezek fegyvereket szereztek.

"(Márc. 10-én...)Ekkor még Kelet-Ukrajnában csak tüntetések voltak és a Krím sem szakadt még el."
"Csak április 2. hetében kezdődtek Kelet-Ukrajnában a középület foglalások"

Konkrétan szervezett tüntetői csoportok kormányhivatalokat foglaltak el párhuzamosan több helyszínen márc. 1 és 7 között, (ahogy a Krímben kezdték a marslakók), és népszavazást követelnek az elszakadásról, a Krím pedig már meg volt katonailag szállva és már ki van írva a népszavazás.

14-i és későbbi események magyarázatából valahogy kimarad a 13-i tüntetés és összecsapás. Amiről az OSCE is jelentést készített, és az utolsó ukrán tüntetés Donyeckben, mert utána nem mernek többet utcára menni.

"Április 15-én a kramatorszki repülőtér elleni ukrán támadással kezdődött a fegyveres harc. Az elején még a katonák nem nagyon akartak harcolni, lőni a népre"

Ápr. 12-én fegyveresen folytatódik a középületek elfoglalása, azonos full katonai felszereléssel mozgó reguláris "marslakók" vezetésével.

Az ukránok valahogy mindig ok nélkül lépnek a narrációban,... azok a fránya zöldruhások meg mindig valahogy feltűnnek itt-ott, talpig fegyverben, természetesen tényleg a Marsról jöttek.

Nem folytatom, mert szerintem ennyi is bőven elég hogy lássuk az orosz propaganda tényszerűségét és elfogulatlanságát, amit itt Funda vállalt terjesztésre, de aki akarja, az áttekintheti a wiki, vagy bbc forrásait, és cáfolhatja. Forrásokkal.

Ha esetleg az orosz propagandára kíváncsi valaki bővebben, szélsőjobbos neonáci oldalakon sokkal többet talál belőle.

Persze, hogy bonyolult, polgárháború- szerű helyzet, az ukrán hadsereg jelentős része orosz etnikum, innen nézve érthető, hogy kell független gárda, meg az is érthető, hogy polgárháborúban a katonák nem szívesen lőnek a népre.

Az biztos, hogy soha nem fajult volna ide, ha nem teremnek marslakók mindenhol, és nincs katonai megszállás és annektálás, KGB vezette és oroszok által felszerelt szakadár 'milícia'.

Fundamax, nincs olyan tény, vagy idővonal, amivel magyarázni tudnád a marslakókat. Nem lehet nacionalistákra válaszolnia reguláris kommandóknak azonnal 1-2 napon belül, ahogy arra okot találnak. Ahogy nem tud elsüllyedni épp jókor egy kikötő bejáratánál egy ócskavas hajó, ami hónapokkal azelőtt útra kelt a Balti-tengerből.
Véletlenül mind jókor voltak jó helyen, hogy nacionalista fenyegetésre reagáljanak.

Megjegyzem, Hitlernek is milyen kényelmes volt a szudéta németek érdekeire hivatkozni, de Putyin sem először használja ezt a casus bellit.
Peterbond 2014. 08. 17. 01:10
Előzmény: #828  Peterbond
#829
Bocsánat mármint Fundamaxx-ét.
Peterbond 2014. 08. 17. 01:10
Előzmény: #827  Törölt felhasználó
#828
Hát már elnézést de azért vicces hogy az ő infóforrását leszólod miközben csak az első linknek 450 hivatkozása van híradókra, újságokra és egyéb hivatalos oldalakra.

A tiédet ugyanis mi támasztja alá?

Kötve hiszem hogy a két ukrán tábor vagy az egész helyzet szétbontható lenne jó és rossz oldalra. Szerintem mindkét történetben van igazság és az ukrán helyzet amúgy sem egy egyszerűen megoldható dolog.
Törölt felhasználó 2014. 08. 16. 23:17
Előzmény: #825  Törölt felhasználó
#827
Elég megbízhatóak a forrásaid.
Wikipédia.
Pffffffffffffffff.
Törölt felhasználó 2014. 08. 16. 22:14
Előzmény: #824  Törölt felhasználó
#826
Egyébként téves a párhuzam, mert az tény, hogy tüntetések, zavargások voltak, (tegyük hozzá, hosszú hónapokon keresztül békés tüntetésekről beszélünk) de Janut nem erőszakkal döntötték meg, hanem a demokratikusan megválasztott parlament impeachmentje, azaz a parlament megvonta tőle a bizalmat. Egy átmeneti kormány pedig előre bejelentett választási időponttal, deklaráltan átmeneti jelleggel állt fel, és meg is volt a demokratikus, szabályos választás ezt követően, ahol a nép szavazott.

De ez csak egy a sok téves vagy egyoldalúan beállított információból, cask mondjuk mindjárt az első és kiindulási alap...
Törölt felhasználó 2014. 08. 16. 22:00
Előzmény: #822  Törölt felhasználó
#825
A tárgyi tévedésektől, egyoldalú demagógiától túlcsorduló összefoglalódat, a 'magyar' de cirill betűvel oroszul Vkontaktézó fasisztáktól szedted, vagy más forrásaid is vannak?

Putyin fasisztoid rezsimjét, értelemszerűen a magyar szélsőjobb támogatja, csak hogy el tudjuk helyezni a dolgokat.
Szélsőjobbos-e vagy?

Kicsit tényszerűbb összefoglalások, forrással.
link
link
link

Azért hajrá, érdekesek a tollbamondott írásaid, mindig jó informálódni, hogy mi is az aktuális orosz propaganda, amit nálunk a magyar? szélsőjobb terjeszt.
Törölt felhasználó 2014. 08. 16. 21:43
Előzmény: #822  Törölt felhasználó
#824
"Úgy kezdődött hogy utcai erőszakkal megdöntöttek egy szabályosan, demokratikusan megválasztott kormányt"

Mintha 2006 őszén pont ilyesmi történt volna itthon is (legalábbis a kísérlete). De persze akkor hazafiaknak nevezték a zavargó bűnözőket...
Törölt felhasználó 2014. 08. 16. 21:38
Előzmény: #820  loliense
#823
Egyébként a jelzőiddel magadat minősíted.
Törölt felhasználó 2014. 08. 16. 21:37
Előzmény: #820  loliense
#822
Úgy kezdődött hogy utcai erőszakkal megdöntöttek egy szabályosan, demokratikusan megválasztott kormányt és elnököt. Ebbe az utcai erőszakba több mint százan haltak bele Kijevben. Ezek több, mint fele belügyes volt. A megdöntéshez az is kellett, hogy az EU 3 külügyminisztere által összehozott megállapodást szinte azonnal felrúgják.

Úgy folytatódott, hogy a hatalomra került 3 párt közül a legnagyobb Batykivcsina vezetője épp a majdan miatt szabadult a börtönből. A második legnagyobb Udar párt vezetője azon kívül, hogy box világbajnok szoros kapcsolatokat ápol az ukrán alvilággal és a náci Jobb Szektorral. A harmadik legnagyobb párt, a Szvoboda, amiről az EU parlamentje határozatban mondta ki 2012-ben hogy fasiszta párt. Ezen pártokból álló parlament első intézkedése a kisebbségekkel szemben irányult, a nyelvtörvény eltörlése. Azonnal leváltották a belügy, a hadsereg vezetőit és a helyi vezetőket is és helyükre az oroszokkal, illetve a kisebbségekkel szemben vezetőket ültettek. Kárpátalja kormányzója is szvobodás lett.

Az utcai erőszak izomerejét az a Jobb Szektor adta, amely nyíltan náci párt és amely február 21 után azt tehetett amit akart. Jelentős részük büntetett előéletű, sőt sok a majdan miatt szabadult. Például az egyik vezetőjük Alekszandr Muzicsko (Szasko Bilij) február 21 utáni egyik hőstette egy megverése volt. Csak Kárpátalján lámpavashoz kötöztek határőr parancsnokot, az utcán erőszakkal kényszerítették lemondásra a rendőrkapitányt, elfoglalták a bíróság épületét. Lembergben is rendőrséget és bíróságot foglaltak. Odesszában a főügyészt verték meg. Rovnoban a polgármesteri hivatalt foglalták el fegyverrel. Ellenőrző pontokat állítottak fel. A rendőröket ők igazoltatták. A leállított embereket kirabolták. Egy kijevi bankot fegyverrel raboltak, majd a rendőrség elengedte őket.

E Jobb Szektor katonai szárnyának vezetője, Dmitrij Jaros lett az ukrán Nemzetbiztonsági Tanács elnökhelyettese. Aranyos ember. Például felhívásban kérte a kaukázusi terroristáktól robbantásos merényletek végrehajtását orosz célok ellen. Emiatt adtak ki ellene elfogató parancsot Oroszországban. A szvobodások sem lógtak ki a sorból. Szvobodás képviselők megverték a TV elnökét.

Amikor február 21 után tüntetések kezdődtek a Krímben akkor a Jobb szektor felszólította a hadsereget, hogy menjen a Krímbe és tegyen rendet. A krími orosz katonai akció előtt a kijevi vezetés által feltüzelt krími tatárok és a helyi orosz tüntetők között összecsapás volt, aminek halálos áldozata is volt. A Szvoboda valamint a Jobb Szektor úgynevezett barátságbuszokat indított vascsővel baseball ütővel, molotov koktéllal felszerelt barátkozó aktivistáiaval a Krímbe, akik elmagyarázták volna a helyieknek, hogy jó Ukrajnához tartozni. Ekkor léptek közbe az orosz udvarias zöld emberkék. A zöld emberkék megjelenése után a Jobb Szektor azonnal katonai mozgósításba kezdett és fegyvereket szereztek. Egy belügyes raktárból 5000 kalasnyikovot, 2700 makarov pisztolyt, valamint 12 rakétavetőt tettek magukévá. Március elején egy furgonnal 500 kg TNT-t próbáltak bejuttatni a Krímbe. A nevükhöz kötődik március elején a szevasztopoli lövöldözés, amiben 2 ember meghalt.

Március 10-én az ukrán kormány úgy döntött, hogy a bizonyítottan elég erőszakos, fél Kijevet szétverő és felgyújtó, belügyeseket agyonverő és megégető majdanosoknak, illetve jobb szektornak hivatalosan is fegyvert ad a kezébe és létrehozták a Nemzeti Gárdát. Ekkor még Kelet-Ukrajnában csak tüntetések voltak és a Krím sem szakadt még el. Március 14-én buszokon érkeznek a Jobb Szektorosok Nyugat-Ukrajnából Harkovba, ahol automata fegyverekkel lőtték a helyi tüntetőket. 2 ember meghalt, 5 megsebesült. Közben az ukrán belügy, az SZBU egységeit is kiküldték szétverni minden eszközzel a kelet-ukrajnai tüntetéseket. Ekkor még senki nem lépett fel fegyverrel Kelet-Ukrajnában. Március 24-én kiszivárgott Tyimosenko telefon beszélgetése arról hogy le kellene lőni az oroszokat, felperzselt földet sem hagyni Oroszágból és atomot nekik. Be is terjesztette a parlamentnek az Udar és a Batykivcsina az atomsorompó egyezményből való kilépést. Elkezdték a hadsereget Kelet-Ukrajnába küldeni. Ennek akkor két okára gondolhattak az ott élők. Vagy ellenük küldik őket, vagy egy esetleges orosz támadás esetére, amikor is Kelet-Ukrajnából lesz csatatér. Érthető hogy egyiket sem szerették volna. Ezért fegyvertelen civilek állták el a páncélosok útját és az esetek többségében sikerrel jártak, mert a katonák nem lőttek rájuk annak ellenére, hogy elárulták parancsuk volt rá. Az egységek egy része visszafordult. Volt ami átállt és persze volt ami átjutott.

Csak április 2. hetében kezdődtek Kelet-Ukrajnában a középület foglalások illetve tűntek fel az első fegyveresek. Április 15-én a kramatorszki repülőtér elleni ukrán támadással kezdődött a fegyveres harc. Az elején még a katonák nem nagyon akartak harcolni, lőni a népre. Csak kis összecsapások voltak. Azután a katonákat visszavonták, helyettük Nemzeti Gárdát, felfegyverzett jobb szektrosokat, belügyi alakulatokat és olyan katonai egységeket küldtek, amik hajlandónak mutatkoztak bármit megtenni. Május elején elszabadult a pokol. Részben az Odesszai civilek oda buszoztatott jobb szektorosok általi lemészárlásával, részben pedig az ukránok mariupoli bevonulásával, amikor kamerák előtt méterekről szemtől szemben civileket lőttek le. Onnantól kezdődtek a komolyabb harcok.

Hát valahogy így kezdődött.
Törölt felhasználó 2014. 08. 16. 20:57
Törölt hozzászólás
#821

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek