Topiknyitó: Portfolio 2014. 03. 02. 18:14

Ez a hidegháború óta a legnagyobb fenyegetés Európára  

Ugrás a cikkhez
Szombaton rendkívül kiéleződött a helyzet Ukrajna körül. Az oroszok bekeményítettek, Vlagyimir Putyin elnök délutáni kérésére az orosz parlament engedélyezte katonai erő alkalmazását Ukrajna területén. Erre reagálva Olekszandr Turcsinov, Ukrajna...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=196016
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2014. 04. 14. 20:38
Előzmény: #339  pampa
#340
linkeld már be, lszi, mert amit én linkeltem, ahhoz képest úgy van kb. +140e magyar benne, hogy az én 740e-s adatom a teljes Csehszlovákiára vonatkozik, míg a tiéd csak a mai Szlovákia területére, amiről eszembe jut az a rendőrös vicc, amikor a gyerekének magyarázza a negatív számokat:

ha egy buszon 25-en utaznak, és 30-an leszállnak róla a következő megállónál, akkor a rá következő megállón hányan kell felszállniuk ahhoz, hogy senki se utazzon a buszon? :)
pampa 2014. 04. 14. 20:12
Előzmény: #337  upgrayeddAKS
#339
"Noha az elcsatolt területeken élők többsége nem volt magyar nemzetiségű, a békeszerződés során az országhatárok megvonása gyakran nem követte a nyelvi vagy nemzetiségi határokat. Sok esetben egységes tömbben élő magyar lakosságú területeket is elcsatoltak. Mintegy 3,3 millió magyar rekedt kívül az új magyar állam határain. A magyar nemzetiségűek lélekszáma az elcsatolt területeken az 1910-es népszámlálás alapján:

ma Szlovákiához tartozó területen: 884 000 fő, a helyi lakosság 30%-a
Árva vármegye és Szepes vármegye Lengyelországhoz került részein: 1 000 fő, a helyi lakosság 1,2%-a
ma Romániához tartozó területen: 1 662 000 fő, a helyi lakosság 32%-a
ma Szerbiához tartozó területen: 420 000 fő, a helyi lakosság 28%-a
ma Ukrajnához tartozó területen: 183 000 fő, a helyi lakosság 30%-a"
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2014. 04. 14. 19:50
Előzmény: #331  kukutyinbenko
#338
:)

"Ráadásul most se mindegyik ébredt öntudatra, csupán a fegyveresek körüli pár százméteres körön belül tartózkodó néhány száz, egy-két ezer ember világosodott meg. "

vannak ilyenek, na :)
biztos el voltak eddig nyomva, de most megérezték a szabadság szelét, lehetőségét, stb :)
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2014. 04. 14. 19:43
Előzmény: #336  pampa
#337
FYI:

link

The new country was a multi-ethnic state. The population consisted of Czechs (51%), Slovaks (16%), Germans (22%), Hungarians (5%) and Rusyns (4%).[6]

ha megnézed a linkben a táblicskút, akkor láthatod, hogy mátemáticskij nem fog kijönni a 30% még akkor sem, ha csak a mostani Szlovákia területére is gondoltál... esetleg Felvidék lehetne, ha nem lenne annyi cseh :)
pampa 2014. 04. 14. 19:21
Előzmény: #334  kukutyinbenko
#336
Csehszlovákia lakosságának az összetétele:
40% cseh
30% szlovák
30% magyar

Ennyit a vékony sávról....meg a tiszta nemzetállam megalakításáról....

Az Ukránokról pedig csak annyit:
amikor a Majdanon tüntettek a legitim kormány ellen azért mert inkább az Oroszok felé, nem az EU irányában akart nyitni azok szabadságharcosok voltak....

A mostaniak pedig terroristák.

Meg fogod látni előbb utóbb lesz még valamelyik térségben hasonló eset aminél az EU pl. a lázadók vagy a kormány mellé áll...ahogyan az érdeke kívánja....
Ez nem szimpátia kérdése.

Ezért nem kellene térségek ügyeibe beleavatkozni.

szvsz

Koszovó volt valaha önálló állam? A Vajdaság miért nem lehet önálló? Az albánokat ás a magyarokat is üldözik Szerbiában.
Törölt felhasználó 2014. 04. 14. 18:18
Előzmény: #334  kukutyinbenko
#335
ki egészíteném avval hogy csak katona korú edzet fiatal férfiak mennek ki "oroszországért tüntetni"
kukutyinbenko 2014. 04. 14. 17:52
Előzmény: #333  pampa
#334
Látom nem akarsz különbséget tenni s Majdanon békésen, (nehogy azzal gyere, hogy miután erőszakkal akarták őket leverni, ők is erőszakossá váltak) nagy számban tüntető lakosság és a kisszámú egységesen jól felszerelt álarcos fegyveresek között. De hogy mennyire civilek ezek az álarcosok, elég ha megnézed a felvételeket. Nem elég az egyenruha, golyóálló mellény, álarc, amikor eldördülnek a géppisztoly sorozatok, a legtöbb meg se rezzen. Zsebre dugott kézzel bámulja tovább az eseményeket, nem hogy fedezéket keresne ahogy ilyenkor a civilek többsége reagálni szokott. Ráadásul elég összeszokott módon együtt mozognak, fedezik egymást stb. Igen sportos, harcedzett civilek lehetnek...

Trianon. Nos ugye egyből más a gyermek fekvése. Jönnek az érvek az miért volt más. Nos a felvidéki déli vékony sáv, illetve a székelyföldi kis sziget kivételével sajnos addigra már kisebbségbe kerültünk az elvesztett területek javán. Lehetett volna igazságosabb határokat húzni? Persze! Fájó a veszteség, de éppen ezért szerintem kicsit több empátiával kezelhetnéd az ukránok helyzetét. Az ő torkukon éppen most készülnek lenyomni Putyinék valami hasonlót, mint ami számunkra Trianon volt. Érthető, végül is az oroszok szűkölködnek mind területekben, mind nyersanyagokban, sőt népességben is.
pampa 2014. 04. 14. 16:42
Előzmény: #331  kukutyinbenko
#333
Mi volt a puccsal hatalomra jutó ellenzék első intézkedése?
Eltörölte a nyelvtörvényt ami hátrányosan érinti az ottani kisebbséget...
A másik pedig az, hogy látta az orosz kisebbség, hogy erőszakkal lehet változtatni a demokratikus rendszeren,ők is megpróbálják. Természetesen ezért ők már terroristák lesznek....

A Trianonhoz pedig csak annyit, hogy pl. Felvidéken,Kárpátalján, Erdélyben szín magyarok által lakott területeket csatolta el. Ahogyan a Délvidéken is.
Törölt felhasználó 2014. 04. 14. 16:15
Előzmény: #331  kukutyinbenko
#332
2006 őszén is egyszerre jöttek rá sokan, hogy hazudtak nekik és pont egyszerre jutott eszükbe, hogy utcára is menjenek és véletlenül mindegyikük ugyanoda ment és láss csodát, ráadásul véletlenül molotov koktélok is voltak náluk annyira el voltak keseredve szegények, hogy becsapták őket.

kukutyinbenko 2014. 04. 14. 16:02
Előzmény: #329  pampa
#331
Csak az a baj a gondolatmeneteddel, hogy cirka egy hónappal ezelőttig soha sehol nem panaszkodott megkülönböztetésre az ukrajnai orosz ajkú lakosság. Majd hirtelen az egyenruhás álarcosok megjelenésével együtt rájöttek, hogy őket elnyomják. Ráadásul most se mindegyik ébredt öntudatra, csupán a fegyveresek körüli pár százméteres körön belül tartózkodó néhány száz, egy-két ezer ember világosodott meg.
De analógiáért nem kell Palesztínáig menni. Vegyük rögtön a trianoni eseményeket. Hogy látod az erdélyi románok, felvidéki szlovákok vagy a délszlávok akkori elszakadását? Ott is ilyen megértő vagy a nemzetiségi sérelmek, a határok átrajzolgatása ügyében?
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2014. 04. 14. 14:20
Előzmény: #329  pampa
#330
már megint moralizálsz :)

szted a nagyhatalmak nem tojnak magasról az erkölcsi normákra?

én arról értekeztem, hogy sztem valószínűtlen, hogy ebből "marha nagy gáz" legyen... lehet belőle x halott (x>1000) minden további nélkül, de erősen kételkednék a 100x vagy 1000x nagyságrendben... nem azt mondom, hogy innentől minden OK, csak azt, hogy kár ennyire "ráparázni" a dolgokra

a 2004-es cunami megölt vagy 150e embert, és az éhezések is kb. hasonló nagyságrendben szedik az áldozataikat... ami pedig a közelséget illeti: NATO tagállamok vagyunk, megkockáztatom ezért azt a kijelentést, hogy Magyarországra azok a GAZDASÁGI hatások jelentik a legnagyobb fenyegetést, amiknek egy része már be is következett, pl. Ukrajnának az EU különféle vámkedvezményeket adott (gabona, baromfi, stb.)
szóval kötve hiszem, hogy az ország biztonságát ez komolyan veszélyeztetné (lehet belőle olyan mértékű "katasztrófa", épp csak nem mindegy annak a bekövetkezési valószínűsége... ilyen erővel a Shiva-krátert "kirobbantó" égitesttel azonos méretű meteorittól/kisbolygótól/aszteroidától is lehetne félni, meg erőteljes vulkanikus tevékenységtől, stb. - na azok tényleg odab..nának)
pampa 2014. 04. 14. 13:28
Előzmény: #328  upgrayeddAKS
#329
Az egy dolog, hogy mi itt "elpoénkodunk" a kérdésen, de ez hozzánk nagyon közel van és az USA-hoz pedig nagyon távol. Ahogyan az összes háborús övezet, amibe belekeveredett a II. VH. után.

Gondolj bele abba, ha pl. Cisz-Jordánia része lesz az önálló Palesztin államnak és az ott élő zsidókat elkezdik "másodrangú" állampolgárként kezelni az arabok. Ők tüntetnének a jogaikért az elszakadásért, az arabok pedig elkezdenék lőni őket.
Szerinted Izrael hagyná?

Vagy az USA azt hogy valahol amerikai állampolgárokat gyilkoljanak azért mert szeretnének több jogot, emberi bánásmódot?

Nagyon összetett ez a konfliktus is.

szvsz
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2014. 04. 14. 11:58
Előzmény: #324  Törölt felhasználó
#328
azt nem tudom, a ruszkik mennyit tanultak Afganisztánból meg "a jenkik" Vietnamjából, de az biztos, hogy számos példa akad, amikor egy nagyobb hadsereget a kisebb képes "lefoglalni" akár hosszabb ideig is... a teljesség igénye nélkül néhány ilyen: "sziámi" (indokínai) háború a franciákkal, finn-szovjet háború, algériai függetlenségi háború

ezek mind XX. sz.-i példák...
ha a NATO ilyen-olyan módon támogatná az ukránokat, akkor Putyin hamar nagy bajba kerülne (támogatás nélkül valószínűleg felőrölnék az ukránokat, feltéve, hogy bevetik a reguláris orosz hadsereget, ami akkor reális, ha a "hóvirágszedő alakulatoknak" nem sikerülne, és az USA/NATO is "meghátrál")
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2014. 04. 14. 11:47
Előzmény: #326  Törölt felhasználó
#327
nyilván helyi háború elképzelhető, bár én inkább az "szájkaratéra" meg arra tippelnék, hogy legrosszabb esetben is lesz néhány ukrán-orosz incidens, háború nélkül (tehát amikor nincs hadüzenet, hadi állapot, stb. - van viszont "danzingi incidens", akár több is)

ha a kubai rakétaválságból egy (ehhez képest) keményvonalasabb ruszki vezetéssel meg kiegyenlítettebb erőviszonyokkal sem lett 3. vh., akkor ebből sem lesz...

inkább gondolok "Vietnam/Afganisztán-szindrómára", amikor is a "szembenálló felek" egyike csak támogatta az "opponenst", ez is csak rosszabb esetben lehet reális szerintem

persze ettől még folyni fog vér, meg bármilyen kis konfliktus eszkalálódhat, a "valószínűségi változókat" inkább a kém(elhárítás) szervezetei tudják megtippelni - szerintem elég minimális a reguláris hadseregek összecsapásának az esélye
Törölt felhasználó 2014. 04. 14. 11:29
Előzmény: #325  upgrayeddAKS
#326
:-) Addig jó.
De a következő fejezet sajnos véresebb lesz.
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2014. 04. 14. 11:21
Előzmény: #323  _pampa
#325
"Valószínűleg erre Putyin is reagálni fog."

Putyin twitteren üzent vissza: dögöljetek meg, rohadt szeparatisták meg jenkik! Nem engedünk Jaltából!

Erre Obama SMS-ben hadat üzent
Moszkvának. Válaszul Putyin Obama Facebook-oldalát kezdte pocskondiázni, és mozgósította a hackereket is. :)
Törölt felhasználó 2014. 04. 14. 10:17
Előzmény: #323  _pampa
#324
Egyre rosszabb a helyzet, ebből nehéz lesz háború nélkül kimászniuk, ráadásul egyre közelebb vagyunk ahhoz, hogy a NATO és ezáltal Európa is mélyen belekavarodjon.
link
_pampa 2014. 04. 13. 12:47
Előzmény: #321  _pampa
#323
Elkezdődött.

"Mindkét oldalon vannak halottak és sebesültek annak a "terroristaellenes műveletnek" a nyomán, amelyet az ukrán különleges erők a hét végén indítottak Kelet-Ukrajnában - jelentette be vasárnap az ukrán belügyminiszter.

Arszen Avakov Facebook-bejegyzésében azt írta, hogy az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) egyik embere életét vesztette, további öt pedig megsebesült, ez utóbbiak között van az SZBU terroristaellenes központjának vezetője. A miniszter szerint a szeparatisták között ugyanakkor "meghatározatlan számú" halott van. A belügyminiszteri közlésben nem szerepel, hogy melyik kelet-ukrajnai városban haltak meg és sebesültek meg az emberek."

Valószínűleg erre Putyin is reagálni fog.
Törölt felhasználó 2014. 04. 12. 13:30
Előzmény: #321  _pampa
#322
A utóbbi évek hirtelen jött forradalmait elnézve van esély, h a hazai 2006-os balhék mögött is álltak egyéb szervező erők.
Ukrajnában ugyanazok lőttek a rendőrökre és a tüntetőkre ami több mint érdekes, de már semmin nem csodálkozom.

Ukrajna mint újabb periféria/gyarmat/piac/nyersanyag kell az EU vezető tagállamainak + tegyünk a ruszkik segg@be rakétát miatt kell a NATO-nak. Ami szintén nem furcsálható, én is tennék ha a helyükben lennék, mert mindenki az érdekei szerint cselekszik, kivéve azok akik a szivárványos csillámpónikban hisznek.
A bibi az, h 70-80%-ban függünk a ruszki gáztól, és lám milyen furcsa az orosz nem akarja ingyen adni a gázt - lassan 3 milliárd dolláros gázszámlával tartozik neki Ukrajna + nyilván semmi kedve közvetlen közelről NATO kémcuccokba pislogni + úgy néz ki, hogy China a ruszki oldalon állhat+ miben is számolnak el már egymás között? - ami el is dönti azt, hogy itt bizony Meg kell egyezni. Hamarosan össze is ül az amcsi-orosz-EU-s értekezlet. Szépen felosztják egymás között amit kell mi meg tőzsdézhetünk tovább.
_pampa 2014. 04. 12. 12:03
Előzmény: #320  _pampa
#321
" A válasz nagyon kemény lesz, mert van különbség tüntetők és terroristák között" - írta a miniszter, de többet nem közölt ezzel kapcsolatban."

Érdekes ez a politika.
Amikor a jelenlegi hatalom képviselői foglaltak el épületek a céljuk elérése végett....az nem volt terrorizmus...ők nem terroristák voltak,hanem csak tüntetők.

szvsz

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek