Topiknyitó: buyandhold 2014. 02. 08. 19:38

fizikai arany  

Azert nyitom ezt a topikot, mert el akarok kezdeni egy fizikai arany keszlet felhalmozasat a portfoliomban.



1. Legyszi csak fizikai arany/ezust -ben erdekeltek irjanak.



2. A papir alapu kereskedes nem erdekel.



3. Tapasztalat csere, hol erdemes venni, spreadek, mekkora tombot, ezust vagy arany, tortarany, tarolas, stb...



vannak erdekessegek, amiket meg tudok osztani, elso korben varom, hogy mas is erdekelt-e ebben a temaban...



Legyszi arrol ne irjatok, hogy vegyek papir alapu aranyat, mert ez a tema nem arrol szol
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
ragarda
ragarda 2023. 07. 31. 17:48
Előzmény: #109  net91
#110
Köszönöm
net91 2023. 07. 31. 17:38
Előzmény: #108  ragarda
#109
Google ezt mondja:
https://www.conclude.hu/aranypiaci-hirek/2072-szocho-arany-befektetes-adozas.html
A befektetési arany eladásakor realizált nyereség az Szja-tv. 58. § alapján "ingó vagyontárgy átruházásából származó jövedelem"-nek minősül, tehát a befektetési arany (ezüst, platina, vagy palládium) rudak és érmék adásvétele nem esik az új rendelet hatálya alá, továbbra is 15% SZJA terheli a fizikai aranybefektetésen elért nyereséget.
ragarda
ragarda 2023. 07. 31. 16:18
Előzmény: #106  fxboy
#108
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem: ha fizikai aranyat vásárolsz, kell a nyereség (mondjuk eladod 5 év múlva) után adót fizetni?
pFModi-1fsz-bsszakrvaanyjat2 2021. 01. 29. 05:59
Törölt hozzászólás
#107
fxboy
fxboy 2019. 08. 29. 16:22
#106
Csendes botrány járja át az aranypiacokat - jelenti a Reuters. Csalók hamis rúdarannyal hígítják a tiszta arany piacot. Most viszont nem arról van szó, hogy a fém eredetisége kérdéses. A mostani botrány lényege, hogy a rúdaranyat hamisan, jó hírű finomítók jelével címkézik fel, ezzel bizonyítva az arany származásának hitelességét. Ezek a rudak viszont valójában drogbárók és hadurak. esetleg diktatúrák pénzmosását, illetve pénzszerzését szolgálja.
Az elmúlt három évben több mint 50 millió dollár értékű rúdaranyat találtak félrecímkézve, vagyis legális, ellenőrzött forrásból származó aranyként feltüntetve. Még a JP Morgan pénzügyi alapkezelő széfjéből is kerültek elő ilyen hamisított rudak. Az hamisítás tényét a Reuters aranyfinomítók, bankok vezérigazgatói, illetve iparági szakértők információira alapozza. Az elmondásuk szerint eddig 1000 ilyen hamisított rúdaranyat találtak. Mivel azonban a hamisakat nehéz beazonosítani, arra következtethetünk, hogy még sok hasonló rejtőzhet széfekben.
Senki se tudja, hogy kik kezelik ezeket az illegális finomítókat, de iparági információk szerint nagy részük Kínában van. Tanácsadók 600 tonnára becsülik évente a Kínából kikerülő, hamisított eredetű arany mennyiségét. Ezeket a vádakat a Sanghaji Aranytőzsde, a kínai rúdaranypiacot szabályzó szerv elutasítja. Állításuk szerint egyetlen hamisan finomított és címkézett rúd sem kerül ki Kínából. A JP Morgan viszont nem kommentálta az esetet, habár annyit nyilatkozott, hogy mindig értesítik a hatóságokat, amikor hamisított aranyrudakat találnak. Az ügyfeleik pedig nem szenvedtek anyagi kárt ügyeleteik bonyolításakor. Viszont kevesen vitatják a probléma meglétét.
A finomítók már különböző technológiákkal elkezdtek harcolni. A svájci Metalor gyártó hamisításgátló tintával látja el a rúdjai külső felszínét. Mások minden egyes aranyrúdjukról mikroszkopikus szintű lenyomatot is tárolnak számítógépen. Technológia ide, hamisítást gátló tinta oda, 1 kiló rúdarany értéke konstans 50000 dollár körül mozog. Ebből láthatjuk, hogy nem kell sok hamisnak átférnie a rostán, hogy a csempészek sok pénzt keressenek ezen. Az arany spotárfolyamát ennek ellenére nem rengette meg a hír, továbbra is 6 éves csúcson van az unciánkénti árfolyama.
  
https://www.portfolio.hu/finanszirozas/hamisitas-az-aranypiacon.4.335667.html  
fxboy
fxboy 2018. 04. 05. 09:40
Előzmény: #104  fxboy
#105
pitcairn2 2018. 03. 06. 11:05
Előzmény: #101  fxboy
#103

pitcairn2 2018. 03. 06. 11:04
Előzmény: #101  fxboy
#102
részvényes csak fizikai aranyért lehettél
http://www.minuszos.hu/wp-content/uploads/2016/02/mnb.jpg
papírkoronát nem fogadtak el
fxboy
fxboy 2018. 03. 06. 10:43
Előzmény: #99  fxboy
#101
pf:  
  "...A Magyar Nemzeti Bank az 1924-es alapításától fogva tart aranytartalékot. Ennek mennyisége folyamatosan növekedett a II. világháborúig, amelynek a vége felé, 1945 januárjában mintegy 30 tonna súlyú aranytömböt és aranypénzt szállítottak ki az MNB "aranyvonattal" az ausztriai Spital am Pyhrn-be. Ez a mennyiség a háború után, 1946-ban teljes mértékben visszakerült.
A rendelkezésre álló adatok alapján a hetvenes évek első felében 65-70 tonna körüli szintre emelkedett a hazai aranytartalék mennyisége, amely 1989-re 50 tonna körüli szintre csökkent. A Bretton Woods-i aranydeviza-rendszer felbomlását követő időszakban az aranytartalék jelentős változását befektetési- és spekulatív megfontolások befolyásolták. Az 1980-as évek végén született döntés arról, hogy a Magyar Nemzeti Bank aranykészletét a minimális szintre kell csökkenteni. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy rövid idő alatt 10 tonnára zsugorodott az aranytartalék, majd 1992-re a mai, 3 tonna körüli szintre csökkent. ..." https://www.portfolio.hu/gazdasag/hazatert-magyarorszag-aranytartaleka.278709.html
zodiac 2015. 03. 13. 10:34
#100
Ausztriában is ekkora a különbség a vételi és eladási ár között?
fxboy
fxboy 2014. 07. 28. 17:17
Előzmény: törölt hozzászólás
#99
Sony123 2014. 03. 16. 09:56
Előzmény: #79  Törölt felhasználó
#98
..és milyen formában?:-)
McDee 2014. 03. 16. 05:49
Előzmény: #94  buyandhold
#97
Azt írod, hogy eléggé mélyen van az árfolyam. Kérdés, hogy mihez képest. Ha megnézzük az inflációval korrigált arany árat link , akkor még mindig eléggé erős árszinten vagyunk.
Persze az összefoglalódba érdemes lehet még belefoglalni az EURUSD - EURHUF árfolyamkockázatot is.
Itt link van még néhány érdekes / tanulságos cikk az aranyról
fxboy
fxboy 2014. 03. 15. 19:54
Előzmény: #24  Sony123
#96
buli 2014. 02. 17. 16:28
Előzmény: #94  buyandhold
#95
Néhány megjegyzés az összefoglalóhoz:

"nallad van, nem tudjak allamositani"
Nem-e? Ha hivatalosan veszed, akkor ottmaradnak az adataid a cégnél -> NAV, állam tud róla. Ha magánszemélytől vásárolsz, akkor persze nincs ilyen probléma.
"1 millio ft alatt nem erdemes"
De, pl. befektetői, numizmatikai érméket.

"kertben nem asnam el, inkabb hazon belul talalnek/csinalnek relytekhelyet "
Egy szelektív fémdetektorral sokminden megtalálható.

"Amit nem tudok, hogy adozni hogy kell utanna, ha eladom?"
Szerintem úgy, mint más ingóság esetén. Ennyiben is különbözik a valutától: a valuta átváltás nem minősül ingó eladásnak így a rajta keletkezett nyereség sem adóköteles. (Ha valaki pontosabban tudja, akkor javítson ki.)
buyandhold 2014. 02. 17. 09:49
#94
Koszonom a sok hasznos hozzaszolast, csinalnek egy kis osszefoglalot az eddigi hozzaszolasok alapjan es a sajat tudasom alapjan. Hangsulyozom, sajat velemeny, mindenki leszurheti a sajatjat, es az alapja donthet:

1 millio ft alatt nem erdemes, mert tul nagy az adas veteli kulonbseg. Az alatt inkabb koltsuk es, utazzuk el a penzt, vagy ujitsuk fel a lakast.

1 milla korul mar talaltam olyan magyar forgalmazot, ahol 2-3% a spread. Ez kb. annyi mint a valutavaltoknal, tehat nem eri meg kulfoldon venni, mert ott euro valtas + arany vasarlason is spread van.

papir alapon nem erdemes, hiszen pont az a lenyege, hogy nallad van, nem tudjak allamositani, stb.

Szefben tarolni sem erdemes, mert akkor sem te felugyeled, hanem mas, pont a lenyege vesz el. Anno az USA-ban buncselekmeny volt aranyatrudat tartani es borton jart erte, nem is olyan regen.
(zarojelbem megjegyzem, Magyarorszagon is buncselekmeny volt, a rendszervaltas elott)

tort aranyrol: meglepodtem, amikor kiszamoltam 14 karatos aranyra, hogy ha visszaszorzom az otvozetre, kijon az aranyar, tehat az is jo befektetes, de mint maganszemely nem tudok tort aranyat venni. Minden aranyekszeren viszont van afa, tehat ezt akkor mar bukom...

ezusttel ugyanez a baj, az ezust tomb is afa koteles. Bar vannak itthon nemet cegek, ahol "csak" 7% az afa. Az ezustre talaltam egy erdekes grafikont: az elmult idoben az ezust tartalekok nagyon megfogytak (mert az ipar elhasznalta), az arany tartalekok kb. szinten maradtak. Logikus lenne, hogy az ezust jobban emelkedik, egy biztos, sokkal nagyobb a volatilitasa. Mivel nagyon olcso, erdemes a portfolioba par db. 1 kg-os ezust tombot venni. Sokat nem lehet rajta bukni.

Banyaszat: a banyaszati koltseg nem befolyasolja az arat. Lattam egy filmet a 70-es evekbol, Afrikaban jatszodott. Arany banya zarva volt, mert nem erte meg kitermelni. Szoval nem a banya hatarozza meg az arat, hanem az ar a banyat. Ez csak azert lenyeges, mert nem mondhato ki hogy 1000 dollar ala nem mehet az ara, akarmennyi lehet...

Arrol nem beszelve, hogy barhol lehetnek nagy aranymezok: jegpancel elolvadasa, permafroszt megszunese, stb. meg nagy meglepeteseket tartalmaznak. (pl. az oroszoknal tavaly talaltak olyan gyemantbanyat, amiben tobbszorose van az eddig gyemantkeszletnek, es jobb minosegu, konnyen kitermelheto)

Venni csak hosszu tavra (aranytartaleknak) erdemes, spekulaciora nem alkalmas. Olyannak tekintheto, mint a valuta, csak nem kotodik egyik regio gazdasagahoz sem: nem eurot tartok otthon, hanem aranyat...

otthon szefben tarolas nem bolcs dolog, mert a szef rogton felhivja a betorok figyelmet. Ha eleg nagy a hazad, akkor csak fantazia kerdese... Ha nagyon kis lakasban laksz, akkor ne vegyel aranyat, hanem eloszor nagyobb lakast :)
kertben nem asnam el, inkabb hazon belul talalnek/csinalnek relytekhelyet

savosan erdemes venni, tehat ha pl. 5 db tombot akarok venni, akkor mondjuk fel evente erdemes venni 1-1 tombot, nem egyszerre. Igy ki tudom vedeni, hogy pont a csucson vegyek. Bar ez a mostani helyzetre nem igaz, mert most eleg melyen van az arfolyam...

Befektetesi arany: 4 kilences, Svajci tombok-et csak! BAV, stb el kell felejteni: csak a BAV veszi meg, az is jo nagy haszonnal.

Elonye meg, hogy anonim, vagyon ado eseten nem bantjak.

Amit nem tudok, hogy adozni hogy kell utanna, ha eladom?
Adataimmal mit csinalnak vasarlas utan? Csak felirjak es taroljak, vagy APEH-nak elkuldik? Vagy csak amikor eldadom, vagy akkor sem?

13791379 2014. 02. 12. 11:14
Törölt hozzászólás
#93
Törölt felhasználó 2014. 02. 11. 22:31
Előzmény: #90  offshort
#92
Ezt a trivialitást 13791379-nek írd, mert szemmel láthatóan ő nincs tisztában vele (nem akinek írtad).
offshort
offshort 2014. 02. 11. 22:10
Előzmény: #90  offshort
#91
jav. piaci = bekerülési
offshort
offshort 2014. 02. 11. 22:08
Előzmény: #87  seri2
#90
az ingatlanoknak is létezik bekerülési ára , mégis a piaci ár alatt forognak sok-sok helyen a világban , ... kereslet-kínálat ,
senkit nem érdekel hogy 20M volt 6-7 évvel ezelött egy lakás vagy ház , most 15M-ért sincs rá vevő ,
ez a keresleti oldal !
sántít a hasonlat de annyiban igaz, hogy ha bármilyen áruban túl sok a kínálat és kevés a vevőigény, akkor a csökkenő árfolyam állítja be az egyensúlyt
Törölt felhasználó 2014. 02. 11. 21:54
Előzmény: törölt hozzászólás
#89
Szerintem te a piaci működés alapjaival nem vagy tisztában.
fxboy
fxboy 2014. 02. 11. 20:50
#88

Azt hiszem, senki sem vitatja azt a piaci alaptételt, hogy minden instrumentumnak annyi az ára, amennyit a piac ad érte.
Tehát ez alapján előállhat olyan szélsőséges élethelyzet is amikor egy falat szalonna többet ér egy ugyanolyan súlyú/tömegű/térfogatú, vagy akármennyi aranynál... és egy ilyen helyzetben senkit sem érdekel a fizikai arany kitermelési+szállítási+tárolási ára.

Sok számú kollega túlságosan el van ragadtatva arany ismereteitől, ítélkezik, kinyilatkoztat, mást lefikáz... pedig a piacon nem tanácsos érzelmektől vezéreltetve mozogni. :) Ez is egy piaci definíció.

seri2 2014. 02. 11. 20:21
Előzmény: #86  philosopher
#87
arra alapoz,hogy a nagy up-kor megnyitottak rengeteg dél afrikai meg dél amerikai aranybányát amelyek 1200 dollár körül nullszaldósak, és ezáltal 1200 dollár körül elég erős támasz szint alakult(alakulhat) ki. lásd Hoffmanék :DDD
a kitermelés költcsége meg csak azon múlik,hogy mennyi arany van a földben az nem egy fix költség! :DDD
philosopher
philosopher 2014. 02. 11. 20:12
Előzmény: törölt hozzászólás
#86
Állandóan ezt írod, hogy az arany ára nem eshet a kitermelési ár alá. De ezt mire alapozod? Az OK, hogy az újratermelési költsége ennyi, de sok terméknek lecsökkenhet később az ára a termelési költség alá. Az aranyé miért nem? (ha nem kell a kutyának sem már)
seri2 2014. 02. 11. 19:51
Előzmény: #84  seri2
#85
ja és a a dollár,meg amit művelnek vele.
seri2 2014. 02. 11. 19:50
Előzmény: törölt hozzászólás
#84
az arany árát a kereslet határozza meg és ennyi. szerintem Te lehetsz nagy bajban.
13791379 2014. 02. 11. 19:48
Törölt hozzászólás
#83
13791379 2014. 02. 11. 19:42
Törölt hozzászólás
#82
buli 2014. 02. 11. 10:00
Előzmény: #80  Janku
#81
Az uránium nem nemesfém. A fizikai uránium ráadásul meg már erősen büntethető kategória.
Szerintem elég lesz az arany meg az ezüst. Esetleg platina az ínyenceknek. :)

Topik gazda

buyandhold
4 4 4

aktív fórumozók


friss hírek További hírek