Topiknyitó: Portfolio 2014. 02. 06. 12:46

Az áfacsalás húzza le az inflációt?  

Ugrás a cikkhez
Azzal, hogy a boltok polcaira kikerülő termékek áraiból gyakran eltűnik az áfa, nemcsak az adóbevételek csappannak meg, hanem az infláció is. Bár mindenféle számítgatás ezzel kapcsolatban erős feltételezésekre épít, de az mégis biztosnak látszik,...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=195049
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2014. 02. 09. 23:48
Előzmény: #31  zsaver
#32
TÜNTETÉS FEBRUÁR 15-ÉN 16.00-KOR A DOB UTCAI NAV SZÉKHÁZNÁL!

Oszd meg másokkal is.

link
zsaver 2014. 02. 08. 09:45
Előzmény: #28  Törölt felhasználó
#31
Isten óvja Magyarországot a narancstól,- én is ezt mondom!
De az áfa-csalás sajnos a rendszerváltás óta van úgy, hogy ahol a Ferenczy altábornagy a felügyelő bizottságban van, azt nem ellenőrzik, milliárdos áfa csalásra van lehetősége, és nem csak lehetősége...
Nem írok többet, mert még értem is jön a fekete kocsi és tőlem is elveszik a zöld dossziét.
watson
watson 2014. 02. 08. 07:38
Előzmény: #26  Törölt felhasználó
#30
penznyelo, bokalyval ezt túl sarkítod...

Az adózó ha nem látja hogy szolgáltatásért milyen ellenszolgáltatás jár akkor azt véli csalónak aki őt becsapja, azaz az államot, illetve vezető ormányát. ;)
Ha azt látja hogy pl. fizeti a munkavállaló meg munkaadói járulékot és azt látja hogy ebből sohasem dolgozó embereket tartanak el... (vagy még azt se látja hogy azt mire költik) vagy oda kerül hogy több diplomával munkahelyet vált és nem kapja meg a munkakeresési járulékot, mert azonnal nem vállal el egy 37ezer nettós utcaseprő közmunkát két félmilliós fizetésű állás közötti hónapokra, akkor meggondolja hogy mit fizessen be....
ha azt látja hogy fizeti a TB-t ztán a kórházba 2 éves várólistára rakják, vagy azt látja hogy nyugdíjjárulékot fizet és abból mások kapják a nyugdíjat, neki meg számítható módon a negyede sem jut akkor nem fog fizetésre törekedni,
vagy amikor látja hogy semmilyen pályázati pénzhez nem jut hozzá és Simicska 20mrd Mészáros meg 800 milla osztalékot vesz fel kizárólag állami meg pályázati pénzekből akkor áfát sem szívesen fizet... stadionokról, meg 1000ha számra ellopott állami földbérletekről, ellopott trafikokról... stb. nem is beszélve...

amíg nem látja az adózó hogy mire fizeti az adót, ne várj csodát... nem tudod elmagyarázni hogy miért kell fizetni...
de kezdhetjük az elején: van egyéni nyugdíjszámla???
Törölt felhasználó 2014. 02. 08. 01:33
Előzmény: #26  Törölt felhasználó
#29
Köszönöm, hogy megpróbálod lefordítani (de mindketten tudjuk, hogy valójában kifordítani) amit mondok.

És valóban nem azt akartam mondani, mint ahogy nem is azt mondtam.

Kicsit naivan demagóg a számlát nem kérő állampolgárt bűnözőként emlegetned. Kb annyira, mint a piros lámpánál átszaladó gyalogosnak a szemére hányni, hogy mennyi gyorshajtó van. Pláne a rendőrt felmenteni, akinek a szeme előtt száguldozik ezerrel az ámokfutó.

Lehet áhítozni egy szép új világra, de be kell látni, hogy az emberek azt a szabályt tartják be, amit betartatnak velük.

A Te kicsit demagóg, naiv világodban nem is lenne szükség a NAV-ra. De ha már egyszer van, akkor elvárható, hogy tegye a dolgát!!!
Törölt felhasználó 2014. 02. 08. 01:29
Előzmény: #27  zsaver
#28
Ha buta, ostoba népünk régi pöcsfej jankókat küld a parlamentbe akkor úgy lesz ahogy te mondod.
De ha népünk okosan és bölcsen cselekszik, akkor lesz változás!

És van választási lehetőség, akik egy új és tiszta generációt képviselnek: LMP, TESZ, JESZ-MDF, K4, stb.

ISTEN ÓVJA MAGYARORSZÁGOT A ROHADT NARANCSTÓL!

Népünk legyen ÁPRILIS 6-án okos és bölcs!
zsaver 2014. 02. 07. 22:34
Előzmény: #16  Törölt felhasználó
#27
Az csak egy álom, hogy a kormányváltás változást fog hozni ebben a témában.
Ahol rendőz alezredes a felügyelőbizottság elnöke vagy tagja,
azt a céget(kis -v. nagy multi) soha senki nem fogja vizsgálni sem a jövőben, sem visszamenőlegesen.
Törölt felhasználó 2014. 02. 07. 22:00
Előzmény: #25  Törölt felhasználó
#26
"Szóval ne az állampolgáron kérd számon, hogy miért csal, hanem a NAV-on, hogy miért nem kapja el."

Ez jó. Tehát ne a bűnözőn kérjük számon, hogy miért bűnöz, hanem a rendőrségen, hogy miért nem kapja el... Ugye nem ezt akartad mondani? Mert ez a cinizmus ne továbbja. Nagyjából ezt mondod: oké, hogy adót csalok, de nem én vagyok a köcsög, hanem a NAV, ő nem kap el. Persze, ha elkapna, akkor lenne aztán igazi felháborodás, hogy miért téged kap el, amikor mindenki csal... Pontosan ez az a mentalitás, ami miatt az van az országban, ami: mindenki a lehetőségeihez mérten csal és lop az államtól. Szerintem akkor jutunk előre, ha minimum ezt legalább beismerjük. Ha még itt se tartunk, akkor esély sincs...
Törölt felhasználó 2014. 02. 07. 21:41
Előzmény: #12  Törölt felhasználó
#25
"...Szídhatod a NAV-ot, de előbb nézz magadba is."

Csupán annyi a különbség, hogy a NAV-nak ez lenne a dolga, erre költ az állam pénzt.

Az egyszeri halandó meg úgy van ezzel, hogy az a biztos, ami a zsebében van. És mivel tudja, hogy a befizetett forintjainak csak a töredékét költik el az ő érdekében, ezért azt az van, ami van.

Szóval ne az állampolgáron kérd számon, hogy miért csal, hanem a NAV-on, hogy miért nem kapja el.
Bekre_Pal
Bekre_Pal 2014. 02. 07. 13:37
Előzmény: #20  szivacs
#24
elképesztő, ahogy nálunk a hatóságok írásba adják a saját impotenciájukat
"hát, igen, én vagyok az adóhatóság, és hát igen, olyanok a szabályok, amik csalásra buzdítanak, és hát igen, ez ellen nem teszünk, és hát igen, mi ilyen pöcsök vagyunk"
szivacs
szivacs 2014. 02. 07. 12:50
Előzmény: #9  dexter
#23
"„Egyértelműen az látszik, hogy hiába volt itt több kormány az elmúlt 6-7 év alatt, a mechanizmus, az kezdettől fogva élt az adóhivatalon belül, a védelmi rendszer bizonyos adózói csoportok vonatkozásában kezdettől fogva működött. Nagyjából azok a vezetők működtették ezt a védelmi rendszert 2007-től, akik most is ott vannak. Mindezt csak azt jelentheti, hogy azok az emberek, akik őket védik, azok kormányokon átívelő személyek. Érvényesíteni tudják az akaratukat bármelyik kormány alatt … ezek az emberek már elszakadtak attól, hogy jobb vagy bal oldal, ők gazdaságilag már olyan erősek, hogy a politika sem mer hozzájuk nyúlni” - fogalmazott Horváth András a kiemelt adózói körök által évi akár 1700 milliárd forintos veszteséget jelentő visszaélésekkel kapcsolatban."

Eszerint az 1700 mrd csak a "kiemelt adózói körök" által meg nem fizetett ÁFA.

A fekete/szürke gazdaság többi részének "köszönhető" ÁFA elmaradás még ehhez jön hozzá.

watson
watson 2014. 02. 07. 10:48
Előzmény: #12  Törölt felhasználó
#22
nem lehet hogy az adórendszer a kontra-produktív?

a pógár az nem tud rajta változtatni, alkalmazkodik...
ha a 80%-át elviszik a jövedelmének (TB.,SZJA, ÁFA, jövedékiadó,dízeladó, telefonadó, bankadó1-2-3...10, extra CDS kamatfelár, extra hitel-árfolyamveszteség...)
és megteheti hogy a festő nem kér számlát akkor megteszi... sőt... maga kifesti ;)

Törölt felhasználó 2014. 02. 07. 10:40
Előzmény: #18  Bekre_Pal
#21
"figyu, a 27% felhívás keringőre"

Az hát, ez nyilvánvaló. De ettől még kár mindenfelé mutogatni, az ÁFA csalás azért ilyen mértékű, mert mindenki űzi.
szivacs
szivacs 2014. 02. 07. 09:30
Előzmény: #19  szivacs
#20
"Nem vizsgálják az áfacsalások haszonélvezőit

Rendszerszintű, az adóhivatal filozófiájába beépült hibás eljárási rend és konkrét korrupció is az oka annak, hogy a legnagyobb cégek esetében sokszor nem nyomozzák ki az adócsalásokat - mondta Horváth András, a NAV volt munkatársa.

Horváth úgy véli, a nála tartott „házkutatásnak a megfélemlítés lehetett a célja, talán elsősorban nem is engem akarnak eltántorítani, engem nem is tudnak, hanem azokat a NAV-osokat, akik egyetértenek velem, akik meg tudják erősíteni, amit mondtam, de eddig még nem jelentek meg a nyilvánosság előtt”.

„Tudok olyan esetekről, amikor a nem vizsgálatot, a vizsgálat leállítását már nem lehet azzal a hibás adóhatósági filozófiával magyarázni, amiről eddig beszéltünk. Biztos, hogy van személyes korrupció is, a feljelentésemben is szerepel ilyen eset. Amikor eljutottak egy multi beszállítójához, egy számlagyárhoz. Ha a vezetők nem állítják le a vizsgálatot, a multinak is meg kellett volna buknia” - tette hozzá Horváth." link
szivacs
szivacs 2014. 02. 07. 09:26
Előzmény: #18  Bekre_Pal
#19
"Hoppá! A NAV bűnügyi elnökhelyettese szerint is akár ezermilliárd lehet az éves áfacsalás

Általános és egységes elektronikus számlázási és könyvelési rendszer kiépítése lehetne az egyik megoldás az áfacsalás megakadályozására - mondta Sors László, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) bűnügyi elnökhelyettese. Tavaly több mint 1400 esetben indult nyomozás áfacsalás miatt, a felderített ügyek szereplői nagyjából 79 milliárd forint kárt okoztak az államnak.

A NAV bűnügyi elnökhelyettese kitért arra is: az uniós számításokon alapuló becslések ezermilliárd forintra teszik azt a kárt, amit egy év alatt az áfacsalás - valamint az egyéb okok miatt kieső áfabevétel - okoz a magyar költségvetésnek."
Bekre_Pal
Bekre_Pal 2014. 02. 07. 06:50
Előzmény: #12  Törölt felhasználó
#18
figyu, a 27% felhívás keringőre

állítom, hogy az usa-ban, ahol pár százalékos sales tax vagy mi a tököm van, több pénz folyik be
dexter 2014. 02. 07. 00:16
Előzmény: #13  Törölt felhasználó
#17
Ja, csak épp az a lényeg, hogy nincs mit fizikailag eladni, így valós hozzáadott érték se, mert csak papíron mozog az árú.
Törölt felhasználó 2014. 02. 06. 23:54
Előzmény: #15  Törölt felhasználó
#16
Nagyon nem jó a megközelítés és sokan ebben a hibába esnek, amikor ezt a témát érintik.

Ezért mondhatja ma Magyarországon pl. egy NAV elnökhelyettese teljesen megalapozatlanul és abszurd módon, hogy az áfa csalást nem lehet megszüntetni! (Aki egyébként így gondolkodik, az mit keres a NAV-nál) Pedig a fenét nem lehet! 99%-ra vissza lehet szorítani.

Csak éppen nem a Simicska Vida párost és az oligarhákat kell helyzetbe hozni pártalapon, mert ők a büdös életbe nem fognak az Orbánnak tockost adni, meg a FIDESZ mutyis asztalára csapni, hogy legyen változás!! És most csak az áfa csalásról beszélek, de a többiről is regényt lehetne írni.

Persze nekik a MI pénzünkből semmi sem drága és így tarthatunk fenn 129 Milliárdból egy 6%-os (!!) hatékonyságú giga szervezetet.

Ezért kell ÁPRILIS 6-án a változás!!

Ezek egyetlen egy szavazatot sem érdemelnek!!
Törölt felhasználó 2014. 02. 06. 23:32
Előzmény: #14  Törölt felhasználó
#15
Te mindig mindenkitől kérsz számlát? És mindig minden jövedelmedet leadózod?

Biztos?

Nem kell válaszolj. Csak gondold végig.
Törölt felhasználó 2014. 02. 06. 23:22
Előzmény: #12  Törölt felhasználó
#14
Több mint évi 1000 Mrd csak az áfa csalás, ez tény!

És ne menjünk messzire! Kik nem akarták az elmúlt 4 évben betömni ezt a tátongó giga-mega lyukat a jogszabályban? És kik verték szét az erre specializálódott NAV igazgatóságot?

Szóval kik is felelősek!

Ezek egyetlen szavazatot sem érdekelnek, annyit viszont minimum megérdemelnek, hogy a "nem tevésükkel" okozott több ezermilliárdos nemzetgazdasági kárt rakják be saját zsebükből a költségvetésbe!!

Máris kisebb lenne az orcájuk és remélem lesz is!

Elszámoltatást ÁPRILIS 6-án!!
Törölt felhasználó 2014. 02. 06. 23:05
Előzmény: #7  dexter
#13
"Ugyanis a kivitt termékek után igénylik vissza az áfát. Viszont a kivitt termék növeli a GDP-t.
Ezzel csak az a baj, hogy az árú csak papíron utazik, azaz tényleges árúkivitel nincs, így ténylegsen nem is növeli a GDP-t, csak papíron."

Tök mindegy, hogy adott terméket kint, vagy itthon adnak el, a termékben az itthon keletkezett hozzáadott érték a hazai GDP-t növeli.
Törölt felhasználó 2014. 02. 06. 23:02
Előzmény: #6  szivacs
#12
"Köszönjük APEH! Köszönjük NAV!"

Mondod, majd számla nélkül fizetsz a szobafestőnek...

Az ÁFA csalást nem csak valami jaj de gonosz bűnözők követik el, hanem MINDANNYIAN. Összesen éppen ezért lesz ilyen irdatlan összeg.

Szídhatod a NAV-ot, de előbb nézz magadba is.
Phylaxa 2014. 02. 06. 22:48
Előzmény: #9  dexter
#11
"Ugyanis a kivitt termékek után igénylik vissza az áfát. Viszont a kivitt termék növeli a GDP-t.
Ezzel csak az a baj, hogy az árú csak papíron utazik, azaz tényleges árúkivitel nincs, így ténylegsen nem is növeli a GDP-t, csak papíron.
Ennek a következménye, hogy a GDP-hez viszonyított államadósságunk valószínűleg jóval nagyobb, mint amit a kurmány számol. Ill. a költségvetési hiány (%-ban) is valószínűleg jóval nagyobb, mint a 3%. "

Bocs! Én erre reagáltam.
dexter 2014. 02. 06. 20:41
Előzmény: #9  dexter
#10
végezte=vizsgálta
dexter 2014. 02. 06. 20:32
Előzmény: #8  Phylaxa
#9
Én nem tudom, hogy 89 óta ez így van-e?

Az valószínűsíhető, hogy most így van.
Ill. ha igaz amit Horváth András mond, hogy 2010-ben a fidesz vezetés alatt verték szét azt az igazgatóságot a NAV-ban, ami ezeket a csalásokat végezte, akkor nemigen beszéhetünk 89-től erről.

Ebből is gondolom, hogy ez a fidesz hathatós közreműködésével működik.
Phylaxa 2014. 02. 06. 20:17
Előzmény: #7  dexter
#8
Ha pedig ezt így kiszámolod 1989 óta, akkor megkapod, hogy mindig magasabb volt az arány, mint amit a piacok áraztak. Most akarod, hogy megváltozzon, vagy majd 2018-ban? Mert akárkit választasz majd meg, senki sem fogja megváltoztatni. :)
dexter 2014. 02. 06. 19:18
Előzmény: #6  szivacs
#7
Azért ebbe benne van a kurmány is keményen. És az áfa csalástól a helyzet sokkal rosszabb.
Ugyanis a kivitt termékek után igénylik vissza az áfát. Viszont a kivitt termék növeli a GDP-t.
Ezzel csak az a baj, hogy az árú csak papíron utazik, azaz tényleges árúkivitel nincs, így ténylegsen nem is növeli a GDP-t, csak papíron.
Ennek a következménye, hogy a GDP-hez viszonyított államadósságunk valószínűleg jóval nagyobb, mint amit a kurmány számol. Ill. a költségvetési hiány (%-ban) is valószínűleg jóval nagyobb, mint a 3%.
Ezzel a fidesz teljes mértékben tisztában van és az ő támogatásukkal történik ez az egész (ugyanis szerintem szándékosan nem lépnek fel ellene).
Ha ennek véget vetnének, akkor valószínűleg kiderülne, hogy nem ~81-82% körül van az államadósság, hanem valahol 95-100% körül, és a hiány sem 3%, hanem mondjuk 6-8%.

Én azt mondom, hogy ennek fényében a kormány és orbánék utasítására a nav is hagyja ezeket a csaló cégeket működni.
szivacs
szivacs 2014. 02. 06. 15:05
Előzmény: #2  Törölt felhasználó
#6
Nem tudom, hogy helytállóak-e az adataid, de NAVval nem vitatkozom (csak ha támad!):-)

Amennyiben igen, akkor viszont ez azt jelenti, hogy:
- évi 2800mrd befolyt ÁFA bevétel + a hiányzó (mondjuk) 1400mrd összesen 4200mrd lett volna, azaz a jogszerű ÁFA 2/3-a folyt csak be eddig,
- a valós ÁFA alap 27%-os ÁFÁ-val számolva 15.555mrd volt,
- amennyiben az elcsalt 1/3-ot is behajtották volna, akkor UGYANAKKORA, azaz 2800mrd-os ÁFA bevételhez elegendő lett volna 18%-os ÁFA kulcs is!!!

Ez azt (is) jelenti, hogy csak ennek az egy tételnek a hatására a 27%-os kulcsú termékek/szolgáltatások -ami az túlnyomó tössbéget alkotja- árszinvonala a 18%-os általános kulcsnak köszönhetően 7%-kal alacsonyabb lehetett volna!!!

Ez pedig megfelel egy 7%-os reálbér és reálnyugdíj emelésnek.
Ez maradt el évek óta már az APEH és a NAV mulasztásának következtében!

Köszönjük APEH! Köszönjük NAV!

Csesztessétek csak tovább a sneciket mert gyávák vagytok a cápákra vadászni!
loliense 2014. 02. 06. 14:50
Előzmény: #2  Törölt felhasználó
#5
ÉS

-az elcsalt összeg fedezné az oktatás pénztelenségét,javíthatná szinvonalát
-az elcsalt összeg fedezné a leszakadt térségek munkahelyteremtését,felzárkozását
-az elcsalt összeg valós béremelést ereményezhetne,ott ahol szükséges
-az elcsalt összeg javíthatna az egészségügy balkáni helyzetén
Törölt felhasználó 2014. 02. 06. 14:44
Előzmény: #1  Portfolio
#4
A szervezett ÁFA-csalás által nyert árelőny nem feltétlenül jut el a végfelhasználói árakig. Annak jó részét az árut a polcra kitevő kereskedő vagy a lánc néhány tagja magának megtartja extraprofit formájában. Az ÁFA csalásnak "köszönhető" alacsony ár a beszállító személyének kiválasztására vonatkozó döntést befolyásolja.
Peter_21 2014. 02. 06. 14:43
Előzmény: #2  Törölt felhasználó
#3
Az átlagember a keresetének 80%-át most is az államnak "adja", ne sajnáld már azt a kis "áfacsalást".
Örülnék ha végre egyszer a kiadási oldallal is foglakkozna valaki.
Egyébként szvsz nem lehet megbecsülni az áfa csalást.
Simicskán is simán meg lehetne az általad említett összeget "spórolni"
Ja és mellesleg nagyvezérünk megy fogyasztási adó irányába a szja helyett, akkor ne sírjanak...
Törölt felhasználó 2014. 02. 06. 14:34
Előzmény: #1  portfolio
#2
Az ÁFA-csalás évi 1000-1500 milliárd forint, nem 14 év alatt összesített adat! A költségvetés ÁFA bevétele évi 2800 milliárd forint, ennek kb a felényi összegű az elcsalt adó, ami beszedhető lenne!

Hogy az elcsalt adó milyen gigantikus összeg, erre néhány adat:

- A teljes költségvetés évi 15000 milliárd, tehát a teljes bevételi oldalt 10%-kal növelné az összeg, a költségvetési hiány nálunk ismeretlen fogalom lenne.

- Az összeg elég lenne évente 400 Zeneakadémia felújítására. A 90-es évek második felében(!) indult szervezett ÁFA-csalás óta eltelt időben már minden, akár 150 fős falunak is lehetne felújított Zeneakadémiája!

- Az elcsalt összeg kétévente fedezné az \"államosított\" magánnyugdíjpénztári tőkét.

- Az elcsalt összegből kétévente(!) felépíthetnénk újabb Paksokat, \"százévnyi gyarmati állapot\" helyett.

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek