Topiknyitó: Portfolio 2014. 02. 05. 17:06

Kiábrándultság miatt nem fáj a nyugdíjvagyon államosítása  

Ugrás a cikkhez
A héten meghatározó eseményre került sor Lengyelországban, az államhoz most került vissza a nyugdíjvagyon fele, amely a tavaly elfogadott nyugdíjreform fontos eleme. Az 1999-es nyugdíjreform visszafordítására azért kerülhetett sor egyesek szerint,...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=195020
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2014. 02. 26. 13:42
Törölt hozzászólás
#20
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2014. 02. 26. 13:01
Előzmény: törölt hozzászólás
#19
Látom, rá vagy kattanva erre a látnoki képesség ill. hivatalos álláspont témára :)

de lehet, hogy tévedek :)

Mivel nincs látnoki képességem / OKJ-s képesítésem, ezért inkább óvatosabban fogalmazok :)

De akkor nézzük ezt: "ha viszont hivatalos az álláspont, akkor pedig nem igazán érthető, hogy miért nincs konszenzus a hivatalok álláspontjai közt. Ez is furcsa."

Azért azt szögezzük le, hogy az EU sem egységes intézmény, vannak szervei, lásd Európa Tanács, Európa Parlament, stb.

Ez a fószer állítólag az Európai Bizottság foglalkoztatási főigazgatóságának nyugdíjszakértője, aki szakértőként valamit "megszakértett" (jó pénzért) az EU egyik szervének. Nem tudni (hacsak nincs valakinek látnoki képessége :) oder was), hogy nem esetleg egy freelancer-e, amolyan szabadúszó vállalkozó, aki megszakért mindent, amire felkérik (jó pénzért). Szakmai kvalitásait amúgy nem vonom kétségbe, sem a jelentésének ezen "paramétereit", de nem biztos, hogy ő egyben "spokesman", "director", vagy mi. Annyit tudni, hogy szekértő, aki az Európai Bizottság részére dolgozott valamikor ill. adott esetben még ma is ezt teszi. (Feltéve, ha a cikkíró információi pontosak...)

Röviden: lehet, hogy ez már hivatalos álláspont, de akkor sem az EU egészének a hivatalos álláspontja, csak egyik szervének. Ezzel akár Olli Rehn, akár másvalaki megfogalmazhat teljesen ellentétes véleményt. Valószínűleg egyébként van közös alap minden ilyen szakértői véleményben, hiszen a nyugdíj témában sok mindent el lehet durván kú..ni, és kevésbé durván is, de az szinte biztos, hogy tökéletes megoldás nincs, így még egy olyan rendszerbe is "bele lehet kötni", ami klasszisokkal jobb a mi MNYP-i rendszerünknél, a F-K-ról meg nem is beszélve...
Törölt felhasználó 2014. 02. 26. 12:43
Törölt hozzászólás
#18
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2014. 02. 26. 12:43
Előzmény: #13  ts3
#17
sőt, az a kb. 360-400 mrd Ft/év a költségvetést gazdagítja, az ÁHT hiány mégsem csökkent ennek megfelelően...
Törölt felhasználó 2014. 02. 26. 12:32
Törölt hozzászólás
#16
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2014. 02. 26. 12:25
Előzmény: törölt hozzászólás
#15
"Nos, én nem érveltem. Egy aktuálisan megjelent portfolio hírt linkeltem be, semmiféle kommentár nélkül.
Azért tettem mert furcsának találtam, hogy eddig az EU azt mondta, hogy mekkora hiba volt, most meg magas rangú EU-s hivatalnokok mutatnak rá arra, hogy hibás volt a rendszer. Ezt találtam furcsának és ezért volt az idézet."

OK, tehát az ügy kapcsán nincs véleményed, semmi gond. Azért azt szögezzük le, hogy semmi furcsaság nincs abban, ha:
1. egy olyan nagy elemű halmazból, mint amilyen az EU bürokratáinak a halmaza, akad egyvalaki, aki rossznak találta az MNYP rendszert
2. esetleg több ilyen ember is akad
3. én is kifejtettem már (bár ez nem ide tartozik szorosan), hogy elég vacak egy rendszer volt, de még így, béna kacsaként is jobban "tudott repülni", mint a felosztó-kirovó rendszer
(nota bene: gazdasági szempontból is jobb volt, társadalmi igazságosság szempontjából meg fényévekkel megelőzte a F-K-rendszert)
4. mindezek mellett és "ellenére" sokan akadnak olyanok az EU-ban, akik a hibák ellenére is tudnák bevezetésre ajánlani, legfeljebb érdemes lenne "finomhangolni"

Remélem, mindegyik pontban egyetértünk - talán akkor nem, ha ezekről sincs véleményed :)
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2014. 02. 26. 12:19
Előzmény: törölt hozzászólás
#14
Hello!

Joker1 a rokonod lehet, vagy csak hasonlóan a stand-up comedy műfajban nyomultok :)
Mindenesetre annak ellenére is, hogy fáradt és morcos vagyok ma, sikerült kb. 5 percre megnevettetned, amiért köszönetet mondok :)

Vegyük akkor sorra a "dógokat":

"a topik címe: "ti, idióták, akik..."

és nem kell mindenkinek magára vennie :) "

ez szerinted mit jelent? Szerintem azt, hogy nem kell sem az idióta szót, sem egyebet magára vennie, de az idióta szót a fenti idézett szöveg egyenesen implikálja, tehát hogy azt nem kell...

Innentől kezdve nem tartozom bocsánatkéréssel, a köszönetemet pedig kinyilvánítottam már fentebb a nevettetésért.

folyt. köv.
ts3 2014. 02. 26. 08:27
Előzmény: #4  bigyula
#13
"Ha az egészet az utolsó fillérig törlesztésre fordították volna - és nem csak az állampapírokat zúzták volna be kb. 1400 milliárd Ft értékben -, akkor az mondom, hogy rendben van. De, a nagyobbik részét - mintegy 1600 milliárd Ft-ot - elköltötték folyó kiadásokra, azaz feléltük!"

Ennél sokkal rosszab a helyzet. Ugyanis az 1400 milliárd bezúzását követően, most nem kisebb az államadósság 5%-kal.
Törölt felhasználó 2014. 02. 26. 07:53
Törölt hozzászólás
#12
Törölt felhasználó 2014. 02. 26. 00:37
Előzmény: #8  watson
#11
BÁRMIBE WAZZE, DE NE:
-közgépes állami kistafirungozásba...
-focistadionokba (mondom ezt fociszeretőként)
-stb...
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2014. 02. 25. 23:49
Előzmény: #8  watson
#10
"Féregirtásra van szükség. Viktoroknak a szemétdombon a helye, legyen az ukrán magyar, vagy román ;). "

ezzel viszont maximálisan egyet tudok érteni :)
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2014. 02. 25. 23:49
Előzmény: #8  watson
#9
én speciel külföldi befektetésben gondolkodom egyénileg is meg ilyen téren is, a topikban is az egyik kunjani-féle ál-érvet úgy védtem ki, hogy nemzetközi befektetéseket kell eszközölni, és akkor nem gond, ha a romló demográfiai helyzet miatt nem lesz kinek eladni a részvényt, amibe a nyugdíjalap fektet... a részvénypiacok nemzetközi szinten szépen teljesítenek, lásd amcsik, csúcsra járó DAX, stb.
watson
watson 2014. 02. 25. 22:58
Előzmény: #6  upgrayeddAKS
#8
AKS, milyen vállalatokba fektessen a nyugdíjalap?
- bank? azt kinyírja a féreg a teljes gazdaságot romboló tranzakciós adóval spékelve
- energiacégek? azokat a nonprofit halálba tapossa a féreg
- telekom? külön telekom adóval, kábel adóval, telefon adóval sarcolja a féreg, nehogy profitot termeljen, rohadjon az infrastruktúra, és a kommunikáció

Szóval mibe? lehet elvinni a tőkét?

Féregirtásra van szükség. Viktoroknak a szemétdombon a helye, legyen az ukrán magyar, vagy román ;).
Törölt felhasználó 2014. 02. 25. 22:20
Előzmény: törölt hozzászólás
#7
Ehhez képest most kaptam meg a 2013-as MNYP egyenlegértesítőt. Szerintem azért egészen jó megtakarítást hozott 2013-ban is bőven 7 % felett (tavaly 10% felett volt) Meglepetést nem okozott mert bármikor megtudom nézni az egyéni számlámon ( Ellentétben a nyögdíjvédelmi tündérke hazudozásaival az állami egyéni számlákról). Végül is jól megvédték a nyugdíjakat. kb 2040-től a nyugdíjaskorúak ha nincs egyébb megtakarítása akkor az egyetlen esélye a túlélésre az lesz ha előbb ér a kukákhoz az ételmaradékért mint a patkányok :-( Erre azért én nem lennék annyira büszke.
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2014. 02. 25. 22:06
Előzmény: #2  szivacs
#6
javaslok egy topikot, ennek a pontjait érdemes lenne egyesével átvennetek alomutassal, mert azok az érvek tényleg "leszerelik" az amúgy bénán "cselező" kurmányt az álságos érveivel együtt :)

a topik címe: "ti, idióták, akik..."

és nem kell mindenkinek magára vennie :)

sok az olyan (nincs rá jobb szó) fogyatékos, akik nem bírják felfogni, hogy az egyéni nyugdíjszámla KÖTELEZŐ, ha nem akar valaki "nyugdíjbombát", és hogy ennek a számlának akár az államnál is lehet papíron a helye, no persze ettől még a pénzt nem lehet elkölteni, de valamit valamiért...

mivel eleinte (főleg törvényi korlátozás miatt) a MNYP-ak szinte csak állampapírt vettek, a fenti megoldás már akkor is hatékonyabb lett volna, később pedig "csak" annyival, amennyivel jobban be tud fektetni egy ilyen nyugdíjalap a jövő vállalataiba (arról a másodlagos hozadékról nem is beszélve, hogy végre sok emberhez is elvitte volna azt a szemléletmódot, hogy az idős korra bizony félre kell tenni, mégpedig lehetőleg magas arányban a vállalati szektorba befektetve, mert az állampapír egy róka fogta csuka-befektetés ilyen esetekben...)
kukutyinbenko 2014. 02. 22. 16:30
Előzmény: törölt hozzászólás
#5
Érdekes hogy csak a lényeg maradt le az idézetből.

"de arra nem volt törekvés, hogy a befizetéseket valóban privatizálják, vagy a kieső állami bevételt pótolják"

Nos ez volt az egyik hiba. A kormányok ugyanúgy felelőtlenül költekeztek tovább, mint ha semmi nem történt volna. "Majd hitelből kipótoljuk..." kb ennyire foglalkoztak a kérdéssel.

Narancsék meg a felhalmozott vagyont eltapsolták, ...őőőő....izé megvédték. Eközben az adósság sem csökkent, a kötelezettség viszont az állam nyakába szakad, ahogy tömegesen elkezdenek nyugdíjba menni az érintettek. Ezt nyugodtan hozzá lehet csapni az államadóssághoz, csak ez most még nem szerepel az adatokban. Kivéve ha majd "elfelejtik" kifizetni.
Az ember aki sosem hazudott a választóknak...
bigyula 2014. 02. 22. 16:06
Előzmény: törölt hozzászólás
#4
Nekem sem lett volna kifogásom a magánnyugdíjpénztárak "államosítása" ellen, ha tényleg arra fordították volna az egészet, amire hivatkoztak! Nevezetesen az volt a "hivatalos" ok, hogy emiatt keletkezett az államadósság egy része. Ha az egészet az utolsó fillérig törlesztésre fordították volna - és nem csak az állampapírokat zúzták volna be kb. 1400 milliárd Ft értékben -, akkor az mondom, hogy rendben van. De, a nagyobbik részét - mintegy 1600 milliárd Ft-ot - elköltötték folyó kiadásokra, azaz feléltük!
Törölt felhasználó 2014. 02. 22. 12:33
Törölt hozzászólás
#3
szivacs
szivacs 2014. 02. 05. 17:35
Előzmény: #1  portfolio
#2
Végre egy kicsit kiegyensúlyozottabb, többirányú megközelítést tartalmazó cikk a témáról!

(és még a cím sem túlzottan bulváros :-)

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek