Topiknyitó: Armyllosz 2014. 01. 10. 11:36

ENEFI - THE BEST  

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2015. 01. 26. 09:28
Előzmény: #4199  dovan
#4200
Ez teljesen így van, szerintem most lehetnek az egyeztetések...
dovan 2015. 01. 26. 09:24
Előzmény: #4195  Törölt felhasználó
#4199
Szerintem ez rutineljárás, ami azt a célt is szolgálja, hogy nehéz legyen kimenekíteni a vagyont adott esetben.
Normális körülmények között a NAV azt feltételezi, hogy a külföldi társszerv jogkövető módon jár el.
A társaságnak kellene a NAV-ot megkeresni a Romániai ítélettel, amely szerint az ottani adóhatóság követelése nem jogos és ez alapján kérni az eljárás felfüggesztését, közben pedig Romániában is megtenni a szükséges lépéseket.

Nyilván kellemetlen valakinek, hogy adminisztratív hiba miatt ugrott az adótartozás, de a csődeljárásnak pont az a lényege, hogy a pénzügyeket mindenki számára elfogadhatóan rendezzék és ne lehessen utólag mindenféle igénnyel fellépni.
exmnbs1 2015. 01. 26. 08:59
Előzmény: #4196  Törölt felhasználó
#4198
mutassák be a gyj-t, akkor okosabbak leszünk
exmnbs1 2015. 01. 26. 08:56
Előzmény: #4195  Törölt felhasználó
#4197
valami részletesebb cikk is lehetne
pl az esco miként került bele, stb
Törölt felhasználó 2015. 01. 26. 08:56
Előzmény: #4193  exmnbs1
#4196
Előbb-utóbb elindul a kereskedés. Nem lennék meglepve, ha ezt az esetet kicsit komolyabban vennék a részvényesek, mint a korábbi köröket. Bármennyire is jogtalan, kiszámíthatatlan mi fog történni, amíg le nem zárul az ügy.
Amíg nem állapodik meg az Enefi a végrehajtás ütemezéséről, illetve nem sikerül azt felfüggeszteni, addig komoly problémákkal kell megküzdeniük. Remélem a lengyel leánynál sok pénzt parkoltatnak.
Eddig átok volt ez a fajta cégfelépítés, hisz a részvényesek egy üres héjban tulajdonosok, ez lenne az Enefi Nyrt, a valós érték a leányokban van, oda lett transzferálva a részvényesek vagyona, így közvetlenül nem tudnak rálátni arra, rendelkezni felette. Most talán pont e miatt sikerül átvészelni a következő időszakot.

Én akkor nyugodnék meg egy kicsit, ha sikerülne felfüggeszteni a végrehajtást.
Törölt felhasználó 2015. 01. 26. 08:54
Előzmény: #4193  exmnbs1
#4195
A cégvezetés a NAv-val egyeztet szerintem, lehetséges, hogy a NAV -nak sem tetszik, hogy a román testvér csak úgy közvetítőként használta Őket....
Mondjuk a NAV is kérdezhetett volna először....
Törölt felhasználó 2015. 01. 26. 08:39
Előzmény: #4189  exmnbs1
#4194
Ott emlékeim szerint az volt, hogy egyszer csak a semmiből egy felszámolás közepébe csöppent a cég, átugorva az olyankor szokásos eljárásokat, bírósági meghallgatásokat, csődvédelmet, stb.
Az viszonylag hamar tisztázódott, és szerintem az ennek az előzménye volt, a román adóhatóság először ott próbálkozott. Utána próbálkoztak az Enefi felszámoltatásával, most meg ezzel.
exmnbs1 2015. 01. 26. 08:39
Előzmény: #4191  Magicmaan
#4193
egyelőre fel van függesztve:
"Cég Aj. Vétel
Eladás Cég Aj.

Napi min: 0 HUF Napi max: 0 HUF
Nyitó: 0 HUF Előző záró: 0 H"
Törölt felhasználó 2015. 01. 26. 08:37
Előzmény: #4188  exmnbs1
#4192
Ha Magyarországon is ugyanúgy járt volna el a román adóhatóság, mint tette azt Romániában, azaz felszámolási eljárást kezdeményezett volna, akkor a tavalyi tapasztalatok szerint nem kellene semmitől se tartani, gyorsan elutasították volna a keresetüket. De e helyett a magyar adóhatóságot vonták be, őket meg láthatólag nem nagyon érdekli az, hogy egy érvénytelen követelés ügyében használják fel eszközként a magyar hatóságot.
Ha az Enefi a végrehajtás felfüggesztését kezdeményezi, akár Magyarországon, akár Romániában, akkor az talán belátható időn belül, azaz 1-2 hónap alatt eredményt hozhat. De addig is meg kell állapodni a magyar adóhatósággal a törlesztésről.

Maga a nagy per, ami a jogtalan követelés eltörlését eredményezheti viszont években mérhető hosszúságú is lehet. Ha sikerül felfüggeszteniük a végrehajtást, akkor viszont végre pontot kell tenniük a román állammal szembeni ügyekre, egy nagy per keretében. Talán tavaly februárban volt az a közgyűlés, ahol Soósék jelezték, hogy valami ilyesmire készülnek, összefogni minden ügyet, koncessziós ügyeket, adóügyeket, önkormányzati ügyeket, és elvinni az egészet Washingtonba.
Reméljük tudják magukat ez időszak alatt valahogy finanszírozni. Az ESCO-val szembeni végrehajtást nem értem, arról nem hangzott el semmiféle információ, hogy az ESCO is be lenne vonva a román ügyekbe. Tudtommal a románok az ESCO-val szemben nem is próbálkoztak felszámolással.
Magicmaan
Magicmaan 2015. 01. 26. 08:30
Előzmény: #4190  Magicmaan
#4191
2014.10.18-ai cikk.

link

Magicmaan
Magicmaan 2015. 01. 26. 08:29
Előzmény: #4189  exmnbs1
#4190
"Lesz fűtés! – Nyugtat meg mindenkit a Patakhő Energiaszolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság ügyvezetője Gulybán László. Az interneten megjelent minden, a fűtés mizériával kapcsolatos híresztelés alaptalan. Sárospatak város hőellátását semmi sem veszélyezteti.

Az internetes híroldalakon futótűzként terjedt a hír, lesz-e fűtés Sárospatakon. Ennek köszönhetően nem véletlen, hogy a város lakosai is összesúgtak, mi lesz velük télen, mi lesz a céggel és egyáltalán honnan lesz fűtés. Többen még a Patakhő irodájába is félve mentek be, első kérdésük az volt „na akkor most mi lesz?”. A városvezetés és a Patakhő Kft. ügyvezetője mindenkit megnyugtat, a fűtéssel minden rendben. Volt, van és lesz is!

De hogy mi is történt és hogy miért is kaphatott szárnyra egy ilyen pletyka? Azt a Népszabadság online híroldala korrektül összefoglalta. Az alábbi sorokat tőlük idézzük.

„A Sárospatak távhőellátását végző, önkormányzati tulajdonú Patakhő Kft. nem ismeri el a Titán Faktor Zrt. által követelt összeg jogosságát, így a cég által a Patakhő ellen benyújtott felszámolási kérelem megszüntetését kéri a bíróságtól – tájékoztatta lapunkat a város polgármesteri hivatalán keresztül Gulybán László ügyvezető.

A felszámolási kezdeményezést 70 millió forint tartozás meg nem fizetésével indokolta a követeléskezeléssel foglalkozó Titán Faktor Zrt. A cég közleménye szerint 2011-ben a Patakhő Kft. 51 millió forinttal tartozott a Synergy Kft.-nek. Ezt ma már kamatokkal együtt a Titán Faktor szeretné a Patakhőből kipasszírozni.

A követeléskezelő fenyegető hangulatú levelében emlékeztet arra, hogy egy felszámolás veszélyeztetné egész Sárospatak távhőellátását. Ezen túlmenően arra is felhívják a figyelmet, hogy felszámolás esetén a Patakhőnek azonnal vissza kellene fizetnie a Raiffeisen Bank felé kötvényként fennálló ötszázmilliós tartozást, ami, mivel erre a távhőcég önmagában nem lenne képes, az a készfizető kezességet vállaló tulajdonos, vagyis az önkormányzat kötelezettségévé válna.

A Titán Faktor Zrt. által megnevezett tartozás fiktív elméleten alapszik – fogalmazott Gulybán László. Az E-Star, Sárospatak és a Patakhő 2012-ben elszámoltak egymással, így a követelés valódisága “egyértelműen megkérdőjelezhető”. (A város 2012-ben vásárolta ki az E-Start a cégből, amely akkoriban számos más önkormányzattal is hasonló hevességű és végkimenetelű távhőszolgáltatási vitákat folytatott.)

A Patakhő anyagi helyzete stabil, tehát nem az a gond, hogy nincs pénz a követelés kifizetésére, hanem az, hogy nem ismerik el annak jogosságát – fejtette ki lapunknak Aros János, Sárospatak polgármestere. Meglátása szerint két éve a felek minden tekintetben elszámoltak egymással. Az E-Star tulajdonában lévő távfűtő berendezéseket pedig az ötszázmilliós Raiffeisen-hitel segítségével vásárolta meg a Patakhő.

Bár nem tartják elképzelhetőnek, hogy a bíróság a Titán Faktornak adjon igazat, ha mégis így történne, azt azonnal megfellebbeznék – tette hozzá. A város távhőellátása ugyanakkor semmi szín alatt nem foroghat veszélyben – szögezte le. Megerősítette, hogy csalás gyanújával feljelentést fontolgatnak a ma már Enefinek hívott E-Star ellen.”
exmnbs1 2015. 01. 26. 08:26
Előzmény: #4187  Törölt felhasználó
#4189
gyergyói lánycégnél is lehet végrehajtás?
múltkor úgy emlékszem nem ez miatt az ügy miatt volt
exmnbs1 2015. 01. 26. 08:13
Előzmény: #4187  Törölt felhasználó
#4188
hogy néz ki ez a per?
Törvényszék mennyi idő hogy kézbe vegye?
Törölt felhasználó 2015. 01. 26. 07:27
Előzmény: #4180  exmnbs1
#4187
Sok okos dolgot nem tudok írni.
Véleményem szerint fizetési haladékot kell kérni a magyar adóhatóságtól, közben megindítani a pert Romániában. Illetve megnézni, hogy a magyar bíróságon van-e lehetőség egy ilyen egyértelmű szituációban a végrehajtás felfüggesztését kérni. Végtére is magyar hatóság intézkedik magyar céggel szemben. Nehogy már ilyen esetben erősebb legyen valamilyen nemzetközi előírás, mint a magyar jog.

Sajnos abban nem vagyok biztos, ki lett-e már mondva bírósági ítéletben az, hogy a román adóhatóság jogtalan követeléssel próbál élni. Úgy emlékszem a korábbi perben a román adóhatóság a felszámolást próbálta elérni, és azért veszítettek, mert a román bíróság nem volt illetékes az ügyben, nem volt jogosult megindítani egy magyar cég felszámolási eljárását. Persze elképzelhető, hogy a tárgyalásokon az Enefi részéről felmerült a követelés vitatása is, de mi van, ha végül csak az illetékesség hiánya került megállapításra?
Az is elképzelhető, hogy végül csak nemzetközi bíróság bevonásával lesz lehetőség az ügy tisztázására, lévén a román bíróság nem alkalmas önállóan ítélkezni abban, hogy egy magyar céggel szembeni, csődeljárást megelőző, illetve a csőd időszaka alatt feltárt, de csődeljárást megelőző időszakra vonatkozó követelés milyen megítélés alá esik a magyar csődtörvény szerint, és a regisztrációs díj meg nem fizetésének milyen jogi következményei vannak.
Azt mi tudjuk, hogy a magyar jog szerint a román adóhatóság követelése alaptalan. De ezt a román bíróság nem tudja, és amíg nincs ítélet, addig vagy fizetni kell a végrehajtás alatt, vagy meg kell próbálni felfüggeszteni a végrehajtást.
Törölt felhasználó 2015. 01. 26. 05:51
Előzmény: #4185  exmnbs1
#4186
Akkor aki 50Ft-ra várja az árfolyamot, azt gondolja, hogy a cca. 1,4 milliárd Ft lesz a társaság kapitalizációja, cca. 6 Milliárd Ft saját tőke mellett???????
Azért az elég érdekes dolog lenne, így is eléggé alul van értékelve a társaság részvényárfolyama....
Mondjuk az elkövetkező napokban emelkedést bizonyosan nem lehet várni....Kíváncsian várom a visszaállítási határozatot, és a kereskedési szakaszt....
exmnbs1 2015. 01. 26. 00:16
Előzmény: törölt hozzászólás
#4185
majd jönnek a cikkek gondolom
meglátjuk mennyire ugranak rá a témára
exmnbs1 2015. 01. 26. 00:03
Előzmény: törölt hozzászólás
#4184
múltkor még megvolt Pataki és azért fizettek az önkormányzatok

most nincs ekkora hátszél

átcsaphat, de nem ettől
evazeller 2015. 01. 25. 23:54
Törölt hozzászólás
#4183
evazeller 2015. 01. 25. 23:51
Törölt hozzászólás
#4182
Törölt felhasználó 2015. 01. 25. 23:46
Előzmény: #4179  exmnbs1
#4181
értem.jó estét,szép álmokat
én mentem,inkább olvasok egy regényt.

Topik gazda

Armyllosz
4 4 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek