Topikgazda: Törölt felhasználó 2004. 06. 24. 09:50

Miért nem mondott le Jaksity György? - a BÉT elnöke megszólalt  

Ugrás a cikkhez
A BÉT és a BÁT többségi tulajdonos osztrák befektető konzorciumának vezetője, a HVB kérte, hogy a BÉT igazgatósága testületileg mondjon le, a kérést azonban mindeddig nem indokolták meg - állította Jaksity György, a BÉT elnöke a Figyelő mai számában megjelent interjúban.

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=42590
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2020. 10. 17. 23:51
Törölt hozzászólás
#19
Törölt felhasználó 2004. 06. 28. 15:25
#18
Hát megtörtént.
Eseményd ús hét elébe néz a tőzsde.
Törölt felhasználó 2004. 06. 25. 22:58
Előzmény: #16  Törölt felhasználó
#17
Veszíteni is tudni kell. Aki nem tud, az nevetségessé teszi magát. Úgy, hogy még csak észre sem veszi.
Erre mondják, hogy kár érte.
Törölt felhasználó 2004. 06. 25. 19:55
Előzmény: #15  Törölt felhasználó
#16
Érdekes Jaksity viselkedése...
Tény, hogy egy sikeres céget vezet, és nagyon jó szakember. Ám azt is tudni, hogy jópáran nem szeretik viselkedését, mely olykor kifejezetten önteltnek hat.
Véleményem szerint a mostani -közgyűlés előtti- nyilatkozataiból is érződik a sértődöttség, és az, hogy személye nem az általa elképzelt módon volt és van kezelve.
Lehet hangoztatni, hogy az összes részvényest képviselni kell, és a többségi tulajdonos érdekei nem okvetlenül egyeznek -szerinte- a cég érdekeivel, DE azt ő is tudja, hogy a többségi tulajdonossal történő szembekerülésnek milyen következményei lehetnek.
Persze kritizálhatja a konzorciumot, hogy milyen kommunikáció előzte meg, és a követte az üzlet bejelentését, de Jaksitynak akkor ugyanaz lett volna a dolga, hogy odamenjen a sajtótájékoztatóra és jegyzeteljen!
Csak ezt ő akkor rangon alulinak tartotta. Itt (is) az ő személyes büszkeségéről van szó!
Nem hiszem, hogy érdekli az embereket, hogy a tranzakciók és az előző közgyűlés az ő szájíze szerint történtek-e.
Az újabb befektetők megnézték, hogy mit vesznek meg, ahogy a figyelőben el is ismerte, hogy a HVB jól látta meg, hogy egy értékláncról van szó a tőzsdékkel és a KELER-rel, és nem kis pénzt fizettek a részesedéseikért. Ez persze jó volt arra, hogy a vezetés érdemeit kiemelje nyilatkozataiban, és így talán még érthetetlenebbé tegye "leváltását". (vagy elvárja érdemei elismerését)
A nemzeti jelleget és jövőt illetően megoszlanak a vélemények, de Jaksity nyilvánvalóan félti a magyar piacot a beolvadástól, hiszen maga is egy bankoktól és nemzetközi láncoktól független tőkeerős helyi cég vezetője, aki ebből a piacból él. (A kisebbség jogainak védelmében pedig szintén félti a saját ConCorde által birtokolt pakettjének az értékét...)
Ez is indokolja, hogy Jaksity nézetei nem okvetlenül egyeznek a többségi tulajdonosok véleményével.
Ebben az esetben azonban meglepő, hogy még mielőtt lemondana még indít egyfajta "média kampányt", amiben jól elmondja a véleményét, azaz hisztizik egyet még, de úgyis tudja, hogy kinek vagy kiknek a szava dönt.
Na akkor meg már nem hagyja, hogy leváltsák, és nagy kegyesen lemond.
Szóval ezért furcsa... nem elegáns....
Nehezen akarja elhinni, hogy olyan történt amire nem számított, és bizony ilyenkor benne van a pakliban, hogy ő már nem lesz elnök.
Pedig az élet bizony megy tovább.
Aztán majd ha beigazolódnak a jövőt illetően szkeptikus jóslatai, akkor majd mondhatja, hogy "na ugye", már ha egyáltalán érdekelni fog valakit...
Törölt felhasználó 2004. 06. 25. 15:07
Előzmény: #14  Törölt felhasználó
#15
Ha én felvásárolnék egy céget, biztos, hogy nem egy sajtótájékoztatón közölném a dolgozókkal és a vezetőkkel ezt a tényt. Bemennék, összehívnám a munkatársakat, elmondanám mi van, majd ezt követően sajtótájékoztatót tartanék. Jelezném, hogy valamennyire azért megbecsülöm őket. Ez lehet, hogy túl humánusnak hangzik, de ingyen van, s szerintem csak stílus kérdése.
Törölt felhasználó 2004. 06. 25. 14:57
Előzmény: #13  Törölt felhasználó
#14
Sziasztok!
Elolvasta m, lehet hogy nem happy Jaksity, de ha abból az álláspontból indultok ki, hogy a "tőzsde nemzeti intézmény", akkor valószínűleg elvárhatóbb lett volna az, hogy a mindekori tulajdonosok nyitottabb kártyákkal játszanak. Márpedig pont a tőzsdei társaságoknál az egyik legfontosabb a transzparencia, a célok és információk közzététele. Ha a BÉT saját maga nem így jár el, akkor ezt hogyan követelheti meg a kibocsátóktól?
az, hogy mi a jobb, a regionális vagy csak nemzeti tőzsde, szerintem külön vitatéma lehet.
Törölt felhasználó 2004. 06. 25. 14:36
Előzmény: #12  Törölt felhasználó
#13
Nem ment át az URL (törli a HTML-t). Itt a cikk:
http://index.h u/gazdasag/magyar/ja ksity0625/
Törölt felhasználó 2004. 06. 25. 14:36
Előzmény: #10  spade
#12
Érdemes elolvasni az alábbi cikket:
Index: Lemond Jaksity György? - interjú
Számomra a sértődöttség sugárzik az interjúból.
Egyetért ek spade-val és nem Jaksityval, aki a fenti cikkben a minél későbbi tőzsdeintegráció mellett érvel.
Olvassátok el és írjátok meg a véleményeteket.
spade 2004. 06. 25. 14:08
Előzmény: #10  spade
#11
AZ egyetlen kérdés a BÉT-tel kapcsolatban, hogy ki és mikor mondja ki elöször, hogy a király meztelen.
Szerintem Orbán Viktor megteszi 2006-ban ha megnyeri a választásokat....
spade 2004. 06. 25. 14:04
Előzmény: #8  Törölt felhasználó
#10
Szerintem Jaksity nagyon gyenge stratéga ha nem vette észre, hogy mi készülődik.
Márpedig minden jel arra vall, nem vette észre.
Lehet persze azzal védekezni, hogy megvezették, de hát tudjuk ez gyenge érv. Gyakorlatilag kivetették vele a forró hamuból a gyémántot, erre használták ez volt az Ö szerepe.
Persze hogy akire rásózták a pakkot végül (HVB és társai) jól jár-e vele az egy más kérdés.
Mert a Bét lassan már nem ér egy fabatkát se, nem jönnek uj cégek jellemzőbb a kivezetés, a felvásárlás, a kiszoritás mint a bevezetés. A magyar gazdaságban betöltött szerepe igy annyi, hogy választások előestéjén lehet a Buxra mutogatni, hogy milyen magas tehát minden rendben van....f@szán dolgoztunk...
Ez az egész igy egy nagy nudli, elég ha a négy bluenk megjelenik a xetrán (ehhez elég a cégek döntése) és a BÉTnek annyi, egy regionális kaszinócska lesz közértnyi forgalommal....
A közép EU tözsde, ugymint magyar-cseh-osztrák- lengyel soha nem lesz, de jobb is mert életképtelen b@romság az elgondolás úgy ahogy van....
Törölt felhasználó 2004. 06. 25. 12:19
#9
A Kibocsátók döntéseiért a tőzsde elnöke nem okolható.
Törölt felhasználó 2004. 06. 25. 11:28
Előzmény: #7  Törölt felhasználó
#8
Így van. Akkor szerinted sikeres volt a két év?
Vedd sorra. Az évente 2 bevezetés gyakorlatilag két év alatt 1 (FHB, a Forrást felejtsük gyorsan el, az nem a tőzsdéről szólt). Hasonlítsad össze a lengyel és a cseh piaccal.
Forgalom növekedés. Látványosan emelkedett, de nézzük már meg a cseh és lengyel piachoz képest is. Abból kiderül, hogy mennyi a növekedésből a BÉT érdeme, és mennyi a régióé.
És ugye azt sem lehet mondani, hogy politikailag ellenszélben hajózott volna.
Jaksity sokat tett a tőzsdéért, ezt nem kétli senki. Viszont nem kell megsértődni, ha van egy új tulajdonos, aki másnak ad lehetőséget. Ez a joga azért had legyen már meg. Ja és a színfalak mögött tényleg sok minden történt, ennek egy részéről olvashattál is.
Törölt felhasználó 2004. 06. 25. 10:51
Előzmény: #6  Törölt felhasználó
#7
láttam a riportot...
azzal egyetértek, hogy nem volt pártatlan a riporter, túlzottan is méltatta az elmúlt 2 évet, de nem csinált mártírt belőle, és szerintem Jaksity nem tűnt sértődöttnek, bár szerintem a színfalak mögött régóta és sokkal több zajlik, mint ami a híradóba bekerül.
ami a teljesítményét illeti: szerintem évente 2 új bevezetés édeskevés a részvényszekcióban, nem biztos, hogy a BÉT/KELER nyereségességének növelésére kellene törekedni, hanem inkább arra, hogy csökkenjenek a tranzakciós költségek, hogy a kiszolgálás hatékonyabb és színvonalasabb legyen, hogy a tőzsde valódi kiszállási vagy tőkebevonási alternatíva legyen, stb.
Törölt felhasználó 2004. 06. 25. 10:36
Előzmény: #5  Törölt felhasználó
#6
Kit? H Bóna Mártit? :)
Jaksity sokat tett a tőzsdéért, de egy éve már nem ő fújja a passzát szelet. Ezt tudomásul lehet venni elegánsan és emelt fővel, de lehet sértődötten is. Utóbbi nem okos, és nem szimpatikus dolog.
Mártírt pedig nem kellene magából csinálnia, nem fog megállni az élet nélküle.
Gondolom nem láttad a riportot. Nézd meg, és próbáld párhuzamba állítani a valósággal.
Törölt felhasználó 2004. 06. 25. 09:43
Előzmény: #2  Törölt felhasználó
#5
lele,
miért támadod?
Törölt felhasználó 2004. 06. 25. 09:13
Előzmény: #3  Törölt felhasználó
#4
Nem, a H. Bóna Mártát.
Törölt felhasználó 2004. 06. 25. 09:08
Előzmény: #2  Törölt felhasználó
#3
Nem láttam az m1 estét. Jól gondolom, hogy Szókratész névvel Jaksityt illeted?
Törölt felhasználó 2004. 06. 25. 08:45
Előzmény: #1  portfolio
#2
Ezt nem értem, itt valaki mellébeszél. Szókratész tegnap éjjel az m1 estében elég egyértelműen elmondta, hogy kollektív lemondással nem értenek egyet, de egyenként lemondanak. A cikk viszont nem ezt sugallta.
Viszont guszta dolog volt az ajnározás, és a mártír csinálás. Szegény riporternek úgy voltak megírva a kérdései, hogy azt kellett feszegetnie, hogy Szókratész milyen feltételek mellett lenne hajlandó maradni. Mintha ez alternatíva lenne, és Szókratész döntésén múlna, hogy megy vagy marad. Fel sem merült, hogy meghagynák, már régen megvan az utóda.
Ja és a szakáll. Most már külsőre is hasonlítani kell a névadó példaképhez. Bár az igazi Szókratész körszakállat viselt.

Topik gazda

lele
4 3 3

aktív fórumozók


friss hírek További hírek