Topiknyitó: Portfolio 2013. 08. 21. 06:20

Csak idő kérdése, hogy a Bitcoin elsöpri a pénzügyi rendszert?  

Ugrás a cikkhez
A pénzügyi válság kitörése után, 2009-ben a Bitcoin feltalálásával kiszabadult a szellem a palackból: az emberiség többé már nem fogja elfelejteni, hogyan kell egy központi felügyelet nélküli virtuális pénzt létrehozni. Blummer Tamás Bitcoin...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=188046
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2017. 10. 14. 11:50
Előzmény: #2658  Törölt felhasználó
#2660
"és mást feltételeztem az ismereteidről." :) nem tudom, mit feltételeztél, de tény: bármikor olvasok szakmai cikket a témában, MINDIG tud valami újat mondani. :) Nem vagyok fanboy, aki felült egy "vonatra", és vég nélkül szajkózza, hogy mekkora királyság a vonatozás meg a vasút a jövő, stb. Befektető vagyok, aki meglátta a lehetőséget ebben is, és igyekszem minél többet tudni róla: a működéséről, a SWOT-járól, stb. Viszont a téma komplex, és rengeteg változót kell figyelembe venni a "konklúzióhoz".
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2017. 10. 14. 11:43
Előzmény: #2655  Törölt felhasználó
#2659
Sztem a nemesfémekhez képest még jobban lökni fognak felfelé az árfolyamon a kriptókban, mégpedig a köv. okok miatt: ha durva lesz a válság, akkor sokan fognak attól fo..ni, hogy a komplett pénzügyi rendszer összeomlik. Az arany nyilván nem megoldás új pénzként, mivel lényegében lehetetlen vele utalni (ezt btw. nagyon sokan elfelejtik...) és az aranyra szóló követelések meg valójában miben is különböznek mondjuk egy devizától? Szóval per pillanat: BTC = (egyfajta) deviza(nem), amivel lehet utalni jó olcsón. Aranyra szóló követelés dettó, kiv. persze, hogy egyelőre kibeba...ott körülményes utalgatni vele. Macerásabb, mintha bankszámláról utalgatnál! Szóval amikor sokan összecsinálják magukat (ha lesz egyáltalán ilyen), majd nem az aranyra fognak nézni mint mentsvárra. Persze sok kriptopénz van, és így a beáramló tőke sokfelé fog menni (megy majd aranyba is, nem kell félni), de ha a mai részvénypiaci volumen egy apró töredéke megy ezekbe, már az is szépen emel az árakon. Ráadásul a kriptopénzek akkor is tudnak emelkedni, amikor nincs is válság, mint írtam. Szimplán szeletet vesznek el a hagyományos banki szolgáltatásoktól, és kész. Mint ahogy a telefon is piaci rést vett el a távírótól anno. Persze a bankár-távírók most fo...nak rendesen, hogy mi lesz majd 10-20 év múlva, de az okosabbak, pl. Beluga már léptek is. A korrupt köcsögök meg igyekszenek ledumálni az árfolyamot, hátha be tudnak szállni "ócóér", de egy idő után sz..t sem érnek az ilyen akciók...
Törölt felhasználó 2017. 10. 14. 11:34
Előzmény: #2657  upgrayeddAKS
#2658
Kulturáltan vitatkozó emberekre elvből sem haragszom soha, esetedben meg végképp nem volt benne semmi bántó, csak máshogy értettem amit írtál, és mást feltételeztem az ismereteidről. Nyugodtan kérdőjelezd meg a véleményem, és légyszives majd javítsd is ki, ha rosszat írtam! :)
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2017. 10. 14. 11:19
Előzmény: #2656  Törölt felhasználó
#2657
Na, akkor elemezgessünk! :) "hanem azzal, hogy T+10 perc múlva a következő blokk lottósorsolásán többen indulnak. Romlik a _pillanatnyi sorsoláson_ a nyerési valószínűség." Nos, az a bizonyos nyerési valószínűség... ad1 sztem nem szimplán statisztikai valószínűségen múlik, de ennek utána fogok nézni, mert nem ismerem a pontos algoritmust; ad2 pedig: ha csatlakozik a meglevő kapacitáshoz az eddigi kapacitás egy-ezermilliomod része, akkor az nem rontja érdemben a nyerési esélyeket még akkor sem, ha olyan módon működik ez az algoritmus, mint ahogyan sugalmazod. Különben nem haragszom, a pluszokat itt én osztogatom rendszeresen, ami nem a harag jele... FYI :) "Másrészről az előző kommentemben leírtakból szerintem következik, és így nem marad nyitva az a kérdés" ...ja, csak én a kommented valóság-tartalmát kérdőjeleztem meg, ha nem haragszol meg érte :) Nem tudom, hogy igazad van-e vagy sem... tudod: ez a fórum is a vita helye, itt lehet érvelni. "Azért nem, mert a bányászok nem osztják meg a feladat adminisztratív részét, hanem egymással párhuzamosan többen (majdnem) ugyanazt elvégzik,..." - na ebben speciel tényleg van valami, és lehet, hogy ezért igazad is lesz... csak ugyebár eddig "elfelejtettél" ezzel érvelni, és (már bocs, de) mindenféle eszmefuttatásokat hoztál korábban arról, hogy SZERINTED hogyan néz ki a "big picture", de részleteiben nem indokoltad meg, legalábbis nem analitikusan. Most végre IT-szempontokkal is érvelsz, ami jó, mert ez egy komplex téma, és én még mindig nem értem töviről hegyire a folyamatokat. Szóval most még jobban jogos a plusz, amit adok :)  ...folyt köv. később...
Törölt felhasználó 2017. 10. 14. 10:37
Előzmény: #2651  upgrayeddAKS
#2656
Ne haragudj, de ebben legalább két hibás következtetés is van, mind önmagában, mind az általam írtakat illetően.
Nem a 21 milliós felső limit miatt rontja _a mindenkori jelen pillanatban_ a növekvő bányász szám a többiek esélyét és ezzel a konkurens poolok várható hozamát, hanem azzal, hogy T+10 perc múlva a következő blokk lottósorsolásán többen indulnak. Romlik a _pillanatnyi sorsoláson_ a nyerési valószínűség. A 21 milliós felső limit szerintem egészen más problémát vet fel főleg a hosszú távú költségszinteket, és az abból esetleg már most/nemsokára is levonható következtetéseket illetően, de abba most nem mennék bele, mert hitvitába torkollana.
Másrészről az előző kommentemben leírtakból szerintem következik, és így nem marad nyitva az a kérdés, hogy a tranzakciók db-számát képes-e növelni a bányászok összkapacitás-növekedése, és a válasz az, hogy NEM. Azért nem, mert a bányászok nem osztják meg a feladat adminisztratív részét, hanem egymással párhuzamosan többen (majdnem) ugyanazt elvégzik, ráadásul mind eleve a maximális blokkméretre utazva a protokoll miatt, azaz mind a tranzakciós igényekből kihozható maximumot teljesíti minden blokknál, ha van rá igény. Tehát ehhez akárhányan csatlakoznak, az már nem fog többlet kapacitást nyújtani a tranzakció pool kitakarításához, ergo nem növeli az áteresztő képességet. Az eloszottságot igen, az is valóban fontos, ahogy helyesen írod, hiszen az az egész sztori egyik alapvető ígéretének a kulcskritériuma. És ezért jól fel is áldozták az oltárán az áteresztő képességet, amit valójában a blokkméret és a benne megjelenő tranzakciók byteköltsége együttesen korlátoz. Eredendően, előre tervezetten. És ebből kiindulva szerintem az is kijelenthető, hogy vélhetően nem véletlenül került a protokollba, hogy a rendszer folyamatosan skálázza felfelé a nyertes blokk nehézségét a kapacitás növekedésével (és fordítva is), mivel gyorsan belátható, hogy egy minimális elosztottság hihetetlenül fontos értéke az ökoszisztémának, de párezer-tízezer valóban független nodenál nem kell több a hamisíthatatlanság garantálásához, ugyanakkor valahogy meg kell őrizni a szereplők folyamatos működtetéshez fűződő elkötelezettségét. Ebből pedig az jön ki, hogy valahogy érdemes korlátozni a hasznot már nem hozó mértékű redundanciát, különben ha nincs egy kiszámítható jövedelme a bányászoknak, akkor senki nem fogja működtetni. Vagy csak nagyon hektikusan, de az szintén nem elfogadható. És a redundancia korlátozásának a módja a POW nehézség növelése lett. ( Ennek pedig a nyilvánvaló következménye a gyengébb/drágábban üzemelő node-ok hosszútávú kiszorulása.. És közép/hosszú távon a bányászkapacitások koncentrációja a profik kezében, ami éppen csak a nagy világmegváltó elmélet alapját lövi ki, amire az egészet kitalálták. És ezért élőhalott a BTC, ha az emberek tényleg megértik, hogy mi ez, hogy működik, és mire jó, mire nem. By design. Ahhoz képest iszonyatosan jól eladták, és hihetetlen sok pénzt keresnek rajta. Hiába a profi marketinget nem véletlenül kell jól megfizetni.)
Törölt felhasználó 2017. 10. 14. 10:15
Előzmény: #2652  upgrayeddAKS
#2655
Ez nem csak ide tartozik, de érinteni fogja ezt a témát is.
Szerintem ha a gazdaság most összezuhan, talán a nemesfémeken kívül minden megy a kukába. Lesz majd egy óriási kijózanodás, hiszen a lassan 10 éve működő drogozás oda vezetett, hogy teljesen elszakadtunk a valóságtól és egyre többen hiszik, hogy ez normális. Nincs fék, nincs visszatartó erő, csak az optimizmus, hisz "úgyis a nagytestvér majd megment, hisz eddig is ez volt" .....csak már a nagytestvért kell menteni.
Eddig nem volt nagyobb korrekció, ami alap  tulajdonsága a pénzügyi rendszernek, ezért  ha bekövetkezik, minden alá fog korrigálni.
Ez ha elindul a pénznek nem lesz értéke, de nem lesz vásárlóerő sem, minden eladhatatlanná válik.
Az elkövetkezendő összeomlás után teljesen más alapokon fog rendeződni a gazdaság, mert a régi redszer halálra van ítélve. Mikor lesz, azt nem tudom, de lehet, hogy valamilyen nagyobb konfliktus idézi elő. Majd az idő eldönti.
 
Törölt felhasználó 2017. 10. 14. 09:55
Előzmény: #2651  upgrayeddAKS
#2654
A kapitalizmus arról szól, hogy pénzt akarnak keresni. Ezért terveket készítenek, hogy mi az, amibe megéri befektetni, aztán elmennek a bankhoz illetve más pénzügyi szolgáltatóhoz és a terv alapján befektetőt keresnek. Egy idő után a bank felülbírálja, illetve folyamatosan figyeli a sikerességet, aztán eldöntik, mehet tovább, vagy állj.
Múltkor azt olvastam, hogy nagyon sokan a cryptoktol várják a meggazdagodást, de nem a spekulációban, hanem a bányászatban látják a folyamatos nyereséget. Ráadásul az alacsony kamatok serkentik a beruházási kedvet, elég 2-3 %-os nyereség, így nagy cryptobányákat létesítenek, óriási csarnokokban számtalan számítógéppel. Még erőművet is építenek az olcsóbb energia érdekében.
Ez majd azt eredményezi, hogy lesz egy-két gigavállalat, aki ebben részt vesz, a többi meg kiszorul. Akkor viszont majd ők diktálnak, ahogy az élet minden területén. Az egyik ilyen gigavállalat a RUS coin lesz, a másik az US coin a harmadik meg a china coin csak nem biztos ebben a sorrendben.
Törölt felhasználó 2017. 10. 14. 09:13
Előzmény: #2645  zotyó
#2653

Jamie Dimon nem bir magaval...
https://www.youtube.com/watch?v=40OuVyVGdIM
;)
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2017. 10. 13. 14:36
Előzmény: #2647  hellforceone
#2652
Az aranynak kisebb a volatilitása, de a kriptóknak meg a hozama is nagyobb a magasabb vola mellé. Majdnem olyasmi a reláció, mint a kötvények (arany) és a részvények (kriptók) között. Kisebb vola-kisebb hozam ill. nagyobb vola-nagyobb hozam a párosítás. Ráadásul szerintem a magas vola még jó is... Aranyból sztem ráér akkor feltankolni, amikor valami nagy gebasz van a tőzsdéken: ha nem lesz gebasz, akkor alig megy, sőt néha csökken az értéke. Ez a kriptókról nem mondható el: akkor is nőnek, amikor bikapiac van, sőt. Persze amikor valami nagy haddelhad lesz a tőzsdéken, akkor már nem lehet majd valószínűleg a jelenlegi árakon aranyat venni, csak mondjuk 10%-kal drágábban. Én erről az x%-ról önként és dalolva lemondok azért cserébe, hogy flexibilisebb legyek. Pl. lassan érdemes lesz a kávét longolni, JO-t vagy KC-t. A Föld kávé-fogyasztása bődületes mértékű, és nem lehet csak úgy pikk-pakk ültetvényeket nyitni, viszont a termés egy részét elvihetik betegségek, rovarok,aszályos időszakok, hurrikánok stb. (Hurrikánok kevésbé, azok nem mennek be olyan mélyen a szárazföldi területekre, stb.)
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2017. 10. 13. 14:25
Előzmény: #2650  Törölt felhasználó
#2651
Az eddig is világos volt (szerintem mindenki előtt), hogy a bányászok összességében konstans mennyiségű BTC-t kapnak, hiszen a mostani kb. 16,6-ról 21-ig mehet csak a kibányászott BTC-ok darabszáma, ergo minden beszálló bányász "rontja" a többiek bizniszét. Ezért kompenzálja őket az emelkedő árfolyam. Itt valójában az a kérdés, hogy a tranzakciók (pl. másodpercre vetített) db-számát képes-e növelni a bányászok összkapacitás-növekedése. A szétosztottságban meg a biztonság biztosításában persze mindenképp egyetértünk, de a fenti kérdés számomra továbbra is érdekes lesz. (Nem néztem még utána alaposabban.) Mindenesetre, ma megint zártam egy pakkot, de a nagyok még megvannak. Ha novemberben lesz korrekció, akkor abba valószínűleg bele fogok venni... (múltkor sajnos az esés nagy részéről lemaradtam, és csak 4k körül tudtam pakkokat bővíteni, mostanra azok egy részét le is zártam már - felkészülök a köv. korrekciókra is. Persze ha a tőzsdéken jön korrekció, akkor felesleges volt pozit zárni kriptokban...)
Törölt felhasználó 2017. 10. 13. 08:39
Előzmény: #2646  -pny
#2650
Viszonylag. :)  Szerintem a belátásához nem is kell különösebben elmélyülni a BTC protokoljában, hiszen, ha így lenne, ahogy ezek szerint többen is gondoltátok, akkor nem lenne ennyi segwitxyz kezdeményezés a bányászok részéről, szimplán, csendben növelnék a gépek számát 'osztjónapot. És tartanák a zsákot a további ingyen pénznek..
Egyébként éppen a jutalom kiosztásának a decentralizált, bányászokat versenyeztető módja az, ami szétválasztja a kapacitást, azért, hogy megteremtse a hamisíthatatlanság alapját. Energetikailag ugyanis egyetlen nagy rendszer szolgálná ki a leghatékonyabban az igényelt tranzakciókat, de akkor egyetlen központi adatbázis van, ahol elég egy rekordot felülírni, és addig voltál játékban. Így viszont van x ezer, elvileg szétszórva a világban. Cserébe viszont bődületesen pazarlóan bánik a hardverrel és az elfüstölt szénnel, olajjal, atom és vízenergiával, hiszen a bányászok valójában egy olyan elosztott lottóhúzáson vesznek részt x percenként, ahol a szelvény megvásárlása nem más, mint az újabb blokk legenerálása és ellenőrzése. De ettől még minden lottóhúzásnál egyetlen bányászgép nyer.  A nagy poolok is azért jönnek létre, hogy a nyerés valószínűségét (az ökoszisztéma által generált ingyen jövedelemből kivett részarányukat) növeljék. A lottós analógia kb az, hogy mindenki más számtartományban tippel a lottón sok-sok szelvénnyel, és aztán a nyereség megy a közösbe, amin osztozkodnak időnként.
Törölt felhasználó 2017. 10. 13. 07:19
Előzmény: #2643  Törölt felhasználó
#2649
Én úgy tudom, minél több bányász van, annál kevesebb fizettség jut a bányászatért. Eleinte pici géppel lehetett bányászgatni több bitcoint is, pici áramfogyasztással. Most a bányászüzemek termelnek annyit, igaz azóta a BTC ára is változott, de most már van más alternatíva. Például többen átálltak kisebb cryptokat bányászni, várva a BTC szintű szárnyalást.
Törölt felhasználó 2017. 10. 12. 23:42
Előzmény: #2647  hellforceone
#2648
Az a szep az egeszben, hogy nem kell valasztanod...portfoliodon belul megfer mindketto.....
Nyilvan a hozam ill. kockazat teljesen kulonbozo a ket termekben.....
Ha viszont krypto-k kozul kellene vallasztani, az en allaspontom kezd zotyo-ehoz kozeliteni....(BTC)
A nemesfem aranyt viszont minden portfolion belul min. 10% kellene hogy legyen, nagyobb vagyonnal 20-25% sem sok ha a vagyon megorzese az elsodleges cel...
Ha pedig jon az uj Fed elnok (akire a piac szamit) akkor lehet akar feljebb menni, mert lesznek negativ kamatok elobb-utobb meg az usaban is...
hellforceone 2017. 10. 12. 23:01
#2647
Ha választanotok kellene arany és bitcoin (vagy bármely más cripto) között, melyiket választanátok? Az aktuális árfolyam most mindegy, a lényeg, hogy miben van erősebb hitetek vagy meggyőződésetek, esetleg miért...
-pny
-pny 2017. 10. 12. 22:36
Előzmény: #2643  Törölt felhasználó
#2646
Biztos vagy te ebben? Elhiszem neked, ha azt mondod, hogy így van, csak ugye a bányászok által nő a rendelkezésre álló háttér kapacitás (hiszen pont ezt jutalmazzák bitcoinnal nekik), ami elvileg a tranakciószám növelésére is lehetőséget kéne adjon.
zotyó 2017. 10. 12. 21:27
Előzmény: #2644  upgrayeddAKS
#2645
Ha még valaki nem olvasta (cikk a SegWit2x forkról):
http://variance.hu/2017/10/12/bitcoin-skalazasi-vita-az-utolso-kapcsolja-le-a-villanyt/
Üdv:
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2017. 10. 12. 20:43
Előzmény: #2643  Törölt felhasználó
#2644
OK, kösz, majd alaposabban megnézem. Mondjuk ez sem rossz azért: " Utóbbi a meghamisíthatatlanság és a rendelkezésre állás tekintetében bír jelentőséggel."
Törölt felhasználó 2017. 10. 12. 20:31
Előzmény: #2642  upgrayeddAKS
#2643
Ezt sajnos nem jól érted. A bányászok számának növekedése nem növeli az áteresztő képességet, csak az elosztottság mértékét. Utóbbi a meghamisíthatatlanság és a rendelkezésre állás tekintetében bír jelentőséggel. A lehetséges tranzakciók száma, az áteresztő képesség egyáltalán nem skálázódik fel a bányászok számával arányosan.
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2017. 10. 12. 17:19
Előzmény: #2641  Törölt felhasználó
#2642
"Ráadásul ugyebár a rendszer stabilitása, TFLOPS kapacitása, erőssége abból jön, hogy sok gép csatlakozik a "bányákhoz"." Bővebben ill. kieg.: a BTC egyik nagy problémája még mindig az, hogy kevés "műveletet" tudnak elvégezni a gépei. Még mindig nincs elég computer-kapacitás a ledger-ek szétosztásához, tranzakciókhoz, stb. Btw. attól is javulni fog a helyzet, ha majd GPU-val lehet bányászni (mint pl. az ETH-ot), és nem kell több ezer USD-s célgépeket megvenni, amik másra tulajdonképp nem is jók. (1000 USD körül egy entry-level bányászgépet meg lehet venni, de az olyan is lesz... a komolyabbak meg 3-4 ezer USD.) Sok kis user is be tud majd szállni a maga proci-teljesítményével. Per pill. az ETH-ba jobban be lehet...
Törölt felhasználó 2017. 10. 12. 14:54
Előzmény: #2640  upgrayeddAKS
#2641
Szerinted mit nyersz azzal, ha beszáll még több bányász?

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek