Topiknyitó: Portfolio 2013. 08. 21. 06:20

Csak idő kérdése, hogy a Bitcoin elsöpri a pénzügyi rendszert?  

Ugrás a cikkhez
A pénzügyi válság kitörése után, 2009-ben a Bitcoin feltalálásával kiszabadult a szellem a palackból: az emberiség többé már nem fogja elfelejteni, hogyan kell egy központi felügyelet nélküli virtuális pénzt létrehozni. Blummer Tamás Bitcoin...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=188046
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
-pny 2017. 06. 21. 20:53
Törölt hozzászólás
#2140
elemes
elemes 2017. 06. 21. 17:25
Előzmény: #2136  1ember
#2139
"nincs fundamentális árfolyama" pedig pont hogy de: link látszik rajta, hogy európai energiaárak mellett még a mai BTC árfolyamon is veszteséges (1000-2000 wattos, csúcs videokártyákkal telerakott szerverek sokat fogyasztanak ám), csak kínában gazdaságos bányászni. vagy ha valaki lopja a gépet és az áramot (pl munkahelyi gépeken tolja éjszakánként a szoftvert).
zotyó 2017. 06. 21. 17:14
Előzmény: #2137  1ember
#2138
Vajon mi az indokuk? Üdv:
1ember
1ember 2017. 06. 21. 16:44
Előzmény: #2132  zotyó
#2137
Csakhogy a core fejlesztők nem igazán akarnak segwit2x-et: link
1ember
1ember 2017. 06. 21. 16:38
Előzmény: #2135  elemes
#2136
A bányászok alkalmazkodnak az árfolyamhoz: ha sok a fóka, akkor sok az eszkimó és vice versa. Nincs fundamentális árfolyama.
elemes
elemes 2017. 06. 21. 14:02
Előzmény: #2134  zotyó
#2135
ez most tényleg lufi, mert a bitcoin fundamentális árfolyama a bányászat (energia és hardver) költsége
zotyó 2017. 06. 21. 13:45
Előzmény: #2133  Törölt felhasználó
#2134
A Portfolio mai cikke, bemásolom az utókornak: "Arany, deviza, vagy a modern kor tulipánja a Bitcoin? Kovács Ádám2017. június 21. 13:20 Egészen elképesztő, ami a Bitcoin piacán történik, március végén 1000 dollár környékén járt az árfolyam, majd a hetekben már 3000 dollár fölött is járt a kriptopénz, tehát bő 2,5 hónap leforgása alatt triplájára emelkedett az értéke. A szakértők többsége azonban továbbra is megosztott a témában, sokan egyenesen a 17.századi holland tulipánmánia modern megfelelőjének tekintik a Bitcoint, míg van aki szerint akár 1 millió dollárig is száguldhat a kriptodeviza árfolyama. Most ennek kapcsán körüljártuk a témát, vajon a Bitcoinra valóban modernkori tulipánként, egy értékálló devizaként, vagy esetleg a digitális aranyként lehet tekinteni.
Satoshi, blockchain, Bitcoin, megosztott könyvelés
Ahhoz, hogy jobban megértsük mi történik most a Bitcoinnal, érdemes néhány mondatot ejteni a működéséről, illetve elterjedésének okairól.

Satoshi Nakamoto, a kriptopénz állítólagos megalkotója 2008 októberében tette fel a netre a Bitcoin működését elméletben bemutató dolgozatot, az úgynevezett white papert. A tanulmány ugyan mindössze kilenc oldalas, de tartalmazza az elmúlt évek egyik legnagyobb sztorija, a Bitcoin tranzakciók hiteles elszámolásáért felelős blockchain technológiájának a leírását. Satoshi a blockchain leírását egy publikus oldalra tette ki, és egyáltalán nem követelt semmifajta ellenszolgáltatást érte, ingyen adta a világnak. A publikáció azonban gyakorlatilag semmilyen visszhangot sem keltett, nem cikkeztek róla az újságok, nem szerepelt a tv-ben, csupán pár kriptográfus értesült a forradalmi találmányról.

Pár hónapra rá a Bitcoin program elindításával Satoshi (kinek személyazonosságára azóta sem derült fény) működés közben is bemutatta találmányát. A fejlemények továbbra sem érték el a világ ingerküszöbét, mindössze a programozók egy szűk rétege foglalkozott vele, azonban a Bitcoin visszavonhatatlanul elindult világhódító útjára.

A Bitcoin működési elve, és ennek üzleti fogalma az úgynevezett "distributed ledger", vagyis egyfajta megosztott vagy konszenzusban kezelt könyvelés, míg az ezen az üzleti logikán alapuló rendszer megvalósítási technológiája, technikai kivitelezése a blockchain. Amikor tehát megosztott könyvelésről vagy blockchainről beszélünk, jóformán ugyanazt a fogalmat írjuk le, csak az egyik esetben üzleti, a másikban technikai megközelítésben. A Bitcoin pedig az a virtuális valuta, amit a forradalmi újításnak számító blockchain rendszerben először használatba vett a világ.

A blokklánc, tehát tulajdonképp a virtuális főkönyv, ahol nyilvántartják az összes Bitcoin tranzakcót. Az egyes blokkok megfelelnek a főkönyv lapjainak, amelyek rendezett láncban követik egymást. Éppen úgy, ahogy a lapok is csak meghatározott sorrendben összekötve válnak értelmessé és alkotják a teljes főkönyvet.

A rendszer egyik legfontosabb jellemzője, hogy a rendszer résztvevői egyesével, saját maguk kezelik az egymás között végrehajtott tranzakciókat rögzítő könyvelést. Őket hívjuk bányászoknak, akik természetesen nem emberek, hanem számítógépek, amelyek a Bitcoin programját futtatják.

Ez a könyvelés egy adatbázis, amelyben az összes korábban végrehajtott tranzakció szerepel, és a blockchain által megvalósított ellenőrzési séma következtében mindenhol ugyanazt tartalmazza. Amikor egy szereplő új tranzakciót könyvel le, akkor azt a többi szereplő is ellenőrzi, és meggyőződhet arról, hogy az adott tranzakció a rendszer többi szereplője szerint is valós és helyes-e.

A Bitcoin ezzel megoldotta azt a matematikai problémát (Byzantine Generals probléma), hogy hogyan lehet egy adatbázist konzisztensen kezelni (a rendszerben szereplők mindegyikénél ugyanaz a könyvelés tartalma) mégpedig egy központi szerv vagy személy közbeiktatása nélkül, és mindezt úgy, hogy a hálózat szereplőibe és a kommunikációs útba vetett bizalomra sincs szükség.

Lufi vagy nem lufi?
Teltek az évek, és ugyan néhány hibát időközben ki kellett javítani a programban, de a blockchain végül sértetlen maradt és csak egyre hosszabb lett. Ahogy azonban a telefonok sem egyik napról a másikra lettek "okosak", úgy ebben a technológiában rejlő potenciál kiaknázási módjainak felismerése természetesen nem egyik napról a másikra történik, így a széles köztudatba a Bitcoin csak évekkel később, 2013 tavaszán, a ciprusi pénzügyi válság okán került be.

Akkor a hagyományos pénzügyi rendszerben való bizalom megingásával egyidejűleg tömegek döbbentek rá, hogy bankpánik idején milyen hasznos is lehet egy hatósági befolyástól teljesen mentes, mégis megbízható fizetőeszköz. A Bitcoin ugyanis megkerüli a hagyományos pénzügyi csatornákat, ezért egy alternatív értéktárolási formát jelent. Nem veheti el például egyik kormány sem és nem hatnak rá a tőkekorlátozások vagy az esetleges bankbezárások sem. Az meg már csak hab a tortán, hogy a Bitcoinokat sokkal olcsóbban, és gyorsabban tudjuk utalni a világ egyk feléről a másikra, mint bármilyen devizát. Mindezek következtében az árfolyam robannásszerűen, alig néhány hónap leforgása alatt a húszszorosára emelkedett.

Sokan már akkor lufit kiáltottak, egymást érték a szakértői vélemények, akik a 17. századi tulipánhagyma analógiájával élve, csak a digitális tulipánként emlegették a Bitcoint.




2013-ban a lufit kiáltóknak csak részben lett igazuk, az árfolyam ugyan 2015-ben újra 250 dollár alá esett, azóta azonban ismét meglódult a digitális valuta, múlt héten már 3000 dollárnál is többet ért egy Bitcoin, tehát csak az idén közel megháromszorozódott az árfolyam. Ennek okán a sajtó ismét felkapta a témát, és sok szakember újra csak digitális tulipánként kezdte kezelni a Bitcoint. Azóta már volt egy újabb korrekció/emelkedés, így újra 2750 dollár környékén áll a szuperpénz árfolyama.



Arról már korábban is beszámoltunk, ugyan több olyan hír is érkezett az elmúlt hónapokban, ami segítette a Bitcoin árfolyamát (legutóbb például Indiában is legalizálták a szuperpénzt), de az is igaz, hogy elterjedésével és heves árfolyamemelkedéseivel egyre szélesebb tömegek kezdtek el zsákolni a kriptodevizát, ami tovább pumpálta az árfolyamot. Az utóbbi hónapok emelkedése mögött továbbá még az is állhat, hogy egyre több startup már nem dollárban, vagy egyéb devizában gyűjti az elinduláshoz szükséges tőkét, hanem a nyilvános értékpapír-kibocsátást jelentő IPO mintájára kriptopénzeket vonnak be forrasként (ICO- Initial coin offering). Ennek kapcsán viszont sokan attól tartanak, hogy ezeknek a startupnak előbb utóbb el kell kezdeniük számlákat fizetni, illetve fizetéseket kell adniuk, amihez viszont hagyományos pénzre van szükség, ekkor viszont szükségszerűen el kell adniuk az összegyűjtött kriptodevizákat, aminek hatására befog szakadni az árfolyam.

További problémát okozhat, hogy a Bitcoinnak a zsenialitása ellenére, számos korlátja van. Ezek közül a legnagyobb gondot az okozhatja, hogy Bitcoin programjában egy blokk mérete korlátozva van, maximum 1 megabyte lehet. Vagyis blockchain egy lapjára, ami átlagosan 10 percenként írodik meg, nem fér rá bárhány tranzakció. Ma már pedig ott tartunk, hogy annyi utalást kezdeményeznek világszerte, amit nem tudnak a bányászok azonnal lekönyvelni, illetve csak jóval nagyobb kapacitással, drágábban. Ez viszont egy hatalmas hiba, mivel a Bitcoin és a blockchain egyik legnagyobb előnye a gyorsó és olcsó utalások. (Persze azóta már kitalálták több lehetséges megoldást is a probléma kiküszöbölésére, azonban arról hogy melyik lesz a befutó, és pontosan mi fog történni az úgynevezett hard fork esetén még a szakemberek is megosztottak. Akit érdekel, a témában itt olvashat egy jó összefoglaló írást magyar nyelven.) Ha nem tulipán, akkor talán arany?
Idén március elején történelme során először, már többe került egy Bitcoin, mint egy uncia arany ára, aminek kapcsán sok befektető már a digitális aranyként kezdte emlegetni a szuperpénzt.

Persze mikor arról beszélünk, hogy a Bitcoin drágább mint az arany, maximum lélektani határról, mintsem gyakorlati szintrol beszélhetünk. Az aranyat ugyanis súlyban mérik, míg a Bitcoint, csak úgy mint minden más devizát egységben. Tehát egy Bitcoint hasonlítani egy uncia, gramm, kiló, vagy akár egy tonna aranyhoz, az körülbelül olyan, mintha egy Seaboard Corp (4 230 dollár) részvényt hasonlítanánk egy Apple (146,59 dollár) részvényhez, és azt mondanánk, hogy a Seabord közel 30-szor annyit ér, mint az Apple. (Holott tudjuk, hogy az Apple a legértékesebb vállalat a világon.)

Abban viszont van igazság, hogy jelenleg az aranyon (és egyéb nemesfémeken) kívül a Bitcoin is egy olyan alternatív eszköz, amely védelmet nyújt az infláció ellen, továbbá mindkettő menekülőtermékként is használható, amennyiben a befektetők elvesztenék bizalmukat a hagyományos pénzügyi rendszerben.

Viszont fontos különbségként érdemes megemlíteni, hogy amíg a Bitcoin piaci kapitalizációja jelenleg 40 milliárd dollár körül van, addig az aranyé a 7,5 ezer milliárd dollárt is meghaladja. Arról már nem is beszélve, hogy a Bitcoin napi forgalma továbbra is eltörpül nem csak, hogy a dollár, vagy az euró, de az egzotikus devizákéhoz képest, ami miatt egyelőre nem célszerű valutaként tekinteni rá. Ha viszont a Bitcoin elfogadottsága tovább nőne, és fenyegetné mondjuk a dollár használatát, akkor könnyen lehet, hogy a hatóságok már nem lennének ennyire megértőek a viszonylag magas anonimitás és nehéz ellenőrízhetőség miatt, és megtiltanák a boltoknak, hogy elfogadják a kriptopénzt.

Azonban az egyik legnagyobb akadály, ami miatt nehezen tekinthetünk a Bitcoinra, mint értékálló menekülőtermékre, az a volatilitás. Míg az arany, és az egyéb hagyományos menekülőeszközök volatilitása 2015 és 2017 között a 0 és 20 százalékos sávban mozgott, addig a Bitcoin árfolyamában hatalmas kilengések voltak megfigyelhetők azonos időtávon. A Bitcoin árfolyamában csak egy kisebb hír is akár több tíz százalékos mozgást tud előidézni, így nehéz rá értékálló menekülőtermékként tekinteni.


Ha nem arany, akkor mi lehet?
Felmerül a kérdés, hogy ha a Bitcoin és az egyéb kriptodevizák különböznek az összes többi eszközosztálytól, akkor mégis micsodák? Sokan a Bitcoint, és a mögötte álló blockchain technológiát az új internetként emlegetik. Ez valószínűleg nem teljesen pontos hasonlat, a technológia megalkotása jobban rímel a Linux születéséhez. Az 1990-es években a Linux a nyílt forráskódú programjaival és rendszerével jóval olcsóbb, és sokkal erősebb volt a versenytársainál, mégis évekig tartott az elterjedése. Ugyanígy a a blockchain technológiában rejlő potenciál felismerése egy hosszú folyamat, fokozatosan történik. A Nasdaq már tavaly bevezette egy kisebb tőzsdéjén a blockchain elszámolást, míg az ausztrál tőzsde már teljesen átállt erre a technológiára. Az idén pedig közel 100 bank kezdte igénybe venni a Ripple által fejlesztett blockchain technológiát, amellyel például az utalások ideje órákról néhány percre fognak csökenni, de az adminisztrációs költségek is a töredékükre esnek.

Az új fejlődési irányoknak köszönhetően 2015 elején elindult a blockchain legsokoldalúbb, legambíciózusabb projektje (Ethereum), ahol például lehetőség van okos szerződések létrehozására is a rendszerben: ez lényegében úgy működik, hogy az előre meghatározott feltételek teljesülése esetén automatikusan lezajlik a fizetési tranzakció. A rendszerben kötött szerződések egy kódoló programon futnak át. Ha a felek megállapodnak a részletekben, és digitálisan aláírják a megállapodásukat deklaráló programot, az onnantól kezdve a feltételek teljesülése esetén automatikusan végrehajtódik. Az Ethereumon kötött okosszerződések esetében 100 százalékig biztosak lehetünk abban, hogy nem csak az illetéktelenek, de még az Ethereumot fejlesztő programozók sem tudnak belepiszkálni a szerződésbe, a rendszer egyszerűen lehetetlenné teszi a csalást.

És ezzel még mindig csak a felszínt kapargatjuk, a technológia felhasználási lehetőségei gyakorlatilag végtelenek, napról napra újabb és újabb projektek születnek, amelyek egy része minden bizonnyal a jövőben már a mindennapi életünk részei lesznek. Nem biztos ugyan, hogy a Bitcoin, az ehter, vagy a ripple lesz az, de a technológia az biztosan velünk marad. Zsiday Viktor a témával foglalkozó cikkében élt egy rendkívül jó hasonlattal: olyan a helyzet, mint az 1920-as években az USA-ban: mindenki tudta, hogy az autóipar hatalmas forradalmat hoz, de nem lehetett tudni, hogy az akkor működő 600 (!) autógyárból ki lesz a befutó. Persze aki eltalálta, az hatalmasat nyert..." Üdv:
Törölt felhasználó 2017. 06. 20. 22:57
Előzmény: #2132  zotyó
#2133
Ha a SegWit2x ill. Egy lanc marad es eltunik a bizonytalansag a piacrol akkor hamarosan az ar ujbol tesztelheti a 3000$-os szintet, raadasul ugy nez ki a grafikonon,ha onnan kitor es nem false kitores akkor a kovetkezo 6-18 honapban akar 5000$-ig is elszagulhat az arfolyam...Kovetkezo felezesnel pedig akar a 10k$-os arfolyam sem elkepzelhetetlen...(elmeletileg)Gyakorlatban majd meglatjuk... Legyen szep heted!
zotyó 2017. 06. 20. 22:43
Előzmény: #2131  Törölt felhasználó
#2132
Szia! A SegWit2x támogatottsága átfogó közösségi konszenzust jelez, megnőtt az esély arra, hogy egy lánc marad. Ma estére 77,8 %-ra nőtt a támogató bányászok aránya: link Üdv:
Törölt felhasználó 2017. 06. 20. 15:14
Előzmény: #2129  zotyó
#2131
Szia, Nem az en dolgom, de julius 21. Elott ha szolgaltatonal tartod a BTC-det erdemes lehet elhozni ill. Papir penztarcata helyezni.... Legyen szep heted!
zotyó 2017. 06. 19. 23:17
Előzmény: #2129  zotyó
#2130
23:15 - már 56,3 % ! link Üdv:
zotyó 2017. 06. 19. 22:26
Előzmény: #2127  zotyó
#2129
Ma este 22:00-kor, a SegWit2x támogatottsága 50,7 %-ra emelkedett a bányászok körében. A támogatottság erejét jelzi, hogy ezt 2 nap alatt sikerült elérni. A szoftver még tesztelési fázisban van, július 21-től lesz használható, ha ekkortól 80%-os támogatást kap, akkor a kapacitás probléma megoldottnak tekinthető. link link Üdv:
zotyó 2017. 06. 18. 22:48
Előzmény: #2127  zotyó
#2128
zotyó 2017. 06. 18. 22:37
#2127
A SegWit2x támogatottsága: link Üdv:
Törölt felhasználó 2017. 06. 18. 22:02
Előzmény: #2124  Törölt felhasználó
#2126
Nem hasznaltam olyan kifejezeseket amit te...(Lehet hogy neked nem tetszik a stilusom, de nem hiszem hogy toled kellene azt tanulnom)...Balkani stilusban fogalmazot "vagyonkadat "-ra adtam egy provokativ valaszt balkani stilust melozve, de ha kell hidd el le tudok arra ereszkedni a kedvedert... Milyen stoprol beszelsz 1 extrem spekulativ eszkoznel ahol is majdnem minden evben van minimum 30%-50%-os volatilitas???Es minden kisebb ismeretseggel rendelkezo ember tudja hogy akar 30%-os eselye van hogy a BTC elertektelenedik egy nap....Nincs mirol lejonnom, arrol pedig nem hiszem hogy en tehetek hogy masok korabban minek neveztek okkal vagy anelkul.... Mi ertelme van bebofogni valamit innen- onnan osszeszedett fel informaciok alapjan, majd azokbol levonni kovetkezteteseket...Kivancsi lennek hany orat szantal erre a temakore tavaly ill. Iden ha 50-100 ora alatt akkor kerlekkimelj meg engem a velemenyedtol...
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2017. 06. 18. 18:21
Előzmény: #2124  Törölt felhasználó
#2125
:) Na ja, Kisvuknak elég bicskanyitogató a stílusa :) Sztem azt akarta írni a maga bumfordi módján :) , hogy itt a hagyományos SL totál esélytelen (akkora a vola), és a tőkének akkora mértékével kell / szabad beszállni, ami nem roppantja meg az ember portfolióját még "vész esetén" sem. A korábbi felvetéseid amúgy érdekesek és némileg helyénvalóak is. Btw. a BTC-ból úgy sztem sem lesz pénz, hogy ennyire volatilis az árfolyama, mert a pénz fő funkcióját (pénz = értékőrző) nem teljesíti. Aki spekizik rá, annak ezzel is tisztában kell lennie (sztem a többség tisztában is van). Mindent egybevetve: továbbra is az erre alapozó ETF-et tartom jó kereskedési instrumentumnak (van belőle rel. likvid is). Sok kockázatot eliminál, kedvezőbb az adózása, stb. Egy hajszálnyival kisebb a volatilitása, és nem emelkedett olyan meredeken, mint maga a BTC, de a korrekciókra is igaz ez. Hátránya persze pl., hogy hétvégéken nincs benne kereskedés, így a hétvégi mozgásokat csak késve lehet lereagálni. Ez azonban pl. azokra a warrantokra is igaz, amik mondjuk devizapárokra szólnak. (...és azoknak is egy tonna előnyük van a "fapados" forex-szel szemben).
Törölt felhasználó 2017. 06. 18. 16:57
Előzmény: #2123  Törölt felhasználó
#2124
Tudod engem már sok mindenért hülyéztek, bunkóztak, zsidóztak le tőzsdei fórumokban, de te most azért szintet ugrottál azzal, hogy a BTC és a stop fogalmának együttes említését is fogalmatlannak találod. Szerinted ebben kockázatkezelés nélkül kell befektetni?! Kicsit gyere le az anyagról, mielőtt elvész a maradék realitás érzéked!
Törölt felhasználó 2017. 06. 18. 12:53
Előzmény: #2122  Törölt felhasználó
#2123
Osszefoghat 5-6 banyasz aki jelenleg esetleg birtokolhatja a hash power tobb mint 50%-at...Viszont eppen a korul megy a vita hogy legyen soft vagy hard fork ill. Ne legyen; minden 1-es probalkozas ami zsakutcaba visz elhal, ha nem 3. Partynal van a BTC-d az osszes rossz probalkozas esetleges split letrehozhat egy elhalo agat...; most hogy a kivalo agakat minek fogjak hivni es mikre lesznek alkalmasak es mire nem az 1 masik dolog....Az eredeti BTC-d ha el nem adod, tul fogja elni az osszes rossz probalkozast....(az hogy eppen hogyan fogjak hivni az teljesen mindegy)...Ha a nagyobb banyaszok leallnanak, akkor kisebb cegek ill. Emberek ujra neki allhatnak a banyaszatnak, raadasul BTC ill. LTC peldaul nem is ugyanazon az elven megy a banyaszat errol meg a wikipedian is talalhatsz infot... Csinaltal mar cimet magadnak????(Nem muszaly veletlen generatort hasznalnod...)Tudod mi az eselye pontosan hogy egy privat key-t feltorj????Errol is vannak informaciok a neten...Nincs coinbasenel BTC-mEn mar tobb tizezer$-nyi nyereseget realizaltam...tavaly, iden... es valoszinuleg a jovoben is fogok...Bitcoin es stop fogalmanak egyuttes emlitese ne haragudj de elarulja hogy fogalmad sincs a kockazat kezelesrol, kereskedesrol, befektetesrol ebben a szektorban...Szoval te jobban jarsz ha tavol maradsz ettol!!!
Törölt felhasználó 2017. 06. 18. 11:43
Előzmény: #2121  Törölt felhasználó
#2122
Függsz viszont pl.: a BTC-nél attól a kb. hatvan darab bányásztól, aki a a globális hashpower 90%-át biztosítja. (És az indoklatlanul magasztalt decentralizáltságot tovább jellemzi, hogy ezek közül egyébként az 5-6 legnagyobb együtt már kiteszi az 50%-ot). Mi van, ha leállnak a BTC-ről, mert van jobban jövedelmező crypto? Függsz attól, hogy a címeidhez felhasznált véletlenszám generálás mennyire véletlen, és kinek mikor dobja ki a gép véletlenül ugyanazt a címet, mint amin a kis vagyonkádat kuporgatod papírra bevésett hashkódként. Ha véletlenül bekövetkezik egy ütközés, és mire észreveszed már el is költötték a címeden levő talált pénzt, akkor kihez mégy panaszra? Függsz attól, hogy mikor hajlandóak az olyan tőzsdék és szolgáltatók rendesen működni a nagy zakó esetében, mint pl. a coinbase. Lehet nézegetni az exponenciális emelkedést, ha nem hagyják, hogy realizálj, vagy új beszállóként hogy stoppolj az elmebeteg mértékű csapkodásban, amit minden második hétvégén megrendeznek.. Egy ethereumnál függsz attól, hogy ne legyen olyan programhibád, mint ami a tavalyi DAO szivárgást lehetővé tette. stb. Vannak itt kockázatok bőven, csak mások, nehezebben felfoghatók, mint amihez eddig hozzászoktak az emberek, és ezért még nem érzik, nem látják át jól.
Törölt felhasználó 2017. 06. 18. 10:33
Előzmény: #2118  kukker
#2121
Egy aprosagrol elfeledkeztel, melyik kormany fog es milyen intezkedest hozni????A magyar esetleg az Europai parlament?Ha megerkezel eu-ba, vagy barmilyen mas orszagba ki az aki tudja bizonyitani hogy mennyi BTC-vel rendelkezel????Ha keszpenz van nalad es 10k-nal tobb €,£,$ vagy mas fizeto eszkoz azt be kell jelentened, ha megtanulod a private key-t akar lehet nalad 1,10 esetleg 100millios ertekben...Es nem fugsz semmifele banktol ha nem akarsz...Egyebkent nem is olyan reg olvastam hogy a legnagyobb Japan utazasi iroda hamarosan lehetove teszi hogy utjaikat es szolgaltatasaikat ne csak JPY-ben hanem BTC-vel is lehessen fizetni...Nem fel informaciokbol kell megprobalni kovetkezteteseket levoni, hanem figyelni hogy a vilag vezeto orszagaiban milyen folyamatok vannak....Svajcban vehetsz vele vonatjegyet es egyes tartomanyokban meg az adodat is rendezheted ill. Kozhivatalokban fizethetsz vele...;Japanban is egyre tobb helyen fizethetsz vele....

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek