Topiknyitó: Portfolio 2013. 08. 06. 11:28

A magyarok fele elmenne az országból egy jó állásért  

Ugrás a cikkhez
A magyarok 93 százaléka úgy gondolja, hogy az országban nem létezik munkahelyi biztonság, ami még Chile, India és Törökország eredményénél is rosszabb - közölte a Randstad nemzetközi személyzeti tanácsadó a második negyedéves felmérésének adatait...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=187558
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2013. 08. 07. 11:00
Előzmény: #11  Phylaxa
#40
1. "Én egy kicsit szélesebb körnek hallottam ezt mondani."

Nem szélesebb, hanem Széles körnek mondta ezt Gyurcsány, pontosan 2006-ban az OÉT ülésen a munkaadóknak.

2. Érdekes, hogy Semjén pontosan ugyanilyen tartalmú 6 héttel ezelőtti szövegére te sem reagáltál, de a 7 évvel ezelőttit nem hagyhattad szó nélkül...

"De valószínűleg rosszul hallottam vagy 100-szor a híradókban"

Most valahogy most nem hallottad 100-szor a hiradókban, ugye? Ennyit arról, hogy akkor és most mennyire részrehajló a média...

Dupla öngólt rúgtál, gondolom mondanom se kell.
Törölt felhasználó 2013. 08. 07. 10:49
Előzmény: #37  sasa44
#39
Ha vki itthon nem talál munkát, mert nem tud a végzettségének/tapasztalatának/nyelvtudásának/egészségügyi állapotának/stb. megfelelő szintű állást megszerezni, akkor jön a "másféle munka" keresése: azaz vmi olyan meló, ami nem az erőssége, kényszerű és leggyakrabban alulfizetett is, hiszen nem "szakmabeli". Ha mindkét verzió az "éhenhaláshoz sok, de a tisztes megélhetéshez kevés" esete, akkor jön a külföldi munkavégzés esete. itt gyakorlatilag megismétlődik az előbbi: szakmán belül vagy kívül tudsz melót szerezni. Utóbbi esetben csak "életben maradsz", de perspektívának nem nevezhető ! Mi nem érthető ezen ? Vegetálásnak nevezném, a probléma pillanatnyi elhárításának, de nem megoldásnak. Perspektíva akkor lesz, ha kitör ebből a vegetálásból, azaz sikerül kint is szakmabeli munkakört szereznie, ahol már valóban felépítheti magát az egyén !
tomi140
tomi140 2013. 08. 07. 10:41
Előzmény: #37  sasa44
#38
van egy kis negatív elképzelése amivel megmagyarázza ő miért nem lépett le, ha idehaza nem jó :)
sasa44 2013. 08. 07. 09:49
Előzmény: #32  Törölt felhasználó
#37
"Haza fog jönni, ez nem jövőkép, nagyon sokan belátják, amint elül a rózsaszín fátyol."

Rózsaszínű fátyol a te szemed előtt van sztem....
sasa44 2013. 08. 07. 09:45
Előzmény: #32  Törölt felhasználó
#36
." Valószínűleg rabszolgamunkát végez, "

Mert itt mit végeznek a közmunkások he?
tomi140
tomi140 2013. 08. 07. 09:28
#35
Beleolvastam itt a kommentekbe. a kiindulásra reagálva csodálkozom hogy csak a fele az országnak :)

a többire reagálva: aki akar az talál munkát. vizsgálja meg mindenki alaposabban a környezetét. aki akar, az tényleg talál. az akarással meg a túlzott válogatással van a gond. meg azzal hogy nem jól méri fel a képességeit az ember. önismeret. nem lőjük túl ha nem érünk annyit, akkor visszább kell venni...

aki azzal takarózik hogy kint sincs kolbászból a kerítés, annak üzenem, újra olvassa el a fentebbi bekezdésemet. az akarás a gond itt is. illetve ha nem is fut be kint nagyobb karriert az ember, többér csinál hasonló jellegű melót mint itthon. erre szokták mondani hogy: de többe kerül megélni is... hát nem annyival többe, ezt azért tudjuk, legyünk őszinték :)
Törölt felhasználó 2013. 08. 07. 08:47
Előzmény: #25  Törölt felhasználó
#34
A nehéz, fizikai munkáról az építőipari munkák, vasgyári, bányászati, útépítési, vasúti/kamion/kikötőbeli/stb. rakodó munkák, stb. jut eszembe. A kommentből nem derül ki, hogy milyen végzettséggel és nyelvtudással rendelkezik a srác. Ha utóbbiak nem igazán használhatók (értsd: kinti viszonylatban sem túl versenyképesek), akkor kicsi az esélye a kitörésre a többi bevándorló között, pláne, ha még más munkaterületre is tévedne. De persze övé a kockázat- és felelősségvállalás. Ha a valóság ahhoz van közelebb amire gondolok, akkor annyi történt, hogy a srác "nem hal éhen", de perspektívának semmiképpen nem nevezném.
watson
watson 2013. 08. 07. 08:29
Előzmény: #32  Törölt felhasználó
#33
Ez a levezetés nem általános, csak azokra érvényes akik haza jönnek segélyért. Aki valamire való munkát el is tud végezni az talál magának Magyarországon, Észak-Koreán és a Fehérorosz elnyomó hatalmakon kívül élhetőbb országban munkát és perspektívát.
Törölt felhasználó 2013. 08. 07. 05:31
Előzmény: #25  Törölt felhasználó
#32
"Nem akarja ezt végezni örökké, talán egy évig sem, de nyilván nagyobb eséllyel keres helyben jobb munkahelyet, mint itthonról."

Ez nem igaz. Beszélj a gyerekkel 4 év múlva. Valószínűleg rabszolgamunkát végez, kis lukban lakik, jobb esetben albérletmegosztással, és az összes félretett pénzét arra fogja költeni, hogy évente 2-3 alkalommal meglátogathasson. Haza fog jönni, ez nem jövőkép, nagyon sokan belátják, amint elül a rózsaszín fátyol.
Bekre_Pal
Bekre_Pal 2013. 08. 06. 23:50
Előzmény: #2  fletyolibabugi
#31
azt neked mondták, tyolibabu, azt' még mindig itt tolod
rockmaster 2013. 08. 06. 21:11
Előzmény: #29  ts3
#30
Semmi sincs kizárva sajnos.. 2002 után se gondoltam h az országimázsos Fidesz újra hatalomra jut.Sajnos a magyarok szeretik újra és újra elkövetni ugyanazt a hibát..
ts3 2013. 08. 06. 21:02
Előzmény: #1  Portfolio
#29
"A magyarok 93 százaléka úgy gondolja, hogy az országban nem létezik munkahelyi biztonság, ami még Chile, India és Törökország eredményénél is rosszabb "

Na most ha ez a 93 százalék újra megszavazza a fideszt, akkor tényleg megérdemeljük.
rockmaster 2013. 08. 06. 20:55
Előzmény: #10  Törölt felhasználó
#28
Ez a szokásos Fideszes trükk. Ezt mondják az amerikai tanácsadóik, h ez működni fog. Ebben igazuk van, működik is.
Amúgy egyszerűbb és gyorsabb megoldás lenne ha a Fidesz nevű párt takarodna el az országból. Akkor visszajönnének sokan, talán valami változna jó irányba.
Múlt héten jöttek haza szüleim, kint voltak rokonoknál 2 hétig Németországban. Azon csodálkoztak h útközben nem is láttak magyar rendszámú autót, csak nagyon elvétve. Szlovák, osztrák, cseh, német, olasz, stb. volt elég. Nincs magyar turista. Korábban ez nem így volt. Ez is fokmérője az ország szegényedésének. Persze a Fidesz média erről mélyen hallgat, na meg tudjuk h a nyugat haldoklik..
yossarian78
yossarian78 2013. 08. 06. 20:51
Előzmény: #26  yossarian78
#27
Magyarországon nincs jövő. Ez mondjuk nem új, sose volt, csak most már lenne rá igény.
yossarian78
yossarian78 2013. 08. 06. 20:47
Előzmény: #18  Törölt felhasználó
#26
Bizton állítom, hogy mindegyik aláírná. Az egyetlen ok, hogy nem koccol el a lakosság fele, az a hazai nyelvoktatásnak "köszönhető".
Törölt felhasználó 2013. 08. 06. 20:43
Előzmény: #23  Törölt felhasználó
#25
"A valódi kivándorláshoz megalapozott felkészültség és elérhető perspektíva kell, a jelenlegi leginkább kényszerszülte, anyagi okból, munkanélküliségből való menekülés vezérelte pár éves "kitántorgás" a legtöbbjüknek zsákutca: a bevándorlók alapszintű (leginkább fekete melóit végezve, 1-2 szobát, jó esetben kisebb lakást bérelve nem nevezném perspektívának. A nagy többség erre abszolút nincs felkészülve !"

Én perspektívának nevezném. Nemrég ment ki a gyerek és kemény fizikai munkát végez, de van előtte jövőkép. Nem akarja ezt végezni örökké, talán egy évig sem, de nyilván nagyobb eséllyel keres helyben jobb munkahelyet, mint itthonról. Sajnos ez a jövő, pedig el is tudnám tartani ha nagyon akarnánk, de ezt egyikőnk sem akarja. Ez olyan megalázó lenne számára. Sírtam amikor meglátogattam, sírt a gyerek is, de csinálja keményen. Én meg csak támogatni tudom benne. Nem örömmel, mert jobb lenne ha itthon találna valamit, de esély sincs hogy belátható időn belül jól fizető állást találjon. Akkor? Hogyan kezdjen önálló életet? Hogyan vegyen lakást? Hogyan alapítson családot? Na ezért kell külföldre menni....
Törölt felhasználó 2013. 08. 06. 20:31
Előzmény: #18  Törölt felhasználó
#24
Kedves Béla! Én sem mennék el, de ez mit sem változtat azon, hogy egy perspektíva nélküli, primitív ,gátlástalan emberek által irányított országban igen szar lehet az élet,hacsak nincs mód a család által nyújtott örömökbe menekülni.
Akinek nincs még családja, de igénye van valamiféle normális létre, annak semmi oka nincs itthon maradni. / hacsak nem a foci sikerek/
Törölt felhasználó 2013. 08. 06. 20:18
Előzmény: #1  Portfolio
#23
"A magyarok 93 százaléka úgy gondolja, hogy az országban nem létezik munkahelyi biztonság."
Minél instabilabb a gazdasági helyzet, értelemszerűen egyre több az így vélekedők száma.

"megkérdezettek 48 százalék költözne el, ha kapna megfelelő állást egy másik országban"
Nem kapni kell, hanem megszerezni, amit szaktudással, tapasztalattal, nyelvtudással, rugalmassággal, nagyfokú alkalmazkodással lehet elérni. Ebben az esetben azonban máris látványos csökkenés lenne, hiszen a nagy többség nem így szeretné az álmai állását!

"Magyarországon a legalacsonyabb azoknak az aránya, akik lemondanának a fizetésük egy részéről az állásuk megmaradásáért cserébe. A magyarok közül mindössze 15 százalék lenne hajlandó ilyen áldozatra"
Áldozathozatal, rugalmasság, alkalmazkodás nagyon nem az erőssége a nagy többségnek. Inkább dőljön be a cég vagy rúgják ki, de nem gondolja át józanul a következményeket, nem tud választani rossz és kevésbé rossz között.

"mindössze 58 százalékuk gondolja, hogy egy határozott idejű állás ugródeszkát jelenthet a hosszabb távú munkaszerződéshez, ... 10-ből 9 magyar inkább aláírna egy határozott idejű szerződést, mint hogy teljesen munka nélkül maradjon, a többség véleménye szerint ez a megoldás inkább csak a fiataloknak való"
Valóban nem jelent garanciát, de a semminél mindenképpen jobb, pláne ha ez esetleg patinásabb céget jelent vagy éppen saját egyéni tudás, tapasztalat, rátermettség bemutatásához nyújt alapot és közel sem igaz, hogy csak fiataloknak való.

Részemről a fenti megállapítások alanyai tele vannak ellentmondásokkal, téves nézetekkel és irreális elvárásokkal.

A közszájon forgó "félmillió kiváló munkarőnk" valószínűleg túlzás, hivatalos statisztikák alapján max. 300K, a többi - ha létezik is - a fekete gazdaságot gyarapítja, az meg kit érdekel, itthon is, kint is adócsaló. A kb. 300K-ból max. 100K a diplomás, a többi középszintű melókban utazik. Napjainkban pedig már érezhető kint is az ellenszenv az ilyen kényszerű (munkanélküliség elől menekülő)bevándorlók ellen, hiszen ők leginkább a magasan képzett munkaerőt szeretnék megnyerni.

A valódi kivándorláshoz megalapozott felkészültség és elérhető perspektíva kell, a jelenlegi leginkább kényszerszülte, anyagi okból, munkanélküliségből való menekülés vezérelte pár éves "kitántorgás" a legtöbbjüknek zsákutca: a bevándorlók alapszintű (leginkább fekete melóit végezve, 1-2 szobát, jó esetben kisebb lakást bérelve nem nevezném perspektívának. A nagy többség erre abszolút nincs felkészülve !
watson
watson 2013. 08. 06. 20:09
Előzmény: #18  Törölt felhasználó
#22
Bélukám ébresztő!
Az országból nem az állásért mennek el elsősorban hanem az Orbáni maffia zsarnoksága elől, az eljátszott jövőjüket próbálják újra építeni ott ahol várható a számukra jogbiztonság, magántulajdon védelme, nyugdíj és egyebek...
Phylaxa 2013. 08. 06. 20:03
Előzmény: #17  Törölt felhasználó
#21
De jó lenne, ha ebben mindenki egyetértene!

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek