Topiknyitó: Portfolio 2013. 03. 25. 16:23

Ciprus lehet a mintapélda az euróövezetben  

Ugrás a cikkhez
Az Eurócsoport elnöke, Jeroen Dijsselbloem szerint a bankok ástrukturálásának terve mintapélda lehet az egész eurózóna számára. A túlméretezett bankszektorral rendelkező euróövezeti tagországok mindegyikének csökkentéseket kell véghezvinnie, és át...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=181685
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2013. 05. 22. 08:54
Előzmény: #44  szivacs
#46
Micsoda újdonság, hogy az állami garancia felett nem védik meg a betéteket...

Ebben az egyetlen új infó, hogy az EU a jövőben nem szándékozik azonnal minden bankot megmenteni.

Érdekes, hogy amikor bankokat mentettek adófizetői pénzből, akkor a hozzá nem értő elvakult jobbosok azért szídták az EU-t, most, hogy lefektették annak kereteit, hogy bank bedőlés esetén nem feltétlenül rohannak azt megmenti, hanem előbb viseljék a buktát a részvényesek, kötvényesek és még a garancia feletti betétesek is. Most ezért szemét az EU.

Szivacs, pampa konkrétan megtették, hogy szídták akkor és most is az EU-t.

Ez a nyuszi és a sapka esete.
kereke 2013. 05. 22. 08:33
Előzmény: #44  szivacs
#45
Beleolvasva a fórumba már tudom, hogy az Euró be fog bukni, mert már shortolják, a Ciprusi bankok Eu-s megmentése a gonosztól van, inkább bukni kellett volna hagyni, de mégis fizessék ki mindenki pénzét... A felügyeletektől számon kérik, hogy nem kutakodnak a tagállamok alsóneműi közt, de ha kutakodnának, az is baj.

Ez van, amikor tömegeket a (legalizált) tolvajok manipulálják. Nem baj, hogy a cél az, hogy 1000 évig trafikmutyikat lehessen csinálni. :)
szivacs
szivacs 2013. 05. 22. 00:39
#44
"A ciprusihoz hasonló betétvágások jöhetnek
2013. május 21. 14:21

Az Európai Parlament gazdasági bizottsága elfogadta azt a javaslatot, amely szerint 2016-tól a nagybetétesek is részt vállalhatnak a bajba kerülő bankok megmentésében - írja a Reuters.
Legközelebbi Portfolio.hu Klub rendezvényünkön a magyar részvénypiac helyzete és kilátásai kerülnek terítékre. Részletekért kattintson ide!

Az Európai Parlament gazdasági bizottsága hétfőn elsöprő többséggel fogadta el azt a javaslatot, amely 2016-tól lehetővé teszi, hogy a 100 ezer eurónál nagyobb betéteket (azok biztosítatlan részét) is felhasználják a bajba jutó bankok feltőkésítéséhez. A ciprusi pénzintézeteknél is alkalmazott gyakorlatra akkor kerülhet sor, ha a hitelezők hierarchiájában hátrébb sorolt részvényesek és kötvényesek forrásai már kimerültek. Ugyanakkor a 100 ezer euró alatti biztosított betétek és a nagybetétek ezen határérték alatti részei továbbra is érinthetetlenek maradnak.

A javaslat szerint a tagországoknak nemzeti bankmentő alapot kell létrehozniuk a területükön működő bankoktól beszedett díjakból. A szabályozók közül többen egy uniós szintű alap létrehozását sürgetik, az Európai Bizottság is ezen az állásponton van, azonban a németek részéről ellenállás várható ezen a területen. A németek ugyanis attól tartanak, hogy egy ilyen alapot legnagyobb részben az ő adófizetőik pénzéből finanszíroznának, vagyis más országok bajba jutó bankjai után kellene állniuk a számlát.

A Bank of England elnökhelyettese, Paul Tucker szerint a javaslat mérföldkő lehet a nemzetközi bankmentési gyakorlat megváltoztatásában. Ezzel a piacok világos jelzést kapnak arról, hogy a kormányzatok nem kívánják többé a rendszerkockázatot jelentő bankok megmentését magukra vállalni."
kukutyinbenko 2013. 04. 16. 15:06
Előzmény: #42  szivacs
#43
de
szivacs
szivacs 2013. 04. 16. 14:19
#42
"Pénzügyi eszközökkel folyó népirtás zajlik” - mondta Filokiprosz Andreu, az 1974-es török invázióhoz hasonlítva a bankbetétekre kivetett különadó következményeit. A ciprusi vállalatok többségét képviselő limasszoli kamara elnöke szerint a mentőcsomag feltételei a ciprusi gazdaság alapjait rombolják szét. Az utóbbi húsz évben az offshore vállalatok és bankok, az ingatlanpiaci konjunktúra és a nagyon sok orosz pénz fellendülést hozott a szigetország gazdaságának, ezután azonban külföldről nem jön pénz.

A ciprusi pénzügyi szektor 48 óra alatt romba dőlt, és a már eddig is súlyos finanszírozási nehézségekkel küzdő vállalatok tömegével fognak eltűnni - vélte Andreu. „Igen, vannak korrupt bankáraink és politikusaink, de mi ciprusiak áldozatok vagyunk. Merkel és Schäuble sok ártatlan emberrel tesz rosszat, hogy üssön egyet öt-hat orosz oligarchán” - mondta a kamarai elnök."

Hát nem egy elfogult vélemény?
szivacs
szivacs 2013. 03. 28. 12:16
Előzmény: #40  _pampa
#41
Az elvszerű européerek természetesen nem fogják eltűrni, hogy az alapértékek csorbuljanak, harcosan kiállnak majd azokért, ahogy eddig is tették és rövid úton menesztetik azok megcsorbítóit.

Meglátjuk...
_pampa 2013. 03. 28. 11:35
Előzmény: #39  szivacs
#40
Látod ez az EU egyik hibája....

Röghöz kötötték a tőkét Cipruson...
egyenlő pályák egyenlő esélyek
szivacs
szivacs 2013. 03. 28. 10:50
Előzmény: #21  pampa
#39
Nyilván most felfüggesztik Ciprus szavazati jogát, hiszen hatályon kívül helyezte az eu egyik legfontosabb alapelvét, a szabad tőkeáramlást:

"Mától újra nyitva lesznek a ciprusi bankok, és a nagyobb betétkivonások, és a pénzek külföldre menekítésének megakadályozás érdekében tőkekorlátozások bevezetését jelentették be szerda délelőtt. Az intézkedések hét napig lesznek érvényben, ugyanakkor sokan úgy érvelnek, hogy azok ellentétesek a szabad tőkeáramlást biztosító EU-alapelvével

Módosítanak a ciprusi helyzet következtében bevezetett pénzfelvételi korlátozásokon a szigetországban. Míg korábban csupán 100 eurós napi limitben állapodtak meg, ezt végül 300 euróra tolta ki a ciprusi kormány."
szivacs
szivacs 2013. 03. 28. 10:47
Előzmény: #37  szivacs
#38
nem árt utánanézni, hogy legvégül miben tartják a tőkét.
szivacs
szivacs 2013. 03. 28. 10:46
Előzmény: #36  busgabor
#37
Nem kevés bef. alapot luxemburgban kezelnek vagy ott kezelt alapokat tartanak más alapok. UK mellett pedig éppen Luxemburgot hozták fel arra példaként, hogy Ciprushoz hasonlóan egy országban a bankszektor túlnőtte magát és akár több mint ötszörösen meghaladja a mérete a GDP-t ezért baj esetén nem menthető kizárólag az adott ország által.
Az eurocsoport jelenlegi holland elnöke pedig a ciprusi megoldást követendő példának tekintette, amíg rá nem szóltak, hogy vegyen kicsit vissza a lelkesedéséből.
Ráadásul az alapokba tett pénzre általában nem is vonatkozik a 100.000 eurós betétbiztosítás és általában tőkegarancia sincs rá.
Úgyhogy szvsz óvatosan az alapokkal, nem
busgabor 2013. 03. 28. 09:16
#36
Szerintetek,hogy érinti a betét ügy áttételesen a bef alapokat?
pampa 2013. 03. 28. 08:05
Előzmény: #34  szivacs
#35
"Közben a világ egyik legnagyobb hitelminősítője szerint egyre nagyobb a kockázata annak, hogy a mediterrán szigetország kilép az euroövezetből.A Moody's ezért leminősítette a ciprusi vállalatok adósosztályzatát."

Nocsak, nocsak Magyarország esetében nem volt ennyire "türelmes" a hitleminősítő....
Hiába...ők függetlenek és csak a számokat nézik....
szivacs
szivacs 2013. 03. 27. 22:33
#34
2013. március 27. | 21:14

"Az EKB kormányzótanácsának tagja nem számít arra, hogy más euróövezeti országok esetében a ciprusi megállapodásban foglaltakat alkalmaznák.

Yves Mersch euróövezeti jegybankár egy szerdai interjúban úgy fogalmazott: a jegybankároknak világos jeleket kell küldeniük a befektetők és a nemzetközi betétesek számára, hogy pénzük biztonságban van az euróövezetben - számol be a MarketWatch.

Közvetlenül foglalkozott az eurogroup elnökének minapi kijelentése által okozott piaci felfordulással is. Ennek kapcsán a jegybankár hangsúlyozta, hogy Ciprus esete nem szolgál mintaként. A konkrét intézkedéseket csak ebben a kivételes helyzetben alkalmaztuk - tette hozzá arra utalva, hogy nem tervezik más országok esetében a betétesek bevonását a bankok megmentésébe.

Nem Mersch az első jegybankár, aki hűtő szándékkal a bankbetétek ügyében nyilatkozott.

2013.03.26 11:58 Ciprus egyedi eset - Jegybankárok reagáltak az ijesztő mondatokra

Miért kell nyugtatni?

Mint ismert, a hétfő hajnalban létrejött ciprusi megállapodás keretében a 100 ezer euró feletti betéteteket megadóztatják, egyelőre még nem dőlt el, hogy pontosan mekkora veszteséget szenvednek el. Ezek után gyakorlatilag olajat öntött a tűzre a holland pénzügyminiszter Jeroen Dijsselbloem (aki egyben az eurogoup elnöke is) hétfő délutáni kijelentése, miszerint a ciprusi bankok átstrukturálásának terve mintapélda lehet az egész eurózóna számára. Ha a bank nem képes ezt megtenni, akkor a részvényeseket és a kötvényeseket kell megkérni, hogy segítsenek ebben, és ha szükséges, akkor a nem biztosított betétekkel rendelkezőket kell bevonni - mondta akkor Dijsselbloem, akinek a szavát még aznap este többször pontosították.

Ezt követően kedd délután az Európai Bizottság és az Európai Parlament felől is olyan jelzés érkezett, hogy a döntéshozók mégis gondolkodnak a ciprusi eset későbbi alkalmazásában szükség esetén (vagyis a nem biztosított betéteket is bevonnák a bankok megsegítésébe, "bail-in")."

Húzd meg - ereszd meg. Tesztelgetik mire mi a reakció, ám ezzel csak azt érik el, hogy lassan teljesen szavahihetetlenné válnak.
Amikor Dijsselbloemöt és a Hökmarkot lapátra teszik, akkor esetleg majd meg lehet gondolni, hogy valóban komolyan gondolják-e a betétek garantálását, addig csak a hülyítés megy.
szivacs
szivacs 2013. 03. 27. 17:52
Előzmény: #3  szivacs
#33
"Ciprus után itt a következő áldozat?
2013. március 27. | 16:42

"Szlovénia képes önállóan megoldani problémáit" - jelentette ki szerdán Alenka Bratusek, szlovén miniszterelnök újságírói kérdésekre válaszolva. Ennek ellentmondva, egyre többen kezdtek arra spekulálni, hogy Ciprus után Szlovénia lehet a következő mentőcsomagot igénylő ország. Az IMF számításai szerint a volt jugoszláv országnak körülbelül 3 milliárd eurónyi finanszírozási igénye lesz ebben az évben, míg bankrendszerének további 1 milliárd kellhet."
"A válság előtti kedvezően alacsony GDP-arányos adósságmutató is romlott 2008-at követően (akkor még 30% körül volt). Idén 60%-os arányt fog várhatóan mutatni, míg ez 70%-ra emelkedhet 2014-re - fejtette ki véleményét Timothy Ash, a Standard Bank elemzője. Ezek fényében és a ciprusi eset tovagyűrűző hatásait figyelembe véve, a banki elemző szerint Szlovénia sem kerülheti el, hogy kimentsék. Ugyanakkor az elemzők valamivel optimistábbak Szlovénia esetével kapcsolatban. Még ha kimentésre is kerül a sor, talán nem lesz szükség jelentősebb megszorításokra a már jelenleg indítványozottaknál."

Ez az Arsh gyerek csak nem nyugszik, mindenképpen ki akarja húzni a gyufát - illetve ki akarja aggódni a shortját...
szivacs
szivacs 2013. 03. 27. 15:42
Előzmény: #11  signal2
#32
Á, már meg sem kell venni, egyből megkapod a betéted fele helyett, kérned sem kell!
Giskard07 2013. 03. 27. 15:13
Előzmény: #28  Törölt felhasználó
#31
Ha továbbmegy a töketlenkedés (összerogynak-e a megmentett országok az új terhek alatt?) előbb utóbb kalap-kabát. EU levesbe, globalizáció remélem azonnal követi.
bpmcwap
bpmcwap 2013. 03. 27. 15:00
Előzmény: #29  Törölt felhasználó
#30
szia lau, de megváltoztál :)

Na most jó lenne tudni hogy hol olvastam, de a Ciprusi lapok egyikébe valami olyasmit hogy az egyik Görög bank részesedést fog szerezni a Ciprusi bankokban..... :) Mivel a forrást nem találtam elég hitelesnek nem vertem nagydobra, de most hogy mondod azért igy még logika is van benne.... :D
Törölt felhasználó 2013. 03. 27. 14:53
Előzmény: #28  Törölt felhasználó
#29
"A görög Athex Composite óriási esést produkált, az index értéke már majdnem 5 százalékkal került előző napi záróértéke alá. A ciprusi fejlemények Görögország számára jelentős problémát jelentenek, hiszen a bankrendszeren keresztül a két ország szoros kapcsolatot ápol."

Görög-Ciprus-Görög....Pimpongozás a szarral. Nem gond, van megoldás. ha visszapattan a szar a görögökhöz, le kell nyúlni a görög nagybetétesek pénzét.
Csak csőd ne legyen...

IZLAND ÉLNEK MÉG EMBEREK BASZKI !!!
Törölt felhasználó 2013. 03. 27. 14:45
Előzmény: #27  Giskard07
#28
Még most egyezkedik Oli, Manuel, Martin meg a többi köcsög hogy ki mit vigyen haza...Majd ha fogynak a kamionok Brüsszelben, na akkor jött el az ideje.
Giskard07 2013. 03. 27. 13:43
Előzmény: #23  Törölt felhasználó
#27
Vajon ki lesz az a bátor lovag az EU felső köréből, aki nyíltan kimondja, hogy az EU borulni kényszerül? Történelemkönyvekbe kerülne a neve, az tuti.
szivacs
szivacs 2013. 03. 27. 12:28
Előzmény: #17  fed
#26
és vajon a bankok döntéshozó tulajdonosainál és vezetőinél, felügyelő hatóságainál mekkora lesz a haircut és lesz-e headcut...?
szivacs
szivacs 2013. 03. 27. 12:14
#25
Ciprus: súlyos összegek távozhattak a befagyasztott számlákról
2013. március 27. | 11:38

A bankok még mindig zárva tartanak Cipruson, a számlákat befagyasztották, az online csatornák sem működnek. Cipruson most azt vizsgálják, hogy kik és miképpen vontak ki nagy összegben betéteket a bankokból a számlák befagyasztása után, illetve közvetlenül a bankok bezárása előtt - írja a Handelsblatt.

Ciprusi befektetők a bankok bezárása előtt titokban nagy összegben menthettek ki betéteket a számláikról. A ciprusi parlament elnöke, Giannakis Omirou vizsgálatot indított a gyanú miatt, miszerint egyes ügyfelek szokatlanul nagy összegeket utaltak külföldre közvetlenül a számlák befagyasztása előtt, illetve óriási értékben vehettek fel készpénzt. Omirou egy lista elkészítését kezdeményezte az elmúlt hetek átutalásairól. Azt is vizsgálják a szabályozók, hogy történtek-e nagy összegű külföldi átutalások a bankok bezárását követően. Elképzelhető, hogy ilyen ügyletek miatt jelentősen lecsökkent a betétek összege, és ezért kell a 100 ezer euró feletti betéteket még nagyobb vágással sújtani.

Omirou azt is fel kívánja deríteni, hogy külföldi számlákra utalták-e megtakarításaikat azok a magas beosztású jegybanki vagy parlamenti tisztségviselők, akik a döntés megszületése előtt is tudhattak a ciprusi betétvágásról, illetve a bankok bezárásáról. A ciprusi média források megjelölése nélkül arról adott hírt, hogy tömeges pénzmentés történhetett.

Ciprusi tanácsadó irodák már hetekkel korábban arra bíztatták a szigetországban bejegyzett vállalkozással rendelkező külföldi ügyfeleiket, hogy nyissanak máltai bankszámlákat. Az első betétvágással kapcsolatos spekulációk hírére a trend rendkívül felerősödött.

A ciprusi bankok a tervek szerint csütörtökön nyithatnak ki, a kormányzat várakozása szerint káoszos helyzet alakulhat ki emiatt. A tőke mozgásának korlátozása körüli intézkedések egyelőre tisztázatlanok, néhány hétre vezethetnek be ilyen típusú szabályokat. A bankok ugyanis nagyarányú betétkivonásra számítanak, ezért egy hónapra és napra vonatkozó korlátokat vezethetnek be. Jelenleg a bankautomatákból 100-120 eurót vehetnek fel az ügyfelek."
szivacs
szivacs 2013. 03. 27. 12:04
Előzmény: #14  szivacs
#24
"Nem hisz a német betétesek többsége Merkelnek
2013. március 27. | 11:41

Először szenvedett komoly sérülést Angela Merkel "vaskancellári" mítosza a német Stern magazin szerint, amely az RTL televízióval közösen tegnap tett közzé egy felmérést. Annak eredménye ugyanis azt mutatta, hogy a megkérdezett németek többsége, 54 százaléka nem bízik Merkel szóvivőjének szavaiban, amelyben a bankbetétek teljes biztonságát hangsúlyozta. A németeknek csak 41%-a vallotta azt, hogy bízik a betéti megtakarítások biztonságában.

A felmérést március 18-22 között végezték, azaz akkor, amikor folyamatosan változott a ciprusi mentőcsomag azon feltétele, hogy a ciprusi bankbetétek 100 ezer euró alatti, illetve feletti részére milyen mértékű veszteséget hárítanának. Végül a most hétvégén született megállapodás "békén hagyta" a 100 ezer euró alatti betéteket, a friss hírek szerint azonban az afelettiek akár 40-80%-os mértékű veszteséggel is kénytelenek lesznek szembe nézni.

2013.03.27 10:17 Itt vannak a ciprusi tőkekorlátozások! Sokat buknak a nagybetétesek

A német betétesek aggodalma múltbeli sérelmekre vezethető vissza - emlékeztet a Reuters. Előbb az 1920-as évekbeli hiperinfláció erodálta a betétesek pénzét, majd 1948-ban a második világháború után a valutareform okozott komoly veszteségeket.

Különösen érdekes, hogy hat hónappal a szeptemberi német választások előtt a német betétesek több mint fele nem hisz Merkel betéti ügyben nyugtató szavainak. Hozzá kell azonban tenni, hogy közben a magazin felmérése szerint Merkel konzervatív pártjának népszerűsége 1%-ponttal 41%-ra nőtt. Közben a koalícióban részt vevő FDP népszerűsége nem érné el a bejutáshoz szükséges 5%-os küszöböt, a legnagyobb ellenzéki erő, a szociáldemokraták 24%-ot, a zöldpárt 14%-ot kapna. Mindez tehát azt is jelenti, hogy egyik párt sem tudna most többséget szerezni egyedül a német parlamentben.

Érdemes megjegyezni, hogy a ciprusi megoldást részben azért választotta (kényszerítette) a nemzetközi közösség, mert az ország bankrendszere rendkívül nagyra nőtt, kezelhetetlenné vált (a bankrendszer együttes mérlegfőösszege a ciprusi éves GDP mintegy nyolcszorosára hízott). Ebből a szempontból különösen érdekes lehet majd az, hogy azon nyugati országok betétesei hogyan reagálnak, amelyekben a bankrendszerek mérete sokszorosa az adott ország GDP-jének (pl. Luxemburg, Anglia). Tegnap a Nemzetközi Valutaalap az olasz bankrendszer erős sokktűrő képességére, viszonylag stabil bankrendszeri helyzetére utaló közleményt tett közzé, nyugtatandó az olasz betéteseket."
Törölt felhasználó 2013. 03. 27. 11:35
#23
az eu mehet a kukába...,de azért remélem világos már, hogy miért is kellett szembemenni az eu-imf páros baromságaival....most megtudják milyen az orosz-ukrán alvilág, de meg is érdemlik ,mert a fejüket és végtagjaikat fogják levagdosni a ciprusi dolgok miatt....
szivacs
szivacs 2013. 03. 27. 11:34
Előzmény: #21  pampa
#22
Igazán érdekes!

Akárcsak ez:
"Mivel Ciprus eurózóna-tag, így ezek a korlátozások egyrészt a szabad tőkeáramlás EU-alapelvének megsértését jelentik, de még érdekesebb a gyakorlatban az, hogy ezzel Ciprus eurózóna tagként kvázi nemkonvertibilissé teszi az ország területén használatos eurót."
A Bizottság nyilván azonnal kötelezettségszegési eljárást fog indítani az ügyben RénesOli javaslatára.
pampa 2013. 03. 27. 11:26
Előzmény: #19  szivacs
#21
"és mindez az Európai Unióban történik??
szivacs"

És ebben az a legdurvább, hogy Magyarország esetében ahol a Parlament 2/3 támogatással fogad el tv-t az EU arra hivatkozva,hogy ez LEHETŐSÉGET TEREMTHET a hatalomnak egyes EU elvek korlátozására, megsértésére és ezért a szavazati jog felfüggesztésének lehetőségét lebegtetik...

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek