Topikgazda: Törölt felhasználó 2004. 05. 27. 08:21

Jaksity garanciákat vár az osztrákoktól a BÉT függetlenségének megőrzésére  

Ugrás a cikkhez
A legutóbbi tulajdonosi változások óta tegnap folytattak először hivatalos egyeztetést a Budapesti Értéktőzsde Részvénytársaságnak (BÉT) és az új tulajdonosoknak a képviselői.

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=41582
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2020. 10. 18. 00:37
Törölt hozzászólás
#15
Törölt felhasználó 2020. 10. 18. 00:37
Törölt hozzászólás
#14
Törölt felhasználó 2004. 05. 28. 16:10
Előzmény: #12  Törölt felhasználó
#13
Kedves BalatonI!
Igazad van, és természetesen a xetra lenne a legjobb, de a közép-eu is jobb lenne, mint ami most van, az, hogy a lengyelek elmentek, sokat ront a lehetőségen, de a monarchia még összeállhat :)), aztán végül a nagyobb hal idővel úgyis megeszi a kisebb, de növekvő halakat.
Törölt felhasználó 2004. 05. 28. 16:01
#12
Tekintve, hogy az európai tőzsdeintegrációból írtam a szakdolimat, elég mélyen beleástam magam a témába.
A Közép-európai tőzsdének, bármily jól hangzik is, bármennyire is sok politikus és szakértő látna szívesen egy ilyen intézményt, egész egyszerűen nincs jövője. Ennek több oka is van, amit egy ilyen rövid hozzászólásban nyilván nem lehet teljeskörűen kifejteni. Mindenesetre először nézzük a tényeket.
A Budapesti Értéktőzsde (hasonlóan a többi közép-kelet-európai piachoz) forgalma a teljes európai részvénypiachoz képest igen csekély: 0,08%. Még a bécsiek is kis méretűnek tekinthetők az LSE-hez, az SWX-hez, a frankfurti tőzsdéhez, vagy az Euronexthez képest. Ami a tőzsdék döntéseit illeti, időközben a lengyelek az Euronext mellett tették le a voksukat, a lettek, litvánok, észtek pedig az északi OMHEX tőzsdecsoport tagjai lettek. Prága és Pozsony súlya pedig a BÉT-hez hasonlóan igen csekély.
Egész egyszerűen a közép-európai tőzsdék még szövetségre lépve sem tudnának olyan mértékű likviditást teremteni, amely a jelenleginél jelentősen vonzóbb lenne a befektetők és a közvetítők számára.
Az utóbbi években bebizonyosodott, hogy a BÉT-nek a különc, saját utakat járó stratégiája nem vezet eredményre. Az új igazgatóság működése óta a tőzsde teljesítménye javult, de szerintem Jaksity is tudja, hogy ez kevés: előbb-utóbb fúzióra, de minimum tőzsdeszövetségre kell lépniük valamelyik nyugati piaccal ahhoz, hogy életben maradjanak.
A Xetrához való kapcsolódás jó ötlet volt, de szerintem kevés, és ezért egyetértek Spade hozzászólásával. Jelenleg csak egyirányú a kapcsolat, mi elérjük a külföldi papírokat, de fordítva már nem. A hazai papírok likviditásának pedig szerintem jót tenne, ha a magyar részvények Frankfurtból is elérhetők lennének.
Sokan persze féltik a hazai tőzsde létét, szuverenitását. A tendenciákat figyelve azonban biztos, hogy néhány éven belül számban egyre kevesebb és koncentráltabb piac lesz Európában. Emellett a mi kis tőzsdénk sem mehet el. Ha túl akarja élni a konszolidáció időszakát, akkor szembe kell néznie azzal, hogy valamelyik Ny-Európai piachoz kell csatlakoznia előbb vagy utóbb (inkább előbb).
Bár itt most nyilván egy felvásárlásról van szó, tudni kell azt, hogy a bécsiek is a német Xetrát használják. Az ezer szállal Németországhoz kötődő hazai gazdaságunk számára teljesen logikus lenne, ha hamarosan egy Xetra-szövetségben találnánk magunkat.
Meglátjuk, mi a tulajdonosok érdeke, és a BÉT számára a mérleg két oldala mit mutat majd néhány év elteltével. Kiváncsian figyelem a fejleményeket.
Törölt felhasználó 2004. 05. 28. 15:58
Előzmény: #9  spade
#11
Ki mondta, hogy a BÉT szarrá válik???
A spekulánsok még a nyereséget is másoktól kapták meg, és a BÉT, a BÁT és a KELER is "érintetlen" maradt. Sőt az MNB többségben lett a KELER-ben, mert ezek szerint így egyezett ki a tőzsdék új tulajdonosaival.
Vár juk meg, hogy mi lesz az új stratégia. Igaza van Laurionnak is, miért ne lehetne osztrákostul csatlakozni akárhová is?
Persze, hogy sok szkeptikus van az ügyletet látva.
A legjobban az tetszik amikor az értékpapír piac "nagyjai" fanyalognak...
Miért nem tették ezt az elmúlt egy-másfél év során a hazai piaci szereplők érdektelenségét, és a BÉT és BÁT részvények adásvételeit látva?
Törölt felhasználó 2004. 05. 28. 14:31
Előzmény: #9  spade
#10
majd osztrákostul mindenestül csapódunk a németekhez. :)
Egyébként miért nem jó ötlet a Közép-EU tőzsde?
spade 2004. 05. 28. 13:11
Előzmény: #8  Zseton
#9
Miért van az hogy amihez az Arago hozzányul az mindig sz@rrá válik ?
Zalakerámia,Pick és most a BÉT...
Miután lepusztitották és más átveszi szárnyalásnak indulnak, lásd Zala....
Lehet hogy nagy spekulánsok, de katasztrófális managerek, és többet kerestek volna 2x-3x mintha a cssh kiemelése helyett felfuttaták volna a cégeket. Balszerencsé(nk)re belenyultak a BÉT-be is..
Visszatérve tehát a BÉT-hez. Ez az osztrák gondolat, hogy középEU tőzsde egy nagy f@szság. A xetrához kellett volna csatlakozni olyan gyorsan és olyan szorosan ahogy lehet....
Zseton 2004. 05. 28. 11:21
Előzmény: #7  Törölt felhasználó
#8
Jánosnak igaza van. Erről az oldaláról nézve a dolgokat - bár még nem tudom, hogy az új tulajdonosoktól mit várhatunk -, mégis máris sokkal nyugodtabb vagyok, mintha mondjuk az Arago féle csapat vette volna át az irányítást.
.
Jaksit y tőzsdeelnöki működéséről meg mostanában Demszky jut eszembe. Néha mindketten hajlamosak azt hinni, hogy ők fújják a passzátszelet.
Törölt felhasználó 2004. 05. 28. 11:03
#7
A tőzsdét bennfentes információhalmaznak tekintve, a tét nem kevés!
üdv. zj
Törölt felhasználó 2004. 05. 28. 10:44
Előzmény: #5  Törölt felhasználó
#6
Véleményem szerint a befektetőknek közvetlenül nem fontos a tőzsdeelnök személye, sokkal inkább az, hogy van-e likviditás, lehet-e keresni a tőzsdén.
Az utóbbit leginkább a nemzetközi hangulat és a tőzsdei cégek eredményessége határozza meg (bár a botránymentes kultúrált profi működés vonzó a befektetőkenek), az előzőhöz a tőzsdének is több köze van.
Három éve temették a tőzsdét, az elmúlt két év nagyon eredményes volt. Ebben nagyon sok tényezőnek van szerepe, egy lapáttal valószínűleg a tőzsde új igazgatósága (működés, szabályozás, adózás, stb.)is rátett.
Tekintettel arra tényre, hogy nem kapnak tiszteletdíjat, meló pedig van vele bőven, túl sok veszítenivalójuk nincs. Hogy a tőzsde hogyan jön ki a dologból, az majd két év múlva kiderül. Könnyű lesz megítélni.
Én bízok benne, hogy nem lesz rosszabb, és nem kell visszasírni az elmúlt két évet, de az is nyilvánvaló, hogy a bécsi embereknek és a hazai befektetőkenk nem feltétlenül azonosak az érdekeik. Nem azért mert ők rosszindulatúak, csak egyszerűen mások a preferenciáik.
Törölt felhasználó 2004. 05. 28. 09:09
#5
Egér dübörög a hídon az elefánttal...
Miért gondolhatnánk, hogy ha a magyar részvénypiac 75-80 %-a külföldiek kezében van, ha a piacvezető forgalmazók leginkább osztrák kézben vannak - akkor sokáig tartható, hogy magyarok forgolódjanak a tőzsde vezetésében?
Tetszet tek volna magyar papírokba fektetni és nem spanyol meg floridai ingatlanba, svájci bankba, stb.stb.
A lengyeleknél döntően lengyelek a részvénytulajdonosok .
Ez a váratlan fordulat azt tette, aminek meg kellett történnie. Jaksity most nem Kossuth, hanem Deák Ferenc szerepében kell, hogy kiegyezzen és vigye a magyar érdekeket.
Törölt felhasználó 2004. 05. 28. 07:38
#4
Jaksity kérése magyarra fordítva:
Kérem hagyjanak meg bábként, olyan jól tudok prezentálni.
Ui.:T. Elnök Úr illene lemondani.
Törölt felhasználó 2004. 05. 27. 18:08
Előzmény: #2  Törölt felhasználó
#3
Az elnök mintha fordítva ülne a lovon!
Naná, hogy nyitott a BÉT vezetése, hiszen minden bizonnyal meg akarják tartani a posztjaikat...
Mint minden részvénytársaságnál, itt is a tulajdonosok fognak diktálni.
Törölt felhasználó 2004. 05. 27. 08:55
Előzmény: #1  portfolio
#2

Eljátszottam a cikkben található mondat átalakításának gondolatával.
.
„Jak sity György jelezte, hogy a BÉT menedzsmentje nyitott minden olyan elképzelésre, amely a Budapesti Értéktőzsde további fejlődését szolgálja, ugyanakkor a magyar tőkepiacot reprezentáló Budapesti Értéktőzsde elnökeként garanciákat vár az új tulajdonosoktól arra vonatkozóan, hogy a BÉT továbbra is megőrzi nemzeti jellegét, függetlenségét.”
.
Átformálva:
Dr Matthias Kunsch jelezte, hogy a BÉT tulajdonosa nyitott minden olyan elképzelésre, amely a Budapesti Értéktőzsde további fejlődését szolgálja, ugyanakkor a magyar tőkepiacot reprezentáló Budapesti Értéktőzsde tulajdonosaként garanciákat vár a menedzsmenttől arra vonatkozóan, hogy a BÉT továbbra is megőrzi nemzeti jellegét, függetlenségét.
.
Cs ak poén volt!
Üdv. zj

Topik gazda

aktív fórumozók


friss hírek További hírek