Topiknyitó: Törölt felhasználó 2012. 12. 28. 09:36

Rendületlenül zajlik az adósságválság utáni \"alkalmazkodás\"  

Jó reggelt!



Egy újabb örömteli hír, amiről a független sajtó megint csak úgy számol be, hogy a nép közgazdaságtani terminológiában járatlan gyermeke ne tudja megérteni:

link

link



Le is fordítanám közérthető formára, amit írnak: az "alkalmazkodás" itt valójában azt jelenti, hogy az ország vagyona egyre növekedik, a korábban felvett hiteleket pedig visszafizeti. A fizetési mérlegnek erős többlete van.

Magyarul egyre gazdagabb az ország!

Ennek pedig az az oka, hogy a vállalatok devizabevételei egyre növekednek, és ez a növekmény a bankrendszeren keresztül végül az MNB devizatartalékának növekedésében jelenik meg.

Ez a folyamat már pár éve zajlik, és a vagyon növekedése a következő években fontos ugródeszka lehet a gazdaság növekedéséhez.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
guildenstern
guildenstern 2012. 12. 28. 10:02
Előzmény: #1  Törölt felhasználó
#5
azt nem teljesen értem, hogy az ország vagyonának gyarapodását hol olvasod ki ebből. A fizmérleg csupán azt a folyamatot illusztrálja, hogy a belföldi gazdasági szereplők kevesebbet használnak fel (fogyasztanak, beruháznak - értsd "költenek"), mint amennyit megtermelnek. Mondjuk úgy, hogy a maradékból a külfölddel szembeni követelésüket növeljük, kötelezettségünket csökkentjük.
xmann 2012. 12. 28. 09:57
Előzmény: #1  Törölt felhasználó
#4
A vállalatok devizabevételei egyáltalán nem jelennek meg az MNB tartalékaiban. Az MNB tartalékai 2éves mélyponton vannak.

Ennek elelnére maga az alkalmazkodás valóban azt jelenti, hogy az ország fizeti vissza a hiteleit. A nagy kérdés, hogy ez miből történtik. ha meglévő vagyon eladásából (pl. nyugdíjpénztári megtakarításokból) akkor az nem gazdagodás, mert a hiteleid párhuzamosan csökkennek az eszközeiddel is.

Szóval nem olyan egyértelmű ez a folyamat, de az igaz, hogy a hitelállomány csökkenése kevésbé sebezhetővé teszi az országot. Kérdés ennek mi az ára?
Törölt felhasználó 2012. 12. 28. 09:51
Törölt hozzászólás
#3
Törölt felhasználó 2012. 12. 28. 09:45
Törölt hozzászólás
#2

Topik gazda

wannabe
3 3 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek