Topiknyitó: Portfolio 2012. 10. 17. 14:58

Elemzők a csomagról: ebből durva stagfláció lesz!  

Ugrás a cikkhez
A beruházások és a gazdasági növekedési kilátások szempontjából egybehangzóan kedvezőtlenül látják az elemzők Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter mai, a 2013-as költségvetést érintő negyedik költségvetési kiigazító csomagját. Főként a bankadó...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=174430
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
szivacs
szivacs 2012. 10. 18. 14:07
Előzmény: #45  Törölt felhasználó
#60
Tegyük fel helytállóak az adataid.
(Én úgy tudom a magyar termelékenység a ny-európai átlagnak a 70-75%-a.)
A te számaiddal a magyar termelékenység a németének 47%-a.
Ehhez képest ugyanaz a munkáltató, ugyanazzal a termelékenységgel végzett munkáért is csak kb. a 20-25%-át fizeti egy magyar dolgozónak a betanítottól a középvezetőig.
Úgyhogy a "majd ha ugyanolyan termelékenységgel dolgozunk, akkor ugyanannyit keresünk" dumáról a német tulajdonosok már rég bebizonyították, hogy átverés, sima hazugság!
szivacs
szivacs 2012. 10. 18. 14:06
Előzmény: #48  ujonc
#59
Tegyük fel helytállóak az adataid.
(Én úgy tudom a magyar termelékenység a ny-európai átlagnak a 70-75%-a.)
A te számaiddal a magyar termelékenység a németének 47%-a.
Ehhez képest ugyanaz a munkáltató, ugyanazzal a termelékenységgel végzett munkáért is csak kb. a 20-25%-át fizeti egy magyar dolgozónak a betanítottól a középvezetőig.
Úgyhogy a "majd ha ugyanolyan termelékenységgel dolgozunk, akkor ugyanannyit keresünk" dumáról a német tulajdonosok már rég bebizonyították, hogy átverés, sima hazugság!
Törölt felhasználó 2012. 10. 18. 10:22
Előzmény: #54  Törölt felhasználó
#58
Hosszútávon a hitelek a kamatok miatt többe kerülnek. Tehát lehet szép és jó utat építeni hitelből, de mikor karban kellene tartani, nem lesz rá pénz. Ez már most meglátszik a hazai utakon. A legviccesebb, amikor egyes önkormányzatok mostanában azért kerülnek bajba, mert megkapták az EU-s támogatást egy útra, de nem vették figyelembe, hogy X év múlva új állapotába kell rendbe hozni saját forrásból, mert különben fizethetik vissza.
Törölt felhasználó 2012. 10. 18. 10:22
#57
A tőzsdei tranzakciókat nem adóztatják meg?
Törölt felhasználó 2012. 10. 18. 10:09
#56
A gazdagokhoz most sem nyúl Matolcsy

Index

2012. október 18., csütörtök 08:06 | [1 órája frissítve]

|



Legalább annyi kérdést vet fel Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter legújabb költségvetési korrekciója, mint amennyit megold. Az előző csomaggal együtt számolva a jövő évi kiigazítás mértéke meghaladja majd a nettó 600 milliárd forintot, a GDP 2 százalékát. Ilyen jelentős megszorításnak számottevő a hatása a makropályára, vagyis a gazdaságpolitika növekedési áldozatai tovább nőnek - értékeli Matolcsy-csomagját a Napi Gazdaság.

Ráadásul a kiigazítás szerkezete ugyanazt a logikát követi, mint ami ebbe a zsákutcába vezetett: a belső felhasználásért felelős csoportoknál (vállalatok és a lakosság) jelentős jövedelemelvonás jön, miközben a költségvetés széteséséért felelős szja-rezsimhez nem nyúlnak. Pedig a bevételi struktúrában lett volna mozgástér egy sokkal korrektebb kiigazításra.
D AS20121017020
Fotó: Kovács Tamás / MTI

Az talán kevés meglepetést kelt, hogy a büdzsé újratervezéséhez szükséges paradigmaváltás ismét elmaradt − amiből könnyen feltételezhető, hogy megszorításból ismét megszorításba kényszerül a gazdaságpolitika. Az viszont elszomorító, hogy a bevételi szerkezetben rejlő lehetőséget megint nem sikerült kihasználni. Ugyanis elhalaszthatta volna a kormány a félszuperbruttó jövő évi kivezetését, aminek kedvezményezettjei egyértelműen a magas jövedelműek. Helyette inkább a pedagógusoknak megígért életpályamodell elhalasztása mellett döntöttek, ami tükrözi a kormány társadalom- és gazdaságpolitikai koncepciója mögött meghúzódó igazságtalan elveket.

A félszuperbruttó megtartásával mintegy 105 milliárdos bevételtől nem esne el jövőre a büdzsé, ráadásul e lépéssel a kormány nem váltotta volna ki az unió rosszallását sem, mivel igazságos és fenntartható lépés lett volna az egyensúlyi irány megteremtésében. Ehelyett maradtak az igazságtalanul torz és fenntarthatósági szempontból gyenge intézkedések. Ezek pedig könnyen még Brüsszelen is fennakadhatnak, így lehetséges, hogy újabb két hetet sem kell várni a következő Matolcsy-csomagra.
Törölt felhasználó 2012. 10. 18. 09:59
Előzmény: #52  ujonc
#55
így van, sajnos a hitelek egy része nem hasznos célokra lett elköltve... de ezért önmagában nem a hitelezők a vétkesek.
Törölt felhasználó 2012. 10. 18. 09:57
Előzmény: #50  Törölt felhasználó
#54
szerintem félreértesz, vagy nem elég figyelmesen olvastad, amit írtam.

sokat megyek alsóbbrendű utakon, még motorral is... de hidd el, még ennél is szarabbak lennének anélkül, amiről beszéltünk korábban...

A "te miről beszélsz" után szerintem azt írod le, amit én is állítottam.

...és végig nem győztem írni eleget, hogy sokat sok helyen loptak el a hitelekből és azért is vagyunk itt, de ebben nem feltétlenül a bankok a bűnösök (ilyen szempontból). innen indult ki a "vita"..
togyozo 2012. 10. 18. 09:40
Előzmény: #29  ujonc
#53
Csak néhány példa honnan van Hans Jürgennek annyi pénze:

Mercedes, BMW, Audi, VW, Airbus, Siemens, Bayer, BASF, SAP, Adidas, Puma, Henkel, Beiersdorf, Rheinmetal, ThyssenKrup, Heckler&Koch

Mindegyik a világ élvonalába tartozik a saját területén
ujonc 2012. 10. 18. 08:53
Előzmény: #47  Törölt felhasználó
#52
"felvesszük a hitelt és rossz helyre költjük el. Stadionra, MOL-ra, közmunkára stb. ahelyett hogy a termelésbe fektetnénk."

Felveszik a hiteleket, rossz helyre költik el. A mi nevünkben. Felelősségük semmi. A felelősségre való hivatkozással, viszont szemrebbenés nélkül emelgetik a javadalmazásukat. A miénkből meg folyamatosan farigcsálnak.
ujonc 2012. 10. 18. 08:49
Előzmény: #46  Törölt felhasználó
#51
"a verseny meg olyan mint a demokrácia, nem tökéletes, de még nem találtak ki jobbat:)"

Verseny és verseny között különbséget tennék! Lehet építő jellegű és romboló. Ha az az alapfelállás, hogy versenyezzünk, hogy ösztönözzük egymást a jobb mutatók (itt elsősorban a minőséget értem) elérésére, de számolunk a felek hosszútávú jelenlétével (élni és élni hagyni), azt támogatom.
Ha a másik fél kiszorítása az elérendő cél. Az számomra romboló, még akkor is, ha pl. 10Ft-tal olcsóbb lesz (az egyébként 30 forinttal silányabb értékű) tej.
Törölt felhasználó 2012. 10. 18. 08:46
Előzmény: #20  Törölt felhasználó
#50
Az intercity jó dolog, csakhogy rengeteg vonalon anno rövidebb menetidő alatt mentek a gyorsvonatok, mint jelenleg, mert sokkal rosszabb állapotban vannak a pályák, nyilván a Bécs-Budapest vonal például gyorsult közben, de az csak egy.

Az egyéb utak szintén katasztrofális állapotban vannak, a másodrendű főutak egy része is, de próbálj meg nem főúton közlekedni valahol vidéken.

"igen sok gyár zárt be, de legalább egy részük nem azonnal hanem pár évig vagy a válságig húzta még.... "

Te miről beszélsz? 90 után a gyárak fele 5 éven belül bezárt, vagy 10-ed akkora termeléssel és 20-ad annyi alkalmazottal vegetált egy évtizedig. Lásd pl. textilipar, de mondhatnám az acélipart is, habár utóbbi valóban irreális alapokon épült a szocializmusban, de ettől még azon városokban, amelyek ebből éltek, nem lett helyette más, munkanélküliség az van helyette.
ujonc 2012. 10. 18. 08:44
Előzmény: #46  Törölt felhasználó
#49
"verseny nélkül hiány és feketepiac alakul ki, magas árakkal.(lásd szoc.rszer: Simson hivatalos ár 9000ft, csak nem lehet kapni, feketén meg husznvalahány ezer és van..)na akor már inkább a mocskos verseny:)"
Nézzük csak.
Akkor tellett volna csak kevés volt. Most meg annak van akinek tellik rá. Most ebből van a kevesebb. Tehát, te a nyertesek táborát gyarapítod, így ez a rendszer a megfelelőbb számodra. A rendszerváltás kapcsán melyik tábor a nagyobb szerinted, a nyerteseké vagy a veszteseké?

"Ez a szabad verseny dolog, ugye azt jelenti, hogy a nagyobb kutya ba...k. "-nem a verseny nem ezt jelenti.
Pedig az élet ezt mutatja.

"megnézed a magyarországi birtokszerkezetet, már sejtheted, miért nem versenyképes a mg.-de persze kenjük ezt is az unióra:)"
Jó kenjük! Szerintem nem is leszünk messze az igazságtól.

"bár itt azért van némi igazság abban, hogy a támogatási rszer nem jó)"

De csak egy egész piciny, szinte nem is érdemes vele foglalkozni!

ujonc 2012. 10. 18. 08:22
Előzmény: #45  Törölt felhasználó
#48
"Eszerint a németek 92,9 százalékot termelnek meg GDP-arányosan, a magyarok viszont a jóval hosszabb munkaidejük mellett is csak 43,9 százalékot."
E szerint fele annyit kéne keresnünk mint a németeknek? Keresünk annyit? "Pampoghatunk"?
Németország lakosságának hány százaléka dolgozik? És a magyaroknak? Tehát egy magyar munkásnak mennyit is kéne keresni?

"igen, majd ha ugyanazt az értéket állítjuk elő, akkor lehet pampogni a bér miatt:)))"
Jelentem megtörtént!
Egy eredetileg német (mára multinacionális) vállalatnál töltöm a dolgosabb óráimat. Az elkészült termékeken csak a feliratból tudható, hogy Magyarországon készült. Egyébként olyan termékről van szó, ami a rendszerváltás előtt, versenyképes volt a nyugattal szemben, És még piaca is volt.
Vagy szerinted ennek a terméknek az árában eladáskor feltűnik, hogy Magyarországon kevesebb bérért, több adóval, rosszabb általad említett mutatóval rendelkező országból származik?
Akkor tehát "pampoghatok"?
"mennyivel is van jogod többet keresni, mint egy ázsiainak, aki tizenvalahány órát melózik azért, hogy a fejlett világ kb 700 millió polgára kényelmesen éldegéljen?"
Semennyivel! De ezt nem is vitattam.
"vajh miért is a némethez hasonlítja mindenki magát, és miért nem wu wei-hez?"
Talán mert Hans által nyújtott támogatásokkal példálóztál?
Törölt felhasználó 2012. 10. 18. 06:17
Előzmény: #41  ujonc
#47
"Na most akkor, sok hitelre szorulunk, mert tőkehiányosak vagyunk és ugyanakkor sok adót fizettetünk a vállakozásokkal. És hová lesz ez a sok pénz? "

Pont ezt akartam megírni. felvesszük a hitelt és rossz helyre költjük el. Stadionra, MOL-ra, közmunkára stb. ahelyett hogy a termelésbe fektetnénk.
Azoknak akik a fizikai termelőmunkát végzik nincs érdekképviseletük és a nem vesszük észre hogy eladható (bármilyen) termék csak akkor lesz ha ezek az emberek dolgoznak.
Németországban is van munkanélküliség és mégis importálják a Hansokat, mert valakinek termelni kell.Viszont ehhez a feltételeket biztosítani kellene. Nálunk ez nincs meg.
Ezért lesz a Pató Pál Józsiból jó munkásember Hans.

"De hiszen miért baj az, ha a bank ad kölcsön? Még egyszer. Azt írtad, az ország tőkehiányos volt. Miért nem vettünk fel hitelt? Miért nem erre vettünk fel hitelt? Most, hogy az ország értékeit eladtuk és az érte kapott pénzből semmit nem tudnak felmutatni, most miért kapunk hitelt?"

Nagyon fáradt lehettél, mert én még hasonlót sem írtam.
Szerintem most van baj, hogy a bankok NEM adnak kölcsönt.

"Vagy úgy gondolod egy német és egy magyar gazda egyenlő esélyekkel indul? Csak a magyar gazda (!) Pató Pál úr? Vagy csak egyszerűen tehetségtelenebb? "

Nem, nem indulnak egyenlő eséllyel. A német gazda kap x%-ra kölcsönt, a magyar 5x%-ra és még a földet is a kozmetikustól kell bérelni. Az egyenlő esély megteremtése lenne a politikusaink feladata nem pedig sallert és kokit kellene osztogatnak. A gazda meg majd fizetheti többletkamatot.

Törölt felhasználó 2012. 10. 18. 01:18
Előzmény: #43  ujonc
#46
én nem spóroltam ki semmit, meg egyébként se személyeskedjünk, ha kérhetem.
a verseny meg olyan mint a demokrácia, nem tökéletes, de még nem találtak ki jobbat:)
verseny nélkül hiány és feketepiac alakul ki, magas árakkal.(lásd szoc.rszer: Simson hivatalos ár 9000ft, csak nem lehet kapni, feketén meg husznvalahány ezer és van..)na akor már inkább a mocskos verseny:)

"Ez a szabad verseny dolog, ugye azt jelenti, hogy a nagyobb kutya ba...k. "-nem a verseny nem ezt jelenti.

most meg hogy jön ide a gazda?
azért a mg. mai helyzetének elemzése kissé bonyolultabb, mint a fórum keretei és a résztvevők ismerete.
én nem mennék bele,mert az ismereteim elég korlátosak e téren. (de pl ha megnézed a magyarországi birtokszerkezetet, már sejtheted, miért nem versenyképes a mg.-de persze kenjük ezt is az unióra:)-bár itt azért van némi igazság abban, hogy a támogatási rszer nem jó)
Törölt felhasználó 2012. 10. 18. 01:01
Előzmény: #44  ujonc
#45
"Az OECD az ország által előállított GDP-t vetíti ki munkaórára úgy, hogy az Egyesült Államokat tekinti 100 százaléknak.

Eszerint a németek 92,9 százalékot termelnek meg GDP-arányosan, a magyarok viszont a jóval hosszabb munkaidejük mellett is csak 43,9 százalékot. Az Európai Unióban ez az arány 78,6 százalék. Az OECD a produktivitás változását is figyelemmel kíséri, eszerint Magyarországon 2001 és 2004 kötött növekedett erőteljesebben, 4-6,6 százalék között a termelékenység, 2005-től azonban a növekedés mértéke visszaesett, 2009-ben pedig egyenesen csökkent." igen, majd ha ugyanazt az értéket állítjuk elő, akkor lehet pampogni a bér miatt:)))
tudod te értelmezni, csak nem akarod:)
mennyivel is van jogod többet keresni, mint egy ázsiainak, aki tizenvalahány órát melózik azért, hogy a fejlett világ kb 700 milió polgára kényelmesen éldegéljen?
vajh miért is a némethez hasonlítja mindenki magát, és miért nem wu wei-hez?
ujonc 2012. 10. 18. 00:18
Előzmény: #39  Törölt felhasználó
#44
Ezt meg én nem tudom értelmezni!
Kambodzsa már bent van az EU-ban?
Európai Unió. Gazdasági és Politikai partnerség. Ha ez így van, engem ne dotáljon Hans. Egyszerűen csak kapjak egyszintű bért a munkámért, amivel azt az értéket állítom elő, mint Hans.
ujonc 2012. 10. 18. 00:10
Előzmény: #40  Törölt felhasználó
#43
És miből gondolod, hogy én azt a terméket nevezem "kenterbeverőnek" amiből te kispóroltad a minőséget?
Ez a szabad verseny dolog, ugye azt jelenti, hogy a nagyobb kutya ba...k.
Vagy úgy gondolod egy német és egy magyar gazda egyenlő esélyekkel indul? Csak a magyar gazda (!) Pató Pál úr? Vagy csak egyszerűen tehetségtelenebb?
ujonc 2012. 10. 17. 23:54
Előzmény: #39  Törölt felhasználó
#42
Jó akkor megpróbálom másként.
Ha Hans bemegy a gyárba és termel valamit, mait aztán nem tudnak eladni, nem fog fizetést kapni egy idő után. Ilyenkor mit tehet a tulajdonos. Piacot teremt, és ha teheti kiiktatja a konkurenciát. Azért kap szép fizetést Hans, mert Józsi Milkát vesz a Lidlben vagy az Aldiban. Így, ha fent szeretném tartani a folyamatot. Mivel Józsi munkahelyét megszüntettem a konkurencia felvásárlásával, néha csorgatok egy kis mannát a "balkáni" magyaroknak. Hogy jusson Józsinak Milkára.
Na most akkor két lehetőség van.
Vagy meg vagy elégedve a rendszerrel és olyan vezetőid vannak akiket megérdemelsz.
Vagy, ha nem mit teszel ez ellen?
Nem veszed észre, hogy nem te választod meg, a farok melyik végén vagy?
ujonc 2012. 10. 17. 23:45
Előzmény: #35  Törölt felhasználó
#41
A szakértőkön Iványi Balázst a cikk íróját érted?
Persze biztos lesz több szakértő is, aki erősíti majd a tábort. A rendszerváltás idején a Csepel Művekben művezetőtől felfelé osztották a koncot. Azóta (aki nem volt komplett idióta), mind meg milliomosodtak. Ők valószínűleg nem fogják azt mondani, "csak azért tettük tönkre,mert jó pénz volt benne". Szépen beállnak a sorba és "ezt már nem lehetett így tovább működtetni" mantrát fújják.
Na most akkor, sok hitelre szorulunk, mert tőkehiányosak vagyunk és ugyanakkor sok adót fizettetünk a vállakozásokkal. És hová lesz ez a sok pénz?
Nem lett volna jobb, mégiscsak vállalatot üzemeltetni? Vagy a bankok azokban az időkben nem akartak hitelezni? Esetleg csak lakóparkokra és családi házakra szánták a pénzt? Hogy is van ez? Amíg értelmes, termelő munkába fektethettünk volna zárva volt a csap? Amint a hülyeség jött elő (ház, kocsi, plazmatévé) egyből volt hitel?
De hiszen miért baj az, ha a bank ad kölcsön? Még egyszer. Azt írtad, az ország tőkehiányos volt. Miért nem vettünk fel hitelt? Miért nem erre vettünk fel hitelt? Most, hogy az ország értékeit eladtuk és az érte kapott pénzből semmit nem tudnak felmutatni, most miért kapunk hitelt?

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek