Topiknyitó: Portfolio 2012. 10. 17. 14:58

Elemzők a csomagról: ebből durva stagfláció lesz!  

Ugrás a cikkhez
A beruházások és a gazdasági növekedési kilátások szempontjából egybehangzóan kedvezőtlenül látják az elemzők Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter mai, a 2013-as költségvetést érintő negyedik költségvetési kiigazító csomagját. Főként a bankadó...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=174430
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2012. 10. 17. 22:44
Előzmény: #15  Törölt felhasználó
#20
Szia,

Szerintem sem fehér vagy fekete a bankok tevékenysége... a MÁV is lepusztult, de korábban nem volt intercity most meg van. ehhez nagyon sokat kellett költeni a pályákra, persze sokat loptak el a pénzekből...

sokat költöttek egyéb utakra is, én is tudom, hogy nem látványos, de mégis még léteznek utak...

a lakóparkok banki hitel nélkül nem épültek volna meg.

igen sok gyár zárt be, de legalább egy részük nem azonnal hanem pár évig vagy a válságig húzta még.... stb.
ujonc 2012. 10. 17. 22:43
Előzmény: #13  Törölt felhasználó
#19
Szia!
Megkérdezhetem, hogy Hans Jürgen honnan szedi azt az irgalmatlan nagy lóvét. Vagy nála terem a fán és ősszel csak össze gereblyézteti a török, magyar, lengyel vendégmunkásokkal?
Törölt felhasználó 2012. 10. 17. 22:39
Előzmény: #16  Törölt felhasználó
#18
nálunk pl felújítottak egy olyan utcát 1500 millió ft-ból, ami gyakorlatilag nem vezet sehová, korzót akartak belőle, de normális üzlet, kávézó nincs (csak egy bezárt mozi, meg egy thai büfé:)
nagyon szép lett, csak ép a kutya nem használja, de legaláb elégett egy kis eu-s pénz:)
a megszorításokat- mert ezek keményen azok- meg nem azért csinálják, mert a gonosz eu erre kényszerít, hanem azért, mert ha nem megyünk be a karámba, akkor ne lesz eu lóvé, aminek min a felét el lehet lopni.és akkor miből lesz újabb medence meg ház a haveroknak?
ujonc 2012. 10. 17. 22:39
Előzmény: #9  Törölt felhasználó
#17
Én hol élek? :-)

Ott ahol húsz éve.
Ezért talán a fotókra sem lesz szükség. BKV, MÁV, önkormányzatok? És ugyan miért? Csak nem arra gondolsz, hogy eladták a jövedelmező részlegeiket (valakik, akik a múlt homályába vesznek), a deficitest meg a te és az én adómból működtetik? Az önkormányzatok, (ha az általad dicsért bankok nem adtak volna hitelt), elmondom mit csináltak volna. Nem vesznek fel hitelt, ezért csak addig nyújtozkodtak volna, amíg a takaró ér. Az államnak is ezt kéne tennie jó rég óta.
Családi ház, lakópark?
Húsz évvel ezelőtt, nem láthattál minden metró aluljáróban hajléktalanokat (nézz csak meg képeket). Hol laktak ezek az emberek? A szüleiknél? Ciki a szülőknél lakni? A szüleink úgy szereztek lakást, hogy megvárták amíg a nagyszülők kihalnak? Gondolod akkoriban így működött?
Nem a pénz a teremtő érték, hanem a munka. Nem a pénz építi fel a házat és a gyárat hanem a munkás!

És meg valamit. Az ország melyik részéről nézzem meg ezeket az ilyen volt-ilyen lett képeket?
Nézegessél képeket a Csepel művekről, a Győri Vaggon és Gépgyárról, a cukorgyárainkról, az Ikarusról, az EVIG-ről, a TUNGSRAM-ról, a textilgyárainkról, a Diósgyőri Gépgyárról, Miskolcról. Aztán nézd meg ezen városok lakótelepeiről a képeket. A húsz évvel ezelőttiket és a mostaniakat. Mert halkan megsúgom az ország nagy többsége nem lakóparkokban lakik.

"rengetek gyár nem jött volna létre"

Na, mesélj?
Törölt felhasználó 2012. 10. 17. 22:31
Előzmény: #9  Törölt felhasználó
#16
Ja és a szépítő beruházás az meg nem beruházás, habár elég sok állami és EU-s pénz megy erre is.
Törölt felhasználó 2012. 10. 17. 22:29
Előzmény: #9  Törölt felhasználó
#15
Szerintem vegyes a kép.

Addig ok, hogy autópályák épültek, de pl. a vasút nagyságrendekkel rosszabb állapotban van, mint 90-ben, ahogy az autópályákon kívüli úthálózat is. A családi házak és lakóparkok jelentős része olyan hitelből épült, ami miatt a lakosság jelentős része még egy évtizedig vegetálni fog.

A gyárakról meg annyit, hogy sokkal több zárt be, mint létrejött, Budapest és 1-2 város fejlődött ezen a téren, minden más inkább visszafelé.

Én persze mindezért nem a bankokat okolom, mert nyilván szükség van rájuk, szóval nem azért írom, amiért vitatkozol, én inkább a kormányok nem létező gazdaságpolitikáját.
Törölt felhasználó 2012. 10. 17. 22:28
Előzmény: #11  ujonc
#14
ha ebből nem érted, felesleges:)
Törölt felhasználó 2012. 10. 17. 22:27
Előzmény: #9  Törölt felhasználó
#13
ezen kívül mindenki hálát adhat hans jürgen német adófizetőnek, hogy minden évben több ezer milliárd ft-tal segíti építeni kis hazánkat.
hogy nem annyira látszik? arról nem ő tehet hanem pl a közgép:)))
ezen kívül, ha egyszer csak a külföldi bankok anyabankjai azt mondják, hogy nem finanszírozzák többé ezt a porfészket, mert csak veszteség termelődik, és pl az erste,meg az intesa san paolo részvényese ezt nem akarja lenyelni, akkor ki is fogja finanszírozni a két kárpáti géniusz unortodox ötleteit?
szidni meg lehet a bankokat, de pl az erste megvette a postabankot 100mrd-ért (amit ugye szintén a mi honpolgáraink loptak szerte széjjel, nem az osztrákok,) tavaly betolt vagy 160 milliárdot, mert unortodoxok voltunk..
és miből? a máshol keletkezett nyereségéből.de mi lesz, ha majd nem tolnak ide több pénzt?
bárki befektetné a sajátját bizonytalan, veszteséges ügyletbe? mert én nem...
Törölt felhasználó 2012. 10. 17. 22:24
Előzmény: #11  ujonc
#12
nulla önerővel rendelkezett Magyarország, gyakorlatilag nem lettünk volna képesek semmilyen beruházásra. érdemi vitára, észrevételre, véleményre képes vagy-e?
ujonc 2012. 10. 17. 22:22
Előzmény: #8  Törölt felhasználó
#11
Kicsit szűkítenéd a példát a régióra? :-)
Törölt felhasználó 2012. 10. 17. 22:21
Előzmény: #8  Törölt felhasználó
#10
ez k.rva jó! tök idevág! de valószínűleg még ezt sem értik meg...
Törölt felhasználó 2012. 10. 17. 22:18
Előzmény: #7  ujonc
#9
BKV, MÁV és az önkormányzatok mentek volna csődbe már régen bankok nélkül...

autópályák, utak, kórházak, iskolák, (direkt nem sorolom a plázákat, az egyszerű élelmiszer boltokat, stb).

családi házak, lakóparkok... lehet szidni ezeket is, de ha nem lennének, hol laknának az emberek egy jelentős része? a szüleiknél?

nézz meg fotókat a 90-es évek elejéről és mostanról. igen, sokat loptak el a beruházásokból, igen sokan nem addig nyújtózkodtak, ameddig a takarójuk ért, de megdöbbennél szerintem a különbségeken...

rengetek gyár nem jött volna létre, a többség még addig sem húzta volna, ameddig húzta... te hol élsz amúgy?
Törölt felhasználó 2012. 10. 17. 22:16
Előzmény: #7  ujonc
#8
ujonc 2012. 10. 17. 22:10
Előzmény: #5  Törölt felhasználó
#7
Azt mondod húsz évvel?
Lássuk csak '90-es évek eleje. De szép is volt akkoriban.
Megkérdezhetem, hogy azóta mi épült s szépült ebben az országban?
ujonc 2012. 10. 17. 22:08
Előzmény: #5  Törölt felhasználó
#6
Szerintem meg igen. :-)
Törölt felhasználó 2012. 10. 17. 21:59
Előzmény: #4  Törölt felhasználó
#5
ha ennyire nem vagy képben, akkor legalább maradnál csendben, légyszíves!

ha a bankok nem hiteleztek volna, rég csődbe mentek volna az állami vállalatok és önkormányzatok, gyakorlatilag nem lett volna infrastrukturális beruházás, nem lettek volna erőműveink, nem épültek, szépültek volna meg házaink, stb. igen sok túlkapásuk volt, igen erősebb fogyasztóvédelem kellett volna, de ezek a g.ci bankok nélkül nyugodtan visszatekerhetnénk az időt legalább 20 évvel, és ki tudja, hogy a rendszerváltást túl élte volna-e Magyarország??? szerintem nem!
Törölt felhasználó 2012. 10. 17. 15:56
#4
Szép volt Matolcsy!!!!!!!!!!!!!
Szép volt Matolcsy!!!!!!!!!!!!!
Szép volt Matolcsy!!!!!!!!!!!!!
Szép volt Matolcsy!!!!!!!!!!!!!

Rohadjanak a bankok (csak eladósították az embereket, és magyar cégegnek eddig sem hiteleztek csak az itteni külföldi cégeknek). Mindent vissza állami tulajdonban.
Törölt felhasználó 2012. 10. 17. 15:46
Előzmény: #1  Portfolio
#3
Mivel idén várhatóan negatív lesz a gazdasági növekedés, és az infláció 6% fölött van, ezért már most stagfláció van. Habár nem szentírás, de azért idézek a Wikipediáról:
"Az egyik közgazdasági gondolkodás szerint a helyes politikai keverék stagflációs helyzetben, ha a kormányzat ösztönzi a növekedést a kiadások emelésével vagy az adók csökkentésével, míg a jegybank kamatai emelésével küzd az infláció ellen."

Ezt látjuk, ugye?
Törölt felhasználó 2012. 10. 17. 15:19
Előzmény: #1  portfolio
#2
2012. 09. 28. 14:23

A magyar gazdaságban beköszöntött a stagfláció - a gyenge növekedéshez gyorsuló infláció párosul, a reálkamat tartósan magasabb, mint a növekedési mutató. Mellár Tamás szerint a kormány kacérkodik az államadósság elinflálásával, ez azonban a komoly devizaadósság miatt nem reális alternatíva.

link

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek