Topiknyitó: Törölt felhasználó 2012. 10. 11. 08:55

A Robot  

Rejtélyes szoftver bénítja a tőzsdét



Index

2012. október 10., szerda 20:45

|





Egyetlen algoritmus volt a felelős az amerikai tőzsdei üzletkötési megbízások 4 százalékáért a múlt héten - derült ki egy tőzsdei aktivitást elemző cég jelentéséből. A rejtélyes szoftver irányítója, és célja egyelőre ismeretlen, de maga a létezése komoly aggályokat vet fel pénzpiaci és informatikai szakértőkben is.



A titokzatos szoftver 25 ezredmásodperces csomagokban küld ki üzletkötési megbízásokat, egy ilyen csomag mérete 200 és 1000 üzletkötés között mozog. A megbízásokat aztán azonnal vissza is vonja, így valójában semmi nem történik, csak az adott részvény iránt tűnik nagyobbnak az érdeklődés a valódinál, illetve a sok adattó, amivel ezek a megbízások és visszavonások járnak, lelassul a rendszer. A tőzsdei informatikai rendszerek archívuma szerint egész múlt héten dolgozott az algoritmus, majd pénteken, New York-i idő szerint délelőtt hirtelen megállt, és azóta sem bukkant fel újra. Szakértők szerint a szoftver gazdája valószínűleg csak tesztelte a programot, illetve a tőzsdei rendszer reakcióját.



A szoftver több millió utasítást adott ki, becslések szerint a tőzsde üzletkötési megbízásokra használt sávszélességének tíz százalékát felemésztve. Abban egyelőre nem látszik semmilyen rendszer, hogy milyen papírokra ugrott rá a program, és az sem látszik, hogy a kereskedés minimális lelassulásával ki nyert - ez mind a tesztelés elméletét erősíti. Szakértők szerint ijesztő, hogy ilyesmire egyáltalán lehetőség van, hiszen az egész tőzsde online rendszerét be lehet dönteni, vagy komolyan manipulálni ezzel a módszerrel.



A szoftverek által folytatott, úgynevezett magas frekvenciás kereskedés a tőzsdei forgalom 70 százalékát teszi ki, a jelenleginél szigorúbb szabályozásáról régóta folynak már viták az amerikai tőzsdefelügyeletnél és a törvényhozásban.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
szarvasvadasz
szarvasvadasz 2013. 04. 30. 08:51
Előzmény: #39  szarvasvadasz
#40
2013.04.22: Credit Suisse Is Making Dark Pools Even Darker:

link
szarvasvadasz
szarvasvadasz 2013. 04. 30. 08:38
Előzmény: #38  Törölt felhasználó
#39
Thomson Reuters:
link

LiquidMetrix:
link
Törölt felhasználó 2013. 04. 30. 08:31
Előzmény: #37  watson
#38
Eddig tartott a robotok féktelen száguldása
2013. április 30. 08:24


A magas frekvenciájú kereskedők (HFT) "sebességkorlátozással" szembesülhetnek a közeljövőben a legnépszerűbb deviza kereskedési platformokon, áll abban a számítógépek által vezérelt kereskedési robotok tevékenységéről szóló javaslatban, ami mintaként szolgálhat jogalkotóknak - írja a cnbc.com. A lépésre elsőként az egyik devizapiaci platform szolgáltatója szántra rá magát, melynek lényege, hogy a kereskedési könyvben azonos szinten lévő, egymáshoz igen közeli időpontban beérkező megbízások nem a beérkezés sorrendjében teljesülnek.

Az EBS, mely a devizapiacon a két domináns kereskedési platform közül az egyik (a másik a Thomson Reutersé), olyan javaslattal állt elő, mely felrúgná az eddig érvényes "first in, first out" (a kereskedési könyvbe előbb bekerülő megbízás teljesül előbb) szabályt, gátat vetve ezzel a leggyorsabb számítógépekből tisztességtelenül hasznot húzó high frequency trader (HFT) robotok ténykedésének. Ehelyett a bizonyos időközönként beérkező megbízásokat együtt, kötegelve kezelnék, és véletlenszerűen párosítanák össze.
Mi az a high frequency trading?
A high frequency trading (HFT) olyan számítógépes kereskedést jelent, amely során programozott számítógépek emberi beavatkozás nélkül automatikusan kötnek ügyleteket, helyeznek el-, és törölnek megbízásokat óriási adathalmok feldolgozása alapján. Villámkereskedőknek azért hívják a robotokat, mert a felvett pozíciókat sokszor a másodperc töredéke alatt le is zárják. Egy-egy ügyleten elért nyereségük minimális (tipikusan részvényenként kevesebb mint 1 cent), és a jó ügyletek száma alig haladja meg a rosszakat, azonban olyan volumenben kereskednek, hogy a tőkéhez viszonyítva így is komoly profitokat érhetnek el. Bár a HFT 5 éve még szinte ismeretlen fogalom volt, napjainkban egyes piacokon a forgalom akár felét is adhatják.

A ParFX, az EBS és Thomson Reuters által működtetett platformok mellet megjelenő, nagybankok (Deutsche Bank, Barclays) által működtetett harmadik platform, már egy hónapja hasonló, mindenki számára egyenlő esélyeket biztosító rendszert vezetett be.

A legtöbb komoly szereplő kockázatának csökkentése miatt lép a devizapiacra, és nem azért hogy egy "fegyverkezési" versenybe bonyolódva a leggyorsabb gépekkel versenyezzen - nyilatkozta Gil Mandelzis, az EBS vezérigazgatója.

A HFT-k az egész pénzügyi piacon komoly vitát váltottak ki, ellenzői szerint túl költségessé téve a piacon maradást. Támogatói szerint a HFT-k javítják a piac hatékonyságát, mivel csökkentik a tranzakciós költségeket.

A SEC korábbi vezető közgazdásza és a USC professzora, Larry Harris, örömét fejezte ki "sebbességkorlátozás" bevezetésével kapcsolatban és reméli, a lépés a szabályozó hatóságokat is lépésre kényszeríti majd. Az ausztrál és európai szabályozók egy "nyugalmi időszak" bevezetésében látják a HFT-k okozta problémák megoldást, mellyel valamilyen rendszer szerint késleltetnék a milliszekundumonként beadott megbízásokat. Bár egy 1/13 másodpercnyi késleltetés éppen egy szempillantásnak felel meg, Harris szerint ezzel is sokkal jobb eséllyel indulnának a kisbefektetők a robotok ellenében.

Mandelzis elmondta, ugyan a robotok első húsz évében jelentősen csökkentek a spreadek és ezzel a kereskedési költségek, mely nagyszerű dolog, de van egy pont, melyet követően a sebesség növekedése és a kis méret már káros a piac számára, ráadásul a modern pénzügyi piacokon a "first in, first out" szabály mellett a győztes mindent visz végeredmény sem támogatható teljes mértékben.

Robotok mozgatják az árfolyamot

Egy Zürichi Egyetemi tanulmány alapján a határidős piacokon az árelmozdulások 60-70%-a nem új információk hatására következik be, hanem magas frekvenciájú (HFT) robotok, kereskedési algoritmusok árbefolyásoló hatására. A HFT-k elterjedését megelőző időszakban (2000 előtt) az új információk mintegy 75%-ban voltak felelősök az árváltozásokért, azóta viszont a külső változók (makro és fundamentális hírek) szerepe 30% körülire csökkent le és a tesztek szerint a rövid távú, endogén változók vették át az ármozgató szerepet. Ugyanis meghatározott algoritmusok alapján ajánlatokat tesznek be és ki a könyvbe befolyásolva ezzel más robotokat és a piaci szereplőket. Ezek az igen rövid időre megjelenő ajánlatok azért befolyásolják a piaci szereplőket, mert a legtöbb kereskedő számára úgy tűnik mintha jelentős tételek állnának a kereskedési könyvben.

Milyen káros hatásai vannak a robotkereskedésnek?

A legszembetűnőbb probléma az algoritmusok által követett stratégiák és a tőzsde valódi célja közötti ellentét. A HFT rendszereket és azok alkalmazóit egyetlen cél vezérli a maximális profit elérése, az általuk kreált programok a tőzsdén nem befektetőként vannak jelen, hanem nyereségorientált eszközökként, amik gyakran néhány másodpercig vagy annak tört részéig vesznek fel pozíciókat.

A robotok folyamatosan szorítják ki a hagyományos kereskedőket a piacról, akik nem képesek felvenni a versenyt a náluk sokkal gyorsabb automatizált rendszerekkel. Amíg egy átlagos ember észlel egy adott momentumot a piacokon és reagál rá, még nagyon jó esetben is egy másodperc körüli időre van szüksége. Egy robot ugyanerre a momentumra a másodperc tört része alatt reagál, esélyt sem adva a hagyományos szereplőnek a piacra lépésre. Az hogy a másodperc tört része alatt képes kereskedni mit is jelent pontosan jól érzékelteti egy példa, egy szempillantás alatt a robotok 7000 ügyletet tudnak teljesíteni. Különösen igaz ez az amerikai piacokra, ahol az ajánlati könyvekben egy árszinthez több ajánlati csatorna is párosul, melyeknek egy része látható másik része viszont rejtett. Itt ugyanis hiába tesz valaki ajánlatott a könyv mindenki által látható részébe a robotok ezt érzékelve rejtett csatornákon adott esetben előbb teljesülnek. Az hogy a sebesség mennyire fontos az ilyen típusú kereskedést folytató vállalatoknak jól tükrözi, hogy ezek a cégek komoly összegeket hajlandóak azért fizetni, hogy ugyanabban az épületben helyezhessék el szervereiket, ahol a tőzsde működik.
watson
watson 2013. 04. 15. 18:24
Előzmény: #36  Törölt felhasználó
#37
azért van honnan szakadjon az arany ;)

lufira lövöldöznek a robotok :)
Törölt felhasználó 2013. 04. 15. 16:40
Előzmény: #34  Törölt felhasználó
#36
Robotok miatt szakadhat az arany
2013. április 15. | 16:28


Pánikhangulat jellemzi az utóbbi két napban az arany és az ezüst piacát, mely során előbbi árfolyama közel 10 százalékot zuhant, míg utóbbi 15 százalék körüli mínuszba került. A Portfolio.hu kérdésére az Arteus Capital Holding Zrt. vezérigazgatója, Varga Zoltán elmondta, hogy az utóbbi napok zuhanása mögött elsősorban a robotok miatt aktiválódó stop-loss megbízások állhatnak.

A vezérigazgató többek között kifejtette, hogy az aranyat a befektetők két célból vásárolják, egyrészt spekulációs célból másrészt biztonság keresése érdekében, melyek a volument tekintve lényeges eltérést mutatnak. Mivel a spekulatív kereslet lényegesen nagyobb a menedék iránti keresletnél, így az abban bekövetkező változások jóval nagyobb hatást fejtenek ki az arany árfolyamára.

Varga Zoltán elmondása szerint a jelenlegi zuhanás mögött fundamentális tényezők csak részben húzódnak meg, és az igazán jelentős eladói nyomást az indukálta, hogy az ereszkedő aranyár miatt a robotok egyre több stop-loss megbízást aktiváltak, mely felgyorsította az esést.

Bár korábban az is felmerült, hogy a ciprusi jegybank aranykészletének jelentős részét értékesítené, a vezérigazgató szerint a piac egészét tekintve ez a mennyiség nem számít meghatározónak. Amennyiben azonban a szintén nehéz pénzügyi helyzetben levő Olaszország hasonló lépésre szánná el magát, úgy az már az unió jövőjével kapcsolatban is komoly aggályokat vetne fel. Igaz, Varga Zoltán szerint az olaszok nem fognak hozzányúlni a készleteikhez.

Mivel a jelenlegi szakadás mögött elsősorban a spekulatív keresletben bekövetkező változások állnak, így a vezérigazgató mindenkit türelemre int. A fizikai arany iránt érdeklődőknek, akik elsősorban hosszú távú megtakarításokban gondolkodnak az Arteus Capital Zrt. vezérigazgatója szerint már érdemes lehet elgondolkodni a vételekben.

Bár az arany piacát pánikhangulat jellemzi, a társaság ügyfélkörében nincs erre utaló jel, igaz, folyamatos az érdeklődés a kilátásokkal kapcsolatban.

Az arannyal párhuzamosan az ezüst is számottevő mértékben esett, melyben bár fundamentális tényezők is szerepet játszhatnak a csökkenés elsősorban az arany spekulációs keresletében bekövetkező változások számlájára írható.
Törölt felhasználó 2013. 03. 31. 15:43
#35
nem "magasfeszültség", "magas frekvenciájú"

hanem "nagyfeszültség", "nagy frekvenciájú"

még akkor is, ha angolul "high"
Törölt felhasználó 2013. 03. 29. 12:09
Előzmény: #33  upgrayeddAKS
#34
Az őrületbe kergetik a robotok a befektetőket
2013. március 29. | 11:55

A Zürichi Egyetem kutatói szerint mind a részvény, mind az árupiacokon egyre kevésbé befolyásolják az árakat a fundamentális hírek, helyüket egyre inkább a robotok veszik át. Ugyanis meghatározott algoritmusok alapján ajánlatokat tesznek be és ki a könyvbe befolyásolva ezzel más robotokat és a piaci szereplőket. A robotok térnyerése a 2000-es évek eleje óta zajlik, igazán komoly ugrás azonban a legutóbbi évtized közepén következett be, azóta ugyanis rohamosan nő az ármozgató hatásuk.

Robotok mozgatják az árfolyamot

Egy Zürichi Egyetemi tanulmány alapján a határidős piacokon az árelmozdulások 60-70%-a nem új információk hatására következik be, hanem magas frekvenciájú (HFT) robotok, kereskedési algoritmusok árbefolyásoló hatására. A HFT-k elterjedését megelőző időszakban (2000 előtt) az új információk mintegy 75%-ban voltak felelősök az árváltozásokért, azóta viszont a külső változók (makro és fundamentális hírek) szerepe 30% körülire csökkent le és a tesztek szerint a rövid távú, endogén változók vették át az ármozgató szerepet. Ugyanis meghatározott algoritmusok alapján ajánlatokat tesznek be és ki a könyvbe befolyásolva ezzel más robotokat és a piaci szereplőket. Ezek az igen rövid időre megjelenő ajánlatok azért befolyásolják a piaci szereplőket, mert a legtöbb kereskedő számára úgy tűnik mintha jelentős tételek állnának a kereskedési könyvben.

A svájci tanulmány az Európai Unió szempontjából a legjobb pillanatban érkezett, hiszen a kontinens döntéshozói épp most készülnek korlátok közé szorítani robotok működését. A vizsgálat a S&P 500 mellett a Brent és a WTI, valamint a legnagyobb soft-commodity termékek határidős piacára terjedt ki. A statisztika alapján a 2000-es évek elején kezdett nőni a robotok árfolyam befolyásoló hatása, de igazán lendületet a válság előtt 2006-ban kapott. Az S&P 500 futures esetén az akkori 40-50%- közötti arányról közel 80%-ra nőtt a nem fundamentális hátterű piacmozgató hatások aránya.
link

Egy chicagói székhelyű kutatóintézet adatai alapján a robotok a másodperc töredéke alatt megbízások százaival árasztják el a könyv két oldalát, melyek akár rögvest ki is veszik ezeket az ál-megbízásokat, így terelve a könyvet figyelő többi befektetőt. Az alábbi ábrák az egy másodperc alatt be és kikerülő ajánlatok láthatóak a kereskedési könyv két oldalán.

Milyen káros hatásai vannak a robotkereskedésnek?

A legszembetűnőbb probléma az algoritmusok által követett stratégiák és a tőzsde valódi célja közötti ellentét. A HFT rendszereket és azok alkalmazóit egyetlen cél vezérli a maximális profit elérése, az általuk kreált programok a tőzsdén nem befektetőként vannak jelen, hanem nyereségorientált eszközökként, amik gyakran néhány másodpercig vagy annak tört részéig vesznek fel pozíciókat.

A robotok folyamatosan szorítják ki a hagyományos kereskedőket a piacról, akik nem képesek felvenni a versenyt a náluk sokkal gyorsabb automatizált rendszerekkel. Amíg egy átlagos ember észlel egy adott momentumot a piacokon és reagál rá, még nagyon jó esetben is egy másodperc körüli időre van szüksége. Egy robot ugyanerre a momentumra a másodperc tört része alatt reagál, esélyt sem adva a hagyományos szereplőnek a piacra lépésre. Az hogy a másodperc tört része alatt képes kereskedni mit is jelent pontosan jól érzékelteti egy példa, egy szempillantás alatt a robotok 7000 ügyletet tudnak teljesíteni. Különösen igaz ez az amerikai piacokra, ahol az ajánlati könyvekben egy árszinthez több ajánlati csatorna is párosul, melyeknek egy része látható másik része viszont rejtett. Itt ugyanis hiába tesz valaki ajánlatott a könyv mindenki által látható részébe a robotok ezt érzékelve rejtett csatornákon adott esetben előbb teljesülnek. Az hogy a sebesség mennyire fontos az ilyen típusú kereskedést folytató vállalatoknak jól tükrözi, hogy ezek a cégek komoly összegeket hajlandóak azért fizetni, hogy ugyanabban az épületben helyezhessék el szervereiket, ahol a tőzsde működik.
link
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2013. 02. 02. 17:31
Előzmény: #17  Törölt felhasználó
#33
"A szervezett magánhatalom mint pénzkartell ezért a szembenálló táborok kialakításával óriási extraprofithoz jut, és a hitelek gondos adagolásával még azt is el tudja dönteni, hogy meddig tartson a háború, és ki kerüljön abból ki gyôztesként."

szerintetek ez vonatkozik pl. a vietnami háborúra is? az Öböl-háborúkra még ráhúzható, a 2. vh.-ra hülyeség lenne ráerőltetni, és ez már kapásból 2 szignifikáns ellenpélda...

de most látom csak, hogy lépnem kell, majd még visszanézek... a meglátásokat, értelmes hsz-eket előre is THX...

az a baj az ilyesféle elméletecskékkel, hogy ált. igyekszik MINDEN olyan történelmi tényt felsorolni, amik alátámasztják az elméletet, de mélyen hallgat minden olyanról, amik nem, sőt esetleg pont cáfolják ill. kevésbé valószerűvé teszik...
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2013. 02. 02. 17:20
Előzmény: #31  szarvasvadasz
#32
BenzinkUtas nem itt dolgozik? :)
amilyen szofisztikált "publikációi" vannak... :)

ON: lehet, hogy az ilyen cégek 1x majd összeállnak tapasztalt tréderekkel, és lealázzák a nagyokat :)
mindenesetre valószínű, hogy szimplán a matekkal nem lehet a végtelenségig sikereket elérni, lásd még LTCM...
szarvasvadasz
szarvasvadasz 2013. 02. 02. 17:03
Előzmény: #30  szarvasvadasz
#31
"...Adam Afshar.

He's made several big trades in his life, but none bigger than the one that brought him to Atlanta. In 2002, after 12 years at Bear Stearns, he gave up his glamorous Wall Street office for an industrial park just outside the city, where he started Hyde Park Global Investments, a high-frequency hedge fund that trades its own money and bears little resemblance to the traditional trading firm.

He's the only one in the firm with Wall Street experience. Hyde Park's handful of employees are primarily Phd's with more expertise in physics than finance. They're mostly mathematicians and scientists, who design algorithims to trade faster than any human can.

They have no analysts, traders or portfolio managers, and Afshar says none of that matters. He says, thanks to technology, he can compete with the biggest Wall Street firms..."

Jópofa a cég nyitólapja:

link
szarvasvadasz
szarvasvadasz 2013. 02. 02. 16:55
Előzmény: #29  Törölt felhasználó
#30
HFT stratégiákról röviden:

link
Törölt felhasználó 2013. 02. 01. 21:58
Előzmény: #28  tibbi60
#29
Hogy lehet megfékezni az elszabadult tőzsdei robotokat?
2013. február 1. | 10:00

Az elmúlt években az automatizált kereskedési rendszerek rohamos előretörésének lehettünk szemtanúi, a gyors felfutás hátterében az a liberalizációs hullám állt, melynek keretében életre hívták a MiFID-et, illetve az amerikai Reg NMS-t . A robotkereskedés folyamatosan szorítja ki a hagyományos piaci szereplőket, akik nem képesek felvenni a gépek által diktált iramot. A rendszerek ezen felül sokszor komoly veszteségeket okoznak a piacokon, amire mindeddig nem született megnyugtató megoldás, igaz szabályozási szigorítások már születtek - írja a Finance Watch.

A High Frequncy Trading rendszerek előretörése

A HFT rendszerek alkalmazása az elmúlt években dinamikusan növekedett, a rendszerek aktivitása 2005-ben a teljes tőzsde forgalom 21 százalékát adták Amerikában, és egy százalékát Európában. Tavaly ugyanez az érték 53 százalék volt az USA-ban, és 37 százalék Európában, és ez egy óvatos becslés. Többen állítják ma már, hogy az amerikai tőzsdék forgalmának több mint 70 százalékát a robotok bonyolítják. A HFT rendszerek felfutásának a hátterében a 2006-ban induló liberalizációs hullám állt, melynek keretében Európában életre hívták a MiFID-et, míg az Egyesült Államokban a Reg NMS-t. A 2006-ot megelőző időszakban 40 szabályozott tőzsdehelyszín működött, ezzel szemben 2012-re a privatizációknak köszönhetően 256 olyan tőzsde jött létre, ami nem volt szigorúan szabályozva.
Mi az a high frequency trading?
A high frequency trading (HFT) olyan számítógépes kereskedést jelent, amely során programozott számítógépek emberi beavatkozás nélkül automatikusan kötnek ügyleteket, helyeznek el-, és törölnek megbízásokat óriási adathalmok feldolgozása alapján. Villámkereskedőknek azért hívják a robotokat, mert a felvett pozíciókat sokszor a másodperc töredéke alatt le is zárják. Egy-egy ügyleten elért nyereségük minimális (tipikusan részvényenként kevesebb mint 1 cent), és a jó ügyletek száma alig haladja meg a rosszakat, azonban olyan volumenben kereskednek, hogy a tőkéhez viszonyítva így is komoly profitokat érhetnek el. Bár a HFT 5 éve még szinte ismeretlen fogalom volt, napjainkban egyes piacokon a forgalom akár felét is adhatják.

Milyen káros hatásai vannak a robotkereskedésnek?

A legszembetűnőbb probléma az algoritmusok által követett stratégiák és a tőzsde valódi célja közötti ellentét. A HFT rendszereket és azok alkalmazóit egyetlen cél vezérli a maximális profit elérése, az általuk kreált programok a tőzsdén nem befektetőként vannak jelen, hanem nyereségorientált eszközökként, amik gyakran néhány másodpercig vagy annak tört részéig vesznek fel pozíciókat.

A robotok folyamatosan szorítják ki a hagyományos kereskedőket a piacról, akik nem képesek felvenni a versenyt a náluk sokkal gyorsabb automatizált rendszerekkel. Amíg egy átlagos ember észlel egy adott momentumot a piacokon és reagál rá, még nagyon jó esetben is egy másodperc körüli időre van szüksége. Egy robot ugyanerre a momentumra a másodperc tört része alatt reagál, esélyt sem adva a hagyományos szereplőnek a piacra lépésre. Az hogy a másodperc tört része alatt képes kereskedni mit is jelent pontosan jól érzékelteti egy példa, egy szempillantás alatt a robotok 7000 ügyletet tudnak teljesíteni. Különösen igaz ez az amerikai piacokra, ahol az ajánlati könyvekben egy árszinthez több ajánlati csatorna is párosul, melyeknek egy része látható másik része viszont rejtett. Itt ugyanis hiába tesz valaki ajánlatott a könyv mindenki által látható részébe a robotok ezt érzékelve rejtett csatornákon adott esetben előbb teljesülnek. Az hogy a sebesség mennyire fontos az ilyen típusú kereskedést folytató vállalatoknak jól tükrözi, hogy ezek a cégek komoly összegeket hajlandóak azért fizetni, hogy ugyanabban az épületben helyezhessék el szervereiket, ahol a tőzsde működik.

Az automatizált kereskedés egyik nagy hátránya, hogy adott szituációkban azonos mechanizmusokat használnak a gépek a veszteségek csökkentése érdekében. Abban az esetben, hogyha az árfolyam esésnek indul a vételi pozíciók gyorsan zárásra kerülnek egy bizonyos kockáztatott érték elérésekor. Ezzel egy időben azok a robotok, akik nem voltak pozícióban a momentumra reagálva eladóként jelennek meg a piacon, illetve azok, amelyek korábban még vevőként voltak jelen és zárták a pozícióikat szintén az eladói oldalra állnak. Ez egy jelentős eladói nyomást helyez az adott papír piacára, és ekkor jön az igazi fekete leves, az ajánlati könyvet megtöltő robotok érzékelik a hirtelen a könyvekbe érkező eladói ajánlatokat és törlik a könyvekben bent lévő saját vételi szándékukat, vagyis szinte teljesen kiürül a vételi oldal. Ez persze egy még erőteljesebb momentumot indukál, ami romba döntheti pillanatok alatt az adott vállalat részvényeit.

Intő példák a múltból

Egy felmérés szerint a 2006 és 2011-es időszak során 18 520 ultragyors mini összeomlás következett be, ami azt jelenti, hogy egy napra 10 mini krízis jutott. A legemlékezetesebb eset a 2010. május 6-án bekövetkezett esemény volt, ami "flash crash" néven vonult be a tőzsde történelmébe, az S&P 500 néhány órán belül óriási zuhanást volt kénytelen elszenvedni, melynek során egyes számítások szerint 1 000 milliárd dollár értékvesztés következett be az amerikai vállaltok esetében. 2012. augusztus 1-én a Knight Capital robotjának meghibásodása okozott 440 millió dollár veszteséget a cégnek, ami a csőd szélére került. Szintén ebben az évben történt, hogy a BATS tőzsdei bevezetését törölni kellett, amit szintén a robot számlájára írtak.

A szabályozás szigorodása

Az Amerikai Értékpapírfelügyelet tavaly több olyan szabályozást is elfogadott, amik a HFT rendszerek által generált problémára jelenthet majd megoldást.

Az egyik javaslat, melyet a "limit up and limit down" névvel illettek, arra szorítja rá a befektetőket, hogy a részvényekre csak egy korábbi árhoz képest egy bizonyos százaléknyi elmozdulást enged. (Itt nem a magyarhoz hasonló előző napi záróárat, hanem az elmúlt 5 perc átlagát veszik figyelembe.)

A mechanizmus 2013. február 4-től fog élesben működni és a tavaly májusban bevezetett majd szeptemberben kibővített "circuit-breaker" (kereskedés megszakítás) rendszert lesz hivatott felváltani, mely 10%-os elmozdulást engedett 5 percen belül. Az új szabály szerint, ha 15 másodpercen belül nem tér vissza az árfolyam egy bizonyos sávba 5 perc automatikus szünet következik a kereskedésben.

A másik új szabály szerint, ha az S&P 500 az előz napi záróárhoz képest 7, 13 vagy 20%-os mértékben esik, 15 perces szünetet tartanak. Ez a korábban érvényben lévő 30-60 illetve 120 perces szabályt, valamint a Dow Jones, mint bázisindikátor szerepét módosítja. (A Dow Jones ársúlyozású index, így mint az tudott sokkal "nehezebben" esik, mint emelkedik.)
tibbi60
tibbi60 2013. 01. 06. 18:56
Előzmény: #27  Törölt felhasználó
#28
Nem szükségszerű természetesen, hogy Amerika szocialista jellegű országgá váljék, de nem zárható ki, hogy Obama elnöksége alatt mégis erre az útra téved az Egyesült Államok.
ez érdekes lenne:-))volt egy Kennedy nevű fazon is,akit ilyesmivel vádoltak meg.
egymillió kötés naponta,nem semmi.
Törölt felhasználó 2013. 01. 06. 18:36
Előzmény: #26  Törölt felhasználó
#27
Az algoritmusok uralma, avagy a világ Thomas Peterffy szerint

Elkerülhetetlenül és vészesen csökkenni fog a nyugati világban a munkahelyek száma a termelés robotosítása, az automatizálás felgyorsulása miatt. Addig, amíg új egyensúly nem alakul ki ember és az általa folyamatosan fejlesztett számítógépes programok vezérelte világ között, mélyülő társadalmi szakadékok keletkeznek mindenütt. A katasztrófák elkerülése végett azonnal hozzá kell látni korábban elképzelhetetlennek és teljesen szükségtelennek vélt emberi igények kialakításához. Csakis ezen – a tudomány, technológiai fejlődések vadonatúj eredményeire építő – folyamat mentén alakulhatnak ki aztán megint nagyobb számban új munkahelyek – mondja Thomas Peterffy, a világ legnagyobb elektronikus tőzsdei felülete, az Interactive Brokers alapító tulajdonosa. Az 1965-ben magyar szülőhazájából elmenekült, akkor angolul egy szót sem tudó mérnök ember néhány év alatt vált szuper gazdaggá (jelenleg a Forbes listáján a hatvanadik helyet foglalja el), miután számítógépes programokat fejlesztő szakemberként és tőzsdei brókerként a világon elsőként épített fel és árusított a New York-i, a chicagoi börzéken tőkepiaci termékek eladását és vételét lebonyolító rendszereket. Ezekkel forradalmasította és minden halandó számára elérhetővé tette a tőzsdézést. Peterffy egyik alapítója és tulajdonosa a bostoni opciós tőzsdének is.

A vele készített exkluzív interjú nagy része a Figyelő című hetilap karácsonyi-újévi számában jelent meg. Az alábbiakban főként azon gondolatait, válaszait adjuk közre, amelyek még nem láttak napvilágot.

link
Törölt felhasználó 2012. 11. 22. 16:01
Előzmény: #25  Törölt felhasználó
#26
Vészleállító mechanizmust vezetnek be tőzsderobotokhoz
2012. november 22. | 15:29

Egy új széles körű piacszabályozási csomag részeként Ausztráliában egy úgynevezett "vészleállító mechanizmus" bevezetését tervezik a HFT robotok tevékenységének azonnali leállítására, hogy elkerüljék a 2010-ben lezajlott "flash crash"-hez hasonló események újbóli bekövetkeztét - írja a finextra.com.

A szabályozók világszerte a tőzsderobotok által dominált piacok szabályozásán dolgoznak, az ausztrál kormányzat egy új megoldást tervez kivitelezni. 2014 közepére a kereskedőknek több közvetlen eszköz áll majd rendelkezésére az algoritmus alapú tőzsderobot irányítására, amely egy vészleállító mechanizmust is tartalmaz majd. Így azonnal leállíthatóvá válik a robot által végzett kereskedés, ez védelmet nyújt a befektetőknek az extrém mértékű volatilitás ellen.

2013 novemberére az alternatív tőzsdéknek további adatszolgáltatási kötelezettsége keletkezik a piacfelügyeleti hatóságok felé. A piac két szereplőjének, a CHI-X-re és az ASX-re új szabályozás vonatkozik majd, amely a kiemelkedően magas kereskedési kilengések lehetőségét csökkenti.

Az úgynevezett "dark pool"-okban, vagy sötét medencékben végzett kereskedésben kialakuló árról is több adatot kell majd szolgáltatnia az ezzel foglalkozó vállalatoknak a befektetők védelmében, egy "értelmezhető" árat kell közölniük. A "dark pool"-ban kereskedőknek ezen felül azonosítaniuk kell magukat, mint megbízók vagy ügynökök, és minden ügyletet érvényesíttetni és igazolni kell majd, a pakett kereskedők ügyleteire pedig limiteket vezetnek be.

Dark Pool - Sötét medence
Egy olyan alternatív platform, amely a befektetőknek lehetővé teszi a hagyományos tőzsdéken kívüli kereskedést, így a szereplők névtelenül és egyedi árakkal kereskedhetnek. A főleg hosszú távú intézményi befektetők, és az őket kiszolgáló "pakett kereskedő" cégek gyakran használják ezeket a platformokat, így például ahelyett, hogy a hagyományos tőzsdéken áresést idéznének elő egy nagy pakett eladásával, egy "sötét medence" platformon értékesítik a részvényeket. Szabályozásukra egyre több figyelmet fordítanak az országok piacfelügyeleti hatóságai világszerte.
Törölt felhasználó 2012. 11. 13. 14:41
Előzmény: #24  szarvasvadasz
#25
Mégsem károsak a tőzsdei robotok?
2012. november 13. | 14:36


A magas frekvenciájú kereskedéssel (HFT) nem manipulálják a tőzsdéket - erre az eredményre jutottak ausztrál kutatók a Londoni Értéktőzsde (LSE) és a párizsi Euronext adatainak vizsgálatán keresztül - írja a finextra.com.

hirdetés

A 2010 májusában lezajlott flash crash, vagyis a Dow Jones index hirtelen zuhanása óta, a szabályozók világszerte nagyobb figyelmet szentelnek a tőzsdei robotok működésének, az esés sokak szerint a HFT programok miatt történhetett. A múlt hónapban az Európai Parlament a MiFID II. direktívacsomag részeként a robotkereskedés visszaszorítására szavazott.

Mi az a high frequency trading?
A high frequency trading (HFT) olyan számítógépes kereskedést jelent, amely során programozott számítógépek emberi beavatkozás nélkül automatikusan kötnek ügyleteket, helyeznek el-, és törölnek megbízásokat óriási adathalmok feldolgozása alapján. Villámkereskedőknek azért hívják a robotokat, mert a felvett pozíciókat sokszor a másodperc töredéke alatt le is zárják. Egy-egy ügyleten elért nyereségük minimális (tipikusan részvényenként kevesebb mint 1 cent), és a jó ügyletek száma alig haladja meg a rosszakat, azonban olyan volumenben kereskednek, hogy a tőkéhez viszonyítva így is komoly profitokat érhetnek el. Bár a HFT 5 éve még szinte ismeretlen fogalom volt, napjainkban egyes piacokon a forgalom akár felét is adhatják.

A kutatást az ausztrál Tőkepiaci Kooperatív Kutatóközpont (Capital Markets Cooperative Research Centre) végezte el 2006-tól 2011-ig rögzített Londoni Értékpapírtőzsde és a Párizs Euronext adatai alapján, eszerint a sokat rágalmazott tőzsderobotoknak nincs hatása a tőzsdéken történő manipulációra. Statisztikailag szignifikáns negatív kapcsolat volt a HFT megbízások és a napi záróérték elmozdítási próbálkozások között, ami a manipuláció egyik elterjedt formája. A vizsgált 5 évben egyébként mindvégig nőtt a HFT megbízások száma a tőzsdéken.

A vizsgálat először statisztikai összefüggést jelzett viszont a HFT megbízások és egy részvény hirtelen árzuhanása között, azonban ez a kapcsolat megszűnt az adatok volumenének és szórásának ellenőrzött megváltoztatására. Ez a kutatás vezetője szerint arra utal, hogy a zuhanás valójában a normális piaci működés része, és nem a HFT megbízások okozzák.
szarvasvadasz
szarvasvadasz 2012. 11. 02. 15:11
Előzmény: #23  Törölt felhasználó
#24
Valóban érdekes írás, thx.
Törölt felhasználó 2012. 11. 02. 14:04
Előzmény: #22  szarvasvadasz
#23
Egy érdekes tanulmány, mely a hitelintézeti szemle 2011/3. számában jelent meg: Tatár Mihály Erik - Algoritmikus kereskedés: iparági trend vagy a piac buborékká válása?

link
szarvasvadasz
szarvasvadasz 2012. 11. 02. 07:52
Előzmény: #21  Törölt felhasználó
#22
Itt egy picivel beszédesebb grafikonok kíséretében olvashatsz a jelenségről, az utolsó képen még mindig ámulok.

Az első kép egy animált grafikon, végigpörget 5 évnyi adatot 2007-től pár percbe sűrítve (1 kocka 1 nap).

Nanex ~ The Rise of the HFT Machines:
link
Törölt felhasználó 2012. 11. 01. 21:25
Előzmény: #19  szarvasvadasz
#21
Cimbi és a robot )
link

Topik gazda

aktív fórumozók


friss hírek További hírek