Topiknyitó: berlini 2012. 07. 28. 16:45

Mennyit ér az OTP?  

Már tavaly sem volt igaz, de idén már igencsak rosszul számol az , aki az OTP-vel kapcsolatban csak a Magyarországi fejleményekkel (makroszintű és az anyabank üzleti eredményességét latolgatva) számol.

Jövőre - ha Orbánék nem térne észre- az anyabank teljesitménye (hitelkihelyezése) továbbra is visszaesik, a leánybankoktól összejöhet az éves adózott eredmény akár kétharmada is.

Számolgatva:

Orosz leánytól akár 80 milliárd, az ukrán-bolgár párostól pedig lehetséges lehet 30 milliárd.

Ezt lassan felfogják majd az elemzők is és igy jövőre az OTP megitélésénél már nem fog egy magyarországi makroszintű kockázat (ami úgy néz ki hogy sajnos tartós lesz,)a konkurens térségi bankokhoz viszonyitva 40-50%-os diszkontot okozni.

Mert sajnos most az OTP értékelése reálisan 3500Ft, miközben lengyel-cseh társai részvényei - ugyanilyen nyereségességi mutatókkal- dupla annyit érnek.

Magyarország tragédiája, hogy:

- egy pénzügyi szakember (aki pedig a számokra esküdött fel) vitte felelőtlen, megalapozatlan kiköltekezésbe,

- utána egy tanárnak tanult (akinek hivatása szerint őszintének kellett volna lennie)ember bizonyitotta be, hogy a politikusok szavahihetősége a nullával egyenlő,

- most már esélyünk sincs, mert egy zugügyvédet kaptunk, aki -miközben saját maga is bevallja, hogy nem ért a gazdasághoz- csalhatattlanságát hirdetve tovább folytatja elődei (kivéve Bajnai-Oszkó) áldatlan ámokfutását.

Ilyen körülmények között örüljunk annak, hogy a piac látszólag ezt a 3500ft-ot megadja. De igazából a forgalomból (ami a normális egytizede) is látszik, hogy az amerikai shortosokon kivűl itt már alig van külföldi befektető-spekuláns.

Ezt az árat a beragadt magyar befektetők reményei tartják fenn.

Ha egy szebb közeljövővel áltatom magam, akkor egy IMF megállapodásban bízva reménykedem abban, hogy akik (napi 30-70 milliárdos forgalommal) elbúcsúztak az OTP-től, azok utána visszatérnek. (A tripla bóvli minősitésünk is javulhat utána.) Ez a vételi erő (a short zárásokkal erősítve) megdobhatja majd az árfolyamot akár 5000ft fölé is.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
egy_kezdo 2020. 04. 23. 22:26
Előzmény: #6779  pomperj
#6780
Nocsak!
6-7 év óta először, igaz laikus megközelítéssel és pontatlanul, de feltettél olyan kérdést, amivel a profik, az 1-10 millió $-nál többet kezelő befektetők mostanában sokat foglalkoznak. Bár volt egy olyan vállalás, hogy a szándékos kóklerséged és a kisbefektetőket a saját reménytelen pozícióid manipulálására felhasználó jellemtelen magatartásod miatt nem kommunikálunk, viszont a legutóbbi fejtegetéseidet értelmes kontextusba kell helyezzük. No nem azért, mert ez neked bármiben is segítene, de lehet, hogy olvasni és gondolkodni hajlandó embereknek viszont plusz információt ad.
-
Egyelőre hagyjuk az a) esetet, nézzük meg mi is van a b)-ben.
-
Szóval miért fals ez a 2020-as évre? Nyilván azért, mert fogalmad sincs mit jelent a bankok számára a minden piacán bevezetett hitelmoratórium. Számvitelileg ez azt jelenti, hogy amíg a moratórium tart a bankok minden bevételt-profitot változatlanul riportálhatnak mintha valóban beérkezett volna, miközben 1 forint új NPL-t sem kell könyvelni és céltartalékolni, mert a törvény így rendelte el. Pont ezzel védik az országok a saját bankrendszerüket és stimulálják a fennmaradó minimális fogyasztást.
-
Értelemszerűen a neheze 2021-től jön és az a bankok és az államok feladata, hogy addigra a többségnek ismét legyen munkája és fizetése. Ami a rendelkezésre álló időt, pénztömegeket és orvostudományt tekintve egyáltalán nem reménytelen feladat.
Mindezek ellenére "valaki" az OTP-nél -1200 milliárdos hitelbedőlést vizionál, azért, mert N. Márton (akit egyébként online mindig meghallgatunk) a SZEKTORNAK 0 ft profitot lát és 405-432 milliárd céltartalékolást, mindezt nem is csak erre alapozza a valaki, hanem arra is, hogy a cégeknek a 9%-a csődbe jut és ezt kivetíti a 12.000 milliárdos hitelállományra.
-
Vizsgáljuk meg matematikailag és a hitelportfólió alapján is mindkét állítást:

Amennyiben egy szektornak 0 az összesített eredménye, ott lesznek veszteséges és nyereséges szereplők is (elemi iskolás matek), és amíg csak egy nyereséges is van, az OTP köztük lesz, mert ennyivel jobb a hitelállományának összetétele és a risk management-je. Csak azoknak ad hitelt, akik azt többszörösen ki tudnák fizetni és közben olyan hitelbiztosítékokat követel meg, hogy csak azok értékesítéséig kell céltartalékolni, amely tartalékot utána felszabadíthat és a profitba könyvelhet el. Itt látható például a jelzálogbank fedezettsége, amely jóval több mint 100%:
https://bet.hu/newkibdata/128397108/OTP%20Jelz%C3%A1logbank%20Zrt.%202020.%20m%C3%A1rcius%2031..pdf
tehát ha mind bedől, akkor sincs különösebb mérleg (tőkevesztési) gond, éppenséggel semennyi.
-
A másik dolog amit a feltételező az elemis matekon és az OTP Risk Management-jén kívül nem ismer, az a bank hitelállományának a kompozíciója. Az OTP hiteleinek legkisebb része van kihelyezve a KKV és mikróvállalati szektorba, jelesül bruttó 910 teljesítő  milliárd az összesen 12400 késedelem nélküli milliárdból, a többi mint azt láttuk jelzáloggal vagy le van fedezve, vagy nagyvállalati szereplőknél van, vagy állami garancia van rájuk, mint a fogyasztási hitelek részét képező babaváró hitelekre és az önkormányzati hitelekre is. A bank saját bevallása szerint a turizmusnak főleg Horvátországban hitelez 2,9%-ot, ahová a horvát kormány júniustól az országcsőd elkerülése véget szervezet módon szállítja be az egészséges külföldi turistákat. A fogyasztási és gépkocsihitelek fennmaradó részének a fedezetét pedig a moratórium alatt és után helyreálló egyéni munkahelyek és gazdasági helyzet kell megoldja, ez a valós kockázat, de 8-9 hónap alatt állami szinten + az alakuló EU-s Marshall tervvel ez megoldható. Szóval vélelmező barátunk 9%-os csődrátáját ki lehet vetíteni a teljesítő kkv és mikrohitelek 910 milliárdos tételére, ami 0,09*910 = 82 milliárd forint mínusz lenne ami nem a medve, hanem a kisbocs kategória. 
De várjunk csak! Ezeknek is jó része NHP-s hitel MNB-s garanciával és forrással, ami nem a bocs hanem a "bocsi tévedtem" kategória. Egyébként a már nem teljesítő hitelekre csoportszinten 128% a céltartalékolás, nahát gyenge egy bankocska, biztosan csődbe jut.
-
Nyilván, annak aki shortolja és/vagy minél alacsonyabb áron akar venni a világ egyik legjobb bankrészvényéből, az észérvek soha nem számítanak. Az MM algója bármit megtehet, mert a BÉT-nek így is megfelel hiszen ő megkapja a forgalmi jutalékát nem a kisbüfikből él hanem az MM-ből, a többi alap pedig, ha legalább nem 5-10 millió darabot ad-vesz csak néz ki a fejéből, hogy semmit nem tud mozdítani az árfolyamon. Ez Magyarisztán és nem tőzsde, de amíg a felügyeletnek is ez a jó, addig másképpen nem lesz.
-
Szóval izgulni a bankokért igazán ott kell, ahol nincs hitelmoratórium. Ott (USA, Svájc) már pufognak is Q1-ben, a milliárd $-os céltartalékolások, és az a rossz hír számukra, hogy náluk lesz még több is, míg Kelet-Európában pedig a moratórium alatt 0€-t kell céltartalékolni. 
És ha és amennyiben Mo-n vagy Európában több bank csődbe jutna pár pedig nem, akkor úgy őszintén, az OTP melyik csoportba tartozna? Kinek nőne meg a piaci részesedése a többszörösére? Kinek a ROE-je lesz a legmagasabb egy válságban és utána is? E kérdésekre adott válaszok mondják meg azt, hogy miért van az EU-s bankok PB/V-je 0.5, az OTP-é pedig 1.0 körül a válságban is. 
-
OTP-nél a legnagyobb kockázat nem a tőkevesztés, hanem a politikai és szabályozói környezet, amely környezet, mint az tegnap kiderült, már jövő héten, de legkésőbb május 4-től pozitív irányba változhat. És van még a nemzetközi hangulat főleg negatív hatása, amire MM odarakja ahová aznap épp eltervezte.
Ja, és szerencsére az MNB-nek fogalma sincs, hogy mik lesznek az OTP profitszámai, ők azt csak elrontani tudnák megtermelni viszont nem.
Hát így állunk 2020 április havának 23 napján. 
Ezért térjünk vissza az előbbiekre olyan másfél év múlva, szerintünk az OTP nem 7000 alatt lesz, hanem 14000 fölött, ez olyan 90%/10%....
pomperj
pomperj 2020. 04. 22. 10:01
Előzmény: #6773  egy_kezdo
#6779
ket lenyeges kerdes van az elemzok konszenzusban
1)Vajon stimmelhet-e hogy a "total risk cost" soron minden evre a beirt
160-150Mrd koruli szam az helyes?
A masik, hogy az idei+jovo evi profitbol fedezheto-e a veszteseg?,
a)Ha igen, mert fokozatosan derulnek ki a bajok a hitelallomanyban, es ennek megjelenese 
elhuzodik 3 evre,  es eltero merteku es idotartamu lehet a kulonbozo szektorokban es leanybank-orszagokban ?
akkor ez lehet jo becsles; vagy legalabbis nem tulzoan optimista osszessegeben
,
Akkor igaza lehet az elemzoknek, akkor egy Eredmeny-visszaesesi problema lepett fel, 
csak a profitabilitas esett le, talan ideiglenesen, es nem Merleg-problema van, mint 2009ben
,
b)Nem,  a bajok egyszerre es nagyjabol mindenhol szinkronban, a rosszaabb varakozas szerint
 derulnek ki, tehat a "csapas" egyszerre, mondjuk Q3-Q4-ben eri az OTP-t ?
Akkor ez durva tevedes, mert akkor nem profit-problema van;
hanem merleg problemaba megy at;
akkor igaza lehet az MNBs NagyMarton tegnapi velemenyenek,  masolom,
,
"  az MNB felmérésében a vállalatok 63%-a az ellátási láncokban fennakadást vár, a cégek 9%-a pedig arra számít, hogy inszolvenssé válik,"
,
Az Inflációs Jelentés gazdasági alappályája mellett 330-350 milliárd forint lehet idén a bankszektor hitelezési értékvesztése, a stresszelt pályán pedig, 2%-os recesszió esetén 405-432 milliárd forint is lehet ez idén. Tavaly a bankrendszer belföldi eredménye 450 milliárd forint körül volt osztalékok nélkül, az alappályán megfeleződhet, gazdasági stagnálás mellett 100 milliárd forintra, nagyon negatív helyzetben nulla körüli szintre csökkenhet "
,
Nagy Marton tehat inkabb egyszeri nagy lokest var, nem elhuzodo fajtat;
raadasul nagyjabol az egesz idei bankprofit zero korulire zuhanasat;
es a 9% fizeeteskeptelenseg az a hitelallomanyban 8-10% NPL, ami bizony az OTP 
merelegeben jo nagy tetel, mondjuk a 12000Mrd hitelallomanynal 1200Mrd, az mar 3 evnyi profit,
szoval Merleg-problema van, nem profit-problema 
,
3)Mi a valoszinubb? 
Akkor, 2009ben a recesszio eleg fokozatosan jott a mostanihoz kepest, 
akkor kb 4 negyedev alatt, 
most meg valoszinuleg 2 negyedev latt jon; igy tekintve hevesebb a GDP vart zuhanasa,
erosebb impulzus van mint akkor volt, szoval a B) eset latszik valoszinubbnek
,
4)Az elemzok nyilvanvaloan, egyelore joval optimistabbak, mint az MNB;
es ha lehet fogadni, hat 85/15re adom, hogy MNB latja realistabban a helyzetet
herlas 2020. 04. 17. 10:26
Előzmény: #6777  wgaspar
#6778
Mire megy, mire mehet a járványalapba szánt különadó: (idézet Vakmajomtól és a törvényből)
A 100 évente egyszer előforduló pandémiában, és nyomában járó, több évtizede nem látott méretű gazdasági visszaesésben és az abból következő óriási szociális problémák idején a szabályozó lehetővé teszi, hogy a járvány elleni védekezésre hivatkozva kivetett hitelintézeti különadó felét a bankok befizethessék - focira.
"A hitelintézet a különadó kötelezettségét választása szerint csökkentheti a különadó törvény szerinti módon, vagyis, ha a kedvezményezett célnak minősülő látvány-csapatsportra nyújt támogatást, akkor a támogatás összegével csökkenthető a különadó, ha a támogatás alapján jogosult lenne a társasági adó szerinti adókedvezményre.... Az adócsökkentés összege nem haladhatja meg a fizetendő különadó 50 százalékát "
https://jogaszvilag.hu/veszelyhelyzet-majus-1-tol-jon-hite…/
herlas 2020. 04. 17. 00:29
Előzmény: #6773  egy_kezdo
#6776
A könyv szerinti érték, illetve a tőkeveszteség ilyen ármeghatározó szerepével vitatkoznék, mert eltekint a PE alapú árazástól. Ha 2020-ban és 2021-ben a nyereség leesik például 200Md-ra, mert annyi hitel fog bedőlni, akkor 714Ft-os EPS és 10-es PE ráta mellett az árfolyam is inkább 7000Ft körül alakulna.
Amíg maga a bank nem ad (hiteles) iránymutatást vagy tényeket, addig a piac fog találgatni és árazni, jól vagy rosszul. Vagy hisz az elemzőknek, vagy nem. 
wgaspar 2020. 04. 16. 23:50
Előzmény: #6773  egy_kezdo
#6775
A szokásos nagy köszönet!
Törölt felhasználó 2020. 04. 16. 23:41
Előzmény: #6773  egy_kezdo
#6774
Köszi
egy_kezdo 2020. 04. 16. 23:30
#6773
A napi átlagár még nem esett a könyv szerinti érték alá. Viszont a könyv szerinti érték alá rakta a záró árfolyamot a Móka Miki és a vele összeálló Mo-i brokik. Akkor van matematikailag értelme a könyv szerinti érték alatt eladni a részvényeket, ha a bank tőkeveszteséget szenved el 2020-ban (vagy 2021-ben) és ezért csökken a 2291 milliárd +69M osztalék saját tőkéje. Tehát, a kérdés az, többet fog-e céltartalékolni a bank mint a moratórium miatt előre lekönyvelhető 412+40 akvizíció-17bankadó - 0,5*26 kiesés-16 járványadó - 12 goodwill +?? -?? = 394 milliárd forint? Hülye lenne és 2020-ban még csak nem is lehet tudni mennyi lesz a nem fizető a járvány után, de a spekulánsok most mégis ezt árazzák...
-
 Továbbá, meg is vehetné a 70 millió darab részvény nagy részét könyv szerinti érték körül így növelve a részvényesi értéket, a helyett, hogy a mostanában kockázatos akvizíciókba ölné a pénzt.
-
A bank előállhatna a szokásos előzetes becsléssel, hogy  tőkevesztesség márpedig nem lesz (ami szinte biztos is) és akkor ez a negatív spekuláció 8200 alatt véget érne.
És meg is jött: 
https://www.otpbank.hu/static/portal/sw/file/OTP_analyst_consensus_2020_04.pdf
és nincs benne olyan, hogy negatív lesz valamelyik év eredménye, tehát tőkevesztesség sem várható. Mondjuk a 296 milliárd profit 2020-ra így is pesszimista.  
Már csak az az érdekes, hogy erre mit lép Móka Miki barátunk és a Mo-i broki barátai...
BeginnerSon
BeginnerSon 2020. 04. 15. 00:29
Előzmény: #6771  Törölt felhasználó
#6772
Hogy mi van? :D
Törölt felhasználó 2020. 04. 15. 00:19
Előzmény: #6770  herlas
#6771
Itt már nem a vírusról, meg az oltóanyagról van szó. Nem sok  jelentősége van, a válság a vírus nélkül is beütött volna idén. 
herlas 2020. 04. 15. 00:15
Előzmény: #6730  berlini
#6770
Amit írtam, az csak a Q1-es eredményre vonatkozott, ha a szokásoknak megfelelően ezután is az első negyedévben igyekeznek letudni az egyszeri tételeket. (De ez meg is változhat, pld. a járványalap esetében, a fizetések lenti ütemezése szerint.) Az éves eredmény megbecslésére nem merek vállalkozni, az árfolyam eddigi feleződéséből kiindulva ennyi be lehet árazva. 
Nehéz ügy, mert ilyenkor ezerrel kéne tartalékolni, de akkor könnyen beeshet az árfolyam. Szerintem nem kell elsietni, ha szükség lesz rá és jobban látszódnak a tényleges veszteségek, legkésőbb a Q4-es jelentésben is meg lehet lépni bármit. Tisztább képet úgyis csak a moratórium lejárta után lehet kapni, amikor egyértelműen látszik, ki nem tud fizetni.
Bízzunk benne, hogy Csányi óvatosan kalkulált a fedezetekkel, emellett a moratórium év végéig őt is védi. Ha netán gyógyszer fronton sikerül találni valami megoldást, úgyis mindent újra kell számolni:
https://alapblog.hu/ha-egyszer-az-orvostudomany-rakapcsolt/
Törölt felhasználó 2020. 04. 15. 00:14
Előzmény: #6768  5000
#6769
Úgy értettem, hogy még nem hoz annyit. A felállítása és eddigi működtetése őrűlt pénzekbe kerülhetett. Szerintem kiváló beruházás, hatalmas potenciál van benne, de szerintem emiatt biztosítékban lehetnek a részvények.
5000 2020. 04. 15. 00:00
Előzmény: #6766  Törölt felhasználó
#6768

Lusta vagyok a Bonafarm friss eredményét megkeresni, de itt nem ezt írják:
https://www.napi.hu/magyar_vallalatok/bonafarm-eredmeny-vagohid.680778.html
5000 2020. 04. 14. 23:58
Előzmény: #6765  Törölt felhasználó
#6767

Erről beszélek én is, így semmi értelme sincs azt feltételezni, hogy Csányi ezért tartja az árfolyamot.
Jó éjt!
Törölt felhasználó 2020. 04. 14. 23:51
Előzmény: #6764  5000
#6766
csak nagyon halkan szeretném megjegyezni, hogy a Bonifarm nagyon sok pénztbe került, hasznot meg -még- nem hoz annyit. Kemény dolgok ezek.
Törölt felhasználó 2020. 04. 14. 23:51
Előzmény: #6764  5000
#6765
Ettől még a Sertorius nincs szarban, hogy a te szavaiddal éljek. 
5000 2020. 04. 14. 23:40
Előzmény: #6763  Törölt felhasználó
#6764
Dehogynem, innen indultunk:
"A család tulajdonában lévő pár millió részvény nagy része cégekhez lett bevive. Ezek a részvények hitelbiztositékok.
Szerinted mi történik ezekkel a biztositékokkal, ha az árfolyam még tovább esik?
Ha nem akarja, hogy összedőljön a cégbirodalma, akkor 8000 felett kell hogy tartsa az árfolyamot."
Törölt felhasználó 2020. 04. 14. 23:38
Előzmény: #6762  5000
#6763
Szerintem senki nem állította, hogy sz@rban lenne.
5000 2020. 04. 14. 23:37
#6762

"A Sertorius alap az OTP saját részvény visszavásárlásai mellett hétfőn több mint 400 ezer részvényt vásárolt 8888 forintos átlagáron. A tranzakcióval a Csányi Sándorral kapcsolatban álló szingapúri alap a hétfői forgalom 17 százalékát adta."
Ha olyan nagy szarban volt az alap, akkor hogyan tudott még 400.000 részvényt venni április 6-án?
berlini
berlini 2020. 04. 14. 23:36
Előzmény: #6759  5000
#6761
A cégcsoportja összhitelállománya közelebb van a 100 milliárdhoz mint az 1-hez.

Topik gazda

berlini
berlini
4 5 4

aktív fórumozók


friss hírek További hírek